:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,662,543
Активни 114
Страници 14,323
За един ден 1,302,066

Независими, независими, колко да са независими...

Според политиците регулаторните комисии и съвети работят добре само когато решенията са съобразени с техните желания
Снимка: БГНЕС
Когато СЕМ гласува правилно, всички скандали се замитат под килима
Последните дни дадоха нагледен пример за това как управляващите разбират независимостта на т.нар. независими регулатори като Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за финансов надзор, Съвета за електронни медии, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за защита от дискриминация и др. Те могат да бъдат независими от всичко друго, но не и от тях.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че партията му готви законодателни промени за Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР). В момента тя е независима, а Сидеров иска занапред да се отчита пред Народното събрание. Атакистът мотивира идеята с приетото от КЕВР решение за повишаване на цената на водата в 15 областни града от 1 януари. Той коментира, че тъй като КЕВР се избира от парламента, хората го питали защо се е стигнало до тези по-високи цени. Според него сега в комисията имало твърде много представители на извънпарламентарни и опозиционни партии, коитоможели да бутнат правителството."Това е една абсолютно вредна комисия. Начело стои отявлен костовист, който трябва да подаде оставка незабавно (шеф на КЕВР е бившият депутат от ДСБ Иван Иванов). Това е комисия, в която пет от общо девет човека принадлежат към партии, които или са извън парламента, или са опозиционни партии. Мнозинството в тази комисия е в състояние да събори правителството, правейки подобни неща като с цената на водата. Комисията трябва да бъде овладяна, защото е по-независима от Ватикана. Тя уж се избира от парламента, но не се отчита пред парламента. Това трябва да се промени и ще се промени", заяви Сидеров пред Би Ти Ви. Той, разбира се, пропуска факта, че и в момента парламентаристите могат да извикат членовете на КЕВР за отчет. В началото на това Народно събрание бе създадена постоянно действаща подкомисия за наблюдение на дейността й. От страна на "Обединени патриоти" в нея членува Александър Сиди, на когото Сидеров е шеф в парламентарната група. Въпросната комисия е заседавала досега само два пъти - през юли и ноември. Тя не се събра, когато стана ясно, че КЕВР подготвя повишение на цената на водата. Което навежда на мисълта, че с подготвяните законодателни промени истинската цел на Сидеров не е толкова да осигури по-сериозен контрол над КЕВР, а по-скоро да търси възможности да кадрува в нея.

Всъщност управляващите се хващат за кобура и се сещат да искат нови правила за работата на регулаторите само в редките случаи, когато те вземат решение, което на тях не им харесва. През останалото време, когато комисиите демонстрират послушание и съобразяват решенията си с очакванията на политиците, последните вдигат рамене и казват, че не могат да се месят в тяхната работа, защото "става дума за независим от парламента орган".

Нито Сидеров, нито друг член на мнозинството се сети да пренапише закон, когато друг уж независим регулатор - Съветът за електронни медии, проведеабсолютно съобразен с желанията на управляващите конкурс за директор на БНТ.Вместо тогава да коментират какво е определението за независимост, представители на два парламента се намесиха драстично в работата на медийния съвет и буквално държаха ръката на членовете му, подсказвайки им какво да правят и кога да го правят. ГЕРБ и част от днешните "Обединени патриоти" гласуваха промени в Закона за радио и телевизия, с които удължиха мандата на шефа на БНТ до провеждането на конкурс по време, когато на мнозинството му е изгодно. Така, с над едногодишно закъснение, конкурсът се състоя през лятото на миналата година. В хода на този конкурс стана ясно, че управляващите имат титулярен и резервен вариант за победител, като за първи избор се смяташе бившият водещ в близкия до Делян Пеевски Канал 3 Емил Кошлуков. В крайна сметка обаче победата бе дадена на Константин Каменаров, който не след дълго назначи Кошлуков за програмен директор на БНТ1.

Мнозинството не предложи законодателни промени и когато членът на СЕМ Бетина Жотева първо заплаши журналист, че й задава въпроси, после сезира за същото прокуратурата, а накрая се държа арогантно по време на интервю. Това стана, след като редакторът на сайта на Съюза на българските журналисти Къдринка Къдринова разпространи запис как Жотева иска тя да спре да й задава въпроси и я предупреждава: "Ако си отвориш още веднъж устата за мен, ще видиш какво става". "Това заплаха ли е?", пита Къдринова. "Абсолютно" - отговаря Жотева. След това членът на СЕМ съобщи, че е подала и сигнал в прокуратурата срещу Къдринова за набеждаване и клевета. Накрая коментира по Нова тв, чечлен на медийния регулатор имал пълно право да заплашва журналисти,когато се бори за името и честта си. "Може да направи всичко", обобщи тя. В крайна сметка се разбра, че никой не може да принуди Жотева да подаде оставка, защото и СЕМ е по-независим от Ватикана. Това обаче не смути никого, защото предстоеше съветът да проведе процедурата за БНТ. В нея участва и Жотева, която, естествено, даде гласа си по "правилния" начин.

Днес управляващите търсят начин да овладеят комисия, от чиято работа не са доволни, но в същото време не намират за нужно да оправят бакиите на друг независим уж орган, от който пък данъкоплатците не виждат никакъв смисъл. Както в. "Сега" писа, заради непълния си състав повече от 4 години Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), известна и като "комисията Златанов", не взима решения по сигнали, когато между действащите трима членове (от петима по закон) има разногласие. Вината за непълния състав е на парламента, който така и не избира заместници на подалия оставка бивш шеф Филип Златанов и на напусналия член Сабрие Сапунджиева. Така КПУКИ често не успява да събере нужните пет гласа, за да постанови решение, в резултат на което кметове, общински съветници, данъчни шефове, зам.-министри и други висши чиновницимасово се отървават от глоби за конфликт на интереси.Сред вече прекратените казуси е този на бившия кмет на Хасково Георги Иванов, който повече от четири години бе проверяван защо през април 2012 г. е сключил като кмет спогодба с фирма да й изплати 2.51 млн. лв., за да не се стига до съдебно дело срещу общината. В същия ден съпругата на Иванов продава на същата фирма за 1.32 млн. лв. дяловете си в друго дружество, които дни по-рано купува само за 5000 лв.

Експертните комисии имат и друго предназначение - те са уютен пристан на калинки, на роднини и приятели и на партийни функционери, отличили се с особена вярност през годините.Примерите за трудоустрояване и шуробаджанащина вобществени органи не са от вчера, но последният политически сезон отбеляза нови върхове. Ден преди да излезе в лятна ваканция мнозинството в Народното събрание прати в Комисията за защита от дискриминация вече споменатата скандална активистка от ДПС Сабрие Сапунджиева. През годините тя се запомни като зам.-министъра на правосъдието, който ремонтира ведомственото си жилище с пари от фонда за подобряване на условията в затворите. По-късно поиска да купи апартамента, защото нямала свой. От имуществената й декларация за 2014 г. обаче се разбра, че със съпруга й имат налични 75 000 евро, а отделно тя има и 49 000 лв. на влог. Двамата притежават и имоти в Якоруда. Впоследствие Сапунджиева все пак напусна жилището.

И президентът Румен Радев не остана встрани от практиката да назначава скандални хора на публични позиции. В началото на мандата си той вкара добре известния вече юрист Петър Кичашки за член на същата комисия по дискриминацията. Назначението бе направено, въпреки че по време на референдума за електронното гласуване инициативни комитети насочваха по предварително подготвена схема обществени средства към почти неизвестен дотогава сайт, управляван от фондация на съпругата на Кичашки - Милена Борисова. Комитетите бяха създадени от членове на неправителствената организация Институт за модерна политика, собственост на приятеля и шеф на Кичашки в същия институт Борислав Цеков (който пък бе назначен за член на правния съвет към Румен Радев). Скандалът бе толкова очевиден, че за следващия референдум ЦИК опита да пренапише правилата за разпределение на средствата, за да ги предпази от операциите, измислени от Цеков, Кичашки и др.
2094
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД