:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,662,800
Активни 129
Страници 14,580
За един ден 1,302,066

Банско поднови искането си за застрояване на 8 местности в Пирин

В края на миналата година общината е задвижила процедура за урбанизиране на 1330 дка от парка
СНИМКА: БГНЕС
Нено Димов
Докато цялата власт твърди, че няма да допусне никакво строителство в Пирин извън втори лифт в ски зоната на Банско, местната община е подновила опитите си да узакони застрояване на осем нови селищни образувания. Това става ясно от документ, публикуван във "Фейсбук" от Тома Белев. В него директно е посочено, че застрояването е пряко свързано с развитието на ски зоната.

Става дума за старо намерение на община Банско да вкара в регулация за застрояване местностите "Гуровица", "Свети Иван", "Грамадето", "Кошерината", "Карантията", "Средореко", "Асаница", "Герачени улици". Този план е от 2013 г., но за него не е ставало дума от 2016 г. Сега има прясно становище на екоинспекцията в Благоевград - от 13 декември 2017 г. Според подчинените на Нено Димов в Благоевград планът подлежи на екологична оценка, тъй като има вероятност да окаже "значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, включително птици, предмет на опазване в защитена зона BG0000209 "Пирин". Според Тома Белев става дума за 1330 дка от Пирин, върху които може да "цъфнат" още 40 000 легла. Според самия документ една от целите на този план е "да се постигне регулиране и балансиране на отделните елементи, съществуващи и нови, с цел по-нататъшна урбанизация, съобразена с перспективното развитие на територията на града и ски-зоната с център Банско".

Докато документът циркулираше във "Фейсбук", екоминистърът Нено Димов отговаряше пак там на въпроси на граждани, но не даде ясни и конкретни отговори. Той не изясни например защо държавата не е изискала от "Юлен" да модернизира и разшири капацитета на действащия лифт в Банско, вместо директно да разрешава изграждането на втори. "Не знам дали това е технически възможно и дали концесионерът може да го направи. Въпросът е и кой точно да го изиска", измъкна се Димов.

Министърът не бе убедителен и в старанието си да опровергае природозащитниците какво точно се разрешава в Пирин. Според промените в плана за управление вече се допуска застрояване в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих, която е 45% от националния парк. Димов твърди, че в бъдеще в тази зона ще бъдат възможни единствено водохващания за питейни нужди. Според текста това действително е така. В прилежащата към него таблица обаче с промяна на една цифра в същата зона се разрешава "потенциално строителство", без да се уточнява на какво. Според министъра таблицата е "само илюстративна". Не е ясно обаче каква е гаранцията, че промяната няма да бъде употребена буквално.

Министърът продължава упорито да подминава факта, че според Закона за защитените територии в националните паркове се забранява всякакво строителство, а спортни съоръжения могат само да се ремонтират. Той все така повтаря, че за да се правят точни разчети - например за сечта на дървета, в екоминистерството трябва да се появи конкретно инвестиционно намерение и да се види откъде ще минават новият лифт и "съоръженията". Тази седмица обаче се разбра, че идеен проект по въпроса има отдавна, а "Юлен" го показаха чрез "24 часа" и "Труд", след като промените в плана за управление на парка вече бяха факт.

Димов не даде ясен отговор и на въпроса дали "Юлен" незаконно е разширил територията на ски зоната и дали решението на кабинета "Борисов" не узаконява надзветото. През 2013 г. бившият екоминистър Нона Караджова оповести, че "Юлен" е надхвърлил границите на концесионната площ. "Има две комисии в Министерски съвет, които са работили по повод концесията. И двете еднозначно завършват с решение, което не отразява подобна констатация", каза екоминистърът. Той допълни, че "концесионният договор на "Юлен" трябва да бъде прегледан в светлината на новото законодателство".

МОДЕРНИ ВРЕМЕНА

Брифингът на Димов премина при изключителна активност от страна на потребителите във "Фейсбук", които зададоха над 1400 въпроси и коментари. До 16 ч. вчера видеото бе гледано над 13 000 пъти. Споровете за и против бяха разгорещени, като водещият предупреди, че няма да чете питания и мнения, които съдържат "вулгаризми". В дебата активно участваше кметът на Банско и бивш депутат от ГЕРБ Георги Икономов. Включи се и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и лидер на младежката организация на ГЕРБ, който поздрави МОСВ "за активните позиции и категорична готовност да достигнат до целесъобразно решение".
СНИМКА: БГНЕС
Протест в 10 града срещу незаконното решение за строителство в парк Пирин ще има тази вечер. Участие са заявили граждани от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.
11
18894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
03 Януари 2018 20:59
Къде дремат платените симпатизанти на новия лифт в Банско? Не чувам никакви изказвания. Несериозно ...
03 Януари 2018 21:06
Той не изясни например защо държавата не е изискала от "Юлен" да модернизира и разшири капацитета на действащия лифт в Банско, вместо директно да разрешава изграждането на втори. "Не знам дали това е технически възможно и дали концесионерът може да го направи.

това е проблем на концесионера. Ако не може, друг концесионер може и да може.

Въпросът е и кой точно да го изиска", измъкна се Димов.

Ти.
03 Януари 2018 21:07
Включи се и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и лидер на младежката организация на ГЕРБ, който поздрави МОСВ "за активните позиции и категорична готовност да достигнат до целесъобразно решение".

wtf
03 Януари 2018 23:43
готовност да достигнат до целесъобразно решение".

Човеко си го е казАл - трябва да стигнат до правилното (за тях) решение.
04 Януари 2018 07:24
Ууу колко много 1330 декара. Някой да сметне площта под лифта плс - еди колко си километра * 30/да речем/ метра = на колко декара е равно..
04 Януари 2018 08:46
Тия , дето подскачат по жълтите павета да вземат и да пожертват част от собствения си интерес, вместо да дават акъл на съгражданите си от провинцията.
Че както е тръгнало, след Северозапада, може да се отделят и други автономии...
04 Януари 2018 09:09
Всъщност това е основната новина: Северозапада иска отцепване от България и присъединяване към Румъния. Държавата се разпада буквално. И ако чуете какво говори човека от северозапада - защо да плащаме за Банско?

Идеята за социална солидарност, която е и основа на държава, съвсем е изчезнала.
04 Януари 2018 09:37
Идеята за социална солидарност, която е и основа на държава, съвсем е изчезнала.
идеята за каквато и да е солидарност няма почва при сегашните ценности, поставящи егоизма на първо място.

как "бъди себе си", "живей тук и сега" и прочие тъпизми се връзват с идеята за саможертва например, за да спасиш други двама или трима?
04 Януари 2018 19:39
как "бъди себе си", "живей тук и сега" и прочие тъпизми се връзват с идеята за саможертва например, за да спасиш други двама или трима?

Жестоко си прав!
04 Януари 2018 19:46
Впрочем след години,като изсекат де що могат в Пирин и някой кАлен порой залее Банско,същите тия тъпанари ще искат солидарност под форма на СМС-и пари от бюджета.
09 Януари 2018 20:07
Сценарият е различен, но резултатът е един и е съвсем ясен. Навремето Черноморието беше доста добре запазено, курортните комплекси бяха обгърнати в зеленина, хотелската база беше стара, но вместо планирано и контролирано развитие, сега природата е притисната отвсякъде от пълзящата бетонна джунгла. В Пампорово имаше много хубави поляни покрай ски пистите, сега вече лека полека хотелите завзеха полянките и още няколко години, хората ще карат ски по улиците на новопостроения зимен град, а през лятото улиците ще си бъдат пусти. Резултатът в Банско няма да бъде по-различен. Първо фирмата която е създала монопол и е с неизвестни собственици си разширява територията на действие завземайки защитените зони, после депутати /по-уместно е да ги наречем лобисти или процентаджии, понеже за услугите си получават полагаемото/ " узаконяват" незаконния грабеж и чрез закон утвръждават възможностите за по-нататъшно опустошение на природата. На шепа хора от Банско им е приятно, понеже за тях планината и гората не са нищо друго освен източник на пари, на природозащитниците им е тъжно, понеже те искат природата и екологичното равновесие в Пирин да бъде запазени, а на повечето хора изобщо не им пука, какво като ще строят в Пирин, та нали навсякъде в страната градчета и села се рушат и природата ги завзема? Нищо чудно и Банско след време да се превърне в зимния "Слънчев бряг" Все пак на Земята живеят милиони потенциални туристи, за такива курорти клиенти винаги ще има. Какво ще бъде нивото им, времето ще покаже. И аз за пръв път тази зима ще прекарам няколко дни в Банско и се надявам да пожелая да отида отново, а не да го избягвам като Слънчев бряг.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД