:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,665,950
Активни 142
Страници 17,730
За един ден 1,302,066

Неплатена глоба от 10 лв. спира ползването на данъчни облекчения

Прокарано тихомълком изискване за "чисти сметки" ще бъде приложено за първи път при облагането на доходите от 2017 г.
Снимка: Архив на "Сега"
Ако към момента на подаване на данъчната декларация за доходите от 2017 г. имаме стари задължения към хазната, НАП ще откаже ползване на данъчни облекчения.
Хиляди данъкоплатци няма да могат да ползват данъчни облекчения, ако имат просрочени задължения към хазната. НАП ще отказва отстъпки на всеки, който има неплатени в срок данъци, осигуровки, такси или глоби, наложени от държавни ведомства и общински служби.

Така например за неплатена глоба от КАТ родителите ще бъдат лишени от възможността да намалят облагаемия си доход с 200 лв. за едно дете или с 400 лв. за две. Няма да могат да се приспаднат разходите за доброволно осигуряване и застраховане. Без данъчни облекчения ще се окажат и хората с увреждания, ако имат просрочени задължения към бюджета или общината - дори да става дума за смешно малки суми от порядъка на 10-20 лева. Досега ограничението важеше само при ползването на 5%-ата отстъпка от данъка, ако той бъде деклариран по електронен път и платен по-рано от крайната дата на подаване на данъчната декларация. За 2017 г. този срок бе 31 март, но през 2018 г. вече е 31 януари.

Новото изискване за ползване на данъчна преференция е прието без много шум още миналата година, но тепърва ще изненадва неприятно и гражданите, и едноличните търговци. За първи път разпоредбата ще се приложи при облагането на доходите, придобити през 2017 г. Данъчните декларации за тях ще се подават до 30 април догодина.

Първи с проблема вече се сблъскаха работодателите. През декември фирмите правят годишно изравняване на данъка за служителите си. То се отнася за работещите с доходи само от трудови правоотношения, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация. Чрез работодателите си тези служители могат да ползват и голяма част от данъчните облекчения.

Оказва се, че има неясноти в нормативната уредба, които затрудняват дори дългогодишни юристи в предприятията. Например в закона пише, че данъчните облекчения се ползват, когато задълженото лице няма "подлежащи на принудително изпълнение публични задължения", а това може да се тълкува по различни начини. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс подлежащи на принудително събиране публични задължения са тези, за които държавен орган е издал ревизионен акт или има наказателно постановление. Годишната декларация за облагане на личните доходи, в която сами вписваме дължимия данък, също се приема за основание за принудително събиране, ако не сме внесли сумата в законовия срок. Няма яснота обаче дали разпоредбата важи и за местните данъци и такси, за чийто размер общината ни съобщава с писмо - например имотния данък и такса смет.

"Внесли сме запитване и очакваме НАП да излезе с конкретно указание дали местните данъци и такси трябва да се имат предвид, но все още отговор няма", заявиха пред в. "Сега" работодатели.

Масово обаче фирмите нямат време да чакат тълкуването на приходната агенция и предлагат на служителите си да подадат писмени декларации, че нямат "подлежащи на принудително събиране публични задължения". Така при годишното изравняване на данъка в най-масовия случай фирмите прихващат облекченията за деца, направените през годината лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, както и облекченията за инвалидност. Проблемът е, че ако служителят подпише декларация, че няма просрочени публични задължения, но впоследствие се окаже, че не е така, ще носи отговорност за невярно подадена информация, довела до невярно определен данък. Санкцията за такова нарушение е лишаване от свобода до три години или глоба до хиляда лева.

Отделно от това счетоводителите се опасяват, че неяснотите в закона и липсата на информация за новото ограничение могат да доведат до масово връщане на суми от данъкоплатците за ползвани текущо чрез работодателите данъчни облекчения.

До момента от НАП единствено са коментирали, че при електронно подаване на данъчна декларация системата автоматично ще установи дали лицето има просрочено задължение и ще го уведоми за това. Ако до 30 април това задължение се погаси заедно с лихвите и се подаде коригираща декларация, то ще може да ползва данъчни облекчения.

Ако обаче годишната данъчна декларация е подадена на хартия, а данъкоплатецът изобщо не знае за новото изискване да няма просрочени задължения, не е ясно кога ще бъде уведомен за тях от НАП. Много е вероятно той да изгуби правото си на данъчни облекчения заради изтекъл срок, в който може да подаде коригираща декларация след разплащането. Срокът за подаване на коригираща декларация за доходите е 30 септември. По принцип справка за задълженията може да се направи чрез интернет страницата на НАП при посочване на персонален идентификационен код (ПИК).

19
4800
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
11 Декември 2017 19:39
Хиляди данъкоплатци няма да могат да ползват данъчни облекчения, ако имат просрочени задължения към хазната. НАП ще отказва отстъпки на всеки, който има неплатени в срок данъци, осигуровки, такси или глоби, наложени от държавни ведомства и общински служби.

Одобрявам !
11 Декември 2017 19:43
Струва ми се честно - ако не си плащаш дължимото не бива да очакваш отстъпки.
11 Декември 2017 19:46
Офобрявам! Като си неизряден към държавата, няма какво да чакаш...
11 Декември 2017 20:10
Крайно време беше.
11 Декември 2017 20:13
дори да става дума за смешно малки суми от порядъка на 10-20 лева.
Реално, толкова е и получаваното "облекчение" - 20 лева за едно дете или 40 за второ..., което също "смешно малка сума", когато става въпрос в годишно изражение - един шоколад на месец, ако улучиш "прИмоция"
11 Декември 2017 23:41
Много правилно. Аз имам по мъгливи спомени някаква 20 левова глоба от години, сега ще се напъна да я платя за да си взема отстъпката от застраховките.
12 Декември 2017 03:31
Много правилно! Би трябвало ако има просрочени задължебия над 100 лева да не може до получава пари от държавата - няма социални помощи, няма заплата, няма пенсия!
12 Декември 2017 08:52
ако има просрочени задължения над 100 лева да не може до получава пари от държавата - няма социални помощи, няма заплата, няма пенсия!


Дотук , добре !
А това как ще спре башибозущината на чуждите ТИР-аджии и транзитно преминаващи ?

12 Декември 2017 09:26
Вие одобрявате, но авторката на статията е на друго мнение. Тя явно усеща себе си повече данъкоплатец отколкото човек, загрижен за финансите на държавата и за справедливостта.
12 Декември 2017 09:27
12 Декември 2017 09:37
Очевидно - ци, не разбирате, за какво става дума. Очевидно сте само пенсионери! Неяснотата, както е любимо на некомпетентното управление. Там е проблемът! И преди да се стигне до пенсиите ви, с парите от бюджета се облажват дебелос.рковците! -ли!
12 Декември 2017 09:42
Па и протягат ръчички! - ци!
12 Декември 2017 09:44
Очевидно сте само пенсионери!

Не знам, защо да е толкова очевидно !
Но покрай глобите реално измъкнати от джобовете на софийските тарикати, ще се вдигне малко и нивото на дисциплината и взаимното уважение по пътищата, мисля си аз.
12 Декември 2017 11:37
Не одобряват тези, които са изучавали Андрешко като положителен герой. Най-после предприеха нещо за да повишат събираемостта на дължимото.
12 Декември 2017 12:53
Авторката действително има проблем с андешковщините. 10-20 лева било нищо, ами като е така, защо не си го платиха това нищо?
А всъщност е голямо нещо, нарича се дисциплина, акуратност. Което в огромна степен липсва у андрешкОвците.
Ама у нас дай им да питат колко били у Швейцария заплатите или колко от швейцарците имат оръжие.
12 Декември 2017 13:32
а данъкоплатецът изобщо не знае за новото изискване да няма просрочени задължения


Е, тези новини се разпространяват светкавично бързо. Ако не, непременно ще ги научи пред или на гишето...12 Декември 2017 18:46
Вече става ясно,че на управляващите неистово им трябват пари,въпреки възторженото квичене за рекордно събрани мита,акцизи и излишъци в бюджета.Щом и частните съдебни изпълнители ще се включват в събирането на глоби,е явно безсилието на държавата да си събере вересиите.
Съмнявам се,че някой който има глоби от стотици лева,ще подаде данъчна декларация,за да "изкяри" 20-40 лв.Колкото до Андрешко-той може да се разглежда като естествена опозиция и регулатор на лакомията на управляващите.
12 Декември 2017 18:52
Че то не е за първа година! И до сега - ако към датата на подаване на ГДД имаш ДОРИ глоба към КАТ, отстъпката за подадена ГДД по електронен път, падаше. Ако сега за разшири обхвата на ползваните облекчения - това е друго. Това означава всеки данъкоплатец да има консултант-счетоводител, а не да разчита на собствените си бегли познания.
12 Декември 2017 19:04
Пикачу
12 Дек 2017 08:52
Някъде бях чел за гръцка практика, но не съм го виждал - при нарушение полицаят ти сваля регистрационните табели и ги носи в районното. Ако искаш да си тръгнеш, плащаш, ако не ... имаш избор и си стоиш на място или викаш платформа да те откара. Плащаш при всички случаи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД