:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,474,578
Активни 129
Страници 25,384
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

"Бащата" на инспектор Стрезов СВЕТОСЛАВ СЛАВЧЕВ: "Яхтената" история е пълна мъгла

Народът ни е толкова беден и обезверен, че само приказките за яхти могат да го откъснат за малко от тежката действителност. И някой добре съзнава това, твърди създателят на най-успешния български детектив
Снимка: Вера Петкова
----------

Светослав Славчев е завършил медицина в София. От 1960 г. се занимава с литературна работа. От 1967 г. в продължение на 25 г. е зам. главен редактор на сп. "Космос". Там създава литературния си герой инспектор Стрезов, който става нарицателно за успешно ченге. Автор на над 20 книги, предимно криминални романи и разкази, както и на научна фантастика. Много от книгите му са превеждани в чужбина. Президент на Българската секция на AIEP (Международната асоциация на писателите криминалисти).

---------

- Какво разбра инспектор Стрезов за яхтената история?

- Макар и инспектор с дългогодишна практика, Стрезов за първи път е толкова безпомощен. Всички данни той черпи от медиите, а там има толкова противоречиви неща, че въобще не може да се направи никакъв извод. Първо, имало ли е яхта, или не е имало? На едно място се казва, че яхта въобще не е имало и че това е компромат. Само че нали има снимки! След това се казва, че тези, които са били на яхтата, която си я е имало, всъщност не са били на яхтата. И пак - че е компромат. Възможно е и да е компромат. После не става ясно тези, които са били на яхтата и едновременно с това не са били, познават ли се в крайна сметка, или не се познават с лицето Иван Тодоров-Доктора? Едни казаха, че са се запознавали с някого, на име Иво. Самият уж Иво, Иван Тодоров, заяви, че той никого не познава. Други отсякоха, че въобще такава история няма. Кажете ми при това положение кой може да се ориентира, дори и да е самият инспектор Стрезов?

- След пенсионирането си той няма ли свои информатори в полицията?

- Информатори в полицията, както се говори, имат мафиотите. - Като какво животно точно е компроматът - нещо, което се е случило, но се използва в неподходящия момент, нещо, което изобщо не се е случило, но се казва, че се е случило...?

- Компромат означава компрометиращ материал.

-------------

Може да е фалшификат, може и да не е. Но ако е фалшификат, обикновено това се доказва много трудно. Във всички случаи това са материали, с които в даден момент се рекетират определени хора.

Сега: дали тези прословути снимки са компромат или не...? Според мен не са никакъв компромат.

--------------

- Коритаров в своето предаване "Блиц" попита директно тези дни Петканов дали фактът, че някой друг плаща на министри пътя до яхтата и престоя им на палубата, не е сам по себе си зареден с корупционен заряд? Отговорът на министъра беше твърде уклончив. Какво е мнението на инспектора?

- Отговорът на министъра винаги е най-точният отговор, смята инспектор Стрезов. Отговорът на министъра е и негов отговор. Тоест и той така отговаря: пълна мъгла.

- Ако той беше на мястото на министър Петканов, какво щеше да предприеме?

- Инспектор Стрезов в така създалата се обстановка хич не би искал да е на мястото на министър Петканов.

- Но така или иначе няма кой да му забрани да използва своята прословута логика. За какво става дума - за битка между определени групи по интереси в самото правителство, за битка между определени служби в МВР, доколко в схемата е намесен сенчестият бизнес?

- Това е въпрос на управление, на политика, а инспектор Стрезов е тесен специалист, криминалист. От гледище на криминалистиката обаче тука наистина има няколко важни въпроса. Първият въпрос според инспектор Стрезов е истински ли са снимките? Докато няма експертиза, и то експертиза, която да е поне тройна, за да може да издържи на всякакви проверки, всички други предположения остават да висят. Ако тези снимки са фалшификат, тогава всичкото ще се окаже "буря в чаша вода" и "много шум за нищо".

- Защо обаче медиите толкова дълго дъвчат този случай? Това до какъв извод води инспектора?

-------------------

- Че народът ни е толкова беден и обезверен, че само приказките за яхти могат да го откъснат за малко от тежката действителност. И някой добре съзнава това.

---------------------

- А не му ли хрумва на инспектора, че може би с тази "буря в чаша вода" се затъмнява съществуването на някаква друга, много по-сериозна афера?

- Това винаги е възможно. Инспектор Стрезов чете доста западни вестници и списания. Там това също е метод, на който много се набляга.

- Кое е толкова особеното на "новото време"? Откога инспектор Стрезов гледа очи в очи престъпността, но ето - за първи път е толкова затруднен и смутен в отговорите си.

- Инспектор Стрезов няма достъп до първичните материали.

- В неговата богата практика има ли подобен случай - снимки на яхти и пр.?

- Не е имало такова чудо досега.

- Все пак сред участниците в тази афера има ли някой, на когото инспектор Стрезов безусловно да вярва?

- Инспектор Стрезов по професия и по задължение е скептик. Инспектор Стрезов вярва само на очите си, но да ви кажа, вече и на очите си не вярва.

- Какво би споделил инспектор Стрезов около технологията на криминалното разследване?

- Първо - трябва да се запази автентичността на самото местопрестъпление и веднага всичко да бъде документирано. Тази документация вече е нещо много сериозно. Тя може да бъде използвана в съда. След това се търсят очевидци, свидетели на престъплението, които се разпитват за всичко онова, което те са видели или узнали. От свидетелските данни се изграждат версии - включително и такива, които са абсолютно, както би казал Стрезов, нереалистични. Защото престъпниците много често са изключително изобретателни.

-----------

Инспектор, който върви само по една версия, не е никакъв инспектор. Трябва да се каже, че понякога разкриването на едно престъпление идва в най-неочакван момент, по логиката на най-странни асоциации. Ляга си например инспекторът да спи и в полусънно състояние пред него се разиграва цялата картина на престъплението.

-----------

И това е най-интересното в професията на един следовател.

- Тоест може да се твърди, че творческият момент в тази професия е много силен?

- Абсолютно. Следователската професия е безспорно творческа професия. За да разкриеш едно престъпление, са ти нужни въображение, изключителна асоциативност и не само последователност, нужна е още, както би казал Стрезов, находчивост и остро чувство към детайла. Следователската професия е много близка до писателската професия.

- Защо нито едно от големите убийства през последното десетилетие не беше разкрито?

- Защото някой има интерес да не бъдат разкрити. При големите престъпления в световен мащаб наистина има един малък процент, които остават неразкрити. Но при нас процентът на тези неразкрити големи престъпления е значително по-висок.

------------------

Политическият трилър - защото тази история с яхтата е чист политически трилър - е много коварно нещо. Затова донякъде би било безотговорно да се вземе решение веднага и да се действа според това решение, без да са анализирани всички факти и обстоятелства около този трилър. Но това не трябва да бъде повод пък всичко да заглъхне и да изтече в канализацията по стар наш обичай.

------------------

- С какво се промени престъпникът от времето на Стрезов в сравнение с днешните престъпници?

- До известна степен се промениха мотивите на престъпността. Допреди 20-ина години мотивите бяха, как да речем, някак по-романтични. Сега в мотивите на престъпността се вплетоха големите пари. И това изцяло създаде нов фон на престъпността.

- Кой е най-страшният резултат от този несекващ политически трилър? Не е ли, че в тази говорилня, съпътстваща отделните случаи, където нищо не става ясно, в крайна сметка човек се обезверява абсолютно в каузата на справедливостта и потъва в апатия?

- Да, така е. Голямата шумотевица изморява обикновения човек. И той си казва: абе, аз тая работа не мога да я разбера, ами я да си пия бирата и ракията. Това е най-опасното. Дезинтересирането на обикновения, на малкия човек е едно от най-опасните следствия при подобни "яхтени" и не само "яхтени" истории.

- С какво би могъл да вдъхне кураж инспектор Стрезов на малкия човек?

- За съжаление в момента с нищо. На обществото му е нужна яснота и прозрачност. Да излезе някой и да каже - да, нещата стоят така и така и така. Това е да, това е не. За да може и инспектор Стрезов да си каже думата. Но като гледам, май е по-добре, че той вече е пенсионер. Защото иначе в днешното време щеше да умре от глад.
2000
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД