:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР е безпомощно срещу чужденците, които карат бясно

От наложените им глоби за 5.1 млн. лв. през 2016 г. са платени само 212 хил. лв.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
През лятото КАТ призна, че не може да събере глобите на турските гастарбайтери, които традиционно преминават през България всяко лято.
Чужденците, преминаващи през България, могат спокойно да нарушават правилата за движение по пътищата, без да се страхуват, че може да бъдат глобени. Това става ясно от отговори на вътрешния министър Валентин Радев и данъчните. Формално глоби се налагат, но никой не ги събира.

От началото на годината до края на октомври МВР е наложило над 40 хил. глоби на чужденци за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщава Радев. Общата им стойност е 5 107 415 лв. В електронната система на полицията обаче като събрани са отбелязани само 212 185 лв., или 4.15%.

Част от глобите все пак се събират, обясниха пред "Сега" от НАП. Това обаче се случва само когато става дума за европейски граждани. Тогава има механизъм, по който данъчните изпращат задължението в чужбина и след признаване от тамошния съд то се събира. Когато обаче нарушението е извършено от гражданин на страна извън ЕС, е почти невъзможно глобата да бъде събрана. В тези случаи от НАП могат единствено да проверят дали нарушителят има имущество или сметки у нас. В масовия случай обаче става дума за транзитно преминаващи.

Още през лятото КАТ призна, че не може да събере глобите на турските гастарбайтери, които традиционно преминават през България всяко лято. Става дума за стотици хиляди души. Проблемът е при електронните фишове, които се издават след заснемане на нарушение с мобилна или стационарна камера, обясниха от пътната полиция. По закон след заснемането МВР трябва да издаде фиш и след това да издири нарушителя, за да му го връчи. Когато става дума за кола с турска регистрация обаче, полицията няма как да разбере кой е собственикът й, т.е. няма и на кого да издаде фиш. Единственият начин да се получи някаква информация е тя да се поиска от турската държавата. Тамошните институции обаче отказват да дадат данни, освен ако не става дума за престъпление. Нарушението на пътя обаче се наказва административно.

Нарушенията по пътя от чужденци са по-малко от 10% от общия брой, става ясно от отговора на Радев. Въпреки това обаче става дума за сериозни суми. В същото време не става ясно дали МВР смята да предприеме някакви мерки.



ЗАБРАНА

Въпросът към вътрешния министър е зададен от депутата Николай Александров, който пита дали не е възможно да се въведе забрана за по-дълго пребиваване от 3 месеца на коли с чуждестранни регистрации, за да се намалят нарушенията. Радев обаче подозира, че това може да наруши принципа на свободно движение в ЕС. "Анализ би следвало да се направи и на обстоятелството дали подобна мярка ще допринесе за по-лесно събиране на наложените наказания "глоба" по Закона за движение по пътищата, тъй като немалка част от тези нарушители са само транзитно преминаващи - един или два пъти годишно", отговаря Радев.
33
4732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
10 Декември 2017 18:50
МВР не събира глоби, а ги налага. Умниците адвокати дето мислят закони без реален ефект, забъркаха гювеча.
10 Декември 2017 20:18
Пардон. Първо - гастарбайтери няма от 1975 година насам и второ - щом сте решили да са гастарбайтери - същите имат постоянен адрес в страна ЕС - Австрия, Белгия Германия, Нидерландия .... Не карат с турски номера, я! А сигурно половината най-малко от тях са с чужди паспорти и без това. ЕС!!!
10 Декември 2017 20:32
Защо Баце, докато се прегръща с Ердоган, не го попита как е решен там въпроса? Защото те са го решили...
10 Декември 2017 21:29
Вариантът е актът/фишът веднага да се отразява в някаква онлайн система, и като стигнеш границата - там те чака човек с ПОС-терминал.
Щом има система за винетки (от типа на унгарската, при която не лепиш нищо на стъклото, а си въвеждаш номера), не пречи и тук 2 километра преди бариерата да ти "светне" на монитора, че приближава длъжник...
10 Декември 2017 21:31
Е няма как да стане, защото според идиотския ЗАНН, трябва да се пише акт за установяване на нарушението и после в едно месечен срок излиза наказателното постановление, което определя размера на глобата. От кога дудна да се промени и изрине тотално ЗАНН, но все мрънкания срещам и нито един сериозен аргумент.
10 Декември 2017 21:32
Не ми се пише.Тия тъпанари,МВР, да не са луди да борят корупцията.
Направете анкета,проучване на мнението,на чуждите граждани и ще ви стане ясна картината,ама не искате да ви лъснат задниците.Истината е една и сигурно ще ви направят скрита камера някои чужди журналисти.
10 Декември 2017 21:36
Nickolas
10 Декември 2017 20:18
Пардон. Първо - гастарбайтери няма от 1975 година насам и второ - щом сте решили да са гастарбайтери - същите имат постоянен адрес в страна ЕС - Австрия, Белгия Германия, Нидерландия .... Не карат с турски номера, я! А сигурно половината най-малко от тях са с чужди паспорти и без това. ЕС!!!

Освен това, тези хора нали са в България когато им налагат глобите!?! Нали после трябва да напуснат страната? В ерата на Интернет и мобилните комуникации да се плаче че не си събират парите от КАТ е смешно... като стигне до ГКПП-то и му въведат номера на автомобила и се получи че има наложена глоба - аре у лево и на режим изчакване... и там едно гишенце за кеш или ако предпочита с карта, и като си вземе бележчицата с платената сума да заповяда пак на ГКПП-то!
Ма е по-лесно да си намират оправдания... па и стадото тук нали няма къде да иде... удобно е за дране... какво ще ги гоним чужденците, да вземем да ги обидим нещо, нека си карат хората...
10 Декември 2017 21:41
FuFighter10 Декември 2017 21:31
Е няма как да стане, защото според идиотския ЗАНН, трябва да се пише акт за установяване на нарушението и после в едно месечен срок излиза наказателното постановление, което определя размера на глобата.

Има, има как да стане, само трябва желание да има, а начин ще се намери!
Нека да не е акт, да внасят нещо като "гаранция" и дават банкова сметка, заминават си, а после ако няма акт или спечелят дело и акта падне - ще им се върнат парите по банков път... иначе контрата остава в нас и гоним Михаля!
10 Декември 2017 22:03
...тъй като тъпчем на едно място ще се наложи да се повтарям:

Съставени са им актове, но нито един от тях все още не е платен.




...това изречение може да бъде като символ на нашата държава...да бъде изписано на входа на народното събрание, на всички КПП-та, летища и на входа на всяко държавно учреждение, полицейски управления и .тн...

...защото това изречение е символ и на войната по пътищата, символ на борбата с бракониерите по реките и водоемите, паркирането по тротоарите и въобще символ за нашия народ и територия....

..с .това изречение може да кандидатсваме и за рекордите на Гинес за най-смотана държава...
10 Декември 2017 22:21
Абе сал България ли е на света една? Други държави няма ли? Че да видят наште мушмули, как другите се справят с проблема! В НС за един човек променят закон, тук когато има файда- не! Но много по лесно е да се скубе раята, останала в Бг, като е с тока, водата и циганите! Не могат/не искат да се оправят с тях и за да не са на загуба собствениците/концесионерите раята плаща.
10 Декември 2017 22:41
Нищо не пречи за колите с чудни номера издаването на актовете за нарушенията да се автоматизира и да се изпраща до ГКПП веднага. Тогава чужденецът или плаща и напуска страната или остава в нея и оспорва. Във всеки случай не може да напусне с автомобила- нарушител, докато не си плати глобата.
10 Декември 2017 22:52
Neopol, нищо не пречи, ама пречи. Има срок за възражение по акта, и едва след изтичането му, може да се издаде НП. А до тогава чужденеца е духнал. Системата АУАН-НП следва да е САМО за определен брой административни нарушения. ЧМасовите следва да са само с фишове. Защото какъв е смисълът за счупена лична карта или за изгубена лична карта да се пише АУАН, после да се чака 1 месец НП? Или да намираме работа на адвокатите да гушкат едни немъчени пари за обжалването?!
10 Декември 2017 23:56
FuFighter
10 Декември 2017 22:52
Neopol, нищо не пречи, ама пречи. Има срок за възражение по акта, и едва след изтичането му, може да се издаде НП. А до тогава чужденеца е духнал.

Е да де, нали го написах по-горе - внася "гаранция" до максималният размер на предвиденото от закона наказание, после ако иска да възразява или пък да обжалва НП след месец... ако му се размине НП или ако спечели обжалването - хубаво, ще му върнем гаранцията и толкова! Никакви права не му се нарушават на човека ако е в правото си!
11 Декември 2017 00:07
Има срок за възражение по акта, и едва след изтичането му, може да се издаде НП.

Ами това е въпрос на елементарна законодателна промяна. Просто автомобил, извършил нарушение не може да напусне страната. Автоматично му се издава акт и наказателно постановление. Не е нужно даже да се променят сроковете - ако иска да го обжалва, то има един месец да си стои в България и да го обжалва. И даже не човека, а автомобила. Ако напусне страната (без автомобила) и до 45 дни не си плати глобата, то автомобила се конфискува.

Всичко се решава много лесно, стига да има воля за това. Ако няма воля, то да не прехвърлят вината на ...вълната и светенето.
11 Декември 2017 00:21
В ЕС няма други страни, през които преминават транзитно чужди граждани.

Ние за първи път от целия ЕС се сблъскваме с тоя труден и почти неразрешим проблем (само 5% събираемост).

Проблемът е поставен за общо обсъждане пред Общността, и ще бъде един от приоритетите на българското ЕвроПредседателство.

Очаква се по време на Председателството със съвместни на страните членки да бъде обсъден проблема и да се излезе с общо становище, а в следващия програмен период да бъде финансиран проект за задълбоченото му проучване и изследване, като бъде създадена Европейска агенция за изучаване на транзитните нарушения.

11 Декември 2017 06:35
Neopol, може да е елементарна законодателната промяна, но трябва някой да в направи.
11 Декември 2017 09:54
дали не е възможно да се въведе забрана за по-дълго пребиваване от 3 месеца на коли с чуждестранни регистрации, за да се намалят нарушенията. Радев обаче подозира, че това може да наруши принципа на свободно движение в ЕС


Значи германците яко го нарушават този принцип.
11 Декември 2017 10:11
Но много по лесно е да се скубе раята, останала в Бг, като е с тока, водата и циганите! Не могат/не искат да се оправят с тях и за да не са на загуба собствениците/концесионерите раята плаща.
11 Декември 2017 10:18
Нарушенията по пътя от чужденци са по-малко от 10% от общия брой, става ясно от отговора на Радев.


Комисар Радев, позволете да не се съглася.
Всеки българин вижда по нашите шосета как безчинстват чуждите водачи на МПС. И това далеч не са само турци, румънците са не по-малки джигити !!!
11 Декември 2017 11:58
В ЕС няма други страни, през които преминават транзитно чужди граждани.

Хубаво е от време на време да се поглежда картата на Европа. Нямало други страни!
През Германия минава целият трафик изток-запад-изток (вкл. камиони от Казахстан и Иран).
11 Декември 2017 12:04
Всеки път като се върна от Австрия, мине не мине месец време и получавам честитка за 55, 65 или вече не знам колко Евро. Някъде съм превишил скоростта, изпреварвайки някой, който кара със 125 при разрешени 130. И си плащам като поп, защото от 65 Евро лесно стават 650, ако взема да се опъвам.
11 Декември 2017 12:47
Я да вземат нашите управляващи да се поучат от челния гръцки опит!!!
Ако не си платиш веднага глобата, се умножава, а освен това не можеш и да напуснеш страната!
11 Декември 2017 13:32
Когато съм получавал глоби в Германия и Великобритания, съм си ги плащал като поп. Обяснено ми е, че дори и да не съм бил съгласен, първо трябва да платя, а после да обжалвам.

Това, че имаме закон, който дава възможност за обжалване, е добре. Но трябва да се отчете и събираемостта на наложените глоби. Затова, както бе писано по-горе, при напускане на страната на чуждестранния гражданин трябва да му се предяви сметката. Пък, ако иска, нека обжалва.
11 Декември 2017 13:39
Хубаво е от време на време да се поглежда картата на Европа. Нямало други страни!
Чети до края и включи малко сарказъм.

11 Декември 2017 14:15
нали за превишена скорост основната санкция е фиш, а не акт? а фишът не се обжалва. тогава какъв е проблемът на излизане да се представи сметка?
11 Декември 2017 14:44
За скорост се пише акт.
11 Декември 2017 14:45
Електронен фиш може за скорост но той излиза след обработка на заснетото. Ръчна.
11 Декември 2017 15:24
Нарушителите нали не напускат територията на България по въздуха ? Минават през граница, Граничните пунктове са компютаризирани или компютрите са само за да могат митничари и гранични полицаи да играят електронни игри . В Германия пътния полицай ти къса квитанцията (буквало) на место. Ако не платиш отиваш в кауша .
ОПпитай се да не платиш в САЩ , мировия съдия те затваря в ареста и ти гледа делотоа чак когато има време.
11 Декември 2017 15:33
Електронен фиш може за скорост но той излиза след обработка на заснетото. Ръчна.
що ръчна? да има контрол и наште хора да ги махнем? преди поне 7-8 години инсталирах една унгарска камера за засичане на номера, тя можеше с допълнителен модул да стане и за измерване на скорост. допълнителният модул - радар, закача се по сериен порт.

получаваш снимка, сканиран номер, точен час и дата - това напълно автоматично, един прост скрипт дърпаше инфото от уеб сървера на камерата и до пазеше в mysql базичка. никаква необходимост от ръчна обработка.

малко повече от половин година след инсталацията шефът ме накара да се свържа с полицията и да ги питам - ако им трябват, да им дам достъп до данните. те първо бяха във възторг, дойдоха, видяха какво има. после работата замря - за две-три години да са идвали три-четири пъти да питат да прегледаме какви автомобили са ходили насам-натам. нито онлайн, нито офлайн достъп искаха.
11 Декември 2017 15:36
унгарската камера - по-стара версия на това - Натисни тук
11 Декември 2017 18:43
Това става ясно от отговори на вътрешния министър Валентин Радев

Този господин е за оставка и право в затвора.

Я се опитай господинчо да нарушиш правилата където и да е в Европа и да не си платиш глобата. Даже и не му дочетох лъжите на тоя.
11 Декември 2017 18:51
Матрял, матряяял...Само със смяната на ''другарю милиционер'' с ''господин полицай'' нищо не може да се промени. Чипът е за смяна, чипът, както казваше на времето дядото на Симеон Хасан.
12 Декември 2017 13:29
onzi, щото е ръчно въвеждането. Нямало пари за програма за разпознаване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД