:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,358,198
Активни 158
Страници 2,790
За един ден 1,302,066

МВР не дава частните съдебни изпълнители да събират глобите на КАТ

 
Вече половин година от МВР не отговарят на предложението на Камарата на частните съдебни изпълнители те да събират задълженията на шофьорите за глоби и фишове. Това разказа председателят на камарата Георги Дичев. На 30 май от камарата са се обърнали към МВР и финансовото министерство с идеята си да се захванат с най-тежките случаи като размер и брой наказания. От МФ им отговорили положително, но от МВР и досега няма никаква реакция, макар че това е практиката в много европейски страни. Съдебните изпълнители нямат логично обяснение за това поведение още повече, ?че давността за събирането на глобите и две години и това време не стига на НАП, която сега се занимава с това задължение.

За да започнат частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да събират глобите, не трябват нормативни промени. КАТ просто трябва да им възложат случаите. Държавата не плаща авансово за изпълнението. Разноските се покриват от длъжника, ако вземането бъде събрано или остават за ЧСИ, ако не бъде събрано.

Дичев оцени последните промени в Гражданския процесуален кодекс като залитане в полза на длъжника. "Промените са част от остра и продължителна кампания срещу ЧСИ, които бяха демонизирани", обобщи Дичев.

Все пак, по думите му, сред корекциите има и положителни. От камарата обаче все още не могат да направят прогноза за дълговете, които ще останат несъбрани заради промените в закона.

"До камарата писаха много хора, които не могат да си съберат взиманията, включително има много случаи на присъдени обезщетения за катастрофи", обясни Дичев.
71
1856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
10 Декември 2017 13:14
ЧСИ-тата трябва да бъдат забранени! Най-зловещото създание на уродливата ни демокрация!
10 Декември 2017 13:27
Закривай !
10 Декември 2017 13:36
Не е нормално държавни взимания да са чрез ЧС. Би било добре ако е разбрано!
10 Декември 2017 13:39
Захапе ли те ЧСИ, оттърване няма!
По-добре плащай и бягай, ако имаш парите де.
Като пирани са!

За нещастие при демокрацията по-добър вариант от тях няма измислен.
Преди години бяха мутрите, но в сравнение с тях ЧСИ-тата са 'детска градина'...
10 Декември 2017 13:42
Можем да допуснем, че всички длъжници, са покрили задълженията си към топлофикациите и тези имат свободен ресурс...?
10 Декември 2017 13:44
Няма значение дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки!
Същото се отнася за държавното / частното.
Щом КАТ/НАП не се справят - да се даде шанс на ЧСИ!
10 Декември 2017 13:44
По-добре да ги събират държавните съдии изпълнители. Все още има такива и добре си вършат работата.
10 Декември 2017 13:47
Miranda, ,
Не знаех че има и държавни такива.
Може да ги разделят случаите 50:50 като начало.
Убеден съм , че събираемостта им ще скочи значително.
10 Декември 2017 14:11
DOBADOBA,
/:/
Няма значение дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки!Същото се отнася за държавното / частното.

....................................................................................
НЕ си прав!
Държавата може да извършва доходоносна дейност и БЕЗ да получава чиста/за Бюджета/ Печалба от нея- т.е., наистина заради нуждите на Гражданите, а НЕ заради Печалба! Достатъчно е държавната фирма, завод или предприятия да реализира Печалба в размер, който да ѝ позволява да извършва /ре/инвестиции, иновации, както и за соц. придобивки за работещите, и т.н.! Нещо повече: държавната фирма може, ако е необходимо, да работи и на Загуба, която да се покрива от Печалбата на друга/и/ държавна фирма/и/!
Частникът НЯМА интерес фирмата му да работи БЕЗ чиста/за джоба му!/Печалба, с нулева Печалба или на загуба!!! Напротив, интересът на частника е фирмата му да работи само на Печалба- колкото е възможно по-голяма и по-бърза!- за джоба му и личната му банкова сметка! Това го знаят и разбират дори и малките деца!
А частните съдебни изпълнители/ и адвокатите и нотариусите/ са Частници- без конкуренция на държавни такива!!! Затова и цените на услугите им постоянно растат и скачат! Впрочем, същото важи и за търговските банки и застрахователни дружества, фармацевтичните предприятия и др. важни за населението сфери на Икономиката- НЯМА държавни такива, приватизираха ги!
Ама, пък, Демокрация Е, БЕ! И частен Капитализъм!
На спечелилите и печелещите от "Прехода"- ЧЕСТИТО! Останалите- "да духат супата..."!
10 Декември 2017 14:14
Miranda 10 Декември 2017 13:44
По-добре да ги събират държавните съдии изпълнители. Все още има такива и добре си вършат работата.

Не работят, Миранда. Топлят столчетата.

Преди десетина години ми вдигнаха колата с паяк. В София. Платих си каквото трябва там и си взах колата. След месец пристигна писмо, от общината, че съм наказан и от нея с акт, за 100 лв, за това, че съм паркирал върху зелена площ (тая площ в близките 30 години никога не е била зелена, отдавна беше превърната на паркинг от живущите наоколо, ама нейсе). Платих си чинно и акта, електронно, чрез Е-рау и забравих за случая.

Преди две години продадох имот и трябваше да си извадя удостоверение, че не дължа нищо на НАП, НОИ и каквото там се сетиш. Оказа се, че информацията за плащането на акта запецнала някъде. И този акт ми "виси", макара че в компютрите на общината има и информацията, че е платен. Така или иначе, това вземане било дадено на държавен съдебен изпълнител, някъде из дебрите на МФ. Който за осем години не си беше мръднал пръста нито в посока да ме търси, за да вземе парите, нито в посока да изчисти бъркотията около вече платения акт. Отне ми два дни обикаляне и висене из коридорите и кабинетите на общината и МФ, за да убедя милата ни държавно-общинска администрация, че лявата и ръка вече си е взела парите и ако обича, с дясната да вземе да разпише въпросното удостоверение.
10 Декември 2017 14:18
Мдааа, и аз НЕ знаех, че има, както съобщава "MIRANDA", държавни съдебни изпълнители?! Вероятно са много малко, много тихи и много скрити?!?
Знам само, че има държавен Нотариат- за когото остана пипкавата и нискодоходоносна нотариална дейност, а за частните нотариуси- най-сладката и най-печелившата!
10 Декември 2017 14:19
По-добре да ги събират държавните съдии изпълнители. Все още има такива и добре си вършат работата.

Не знам дали е по-добре, но ако се спазва законът, публичните задължения трябва да се събират от публичните изпълнители на НАП. Държавните и частните съдебни изпълнители могат да събират публични задължения единствено в хипотезата на присъединен взискател. Уточнявам само, че публичните изпълнители, за разлика от държавните и частните съдебни изпълнители, събират публичните вземания без никакви допълните такси и разноски. Община Варна си позволи да наруши закона като даде на частни съдебни изпълнители събирането на общинските вземания, с което значително увеличи размера на задълженията и подкрепи бизнеса на доста ЧСИ, действащи в района на ВОС
10 Декември 2017 14:25
paragraph39, ,
Няма лошо да има и паралелни държавни структури, както е в случая.
Имаш нужда - решаваш да кого да заложиш.
Конкуренцията движи развитието.

Наскоро постнах мнение относто цифровите услуги в БГ, ще се повторя:

Преди месец ходих на ГТП.
Поискаха ми документ за платен данък, дадох им документ за банков превод, с подпис печат от банката.
С такъв съм минавал преди, нямало е проблем.
НО били приели някакъв нов закон, според който трябвало в документа да има специално стикерче, което като го прекарали през скенера, да се харесало на тия от НАП!
ХА-ХА-ХА, но изобщо не ми стана весело !!!
Трябвало било да ходя до общината, за да били те да проверят дали съм си платил данъка и да ми дадат такова стикерче !!!!!!
10 Декември 2017 14:38
Критикувам КАТ, МВР и други институции в България за много неща, но за тази им позиция трябва да ги поздравя, защото е изключително разумна и отговорна към обществото. Абсолютно реални са случаи в България писмо за глоба просто да не стигне до адресата, който дори и не знае за регистрираното нарушение (снимала го някъде някаква камера че минал с превишена скорост), и който иначе съвсем добросъвестно би си платил глобата. Мога да си представя как заради фишове от по 30 лв., стотици хиляди хора може да се окажат задължени с по няколко хиляди само защото не са платили в едномесечен срок малка глоба за която дори не знаят.
10 Декември 2017 14:40
dobadoba
10 Дек 2017 14:25

Няма лошо да има и паралелни държавни структури


Няма да. Аз да припомня, че съм предложил да има паралелен парламент, който да произтича от народа наистина, както си е по закон и да измести тоя сегашния, който е в нарушение на закона, понеже не произтича от народа, понеже избирателната система е псевдодемократична. Но понеже обаче защото вие не искате: Танкове за вас!

Както и ЧСИта. Щом търпи народа, и не моли Бога и не рече "Милост!", значи още може.
10 Декември 2017 14:46
Ама, пък, Демокрация Е, БЕ! И частен Капитализъм!
На спечелилите и печелещите от "Прехода"- ЧЕСТИТО! Останалите- "да духат супата..."!

Пара, от демокрацията и частния капитализъм спечелихме всички. Колкото и уродлив да беше прехода, в който ръководните кадри от висшия ешелон на БКП и ДС станаха едри капиталисти. Всички СЕГА живеят по-охолно, по-богато и най-вече по-свободно. Дори и ти. Сигурен съм, че разполагаш с повече възможности и средства от преди 89-та. И дори пенсията ти е по-голяма от тогвашните. Освен, че можеш свободно и безс трах от преследване да споделяш налудничавите си възгледи. А свободата е най-висшата ценност за човека. (За някои двуноги бозайници, за които висшата форма на щастие е осигуреното редовно плюскане на дневната дажба помия, щедро сипана в копанката от гасударя и властта, може и да не е така.)

Мрънкат и хленчат по соца само тия, дето още не са прежалили АБПФК привилегиите и пенсиите си. И то не защото живеят по зле. И те имат повече средства и възможности от тогава. Мрънкат и хленчат, защото тогава всеки от тях беше НЯКОЙ, простолюдието му сторваше път, а той го гледаше отвисоко... А СЕГА е НИКОЙ, всеки го подминава, без да го погледне.
10 Декември 2017 14:47
Събирането на данъци ако ви е трудно и прехвърляте отговорността на ЧСИ, то вече ще има казус. Законът не позволява събирането на данъци от не държавни служители. И още един такъв проблем. Мисля, че не ни е мястото в ЕС.
10 Декември 2017 14:48
Едно време в доста държави са фискът е отдавал дейността по събирането на данъци на в ръцете на частни лица и това се е считало винаги за ездна от най-лошите практики в областта на държавното управление.
Да не залитнем в тая посока.
10 Декември 2017 15:35
vkamen
10 Дек 2017 13:36
Сигурно е по - нормално НАП да отказва да събира тези вземания, нежели да ги дадат на ЧСИ-тата да свършат работа. По глоби, наложени от съда по наказателни дела държавата имаше преди 2-3 години да взема над 500 лв., които НАП с години не събираше. Публичните изпълнители са затрупани и обръщат внимание първо на делата, по които се събират повече средства. Делата за глоби от по няколкостотин лева отлежават с години, докато им изтече давността.
10 Декември 2017 15:35
Най-добре да сме честни. Имали още едно вземане от ЧСИ на данъци. Край с ЕС. А със тях и слугите им.
10 Декември 2017 15:38
500 млн. , няма ли да оправят функцията "промени" най - сетне
10 Декември 2017 15:55
Proculus
10 Дек 2017 15:35

В такъв случай не е ли по-логично да се увеличи броя на публичните изпълнители, а не да се товарят гражданите с допълнителни разходи, които осигуряват печалба на частен бизнес? Намираш ли, че е нормално глоба от 50 лв. да стане 150-200 лв., от които само 50 лв. ще отидат в бюджета? А и в крайна сметка говорим за закон. Съгласно ДОПК и ЗНАП държавните вземания се събират от НАП.
10 Декември 2017 16:00
Затова всяко говедо шофира както си иска - знае, че каквато и глоба да му наложат, най-вероятно няма да се наложи да я плаща. Докато не убие човек.
10 Декември 2017 16:01
"Броя" да се чете "броят"
10 Декември 2017 16:21
Всички СЕГА живеят по-охолно, по-богато и най-вече по-свободно. Дори и ти. Сигурен съм, че разполагаш с повече възможности и средства от преди 89-та. И дори пенсията ти е по-голяма от тогвашните.

През 2015 излезе изследване на един от онези "институти", в което се твърдеше, че четвърт век по-късно покупателната сила на средната заплата се е изравнила с тази от 1989. Работата е там, че през 1989 средната и медианната заплата съвпадаха, а сега далеч не е така. Това означава, че повечето българи НЕ разполагат с повече средства и възможности от далечната 1989 даже според този институт ли, център ли беше.

https://www.24chasa.bg/novini/article/4916592
10 Декември 2017 16:44
Ретрохит 10 Декември 2017 16:21

През 2015 излезе изследване на един от онези "институти", в което се твърдеше, че четвърт век по-късно покупателната сила на средната заплата се е изравнила с тази от 1989.

Дрън-дрън! Живи сме още тия, дето помним 1989-та! Покупателната сила на средната заплата тогава беше почти равна на НУЛА! Щото в магазините нямаше нищо! С трън да завъртиш, нямаше какво да се закачи.
10 Декември 2017 16:47
Покупателната сила на средната заплата тогава беше почти равна на НУЛА! Щото в магазините нямаше нищо! С трън да завъртиш, нямаше какво да се закачи.

Тц, тц, тц, а ти как оцеля? Ровеше в кофите на партийната върхушка ли?
10 Декември 2017 16:50
Сгугньо е прав! На времето турският султан също така е преотстъпвал събирането на данъците на частни лица.Същите изплащали на султана цялата дължима сума от данъци на дадена област а после си я възстановявали в поне петорен размер от поробеното население.Със помощта на малка частна армия на лично тяхно подчинение разбира се...Не мога да си спомня каква беше думата за тези данъкосъбирачи но тя точно приляга за днешните ЧСИ.
10 Декември 2017 17:01
Същите изплащали на султана цялата дължима сума от данъци на дадена област а после си я възстановявали в поне петорен размер от поробеното население

Това, за което говориш, е цесия /продажба или прехвърляне на задължение/. ЧСИ-та няма да платят на бюджета и стотинка от джоба си, но ще го напълнят подобаващо от и без друго издъхващите от дългове обитатели на територията.
10 Декември 2017 17:11
Трудно. Ама ти май си малка и не помниш. Или пък си от семействата, на които им носеха продуктите в къщи. Имаше и такива. Партийни "големци" им викаха...

Поне един от всяко семейство се посвещаваше на обикаляне и дебнене из целия град, белким свари в някой магазин да "пуснат" нещо. Селските дворове започнаха да произвеждат още по-интензивно за чедата в града. Между комшии и познати вървеше натурална размяна, като в средновековието - дамаджана ракия срещу бут от прасето, заклано скоро на село. Имаше и черна борса, разбира се, на двойни и тройни цени. Дотам ни докара скъпият на сърцето ти болшевишки социализъм, а.к.а. съветско робство.
10 Декември 2017 17:12
жана д`арк
10 Дек 2017 15:55


Proculus
10 Дек 2017 15:35


В такъв случай не е ли по-логично да се увеличи броя на публичните изпълнители, а не да се товарят гражданите с допълнителни разходи, които осигуряват печалба на частен бизнес? Намираш ли, че е нормално глоба от 50 лв. да стане 150-200 лв., от които само 50 лв. ще отидат в бюджета?


И демек викаш нямаш опция и при твоето предложение, базата която намалява да не трябва да бъде натоварена още. А на това май му се вика фалит на надсторйката. Дори да увеличиш броя на административния апарат, той и в момента е прекалено разраснал се, в комбинация със свито производство. Все повече вождове и надзиратели и все по-малко роби.
10 Декември 2017 17:13
Това горното е в отговор на Жана, дето питаше как съм оцелял. Проклетото "промени" още не бачка...
10 Декември 2017 17:16
И демек викаш нямаш опция и при твоето предложение, базата която намалява да не трябва да бъде натоварена още.

Що да няма? Нещата могат да си останат както досега, т.е. без никакви ЧСИ за събиране на публични вземания, пък наличните публичните изпълнители колкото успеят да съберат, съберат. Няма да обеднее държавата, правителството и сега милиардите за нищо ги няма.
10 Декември 2017 17:18
Това горното е в отговор на Жана, дето питаше как съм оцелял.

Разбрах, ама въпросното горно изобщо не отговаря на въпроса как оцеля при празни магазини и липса на каквито и да било хранителни продукти.
10 Декември 2017 17:24
Agasi
10 Дек 2017 16:44

Живи сме още тия, дето помним 1989-та! Покупателната сила на средната заплата тогава беше почти равна на НУЛА! Щото в магазините нямаше нищо!


Живи сме да. И в момента, наблюдаваме поредния пристъп на истерия у недоизлекуваните още от онова тежко време.
10 Декември 2017 17:27
. горно изобщо не отговаря на въпроса как оцеля при празни магазини и липса на каквито и да било хранителни продукти.

Каза ти човека. С домашна ракия и бутове свинско.
. Селските дворове започнаха да произвеждат още по-интензивно за чедата в града. Между комшии и познати вървеше натурална размяна, като в средновековието - дамаджана ракия срещу бут от прасето, заклано скоро на село

Ама не четеш.
А мен питате ли ме?! Без село...
10 Декември 2017 17:30
Събирачите на данъци за султана с частните армии са се наричали бегликчии. Да не се чудите с какво се е занимавала Копривщица, тя е била султанския НАП. От коприщенския мозъчен тръст са тръгнали няколко полезни за Османската Империя реформи. Е, по някое време Гаврил Хлътов осрал нещата ама за стотици години няма как все да вървят гладко.

Иначе за и против ЧСИ много добре се вижда разделението - който има да дава пари не ги обича, който има да взема от някого им е пръв фен. Защото както някой горе правилно отбеляза, държавните изпълнители нищо не правят. Пазят си службичката и отлагат работата.

На тия с по няколкото десетки глоби ЧСИ ще им дойде тамАн. Една голяма част карат таксита.
10 Декември 2017 17:33
На тия с по няколкото десетки глоби ЧСИ ще им дойде тамАн

Внимавай какво си пожелаваш
10 Декември 2017 17:35
жана д`арк
10 Дек 2017 17:16


И демек викаш нямаш опция и при твоето предложение, базата която намалява да не трябва да бъде натоварена още.

Що да няма? Нещата могат да си останат както досега, т.е. без никакви ЧСИ за събиране на публични вземания, пък наличните публичните изпълнители колкото успеят да съберат, съберат. Няма да обеднее държавата, правителството и сега милиардите за нищо ги няма.


Но тая алтернатива не я беше посочила в предния си пост. А дали тя е възможна е вече отделен въпрос. Аз мисля че се развива едно прогресивно движение към фалит. То принуждава властта да търси законни и незаконни начини, да злоупотребява а накрая и да извършва много сериозни престъпления срещу народа, за да попълни дефицита.
10 Декември 2017 17:35
"Хубавите неща стават бавно. А като станат, вече не са хубави"
Мотото на администрацията
10 Декември 2017 17:37
. . Аз мисля че се развива едно прогресивно движение към фалит. То принуждава властта да търси законни и незаконни начини, да злоупотребява а накрая и да извършва много сериозни престъпления срещу народа, за да попълни дефицита.

И аз така ги виждам нещата. От доста време насам.
10 Декември 2017 17:41
Но тая алтернатива не я беше посочила в предния си пост.

Не бях, щото тя се подразбира.
10 Декември 2017 17:52
жана д`арк
10 Дек 2017 15:55

Намираш ли, че е нормално глоба от 50 лв. да стане 150-200 лв., от които само 50 лв. ще отидат в бюджета?


Абе требва да се пробва, та да се види, какво ще стане. Щото съотношението на силите се променя. И тая промяна не е в полза на властта. Тия ударни бригади дето ще плъзнат да дерат кожи може би са ги излъгали, че така ще забогатеят. Ако са на страната на по-добрата война, тогава да, може. Но дали ще имат достатъчно хора, които да са достатъчно силни, както и да са готови да тероризират? Гледам в мизерния град в който живея, където населението е намаляло вероятно вече тройно, като са останали само пенсионери, идиоти, инвалиди и улични кучета, как се множат заложните къщи канторите за бързи кредите. Производството намалява, дълговото бреме се увеличава, бюрократичния апарат нараства, полицейският щат нараства, охранителите се увеличават - надувайте момчета, да стане на парчета. Ми да речем, че войниците ще са повече и по-силни. И са достатъчно жестоки и решително вземат та си утрепят магарето от бой. Ама па то толко си може - и да го утрепят се тая. Магарето пад, умира и после ще има "Защо продаде ти куцото магаре, а мен остави да гилам по капли."
10 Декември 2017 18:09
За да започнат частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да събират глобите, не трябват нормативни промени. КАТ просто трябва да им възложат случаите. Държавата не плаща авансово за изпълнението. Разноските се покриват от длъжника, ако вземането бъде събрано или остават за ЧСИ, ако не бъде събрано.
Ей тук се крие есенцията на новината. Да плати МВР-то таксичките за възлагане на ХХХ хиляди вземания, пък после я камилата, я камиларя. От там нататък дали длъжника ще плати и ще се възстанови на МВР-то таксата, ЧСИ-то не го еве.
10 Декември 2017 18:23

жана д`арк
10 Дек 2017 15:55
Жана, намирам за нормално глобите да се събират, а не само да се налагат. Примерът, който дадох по - горе как ще го коментираш? Всъщност намалих числото с 1/3. Доколкото си спомням несъбраните вземания в полза на съдебната система бяха около 750 млн. лв., но около 150 млн. вече бяха погасени по давност, отлежавайки по папките на публичните изпълнители от НАП, а други 100 млн. бяха застрашени от давност в следващата една година. Не упреквам публичните изпълнители, защото всеки от тях е заринат с хиляди изпълнителни дела и е разбираемо да отдават приоритет на по - значимите /за по - големи вземания/, а не на някакви си глобички по 50 - 100 лв. Те нямат интерес да ги събират. Иначе, глобеният нарушител, който не иска да стига до среща с ЧСИ и да бъде товарен с таксите и разноските в изпълнителното производство, да бъде така добър да си плаща глобите навреме.
10 Декември 2017 18:36
И частен Капитализъм!

Гледай къде го стяга чепика. Без да защитавам морала на ЧСИ, те са такива, защото така са създадени и т.н.

Да въдворим държавния капитализъм
10 Декември 2017 18:37
Жана, намирам за нормално глобите да се събират, а не само да се налагат. Примерът, който дадох по - горе как ще го коментираш?

Прокъл, аз намирам за нормално държавата да работи и да реализира в цялост не само своите права, но и своите задължения. Ако ЧСИ могат да свършат работата на държавата, ще ги приветствам най-възторжено. Държавата е абдикирала от всичките си задължения към гражданите и се е ограничила само в заниманието да гони Андрешко. Нямам нищо против частните съдебни изпълнители да събират глобите, но това на първо място не е законно, на второ - не бива да е за сметка на длъжниците. Имаш ли представа какъв е проблемът държавата да сключи договор с ЧСИ като им отстъпи примерно 10-20% ли повече от задълженията срещу събирането им, и който от тях кандиса, кандиса? Така хем държавата ще е събрала една значителна част от задълженията си, хем ЧСИ ще реализират печалба /щото и те имат разходи/, хем гражданите няма да бъдат обременявани с допълнителни разходи, които дори включват ДДС. Как си представяш глоба, събрана с разноски, обложени с 20% ДДС?
10 Декември 2017 18:44
Agasi

Голяма простотия си съчинил!
10 Декември 2017 18:49
Тука май има хора коментиращи които са нямали вземане даване с тия хиени-мошенници!?
10 Декември 2017 19:22
Жана, а кой да плаща разходите?
Аз и ти ли???

Който си е глобен, да си плати, Моля!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД