:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,358,243
Активни 158
Страници 2,835
За един ден 1,302,066

София предлага билет от 1 лев в дните с много мръсен въздух

Двойна такса за синя зона и забрана за коли в центъра са другите мерки на общината срещу проблема
От днес гражданите могат да получат информация от системата за ранно предупреждение за опасни вещества във въздуха на сайта на Столичната община. Наред с това общинското ръководство най-сетне обяви мерки за ограничаване на замърсяването. Те обаче са насочени основно към подобряване качеството на въздуха в центъра на града и ако бъдат спазени стриктно, могат дори да увеличат смога в периферията му. Част от мерките са откровено безсмислени, други - трудни за приложение, а сложният начин, по който ще се решава кога да се прилагат, предизвика съмнения, че такъв момент никога няма да настъпи. Не е ясно и кога ще влязат в сила, тъй като първо трябва да бъдат одобрени в СОС.

При прогноза за превишение на среднодневните норми на ФПЧ10 от 51 до 100 микрограма на куб.м основно ще се разчита на добрата воля на гражданите - общината ще отправя призив хората да слязат от колите и да ползват градския транспорт (мярка 1), както и да се премине от дърва и въглища към алтернативни начини на отопление (мярка 2). При прогноза за концентрация от 101 до 150 микрограма на куб.м в допълнение ще бъдат оросявани улиците (мярка 3, извън зимата) и ще бъде разрешено безплатно паркиране в буферните паркинги до изчерпване на местата и срещу условие да се използва градският транспорт - т.е. шофьорът ще трябва да покаже билетче или карта за пътуване (мярка 4). При прогноза за замърсяване от 151 до 200 микрограма на куб.м към предходните мерки общината предлага двойно да бъде увеличена таксата за паркиране в синя зона - от 2 на 4 лв. на час (мярка 5).

В случаите, когато има прогнози нивата на ФПЧ10 да са над 200 микрограма на куб.м за всички градски автоматични станции за 2 последователни дни, общината ще започне поетапно да прилага по-кардинални мерки. Първо от вечерта, предхождаща двата опасни дни, ще се обявят мерки 1-5, т.е. ще се вдигне цената на синя зона и пр. "След изтичане на този двудневен период ще бъде установено има ли реално превишение. Ако е реализирано такова реално превишение, при следваща идентична прогноза ще се въведе "зелен билет" за градски транспорт на цена 1 лев за целия ден (мярка 6). Ако имаме същата такава прогноза за следващите два дни, предходния ден ние ще обявим мерките, които досега цитирах, включително и зеления билет. Ако имаме реализирано превишение след изтичане на двудневния период, при следваща идентична прогноза ще въведем още една мярка - целенасочено ще сезираме КАТ да засилят проверките върху моторните превозни средства по отношение на тяхната техническа изправност - нормално функционираща система за пречистване на отработените газове (мярка 7)", обясни зам.-кметът Йоана Христова.

Оттук нататък мерките би следвало да станат драстични, но за тях трябват законодателни промени. Схемата на въвеждането им ще е същата както при предните нива - при установено замърсяване в два последователни дни и предприети всички мерки до 7. Мярка 8 въвежда забрана за влизане на всички МПС в центъра от 8 до 20 часа. Ако и това не помогне, се пристъпва към мярка 9 - забрана за влизане на всички МПС в карето между булевардите "Т. Александров", "Княз Дондуков", "В. Левски", "Патриарх Евтимий", "Хр. Ботев". Накрая забраната се разширява до цялата зона център без определени часове (10). Следващата стъпка е да се въведе плаващо работно време за общинската администрация и държавните институции в пиковите часове (11). Последната мярка е ако все пак и след всички предприети мерки има реализирано превишение, при последваща прогноза ще се въвежда пълна забрана за движение на МПС и безплатен градски транспорт на територията на цяла София (12).

ДЪЛГОСРОЧНО

Извън временните мерки ще има и постоянни. Ще се въведе например изискване всички автобуси, които се движат в широкия център, да са със сертификат евро 6 - съвсем постижима цел, като се има предвид течащата подмяна на возилата. Освен това ще се оптимизира трафикът на сметоизвозването в зона Център през зимните месеци - също нещо, което може да бъде направено бързо. Лесно може да се осъществи и обследването на легналите полицаи на булевардите, за да се приведат в нужния вид. За навлизане на техника като багери и булдозери в центъра ще се въведат такси.
14
1953
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
12 Декември 2017 21:25
Като начало добре! Да видим как ще се реализира.
13 Декември 2017 00:31
Хм, клуб "80%" в действие?
Ми нали доказаха, че цената на билета от 1.60 лв. е НЕЗАКОННА? Върнете цената от 1лв. и не се правете на утрепани.
Разбирам, в лошите дни да има безплатен транспорт, защото градоначалниците са в дълг към жителите. Ама не. Тогава ще плащат законната цена.
13 Декември 2017 00:36
по добре 4 часов работен ден
13 Декември 2017 08:05
А миене на улиците по-често, кога? А да се спира разнасянето на кал от паркирали
в тревни площи, кога?
13 Декември 2017 08:48
Поредната простотия - по БЪЛГАРСКИ !!!

Вместо да вземат мерки за премахването на проблема, теа са гърчат в потрес и умуват, как да направят так, че да го заобиколят.
13 Декември 2017 08:49
Като познаваме историята на работа на този СОС с грозде и фандъчената администрация, и в светлината на ремонта на бул. "Дондуков" ли, "Фандъков" ли беше, аз не съм оптимист за бъдещето! Както казва Кърт Вонегът "Като познавам историята - как да съм оптимист за бъдещето?".
13 Декември 2017 08:57
Най-точното определение на всички "мерки" от тази част на шайката на Боко, именувана "столична общинска администрация", е:
13 Декември 2017 09:23
Грешен ход.
Пак се почва от последствията, а не от причината.
А причината е, че куцо, кьораво и сакато си остави селото и отиде в софия, за което то няма вина, а вината е на управниците, които централизираха всичко до което се докосват и от което могат да цицат.
По малките градове и детските градини са празни и училищата и пътищата са свободни.
Управници няма, управници, народа го оставете на мира и не му тровете живота.
13 Декември 2017 09:50
Повече от 10 дни са спрени измервателните станции отчитащи качеството на въздуха в София.
5 са - Красно село, Павлово, Надежда, Дружба и Копитото.Дори и тази на Копитото е спряна, или поне не подава информация публично.
На толкова нещастници -прависти, претендиращи за политическа кариера, никой не се нае издигне интересите на стадото и да подаде един иск срещу столична община за това прикриване на замърсяването (което те дори обявиха публично че ще направят) и да извлече някакви дивиденти.
Небивала нещастност, която явно доказва релацията между народ и управляващи го политици.
13 Декември 2017 10:01
В София, според езиковите прозрения на общинарите, не се продават билети за градски транспорт.
Увеличена концентрация на фини прахови частици се наблюдава основно през зимата и решението за оросяване на улиците е на границите с гениалността.
13 Декември 2017 10:06
Данните от "спрените" измервателни станции в София
https://airmon.sofia.bg/param.php?p=%D4%E8%ED%E8+%EF%F0.+%F7%E0%F1%F2%E8%F6%E8
зеленюги, Сър
13 Декември 2017 10:12
Едно време когато имаше "охрана на труда" даваха кисело мляко на вредните производства. Мляко за 60ст само ще засили вредите...
13 Декември 2017 10:29
То това като Quest приключение, с голямата награда "Зелен билет" накрая. Да вземат да кандидатсват по някоя Програма за приложение и игра "Какво ще стане ако... в София".
13 Декември 2017 12:12
DrRigid12 Декември 2017 21:25
Като начало добре!

Кое му е добрето на мафиотското начало?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД