:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,662,335
Активни 118
Страници 14,115
За един ден 1,302,066

В богата Германия хиляди хора са на улицата

Държавата ограничи строежа на социални жилища, а хората без доходи много бързо се оказват на улицата заради високите наеми и големите битови сметки
СНИМКИА: www.dw.de
От 860 000 бездомници около 52 000 в Германия живеят буквално на улицата.
В Германия мрежата от социални грижи, полагани от държавни, общински или църковни институции, е по-гъста, отколкото в редица други европейски страни, чието благосъстояние е сравнимо с това на Германия. Икономиката на страната в момента е в голям подем, безработицата е под 6%, което е рекорд за последните десетилетия. Цените на енергията и на хранителните продукти са по-ниски, отколкото в почти всички останали европейски страни. И въпреки това в Германия има и бедност.

В момента във ФРГ има близо 860 000 души, които официално нямат покрив над главите си, но малка част от тези хора са наистина на улицата. Други 800 000 намират подслон при приятели или живеят в приюти за бедни. Около 52 000 души в Германия живеят буквално на улицата - това са 6% от хората, които се водят бездомни. Близо 440 000 бежанци имат официално право на собствено жилище, но са настанени в приюти, показват данни на официалната статистика. Най-силно застрашени от бездомност са жените и семействата на мигрантите. Те най-често се оказватизправени пред опасността от загуба на жилището,пък било то и под наем.

Голяма част от неблагоприятните тенденции са следствие от това, че германската държава ограничи строителството на социални жилища. Преди 30 години, във времето на бившата Западна Германия, съществуваха близо 4 милиона социални жилища. В днешна ФРГ има само 1.3 милиона социални жилища. А там, където пазарът диктува цените, хората с ниски доходи трудно могат да си намерят квартира с изгоден наем. Относително най-скъпи са наемите на малките жилища. Те се търсят най-много, защото в Германия има 17 милиона домакинства, състоящи се само от един човек. На тяхно разположение са едва 5.2 милиона едностайни и двустайни жилища. Затова и наемите в големите градове се покачват стремглаво. Противно на широко разпространените предразсъдъци, безработицата сред румънските граждани в Германия е по-ниска, отколкото сред самите германци или сред останалите източноевропейски мигранти. Но онези, които нямат доходи, нямат и право на социални помощи. Изключение от това правило се прави за онези мигранти, които живеят в Германия от поне пет години, както и за онези, които поне една година са имали работа и са плащали социални осигуровки. Който не е в състояние да докаже, че спада към тези две категории мигранти, много бързо се оказва на улицата. Сдружението, което оказва помощ на бездомните, смята тази практика за противозаконна.

Хората, които нямат жилище под наем или са напълно бездомни, обикновено се отправят към големите градове - шансовете за намиране на работа там са значително по-големи, а има и повече туристи, от които просяците успяват да припечелят по нещо. Според преценки на социални сдружениясамо в Берлин има около 10 000 клошари,като поне 60% от просяците са от Румъния, България и Полша. Най-лошото време за бездомниците настъпва, когато температурите паднат под нулата. Независимо от наличието на временни приюти и социални квартири за зимните месеци, от 1990 г. от измръзване са починали близо 300 души - в една страна, която е сред най-богатите в Европа. Без ток тъкмо през зимата са десетки хиляди домакинства - това е горчивата реалност. При това в богата страна като Германия, отбелязва "Дойче веле".

Има и други голям социален проблем. През 2016 г. 328 000 домакинства в Германия са оставали временно без ток. А други 6.6 милиона домакинства са били застрашени да останат без електричество. Това е последната мярка на доставчиците на електроенергия, когато абонатите спрат да си плащат сметките. Тя се прилага едва след многократни предупреждения и при дългове, които надхвърлят сумата от 100 евро. А изключат ли веднъж тока, сметката набъбва още повече, тъй като абонатът трябва не само да се издължи на фирмата доставчик, но и да плати такса за повторно включване на тока, която може да достигне 200 евро - сериозна сума за хората с ниски доходи. Да не говорим за живеещите на социални помощи. Броят на случаите, при които се стига до временно спиране на тока заради неплатени сметки, е от години константен. Но досега нямаше данни за това кои са най-засегнати от тази мярка. Актуално изследване на германската благотворителна организация "Каритас" и на Центъра за европейски икономически изследвания дава отговор тъкмо на този въпрос. Оказва се, че предупреждения за изключване на тока получават най-вече домакинства, в които живеят семейства с деца. Но реалноспират тока най-вече на хора, които живеят сами.Обикновено потърпевшите или не изкарват достатъчно пари, или живеят от социални помощи, или пък са натрупали дългове. А най-силно засегната е тази група. "Хората с нисък образователен ценз изпитват огромни трудности да се ориентират в ситуация, в която са застрашени от спиране на тока и поради това им се налага да общуват с администрацията", четем в изследването.

За някои от потърпевшите последиците са наистина драматични. Така например в един форум жена пише, че заради натрупани задължения нейна приятелка останала без ток, а има бебе на шест месеца. "При това положение тя вече не може да се грижи адекватно за детето си. Дайте съвет, моля", пише жената. На което друг участник в дискусията отговаря, че в краен случай бебето трябва да бъде дадено временно в приемно семейство. Авторите на изследването не само констатират проблема, но и дават съвети за решаването му. Хората, застрашени от принудително спиране на тока, трябва възможно най-рано да получават помощ. Но най-вече трябва да се научат как да си помогнат сами. "Трябва да поощряваме тези хора да подобрят познанията си по основни финансови въпроси", казва Петер Хайндл от Центъра за европейски икономически изследвания. За засилена подкрепа пледира и зам.-председателят на фракцията на Зелените Оливер Кришер. И припомня, че от 2000 г. цената на тока се е увеличила двойно, докато доходите далеч не са нараствали със същите темпове. "В разчетите за социалните помощи разходите за ток отдавна вече не отговарят на това, което хората плащат реално", посочва Кришер.

 Все повече германци във финансово затруднение са заплашени от спирането на тока заради липса на пари.
 Все повече се повишава рискът от бедност при самотните родители в страната.
11
2134
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Януари 2018 20:55
...
09 Януари 2018 22:07
Учудвам се на неясно представената картина - имало бездомни, ама те не били немци, а цигани.
Е, откъде-накъде правителството на Германия трябва да осигурява жилища на прииждащите на нейна територия необразовани, неспособни и нежелаещи да учат и работят хора?
09 Януари 2018 22:35
Patriot1965 09 Яну 2018 22:07
Учудвам се на неясно представената картина - имало бездомни, ама те не били немци, а цигани.
Бе има си и немци ..
Натисни тук
Lydia übernachtet seit fast einem dreiviertel Jahr bei verschiedenen Freunden in Dortmund. Ein eigenes Zimmer hat die 20-Jährige aber nirgendwo. "Man kommt sich die ganze Zeit so vor, als ob man seinen Freunden auf der Tasche liegt und das ausgleichen müsste", berichtet die wortgewandte junge Frau traurig. Aber: "Ohne Arbeit keine Wohnung – und umgekehrt."
09 Януари 2018 23:10
Питал съм много немци каква е цената на тока и на газа - не знаят.
10 Януари 2018 00:35
Го
ляма част от неблагоприятните тенденции са следствие от това, че германската държава ограничи строителството на социални жилища.

Време е да се строят лагери, не жилища...
10 Януари 2018 08:36
10 Януари 2018 08:49
52 000 е микроскопично число.

Явно искат да бъдат бездомни щом не са вредили сред другите 800 000.

Едва ли ако има дом за един милион не може да се намери за още 50 000 ?
10 Януари 2018 09:02
Дузов,Еон ми продава тока по 0,302€ за киловат. На газта и аз не й знам цената. Но спрямо прогнозните ми сметки,съм я писал 100 евро. Водата е скъпа при мен. Чистата е 55 цента,но мръсната е около два и нещо.
10 Януари 2018 10:19
Е, откъде-накъде правителството на Германия трябва да осигурява жилища на прииждащите на нейна територия необразовани, неспособни и нежелаещи да учат и работят хора?

И не само това: покрай навлеците и по-бедните германци не могат да се доредят до социални жилища, защото мигрантите имали право на жилища, а фаворитизирането на германците се тълкува като дискриминация?!
И накрая Германия виновна, че не може да удволетвори всички нужди на навлеците. А пари откъде?
10 Януари 2018 12:04
В богата Германия хиляди хора са на улицата

важно е да има за арабските "бежанци"-инженери и лекари.
10 Януари 2018 15:27
Заради тези и други "ценности", тука често се е казвало, че либерастите и еврогейците превърнаха Европа в интернационална глобална кочина ...
Тежко, много тежко ще е за Държавността след още 1-2 поколения либертаризъм и еврогейски ценности....
Но целта е именно тая -- да няма Държавност. Пътя към неДържавността минава през либертаризма и еврогейщината
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД