:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,673,414
Активни 168
Страници 25,194
За един ден 1,302,066

Прокопиев: Запорите на КОНПИ са грубо погазване на закона

 
Бизнесменът Иво Прокопиев разпространи позиция по повод наложените му запори от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). В нея се казва, че действията на комисията са грубо погазване на закона. Пълният текст на позицията:

"През миналата седмица Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започна процедура за налагане на запор на мое лично имущество, на имущество на семейството ми и на дружества с мое участие. Бяха запорирани 100% от дяловете във фирмата мажоритарен акционер в “Икономедиа”, издател на “Капитал” и “Дневник”, както и други акции и дялове на фирми с мое участие, също и идеална част от недвижим имот.

Обезпечителните мерки не засягат всекидневното функциониране на засегнатите фирми, изплащането на заплати и изпълнението на търговски ангажименти.

След като се запознах с претенциите на КОНПИ, оценявам действията на комисията като грубо незачитане на закона и пренебрегване на обективните факти.

Началото на процедурата на КОНПИза предварителни обезпечения за евентуален бъдещ иск за конфискация почива на две груби манипулации.

По отношение на личните доходи и придобитото имущества за 10 годишния период между 2007-2016-та година, КОНПИ абсолютно мошенически игнорира значителна част от доходите на семейството ми, като в същото време брои двойно и тройно всички разходи. Напълно е пренебрегната предоставената от мен пълна информация за имущественото ми състояние, както и резултатите от пълните данъчни ревизии на мен и съпругата ми Галя Прокопиева за същия период. Т.нар. "несъответствие" между доходи и имущество е само повод, да се започне производство, в което да се формулира още по-безумна претенция на комисията, свързана със сделката за "Каолин".
Второ, основното твърдение на КОНПИ, въз основа на което са поискани обезпечителните мерки е, че сделката за “Каолин” "заобикаля закона". Цитират се дословно твърденията на прокуратурата от 2002 година, по времето на главния прокурор Никола Филчев. На базата на това твърдение, се казва, че всички доходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с “Каолин”, подлежат на конфискация. По този начин фиктивната претенция набъбва до 199 милиона лева и комисията започва процедура за вписването на множество обезпечения.

Твърденията са абсурдни по няколко причини:

КОНПИ няма законови правомощия да разследва или ревизира приватизационни и други сделки;

Периодът на сделката за “Каолин”, 1999-2000 година, излиза далеч извън законовия мандат на комисията, която може да проверява 10 години назад. Освен това е изтекла и абсолютната давност от 15 години;

Твърденията на комисията от 2017 г., които пресъздават тезата на прокуратурата от 2002 година не са верни и това вече е потвърдено от съда. В резултат на образуваните съдебни дела се установи, че при сделката за “Каолин” не са извършени законови нарушения. По проведеното разседване има влязла в сила оправдателна присъда на Окръжен съд-Разград, която през 2004 година е потвърдена окончателно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Очевидно КОНПИ се поставя над закона и Върховния касационен съд. Действията на КОНПИ са произвол, който цели репресия, подчиняване на редакционното съдържание на "Капитал" и "Дневник" и разрушаване на икономическата база на изданията.

Активното мероприятие на КОНПИ срещу мен е нагледна илюстрация, как т.нар. инструмент на "гражданска конфискация", попаднал в ръцете на корумпиран политически елит, ще се използва единствено за мачкане на обществените опоненти на статуквото. Дори Правото на ЕС (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент) допуска конфискация само при влязла в сила присъда.

Случаят показва колко опасно може да бъде превратното прилагане на подобен закон, който вменява презумпция за виновност и атакуваната страна може да се защити едва след налагането на обезпечителните мерки. Той противоречи на основни човешки права и правни принципи, гарантиращи презумпция за невиновност, равенство пред закона и защита на собствеността. Използван срещу медии, той е силен инструмент за цензура.

Проверката на КОНПИ започна след като прокуратурата повдигна абсурдни обвинения във връзка с приватизацията на миноритарния дял на ЕВН на борсата и по този начин показа как на практика действа целият механизъм за натиск чрез фалшиви обвинения и запори на истинско имущество.

Всички действия на КОНПИ по наложените обезпечения са обжалвани в срок пред Бургаския апелативен съд. Продължавам да съм оптимист, че все още България е правова държава и по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол".

41
3284
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
11 Декември 2017 15:00
Добрия олигарх да не избяга пак в Сингапур?
11 Декември 2017 15:03
Може да е в някой луксозен апартамент на х-л Ветков. Някой не случайно ходиха до КСА. Обмяна на опит
11 Декември 2017 15:08
Квичи, квичи, приватизаторче за два лева и през задния вход, дано и други мошеници те последват.
11 Декември 2017 15:14
къде е Бойкикев и Да, България- кръгова отбрана с един човек не става! А ,той продава новогодишни картички-лев парчето, сиромашка радост- "изтрий прасето"! Че ще трябва някой грош за гаранция!
11 Декември 2017 15:20
Предупреждавал съм ви многократно - memento ZUM-gate...

Опитаха се много коварно да отстранят Цацата, злепоставиха го и той се лъзна по най-баламския начин...
Дигнаха на крак своя политически отряд ДаБ, ЛП и разни съдийски и прочие бойни отряди...

Но!!! Цацата възкръсна кат един Паламуд!

Давай, Цаца! Ти можеш!
11 Декември 2017 15:25
Липсва дясно участие под дописката за тоз съвременен бизнесмен. Странно..а как стръвно се вее морал в една съседна дописка
11 Декември 2017 15:30
.
Два пъти прочетох позицията. Звучи като
некролог за цялата държава, съвсем не
предколедно.
.
11 Декември 2017 15:41
прокопи и шиши за гушлетата
ще има майтап и сеир
11 Декември 2017 15:45
прокопи и шиши за гушлетата

няма лошо да погледаме малко мазни пехливански борби. То е ясно, че в държава която се управлява от ОПГ на друго не може да се надяваме.
11 Декември 2017 15:45
.
Don’t ask for whom the bell tolls.
The bell tolls for you.
.
След "Дневник" (който много пъти ми е
противно да чета заради безочливите
тролове) ще дойде ред и на "СЕГА".
.
11 Декември 2017 15:51
"През миналата седмица Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започна процедура за налагане на запор на мое лично имущество, на имущество на семейството ми и на дружества с мое участие. Бяха запорирани 100% от дяловете във фирмата мажоритарен акционер в “Икономедиа”, издател на “Капитал” и “Дневник”, както и други акции и дялове на фирми с мое участие, също и идеална част от недвижим имот.

Баницата на откраднатото намалява, а вътревидовата (между крадците) борба се изостря...
11 Декември 2017 15:52
Коментираите мотивите на Прокопиев, не личността му.
11 Декември 2017 15:52
А другите кога? Толкова ли са възможностите на това КОПНИ ? По едно прасе на годината ще щавят ...барем си осигурят работа за двеста години.
11 Декември 2017 15:53
Не виждам защо се радват някои от форумците. Ако "Дневник" и "Капитал" паднат или бъдат подчинени, остава само вестник "Сега" да пише по-интелигентно срещу статуквото. Колко би издържал? Но понеже изданията на "Икономедия" събират повече десни и либерални читатели, а "Сега" - леви (моля изключенията да ми простят) - трябва да има злорадо потриване на ръце, по нашенски. "Разделяй и владей" - онзи така ги реди нещата.
11 Декември 2017 15:53
Gringo
11 Дек 2017 15:45


11 Декември 2017 16:17
"Разделяй и владей" - онзи така ги реди нещата.
невинен съм
11 Декември 2017 16:25
Ако "Дневник" и "Капитал" паднат или бъдат подчинени,

Лично аз нямам никаква нужда от пишещи интелигентно еничарски медии. По скоро обратното.
11 Декември 2017 16:26
Прокопиев в нормална държава отдавна трябваше да е зад решетките - най-малкото заради престъпната приватизация на Каолин и Дамяница.
11 Декември 2017 16:32
панКариба 11 Дек 2017 15:51
Баницата на откраднатото намалява, а вътревидовата (между крадците) борба се изостря...

От Мойта Камбанария - мачът е между Вътрешната Мафия vs Сатанинската Мафия.

По време на Втория Едноличен Режим на ББ добре се бяха сдушили и деряха в синхрон, като Сатанинската Мафия, макар и с много малко проценти на изболите, успя бая да се налапа.
Тогаз сегашната "опозиционна" преса хич не беше опозиционна - а хвалебствена, ласкателна и любвеобилна към ББ и Вътрешната Мафия.
11 Декември 2017 16:39
blue_fish11 Декември 2017 15:53


Леле, Дневник и Капитал пишели интелигентно против статуквото, това не го знаех съвсем. Ще трябва да взема снегорина и да разрина всичките тонове дописки и дописчици за Русия и Путин, та дано открия нещо против статуквото.

По-скоро няма да ми липсват - глутницата душевно болни, която си отглеждат във форумчето е едно от най-противните явления в българския виртуален живот. Хеле пък за тях да се хАбят да пишат интелигентно. Русия в заглавието и стой че гледай 600 коментара, един от друг по-безсмислени и надъхани.
11 Декември 2017 16:44
Дори в този важен за демокрацията и гласността момент водещото заглавие на Дневник е за Путин, а декларацията на Прокоп е подгласник.... Ма то щото да не разберат, че Дневник прокарва интересите му, нъл тъй
11 Декември 2017 16:50
КОНПИ е една от най-силните бухалки за разчистване на сметки.
Ни съд те спасява, ни дявол. Спасява те само, ако си от четата на Бойко и Цецо, за тях законите не важат.
Сега.
По-късно, като паднат от власт може и да важат законите, но тогава пък като ги настъпиш ще ореват орталъка, че имало лов на вещици.
Ни се води ни се кара.
Както казва един приятел като удари две водки: "Ни да го псуваш, ни да му е*еш майката."
11 Декември 2017 17:29
Всички, които злорадстват, не си дават сметка явно, за какво всъщност става въпрос. Не ми пука за Прокопиев, но не приемам да ти запорират всичко, докато докажеш че си невинен! Освен това знам, че Капитал първи и то доста преди фалита на КТБ написа статия в която разкрива цялата схема и именно заради това, още същия ден Прокопиев замина за Сингапур!
11 Декември 2017 17:34
Лошото е,че се радваме, задето една част от бандитите заплашва другата... Който е разчиствал торище, знае как след наполовина свършена работа, то си е пак торище. А накрая земята отдолу е подгизнала в пикоч и смърди...
11 Декември 2017 17:35
Наистина е тъпо да се злорадства, защото това е чист произвол. От друга страна овчарчето Прокопи е с главна заслуга за разделението на българското общество и няма нормален човек, който да застане в негова защита. Как да ти е жал, когато единственият проблем на "умните и красивите" е, че лостовете за репресия не са в техни ръце. Ако хората на Прокопи овладеят държавата, ще видите какво е истинска репресия над инакомислещите.
11 Декември 2017 17:46
Лошото е,че се радваме, задето една част от бандитите заплашва другата...

Не се радваме, щото ние сме овцата за която се борят вълците. Случаят е повод на ония които имат малко разум да вдянат ако още не са как стоят нещата у нас. Нищо повече. Това, че Прокопиев ще пострада в борбата с конкуренцията си е чисто негов проблем - нищо не е направил за народа си и страната си, че да го жалим.
11 Декември 2017 17:49
Това, че Прокопиев ще пострада в борбата с конкуренцията си е чисто негов проблем - нищо не е направил за народа си и страната си, че да го жалим.

Всъщност проблем е и за онези дето гравитират и захлебват от предателствата си около него. Което от друга страна е добре, тък като се намалява силата и влиянието им. Което пък категорично е нещо положително.
11 Декември 2017 17:54
yaavor 11 Дек 2017 17:29
Не ми пука за Прокопиев, но не приемам да ти запорират всичко, докато докажеш че си невинен!

Доколкото си спомням този закон и тази комисия* се пръкнаха по време на Първия Едноличен Режим на ББ, когато т.нар. Синя коалиция:
1) гласува като един ББ да стане МП
2) гласува като един правителството на ГЕРБ
3) гласува като един за ЦЦ - ПНС
4) гласува като един против всички вотове на недоверие на ББ и правителството му
и т.н.

Да не забравяме, че т.нар. Синя коалиция бе първа и безотказна дружка на ГЕРБ точно тогава, а знаем връзките на ИП с тях.

Някой да ме поправи, ако греша, но ми се струва, че правилно излагам фактите.

Сл. тази бухалка (закон и комисия) бяха предназначени за конкурентите на ИП.

----
заб.* - преди тях имаше подобен закон и подобна комисия, говорим за сегашното състояние.
11 Декември 2017 18:13
Коледата идва, прасето е заклано.
11 Декември 2017 18:16
Коледата идва, прасето е заклано.

Уви, общите им господари няма да позволят такова нещо, поради многогодишната и вярна служба на въпросното. Нещата опрат само до вътрешни борби за влияние и власт и поскоро за ограничаването им до определена степен в зависимост от това колко ще позволи губернатора.
11 Декември 2017 18:26
kasapina
11 Дек 2017 18:16

Едно време Губернаторът от Вашингтон така им разпореди - по време на пъвите два еднолични режима Синята коалиция и РБ бяха верни и безотказни най-древно-практикуващи, но сега се разделиха.
Доказателство - Третият Едноличен Режим е с благословията на САЩ (Тръмп) докато Сатанистите служат на дисидентските сили в САЩ (дисидентите Обама, Хилъри, Сорос) - справка матриалите в пресата и денонощната помия срещу Тръмп.

В света тече някаква борба Робовладелци vs Сатанисти, което е видно и на наша земя.
11 Декември 2017 18:37
Робовладелци vs Сатанисти, 
Е, съвсем ме обърка... мислех, че са синоними. Steinbeck кво казва по въпроса? А, сетих се - нещо като аграр-фашисти против социал-фашисти? Или Сталин против Хитлер? Братоубийство, един вид?
11 Декември 2017 18:45
Е, съвсем ме обърка... мислех, че са синоними.

Не са ли републиканци и демократи в САЩ различните страни на една и съща момента? И не дърпат ли едни и същи хора конците на едните и на другите?
11 Декември 2017 18:47
А, сетих се - нещо като аграр-фашисти против социал-фашисти? Или Сталин против Хитлер? Братоубийство, един вид?

За някои хора няма надежда да проумеят близката история, даже да им се смила и да се предоставя на готово. Ще си отидат с пропагандните мантри с които са се нагрухтяли до козирката. Или може би пък става въпрос точно за онези дето ги създават и разпространяват?
11 Декември 2017 19:27
Умните и красивите къде спят? Белият роял доста ще гила на зимна София... е, с голата цица ще е малко по-трудно при тоя студ и тоя вятър, но "демокрацията" иска жертви! Или това - или спонсора курбан става!!!
11 Декември 2017 19:33
Коледата идва, прасето е заклано.
За съжаление, не е и няма да бъде - поне в моето бъдеще! За по-младите, не зная!
Квиченето е за пред публиката, а след завесата, дружно се запиват ... до другото представление
11 Декември 2017 20:35
Прокопито си го заслужава.....но какво ли може да направи държавната машина на всеки един от нас.....това е въпросът....
11 Декември 2017 22:01

Добрия олигарх да не избяга пак в Сингапур?

Не е добър, но държавата подхожда мутренски към него. С тоя подход на КОМПИ може да бъдат подложени на подобен натиск около 90% от българските граждани.
11 Декември 2017 22:06
Лошото е,че се радваме, задето една част от бандитите заплашва другата... Който е разчиствал торище, знае как след наполовина свършена работа, то си е пак торище. А накрая земята отдолу е подгизнала в пикоч и смърди...
11 Декември 2017 23:11
Крайно време е.....за Терминал 2...
12 Декември 2017 06:36
Мдаа, всичко що не е успоредно с правата линия на тримата дебелаци се закрива. Днес Капитал, после ОФФ-а, накрая и "Сега". А квичащите от кеф тук щат не щат ще се преселят във форумите на Пик и Блиц да си контактуват с високоентелегентните люде там.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД