:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,376,471
Активни 190
Страници 13,539
За един ден 1,302,066

Реекспортът на медикаменти за ЕС е 60%

70% от фирмите не декларират износ в агенцията по лекарствата
СНИМКА: БГНЕС
***
Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно, а през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, въпреки че са длъжни по закон, обяви Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза". Освен това информацията за пътя на медикаментите е "пълна какофония" според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, което значи, че с подобна база няма как управляващите за вземат адекватно решение за паралелния износ на медикаменти.

Данните на НСИ и Агенция "Митници" за 2016 г. са за внос на лекарства от ЕС за 1.9 млрд. лв., а износът е за 1.1 млрд. лв. Не е ясно каква част от него е паралелен износ, т.е. едни и същи препарати да са внесени на по-ниската цена за България и след това изнесени в ЕС, където се продават по-скъпо. Според представителите на пациентските организации всички изнесени лекарства са от паралелния износ и реалният му размер е близо 1.5 млрд. лв. Според представители на здравното министерство и бизнеса обаче сумата е около 400 милиона лева.

"Проблемът с липсата на лекарства е от години, но в последните две стана много сериозен", заяви Ваня Добрева. Тя даде пример с лекарство за акромегалия, до което 30% от пациентите нямат достъп, тъй като липсва в аптеките.

От асоциацията са поискали данни от няколко институции за лекарства, за които се смята, че най-често са обект на износ. Добрева показа справка от НЗОК за 15 медикамента за периода от януари до септември 2017 г. Оказва се, че има драстично разминаване между броя на опаковки по заверени протоколи от аптеките и броя платени от фонда опаковки. При медикамент за имуносупресия при трансплантирани се оказва, че според протоколите от аптеките са отчетени над 850 000 броя опаковки, а здравната каса е платила едва 6700 опаковки. От лекарство за диабет са отпуснати по протоколите от аптеките 10 100 опаковки, а касата е платила за 9300 опаковки. Така стоят нещата и с медикаменти за ревматоиден артрит. Има и обратни случаи - по протокол са отпуснати по-малко препарати, а касата е платила за повече. Не е ясно дали цялата разлика между отпуснати и платени лекарства е отишла за реекспорт.

От здравната каса обясниха, че става дума за "некоректно обобщена справка", "отразяваща сумарен сбор от несравними данни". Данните от протоколите отразяват точните индивидуални дози на всеки пациент, а плащането се отчита на база на окончателната опаковка. Затова всъщност при лекарството за трансплантирани пациенти се сравняват 857 423 таблетки, изписани на пациенти по протоколи, с платени от НЗОК 6772 опаковки.

Освен това в НАП износ на лекарства са декларирали 100 фирми, а в агенцията по лекарствата - едва 30, въпреки че това е нужно по закон. Сред неуведомилите агенцията е и "Чирита" - фирмата, свързана със сочения от прокуратурата за организатор на паралелния износ на лекарства у нас Амир ал Хусаини.

"Пълна какофония с тези лекарства - разлики от десет пъти между изписани протоколи и платени лекарства, което според нас практически няма как да стане. Виждахме разлики от платени опаковки инсулин - единия месец 300 опаковки, другия месец 30 опаковки - как да го обясним това нещо. Тези пациенти не са си били инсулина ли? Те нямаше да са живи, ако не са го направили това нещо", коментира Стойчо Кацаров и допълни, че ако и в МЗ разполагат с подобна хаотична информация, "не чакайте каквото и да било решение".МЕРКИ

Според Ваня Добрева предлаганото решение на проблема с износа на лекарства чрез създаване на списък на медикаменти, забранени за експорт, няма да доведе до резултат в България, тъй като подобна мярка се прилага в Румъния, но без особен ефект. Затова трябва да има двойно ценообразуване, както е в Испания, където също цените на лекарствата са ниски. "Това означава, че търговецът на едро сключва два договора с притежателя на разрешение за употреба - единия за тези, които се реимбурсират от НЗОК, а другия - за тези, които се реализират на свободния пазар", обясни тя. Това ще позволи у нас да не се регистрират най-ниските цени в ЕС, което води до паралелния износ.

ПОДКРЕПА

Държавата ще подкрепи със специални насърчителни мерки инвестиционния проект на братята Кирил и Георги Домусчиеви за изграждане на нов завод за производство на лекарства за хуманната медицина и фуражни добавки в Пещера. Това реши правителството на заседанието си вчера. Новите производствени мощности на "Биовет" ще са върху терен на инвеститора. Той ще получи и ограничени вещни права върху общински имоти. Инвеститорът ще ползва и индивидуално обслужване от съответните администрации в съкратени срокове. Общият размер на инвестицията e 293.374 млн. лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г. Над 90% от продукцията е за износ, ще бъдат създадени и 100 нови работни места. Инвестиционният проект вече получи одобрение за нисколихвено финансиране по плана "Юнкер" в размер на 100 млн. евро. Освен в Пещера е планирано и изграждане на завод за ветеринарни ваксини в Разград.

2
812
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Януари 2018 14:37
Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно, а през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, въпреки че са длъжни по закон, обяви Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза".


Тази истерия защо се подхваща? И то от неграмотници!? ИАЛ издава разрешения за паралелен износ, ей тук http://www.bda.bg/bg/регистри/регистри-на-лекарствени-продукти, само за сто продукта, а не за сто фирми. Всички производители на лекарства в България (Софарма, Балканфарма, Чайкафарма, Биовет) нямат никакво задължение нито да декларират, нито да искат разрешение от ИАЛ за износа на лекарства, произведени или дори само пакетирани в фабриките им.

Данните на НСИ и Агенция "Митници" за 2016 г. са за внос на лекарства от ЕС за 1.9 млрд. лв., а износът е за 1.1 млрд. лв.
А в страната са продадени за 3.6 млрд. лв. лекарства (от тях 750 млн. лв. са платени от НЗОК)

Според представителите на пациентските организации всички изнесени лекарства са от паралелния износ и реалният му размер е близо 1.5 млрд. лв.

Абсолютни глупости! Целият износ е за 1.1 млрд. лв. (по мои данни е два млрд. лв.) в едно с место произведените лекарства, а паралелният износ , само паралелният износ бил го надхвърлял . Това би било възможно, само ако "паралелните лекарства" прелитат границата без контрол на митничар. Сиреч чиста контрабанда.


"Проблемът с липсата на лекарства е от години, но в последните две стана много сериозен", заяви Ваня Добрева
Нали Баце и тежката му артилерия искаше ниски цени. На Бацеви цени - толкова лекарства. Учудващо е, че все още има лекарства по аптеките. Големите фармацевтични фирми директно минават само на болнични продажби, защото докато аптекарят ги продаде, ще им изтече срока на годност.
05 Януари 2018 08:14
Нали Баце и тежката му артилерия искаше ниски цени. На Бацеви цени - толкова лекарства. Учудващо е, че все още има лекарства по аптеките. Големите фармацевтични фирми директно минават само на болнични продажби, защото докато аптекарят ги продаде, ще им изтече срока на годност.


Да разбираме ли , че внесените лекарства по ниски цени се изнасят , за да се изкупят по високи ? И отстъпката в цената за нас се превръща в печалба за вносителя-износител ?

Големите фарамцевтични фирми могат да предложат ниски цени на лекарствата си , което да ги направи продаваеми , за разлика от малките ! И какво излиза ? Че евтините лекарства се продават на болниците , които пък изнасят част от тях в чужбина по разни схеми , а за гражданите остават скъпите в аптеките , така ли ? Е как няма да им изтече срока на годност ???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД