:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,828,321
Активни 71
Страници 11,303
За един ден 1,302,066

Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия

Хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си
Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват.

Това става ясно от концептуален модел на социалното министерство за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Моделът е изпратен за становища до социалните партньори, а към изготвяне на конкретни законови промени ще се пристъпи след 15 януари - предложенията в момента са на съвсем ранен етап. Въпросът обаче не търпи отлагане, тъй като не е уреден в съществуващото законодателство, а вече има категории българи, за които плащането трябва да започне.

Три вида пенсионни продукти предлага да има във втория стълб екипът на социалния министър Бисер Петков. Въпреки по-широкия избор държавата продължава да бъде непреклонна по отношение на наследяването на пожизнените пенсии от втория стълб - всеки, избрал този вид плащане, ще губи правото на наследяване, а индивидуалната му партида ще влиза в специално създаден фонд по отделна сметка към всеки частен фонд.

Пожизнена пенсия ще може да се избира, ако месечното плащане ще е над 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя ще се изплаща през целия оставащ живот на лицето. Има възможност човек да избере да започне да я получава 1 година преди да изпълни необходимите условия за пенсиониране, но отново под условие - ако пенсията е не по-малка от 50% минималната пенсия за стаж и възраст. На практика това са всички по-високи пенсии.

Ако човек държи да запази правото на наследяване на парите в индивидуалната си партида, трябва да се насочи към друг продукт - програмирани тегления. За целта обаче месечното плащане на пожизнена пенсия трябва да е между 20 и 50% от минималната пенсия за стаж и възраст. Размерът на сумите, срокът и периодичността на получаването им ще зависят от натрупаното и очакваната средна продължителност на живот на лицето. В този случай при смърт на пенсионера средствата по индивидуалната му партида се наследяват. Самото плащане пък, наречено програмирано изтегляне, се актуализира веднъж годишно.

Има и трети вид плащане - еднократна сума, платима наведнъж или разсрочено. То също няма да е въпрос на съвсем свободен избор - може да се приложи само ако натрупаното в партидата е твърде малко и евентуалната пожизнена пенсия не може да покрие 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тук също ще има право на наследяване.

Вливането на индивидуалните партиди в общ пул, от който да се плащат пожизнени пенсии, ще върви с няколко екстри. При подписването на пенсионния договор осигурителното дружество ще гарантира брутния размер на капитала, т.е. сумата от осигурителните вноски за целия период на осигуряване. Освен това се предлага да се въведе гарантиран минимален размер на пожизнената пенсия, който също ще бъде записан в пенсионния договор на всяко лице. Това ще става от резерв, който дружеството трябва да направи за своя сметка. Пожизнената пенсия ще се актуализира веднъж годишно след първите 12 месеца. Посоката не е само нагоре, а може да е и надолу. Актуализацията обаче засяга само частта на пенсията над гарантирания й размер и ще зависи от постигнатата доходност от управлението на средствата в общия пул.

Предложеният сега модел има бурна предистория. Преди 2 години финансовият министър Владислав Горанов изненада социалните партньори със свой проект на промени, които предвиждаха всички пари по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул, откъдето да се плащат пожизнени пенсии. След критики от всички страни, че това граничи с "национализация", проектът беше оттеглен, а Горанов обидено прехвърли горещия картоф на социалното министерство. Новата концепция e плод на работна група, в която влизаха и представители на пенсионните дружества. В нея са отразени част от техните предложения от предишния дебат, но тогава се говореше за 9 вида пенсионни продукти, докато сега се предлагат само три. "Това не е окончателен вариант за нас, има какво още да говорим", коментира пред "Сега" Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните фондове. Тя приветства, че този път има дискусия по темата.

Очевидно и при новия дебат основният спор ще бъде около наследяването на пожизнената пенсия. Социалното министерство се придържа към позицията на финансовото от 2016 г., че не може да има наследяване при пожизнени пенсии. "При всички случаи създаването на общ пул предполага закриване на индивидуалната партида във фазата на изплащане, поради което не е възможно наследяване на тези средства след смъртта на пенсионера", посочват от там. "Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в много държави", коментира обаче Даниела Петкова. Дружествата ще продължат да настояват това право да бъде предвидено и занапред по аналогия с държавното обществено осигуряване.
20
8746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
09 Януари 2018 20:22
*
09 Януари 2018 20:26
"Първата им работа беше да го изкъпят и незнайно защо,сапунът се въртеше предимно около задника му."
09 Януари 2018 20:40
парите ги събират от 2000 г. концепцията как да плащат - през 2018...

09 Януари 2018 21:15
Diver N 09 Януари 2018 20:26

Това цитат от къде е, не схващам връзката?
09 Януари 2018 21:46
Доди ред да се пукне балона втора пенсия.
По същество, това е един вид задължителен данък, който се плаща от родените след 1959-та година към частници.
А повечето знаем или се досещаме откъде се пръкнаха тези фондове...
Истината е, че сегашните работещи храним сегашните пенсионери.
Ако дойде ред да се пенсионираме, то тогавашните работещи, би трябвало да хранят нас.
Всичко друго е лъжа и измама с тези фондове, втори и трети стълбове.
09 Януари 2018 21:53
Концептуалните модели на ОПГ-то винаги са еднакви - да приберем максимално, да дадем минимално, а най-добре - хич.
09 Януари 2018 22:47
В много страни след изкусни машинации изпечени мошеници са успявали тайно и полека да ограбват пенсионните фондове.
В тукашния бантустан за по-лесно беше създадена стройна организация, известна под псевдонима "пенсионна реформа"...

......................................................
http://www.drago.info/
10 Януари 2018 09:30
Поредната манипулативно написана статия. Хвърля се (голо) твърдение, че държавата краде и ограничава нещо. После с много думи по се казва завъртяно нещо, дето трудно се разбира. После се повтаря и потретва. Всъщност Държавата предлага три варианта за ползване на натрупаните в частни пенсионни фондове средства.
Единият (втори в статията) е "Програмирани тегления" - споразумяваш се с фонда колко пътии кога теглиш парите си. Ако човек си отиде преди да е изтегли всичко, наследниците му го получават.
Следващият (трети в статията) е "Еднократна сума наведнъж или разсрочено (по-скоро отложено)" - същото. Наследниците получават неизтегленото.
Последният (първи в статията) който се използва за надигане на недоволството: Ако пенсионерът избере пожизнена пенсия, той си получава определния размер докато е жив. Ако живее дълго, ще получи повече от внесеното. Ако не - по-малко, но това е негов избор. Иначе би се получил абсурд: ако живееш малко след пенсия, наследниците получават остатъка, а ако живееш дълго частният фонд плаща за своя сметка.
Авторът на статията, сигурен съм, щеше да напише не поо-малко възмутена статия в този случай.

Извод (тъй като умозаключенията от статията се разпространяват и от свободната и демократична група около Дневник): Спонсорираните и желаещите да бъдат спонсорирани издания използват всяка новина (има или няма основание) за да плюват срещу правителството. Не че ми е любимото правителство, даже напротив, ама това е прекалено. Демократичните ценности не изискват ли да се съди по действията, а не по авторите им?
10 Януари 2018 09:46
Negative, ,
За анализа на трите предложени варианта.

За мен е интересна статията в последния абзац.
Там
1. 'Социалното министерство се придържа към позицията на финансовото от 2016 г., че не може да има наследяване при пожизнени пенсии'
2. 'Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в много държави", коментира обаче Даниела Петкова'(социацията на пенсионните фондове)
Т.е. фондовече са готови да плащат пожизнени пенсии с възможност за наследяване, но държавата ги спъва. Защо и кой?..
10 Януари 2018 09:59
Negative
10 Януари 2018 09:30
10 Януари 2018 10:38
Извод (...): Спонсорираните и желаещите да бъдат спонсорирани издания използват всяка новина (има или няма основание) за да плюват срещу правителството. Не че ми е любимото правителство, даже напротив, ама това е прекалено.

В случая, обаче, имат пълното основание да го правят. Защото с предложеното държавата (т.е. - правителството) регламентира плащанията на втората пенсия по начин, изгоден за частните осигурители. Има там едни мъгляво обяснение проценти от МРЗ, сред които е закопано кучето.
Това не е нито първият, нито последният случай на използване на държавния апарат за извличане на полза в частен интерес (държавен рекет демек) и тъй като НС (законодателят) е изцяло подчинено на изпълнителната власт и персонално на началника ѝ (а не обратно, както повелява Конституцията), вината е изцяло на правителството. Което си заслужава плювките.
За другото си прав.
10 Януари 2018 10:50
'Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в много държави", коментира обаче Даниела Петкова'(социацията на пенсионните фондове)

Проблемът е един и е много добре известен - за да има наследяване на пожизнените пенсии, те трябва да бъдат изчислени със значителен резерв 'дълголетие'. (По-горе бе казано защо) При което вторите пенсии ще се получат смешно ниски и предсказваното от мнозина (вкл и от мен), че сумата от двете пенсии ще бъде осезателно по-ниска отколкото при единствена пенсия от НОИ, ще лъсне с пълна сила. И ще последва масово бягство от частните фондове към държавния, при което е много вероятно да има фалити на УПФ.
Като забранява този вариант държавата (правителството ! ) прави много важна услуга на частните фондове, заради което напълно си заслужава оплювките.
10 Януари 2018 11:18
dobadoba
10 Януари 2018 09:46
...
2. 'Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в много държави", коментира обаче Даниела Петкова'(социацията на пенсионните фондове)
Т.е. фондовече са готови да плащат пожизнени пенсии с възможност за наследяване, но държавата ги спъва. Защо и кой?..


Даниела Петкова от 2016 г. го говори това, по-точно да има и двата варианта: пожизнена с наследяване и пожизнена без наследяване.Нали никой не храни илюзии, че в двата случая размерът на пенсията ще е един и същ? В случай на пожизнена с наследяване актюерите на фондовете ще си вържат гащите фондът да не е на загуба, а напротив. В крайна сметка това им е работата.


Minderbinder
10 Януари 2018 10:38

В случая, обаче, имат пълното основание да го правят. Защото с предложеното държавата (т.е. - правителството) регламентира плащанията на втората пенсия по начин, изгоден за частните осигурители. Има там едни мъгляво обяснение проценти от МРЗ, сред които е закопано кучето.


Напротив, точно за фондовете е по-изгодно да намалят размера на пожизнената пенсия, заради поемането на риска "наследяване". И те натискат за това под благовидното "правото на избор на осигуряващия се". Същото право на избор, обаче, им е трън в очите, ако става дума за прехвърляне на партиди, нали?
10 Януари 2018 11:27
Negative, ,
Тя много се е загрижила държавата в случая.
Защо и кой в този случай не допуска и двата варианта и остави решението в ръцете на самите пенсионери?
Да им даде право на избор - с наследяване(по-ниска пенсия) или без?
Види се, в други държави има такава възможност, да я допуснат и в БГ.
10 Януари 2018 11:46
Тя много се е загрижила държавата в случая.
Защо и кой в този случай не допуска и двата варианта и остави решението в ръцете на самите пенсионери?


Не че се е загрижила... колото я е грижа и за другото...

Но утре хората с ниски пенсии:
1. Няма да висят пред вратите на УПФ, а на НОИ;
2. Ако някой се откаже от УПФ, ще отиде в НОИ с цялата натрупана сума по партидата си.

Minderbinder,
не си прав. Никой не забранява на никого да избяга с партидата си от УПФ в НОИ. Напротив, миналата година вървяха плювните именно защото държавата разреши такава възможност.
10 Януари 2018 11:47
Проблемът е един и е много добре известен - за да има наследяване на пожизнените пенсии, те трябва да бъдат изчислени със значителен резерв 'дълголетие'.

Проблемът наистина е опит за нагла кражба с държавна помощ. Проблем с наследяване и пожизнени пенсии от практическа гледна точка няма. Осигурява се фонд "дълголетие" от желаещите пожизнени пенсии и наследяване на остатък. Вноската е под 3% от партидата, може да се обмисли и някаква умерена такса наследяване, която също да отива там. Естествено, който не иска наследяване ще си получава и тези 2-3%, който иска - ще ги отделят от партидата. Ако управляващи фондове и актюерите им не могат да сметнат такива видимо елементарни неща, да ходят да садят картофи. А управниците да си помислят добре, защото имената им остават и при реализиране на подобни простотии имат съвсем реален шанс многолюдни гневни тълпи да ги подгонят със сопи, при това персонално и до няколко години.
10 Януари 2018 11:52
Апропо, другаде е интересното нещо което не се коментира. Натрупаните суми по партидите на първите пенсиониращи се (за другите е още далечко) ще осигуряват средна месечна пенсия от порядъка на 15-20 лева и то без таксите за обслужване от фондове и за изплащане. Ако се опитат да намалят пенсиите от НОИ с 20-30% тоест стотина лева за средна пенсия и срещу тях осигурят по 10 лева от частните фондове ще има прелюбопитни сцени.
10 Януари 2018 11:57
Negative, Дежурния, ,

'Не че се е загрижила... колото я е грижа и за другото...'

'Но утре хората с ниски пенсии:
1. Няма да висят пред вратите на УПФ, а на НОИ;
2. Ако някой се откаже от УПФ, ще отиде в НОИ с цялата натрупана сума по партидата си.'

Ами да ходят където си искат - УПФ-та няколко, има и НОИ.
Само че при т.н. 'втори стълб' важи правилото - 'кой колкото е внесъл - това ще получи', поне засега.
Би трябвало начинът на получаването да се определя от платилия, не от държавата...

Винаги съм давал за пример UK, там може и на 50г да се пенсионираш, но вместо £5000 ще получаваш £500.
Но дават възможност осигурения сам да си определи схемата на плащане.
10 Януари 2018 16:28
Minderbinder,
не си прав. Никой не забранява на никого да избяга с партидата си от УПФ в НОИ.

Не съм твърдял, че някой забранява.
10 Януари 2018 17:32
И кои са тия с максималните вноски? Генерали, полковници, магистрати, държавни служители и т.н. които и стотинка не са дали от собствения си джоб.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД