:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,539,748
Активни 138
Страници 11,684
За един ден 1,302,066
ЛИЧНО

Турция движи българския троянски кон в Европа

Историята около повторното откриване на Желязната църква в Истанбул се превърна в дипломатически триумф за Анкара и пореден повод за национален срам за България
Снимка: БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ се ангажира да ходатайства на Анкара пред Брюксел.
В наше време българинът няма много поводи да се гордее с държавата си. Де що има негативни класации в света, челните места все ние ги държим. Най-вероятно затова родните политици се опитват да ни помпат самочувствието предимно с истории от миналото. Все пак именно техните действия са главната причина да се срамуваме толкова много от настоящето.

Това се видя и на 7 януари, когато в Истанбул беше открита реставрираната българска църква "Св. Стефан", а сегашните ни управляващи дадоха пореден повод да се замислим върху източниците на националния комплекс за малоценност.

Трудно може да се изрази с думи колко важно място заема този храм в българската история. Именно в него се е състоял "българският Великден" от 1860 г. - кулминационната точка на наченатата от нашия народ борба за църковна независимост от цариградската гръцка патриаршия. Преосвещаването на храма трябваше да напомни за този ключов момент от българското национално възраждане. Вместо това се превърна в триумф за турската външна политика и поредно унижение за българския народ и държава.

Събитието определено даде повод на турския президент Реджеп Ердоган да празнува. След проваления опит за преврат през юли 2016 г., който беше последван от невиждани чистки и масови нарушения на човешките права, режимът в Анкара изпадна в тежка международна изолация. Ердоган успя да се изпокара с всички довчерашни свои съюзници на запад, което постави турската дипломация в извънредно сложно положение. От тази гледна точка всяка протегната ръка е добре дошла за турските международници, особено щом идва от страна - членка на ЕС и НАТО, каквато е България. Премиерът Бойко Борисов отдавна демонстрира афинитет към управляващите в Анкара и готовност да им бъде приятел. Сега обаче официално сам се нагърби да им направи и съвсем конкретна услуга. "Турция е най-големият съсед на ЕС и с най-голяма армия в Европа. И ние сме длъжни през 2018 г. да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години", обяви той.

И, хоп, изведнъж българското председателство на ЕС се сдоби снов, необявен досега приоритет- да сдобри Анкара с разсърдените от безобразията й западни държави. Какъв късмет за Ердоган, че в такъв критичен за него момент, когато разби дори отношенията си със САЩ, кормилото на Евросъюза минава в ръцете на добрия му приятел Борисов. Защото, колкото и да ни обясняват българските управляващи, че председателството е предимно административна дейност, сега стана ясно, че през следващите 6 месеца българската дипломация ще бъде впрегната от най-високо ниво да работи в полза на Турция. Анкара едва ли би могла да се надява на нещо по-добро в този момент.

За отбелязване е, че самият Ердоган благоразумно остави политическото говорене на Борисов. И използва момента, за да пооправи разкапалия се имидж на страната си, като я представи за бастион на толерантността, каквато била и Османската империя. "Нашите прадеди винаги са осигурявали свобода на вероизповеданията в страните, които са завоювали. Винаги се е казвало: Вие сте свободни в своето вероизповедание и богослужението", заяви турският президент. А накрая с имперско самочувствие взе, че се самопокани в София за откриването на ремонтираната столична джамия. Кога (и дали) е било договорено това посещение, българските управляващи засега не сколасват да кажат. Очевидно е, че ще се случи, дори и да не го искаме, след като беше публично обявено пред целия свят. Остава да се надяваме, че гавазите на Ердоган няма да набият някого и в София, както безцеремонно го направиха във Вашингтон.

Историята около Желязната църква има ипо-тривиален, но не по-малко важен аспект - кой даде паритеБез никакъв срам, а с подчертано ударение дори, симпатизиращите на нашите управляващи медии наблягаха, че Анкара е заделила близо 4 милиона евро за възстановяването на храма. А от наша страна били дадени около 400 хиляди евро. Работата е била свършена от местни архитекти и строители. С други думи, най-важната от историческа гледна точка българска църква в южната ни съседка е била съградена наново на 90% с турски пари и труд. А навремето младата българска държава не се е поколебала да похарчи 1 милион златни лева за съграждането и обзавеждането й.

Някои сега потриват доволно ръце - минахме тънко и този път, комшиите хем ни оправиха храма, хем платиха сметката. Да, ама не е толкова просто. И не само защото България се озова в унизителното положение да разчита на чужда държава за опазването на паметник от национално значение. Въпросът с парите има и друго измерение. Опазването на недвижимото културно наследство на територията на двете държави е уредено с двустранни споразумения, в които се залага принципът на реципрочността - България да се погрижи за определен брой църкви на турска територия, а комшиите - за същия брой джамии на наша земя. Например, програмата за сътрудничество в тази област от 2002 г. предвиждаше да започне укрепване на терена около Желязната църква година по-късно, като работата се финансира съвместно от двете страни на равни дялове. Как се стигна дотам, че в началото на следващото десетилетие Турция поема почти изцяло финансовото бреме за реставрацията, остава съвсем неясно.

При всички случаи очевидно е, чепринципът на реципрочността е нарушен, при това не в наша ползаИ това не е изолиран случай. От отговора на културния министър Боил Банов на парламентарно питане от 2017 г. става ясно, че две години преди това Анкара е поискала преподписване на програмата за сътрудничество, така че да работи по двойно повече културни обекти у нас. Ясно е, че Турция постъпателно се опитва да поеме водещата роля в този процес, в който поначало е предвидено страните да бъдат равностойни. Случаят с Желязната църква сочи недвусмислено, че вече взима превес, а българската държава отстъпва. При това без борба, а с фанфари и ръкопляскания.

И накрая, българската държава поради глупост или нечия зла умисъл съвсем се посрами, като отдели несъразмерно значимо място в събитието на вселенския патриарх Вартоломей. Нека припомним отново - от "Св. Стефан" през 1860 г. започва акцията по освобождението на българските общини от гръцкото духовно влияние, чийто носител е цариградската патриаршия. Възрожденците прогонват гърците и гръцкоезичните духовници от своите църкви, защото искат в тях да се служи на български от наши свещеници. На 7 януари 2018 г. в същата тази църква литургия отслужи Вартоломей - при това на гръцки език (да не забравяме и че вселенският патриарх се противопостави на изграждането на паметник на първия ни екзарх Антим в българския храм в Одрин). Сближаването на църквите само по себе си е нещо добро. Конкретният случай и място обаче бяха най-малкото неуместни за подобна проява. Де да имаше дипломация на място, която да го съобрази.

Трудно е да се разбере какво надделява в поведението на българските управляващи в цялата история - безхаберието и некомпетентността или страхът и предпазливостта. Стане ли въпрос за Турция, Борисов от край време все едно и също повтаря - България е малка държава, Турция е голяма (и на страха очите са големи - премиерът обяви комшиите за най-големия съсед на ЕС, а това всъщност е Русия), а заплахи дебнат всички ни. Затова трябвало по-малко да се репчим един на друг, а повече да си сътрудничим. Добре, сигурно е така. Това обаче достатъчно основание ли е да водим отношенията си така, че после да се срамуваме от себе си?
Снимка: Пресслужба на ГЕРБ
Уникалният български храм "Свети Стефан" в Истанбул е единствената в света действаща желязна църква.
59
5470
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
08 Януари 2018 19:54
Малей, станахме ТРОЯНСКИ КОН на двама господари - хем на руски Сударь, хем турския quasi-Султан!
08 Януари 2018 19:59
Мда. Тъй беше:
Посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов:
Вие сте нашият троянски кон в ЕС в добрия смисъл


08 Януари 2018 20:00
Адвокат Александър Пелев днес заяви че разстреляния Петър Христов бил развивал едни от най-активните връзки в България с държавата Израел и израелския бизнес -- https://www.youtube.com/watch?v=Eou98sbu2PU
08 Януари 2018 20:06
Уникалният български храм "Свети Стефан" в Истанбул е единствената в света действаща желязна църква.


СЕГА, чух специалистите да казват, че има и (макар и много малко) други подобни (например в Чили). Не че искам да омаловажавам значението на нашия храм, но все пак да внимаваме в чия мелница наливаме вода.

08 Януари 2018 20:10
И никой не обясни защо църквата е направена от желязо. А?

Я клуба на знаещите...
08 Януари 2018 20:12
И за каква реципрочност може да се говори след като българите в Турция се броят на пръсти, а у нас напредва ислямизацията?
Църквите в Турция (доколкото ги има) ще си бъдат празни, макар и реставрирани а тук джамиите ще се пълнят все повече, а имамите ще гледат Ердоган в устата.
Нищо не се прави за осъществяване на национален контрол върху ислямското образование и проповядване (както направи Австрия, например).
Патриотите, стига сте се скатавали.

08 Януари 2018 20:19
Браво за тая статия
Само една бележка = не троянски кон, а анадолски катър.
08 Януари 2018 20:22
Трудно е да се разбере какво надделява в поведението на българските управляващи в цялата история - безхаберието и некомпетентността или страхът и предпазливостта. Стане ли въпрос за Турция, Борисов от край време все едно и също повтаря - България е малка държава, Турция е голяма (и на страха очите са големи - премиерът обяви комшиите за най-големия съсед на ЕС, а това всъщност е Русия), а заплахи дебнат всички ни. Затова трябвало по-малко да се репчим един на друг, а повече да си сътрудничим. Добре, сигурно е така. Това обаче достатъчно основание ли е да водим отношенията си така, че после да се срамуваме от себе си?

От написанато разбрах, че Борисов е трябвало да се репчи на Ердоган. За да не се срамуваме...
08 Януари 2018 20:24
Авторът е в ТОТАЛНА грешка. Желязната църква е важна за историята на българите хирстиянин, НО е паметник с национално значение за Турция. Внимавайте с подобни писания, защото ги четат и на изток. Да не се сърдите после като Ердоган обяви десетките джамии у нас, че и централна баня и царския дворец, за паметници с национално значение за Турция.
08 Януари 2018 20:28
.......И никой не обясни защо църквата е направена от желязо. А?...
.
Ми избери си бе ...едно от три:

1. Заради "Железният светилник " на Д. Талев
2. За да е по-лека - терена е нестабилен
3. За да се закачат иконите с магнит по стените за по-лесно

08 Януари 2018 20:45
Историята около повторното откриване на Желязната църква в Истанбул се превърна в дипломатически триумф за Анкара и пореден повод за национален срам за България

Ми точно обратното е. За България това е голям триумф...
08 Януари 2018 20:45
За съжаление, авторът е ПРАВ! Само определението не е троянски кон, а клепоухо магаре...
08 Януари 2018 20:53
Трудно може да се изрази с думи колко важно място заема този храм в българската история. Именно в него се е състоял "българският Великден" от 1860 г. - кулминационната точка на наченатата от нашия народ борба за църковна независимост от цариградската гръцка патриаршия. Преосвещаването на храма трябваше да напомни за този ключов момент от българското национално възраждане.

И какво да се напомни. Как руските руските дипломати не признават независимата българска църква. И пращат българските владици на заточение у Диарбекир...
08 Януари 2018 20:58
щурчо
08 Яну 2018 20:45


Историята около повторното откриване на Желязната църква в Истанбул се превърна в дипломатически триумф за Анкара и пореден повод за национален срам за България

Ми точно обратното е. За България това е голям триумф...


Огромен триумф за боковизма! Изклатихме турците да платят.
08 Януари 2018 21:02
Огромен триумф за боковизма! Изклатихме турците да платят.

Боковизъм, моковизъм, ма е факт. Както и туй, че мильоните бежанци дето щеха да ни залеят ги нема...
08 Януари 2018 21:04
Боковизъм, моковизъм, ма е факт.


Абсолютно. Ма на това само некоя циция може да му каже "триумф" и да си го припише на себе си.
08 Януари 2018 21:09
И що да не е триумф.
Турците, дето некогиш са рушили български църкви и манастири, сеги реставрират наша църква у Цариград.
За разлика от Путин, дето строи джамии у Масква...
08 Януари 2018 21:10
И що да не е триумф.


Триумф е, нали тва казвам. На боковизма.
08 Януари 2018 21:11
Както и туй, че мильоните бежанци дето щеха да ни залеят ги нема...

пропущил си алигаторите, срещу които беше превантивно напръскано с бордолезоф раствор.
08 Януари 2018 21:19
Речта на Боко беше пълна импровизация.Няма ли качествени съветници по външна политика?Изключваме министърката му Захариева , която не става за нищо освен за министър...И тези дружески потувания по краката между Боко и Тайипи,както го нарече....
Поклон пред Орбан..
08 Януари 2018 21:34
Случаят с Желязната църква сочи недвусмислено, че вече взима превес, а българската държава отстъпва. При това без борба, а с фанфари и ръкопляскания.


Този аФтор е един типичен представител на негативното българско мислене. Никогаш не 'мой му угодиш. Ако строиш - защо строиш? Ако не строиш - защо не градиш? Твърдата чугунена тиква само ...... я устройва.
08 Януари 2018 21:54
Приятел4е
Шмата рок
08 Януари 2018 21:55
Трудно може да се изрази с думи колко важно място заема този храм в българската история. Именно в него се е състоял "българският Великден" от 1860 г. - кулминационната точка на наченатата от нашия народ борба за църковна независимост от цариградската гръцка патриаршия. Преосвещаването на храма трябваше да напомни за този ключов момент от българското национално възраждане. Вместо това се превърна в триумф за турската външна политика и поредно унижение за българския народ и държава.

Ами, не толкова уважаеми г-н Илиев, хубаво е да прочетете до какво води "Българският Великден", и как точно е учредена Екзархията - в схизма и със султански указ. Така, че въпросното унижение си има исторически контекст и приемственост.
И добре е преди поредният журналист да се упражни по темата, да провери защо цели 40 години беха нужни, че църквата да бъде ремонтирана.
08 Януари 2018 22:15
*
08 Януари 2018 22:19
Сега разбрахте ли що сме на 109-то место по свобода на словото?
08 Януари 2018 22:20
Штурчо, понеже си спец в историята, осветли форума ако обичаш - кажи кога и при чие управление е възстановена българската патриаршия.
Благодаря предварително.
08 Януари 2018 22:28
Триумф е, нали тва казвам. На боковизма.


Ми така е.
Баце е започнал 2009 г. да дава 50 000 евро за подръжката и.
А Баце си е скромен
Всички знаем че ако Турция иска да влезе в ЕС , трябва да знае че нейния глас от 80 млн е равен на нашия от 8 млн.
Та така с мънинки и големи дръжави.
08 Януари 2018 22:46
*
08 Януари 2018 22:51
Штурчо, понеже си спец в историята, осветли форума ако обичаш - кажи кога и при чие управление е възстановена българската патриаршия.
Благодаря предварително.

Е, осветлявам:
Цариградския патриарх Атинагорас отбелязва следното:
"Решението на Третия църковно-народен събор в София от 1953 г. да бъде избран за патриарх Кирил е било диктувано от властта като допълнителна стъпка по пътя на превръщане на Православната църква в инструмент на съветския империализъм. Българската православна църква не е засвидетелствала своята зрялост в църковния живот и способност чрез неуклонност да следва неговите устоновления. Тя същевременно не процъфтява в Христа, нито пък проявява особена църковна дейност."

И за големо съжаление е много праф...
08 Януари 2018 23:03
*
08 Януари 2018 23:59
Твърде объркана статия от която е ясно единствено, че мислите в нея не са от българска позиция. Значи България, която е съседна на Турция, в която има най-голямото неимигрантско турско малцинство в света (което може да е и мост, но и бомба), трябва да е в лоши отношения с Турция, защото САЩ е в лоши с нея, а в западна Европа местните фашисти я използват за пиар боксова круша в предизборните си борби. Само, дето както многократно повтори Бойко Борисов (и е напълно прав) - Белгия и Холандия са далече. (То те плюят и България и не ни пускат в Шенген.)
09 Януари 2018 00:10
А що се отнася до историческият контекст, то Екзархията се създава със султански ферман.

Въобще цялостната политика на българска църковна независимост е турска политика, която цели да отслаби Патриаршията, за да ограничи влиянието на новопоявилата се гръцка държава, чрез нея, а от там и разрастването на гръцката нация.

По същите причини и след като Русия създава гръцката нация и извоюва гръцката държавна независимост, но в типичният си стил, както 50 години по-късно и с България, губи влияние над нея, и тръгва след 1832 г. да създава и българска нация, то получава пълно съдействие и еднопосочност от османските власти.

Така че, тази църква е точно символ на турско-български действия насочени срещу Патриаршията и Гърция, което е много добре, че 150 години след това са "забравени" от Патриаршията, която уважи откриването на реставрацията.
09 Януари 2018 00:15
И накрая - събитието в Истанбул е повод единствено за гордост от това, че за първи път от десетилетия България не е просто пригласяща на политиката на "Големия брат", а води политика в свой интерес, изхождайки от своите интереси. Тази политика доведе до серия от дипломатически успехи и повишаване ролята и авторитета на България, един от които е и това събитие в цялостният му контекст.
09 Януари 2018 00:22
България не е просто пригласяща на политиката на "Големия брат", а води политика в свой интерес, изхождайки от своите интереси. Тази политика доведе до серия от дипломатически успехи и повишаване ролята и авторитета на България


Битката за приза "Най-тъп пост" тая вечер е особено оспорвана.
09 Януари 2018 00:50

Битката за приза "Най-тъп пост" тая вечер е особено оспорвана.

Така е, изглежда са им обявили състезание. Заработват, заработват!
Но свирача е носителя на жълтата фланелка.
09 Януари 2018 09:01
за първи път от десетилетия България не е просто пригласяща на политиката на "Големия брат", а води политика в свой интерес, изхождайки от своите интереси. Тази политика доведе до серия от дипломатически успехи и повишаване ролята и авторитета на България, един от които е и това събитие в цялостният му контекст.

Добре казано!
И, Големият брат логично се дразни, и ще бълва змии и гушери.
А ние трябва да мислим трезво и да осъзнаем, че на НИКОЯ сила извън ЕС няма да й харесат добрите отношения между България и Турция.
Много десетилетия у нас Турция беше сатанизирана, за да ни се внушава страх и зависимост.
Днес виждаме наченки на българско осъзнаване като политически субект.
Което ясно, че не се харесва на Главния Дебил на републиката...
09 Януари 2018 09:22
Дърт реалист - !
09 Януари 2018 10:34
Много десетилетия у нас Турция беше сатанизирана, за да ни се внушава страх и зависимост.


Точно казано дърти...
09 Януари 2018 10:37
Трудно може да се изрази с думи колко важно място заема този храм в българската история. Именно в него се е състоял "българският Великден" от 1860 г. - кулминационната точка на наченатата от нашия народ борба за църковна независимост от цариградската гръцка патриаршия. Преосвещаването на храма трябваше да напомни за този ключов момент от българското национално възраждане.

С риск да наруша патоса в тезата на автора ще отбележа, че няма как през 1860-та да е станало нещо в храм, издигнат през 1898 година.
09 Януари 2018 11:05

Ноо силни думи, ноо чудо.
От едната страна - национален срам.
От другата - триумф на независимата национална политика.

За вас нищо ли няма по средата, бре, аркадашлар?
Е'ни 50 нюанса сиво, барем?

Юговосточната политика на БББ - башбакана Бацоолу гравитира около единствената разумно възможна с оглед днешната реалност.
Харесва ни или не, това е положението. Но положението може да бъде представяно по различни начини.
Това че някой по селско-илитератски се престарава в метаните пред падишаха е друг въпрос - на вкус, стил, самочувствие, умения, обноски и т.н.

Статията обаче е права за едно - обидно е, най-стабилната държава в района, в която спокойно се крадат милиарди, да не може да отдели смешните мельон и пол'вина евро, та да не ни се натяква на всяка втора дума, че Турция била поела 90 % от разходите за реставрацията.

И още нещо - добре е да си реставрираме сами нашите си ислямски паметници, за да си спестим доста повече неприятни емоции в бъдеще.
Хем и още нещо за гепене ще има.
09 Януари 2018 11:23
Юговосточната политика на БББ - башбакана Бацоолу гравитира около единствената разумно възможна с оглед днешната реалност

Има разумно възможна алтернатива - солидарност с позицията на ЕС за ердоганова турция. Все пак на власт са гражданите за европейско, а не ориенталско развитие на България.
09 Януари 2018 11:33

Малък фешън ребус:

И падишахът, и великият везир Йълдъръм са с вратовръзки в един цвят - зелен.
Това е защото:
а) от офиса на везира са проверили сабайле с каква връзка е падишахът и просто са приготвили същата;
б) и двамата държат да подчертаят цветово своята ислямска принадлежност пред гостите от религиите на книгата, да не стане нещо грешка в общото умиление пред толерантността;
в) и двете по-горе;
г) чисто съвпадение.
09 Януари 2018 11:45
Железна е , защото първата църква е била дървена и при пожар е изгоряла. Българският Великден са го провъзгласили през 1860 Г. в почти изгоряла църква. И после с дарения българите са си поръчали от Венеция желязна църква.
09 Януари 2018 11:50
Железна е , защото първата църква е била дървена и при пожар е изгоряла

Толкова много глупости в едно изречение....
Има три книги на проф. Темелски по темата. Прочетете, преди да пишете.
Дървената НИКОГА не е горяла. Нещо повече, съществувала е до построяването на желязната и 40 дни след освещаването и.
09 Януари 2018 11:53
И каква Венеция, какви 5 лева?
09 Януари 2018 13:59
Бай Реджеб: "В миналото, когато нашите деди подчинявали някой народ, първата им работа била да осигурят религиозните свободи за изповядва не на религията!"

Милионите изклани, насилени, отведени по пазарите за роби на същият този Истанбул, потурчени, изгорени, прокудени от родните си места, сега се въртят в гробовете си!
Заради една възстановена църква, сега щем-нещем, в България, ще възстановяваме "паметници от Отоманският период"! Самият факт, че нашите, възхваляващи за всичко ББ подмазвачески медии, още в понеделник гузно млъкнаха, е доста показателен!!!
09 Януари 2018 14:32
Йори
09 Януари 2018 11:53
И каква Венеция, какви 5 лева?

Карай бе! Венеция, Виена!?! Ква е разликата? Като между Австрия и Австралия.
09 Януари 2018 14:55
„Каква е разликата?„

Същата, каквато е и разликата между Генуа и Женева.
09 Януари 2018 15:00
Като чета мислите на някои от постингите мисля че съм 50.90 год назад Защото времето е друго по важно е икономическо влияние Никой няма нужда от дразнения по въпроса за религията който иска да отиде на каквото вярва но нека всеки да уважава както своята така и другата религия Стига да няма тероризъм Колкото църквите те реставрирани са 3 но знаете ли че днес със Ериван нямат сключен мирен договор но въстановена тяхната Бяла черква във Малатя това са исторически паметници
изградени преди векове но даже при войни много паметници са запазени Така че таварищите мразещи някои религии как ги наричат !!!!!!!!!!!!
09 Януари 2018 15:00
Като чета мислите на някои от постингите мисля че съм 50.90 год назад Защото времето е друго по важно е икономическо влияние Никой няма нужда от дразнения по въпроса за религията който иска да отиде на каквото вярва но нека всеки да уважава както своята така и другата религия Стига да няма тероризъм Колкото църквите те реставрирани са 3 но знаете ли че днес със Ериван нямат сключен мирен договор но въстановена тяхната Бяла черква във Малатя това са исторически паметници
изградени преди векове но даже при войни много паметници са запазени Така че таварищите мразещи някои религии как ги наричат !!!!!!!!!!!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД