:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,470,917
Активни 168
Страници 20,059
За един ден 1,302,066

Съдът на ЕС: Понятието „съпруг/съпруга“ обхваща съпрузите от един и същ пол

Но държавите не са длъжни да признават еднополови бракове
 
Съдът на ЕС в Люксембург Снимка: пресслужба на Съда

Генералният адвокат в Съда на ЕС Мелхиор Ваделет обяви, че с оглед на свободата на пребиваване на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства понятието „съпруг/съпруга“ обхваща съпрузите от един и същ пол. Съобщението бе огласено днес от пресслужбата на съда в Люксембург.
Въпреки че държавите членки са свободни да разрешават или не брака между лица от един и същ пол, те не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на Съюза, като отказват да предоставят на неговия съпруг от същия пол, който е гражданин на трета държава, право на постоянно пребиваване на своята територия Румънският гражданин г-н Коман и американският гражданин г-н Хамилтън живеят съвместно в Съединените щати в продължение на четири години, след което през 2010 г. сключват брак в Брюксел. През декември 2012 г. г-н Коман и неговият съпруг правят искане пред румънските власти да им издадат необходимите документи, които да позволят на г-н Коман да работи и пребивава постоянно в Румъния заедно със съпруга си. Искането се основава на Директивата за упражняването на свободата на движение, позволяваща на съпруга на гражданин на Съюза, който е упражнил тази свобода, да се присъедини към съпруга си в държавата членка, в която последният пребивава.
Румънските власти обаче отказват да предоставят на г-н Хамилтън това право на пребиваване по-специално с мотива, че той не може да бъде квалифициран в Румъния като „съпруг“ на гражданин на Съюза, тъй като тази държава членка не признава еднополовите бракове. Тогава г-н Коман и г-н Хамилтън подават жалба пред румънските юрисдикции, за да оспорят решението на румънските власти. Сезиран с възражение за противоконституционност, повдигнато в рамките на този спор, Конституционният съд на Румъния отправя до Съда на ЕС въпроса дали на г-н Хамилтън в качеството му на съпруг на гражданин на Съюза, който е упражнил своята свобода на движение, трябва да се предостави право на постоянно пребиваване в Румъния.
В представеното си днес заключение Мелхиор Ваделет уточнява преди всичко, че юридическият проблем в основата на спора не е свързан със законодателството относно брака между лица от един и същ пол, а със свободното движение на гражданите на Съюза. Макар обаче държавите членки да разполагат със свободата да предвидят или да не предвидят брак между лица от един и същи пол в своя правен ред, те трябва да изпълняват задълженията си във връзка със свободата на движение на гражданите на Съюза.
По-нататък генералният адвокат констатира, че директивата не съдържа никакво препращане към правото на държавите членки с оглед на определянето на качеството „съпруг“, така че това понятие следва да получи самостоятелно и еднакво тълкуване навсякъде в Съюза. В това отношение генералният адвокат подчертава, че понятието „съпруг/съпруга по смисъла на директивата обхваща връзката, основана на брак, като същевременно то е неутрално от гледна точка на пола на съответните лица и е независимо от мястото на сключване на брака.
В този контекст генералният адвокат счита, че с оглед на общото развитие на обществото в държавите — членки на Съюза през последното десетилетие, що се отнася до разрешаването на брака между лица от един и същ пол , практиката на Съда, според която „понятието „брак“ съгласно общоприетото в държавите членки определение се отнася до съюз между две лица от различен пол“, вече на може да бъде поддържана. Генералният адвокат отбелязва и че понятието „съпруг/съпруга“ по необходимост се свързва със семейния живот, който е защитен идентично в Хартата на основните права на Европейския съюз и в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). В това отношение генералният адвокат припомня, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е признал, че еднополовите двойки, от една страна, могат да водят „семеен живот“, и, от друга страна, трябва да им се предостави възможност да получат юридическо признаване и правна защита. Освен това ЕСПЧ е приел и че що се отнася до събирането на семейството целта, състояща се в защита на традиционното семейство, не може да обоснове провеждането на дискриминация, основана на сексуалната ориентация.
При тези обстоятелства генералният адвокат счита, че понятието „съпруг/съпруга“ по смисъла на директивата обхваща и съпрузите от един и същ пол. Следователно такова лице също може да пребивава постоянно на територията на държавата членка, в която неговият съпруг се е установил в качеството си на гражданин на Съюза, след като е упражнил своята свобода на движение. Този извод важи и за държавата по произход на посочения гражданин, когато се завърне в нея, след като е пребивавал постоянно в друга държава членка, в която е развил или укрепил семеен живот, какъвто е случаят с г-н Коман и г-н Хамилтън.
104
4972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
104
 Видими 
11 Януари 2018 12:04
Всеки ден ли ще ни занимават с третополови новини?
11 Януари 2018 12:07
Почва се...
11 Януари 2018 12:07
Въпреки че държавите членки са свободни да разрешават или не брака между лица от
един и същ пол, те не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на
гражданин на Съюза, като отказват да предоставят на неговия съпруг от същия пол,
който е гражданин на трета държава, право на постоянно пребиваване на своята
територия


Тия редове можехте да ги поспретнете малко. Както и да е.

Излиза, че ако някой иска да има брак с човек от същия пол, просто трябва да го сключи другаде и после да се върне у нас. Чудна вратичка за заобикаляне на законите са измъдрили. Непочтено!
11 Януари 2018 12:09
Значи, противозаконно (спрямо законите на съответната страна-член) единият съединител ще може да се сдобие с документи, защото с другия съединител са се взели за немъж и немъж някъде, където това е разрешено? И после някакъв чехъл ще ми приказва за робска психика...
11 Януари 2018 12:10
Ясно, този въпрос е решен! Давай следващия!
11 Януари 2018 12:11
Всеки ден ли ще ни занимават с третополови новини?

То стана рутинно ежедневие. Виж, ако сред цитираните документи беше Конвенцията от Стамбул, щеше да е доста по-интересно
11 Януари 2018 12:11
Излиза, че ако някой иска да има брак с човек от същия пол, просто трябва да го сключи другаде и после да се върне у нас. Чудна вратичка за заобикаляне на законите са измъдрили. Непочтено!


Малце слабо вероятно е, ако някой иска да има брак с човек от същия пол, след това да реши да се върне точно в България, не ли?‌
11 Януари 2018 12:12
Вярата в диктатурата на пролетариата изяде главата на социализЪма.

Вярата в диктатурата на третия пол ще изяде главата на евросоциализЪма.

11 Януари 2018 12:12
Педераси Сьр!!!
11 Януари 2018 12:13

Малце слабо вероятно е, ако някой иска да има брак с човек от същия пол, след това да реши да се върне точно в България, не ли?‌


Няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Въпросът е, че има такава вратичка. Въпросът е, че сме безгласна буква. Въпросът е, че нямаме суверенитет. Въпросът е, че сме една изтривалка на Сорос.
11 Януари 2018 12:13
обхваща съпрузите от един и същ пол


Само да попитам - биологически или социален пол има предвид съдът?

http://www.drago.info/index.php/2017/12/19/selo-grunzi-sex-off-shore/
11 Януари 2018 12:13
Пеdeрасти, Сър !
11 Януари 2018 12:15
... практиката на Съда, според която „понятието „брак“ съгласно общоприетото в държавите членки определение се отнася до съюз между две лица от различен пол“, вече на може да бъде поддържана.

Ами сега?!
Какво мислехме, какво стана!
Какво ще правим с Конституцията – ще я променяме ли по европейски или да?...
11 Януари 2018 12:16
D4D5
11 Януари 2018 12:07
, скоро тук един колега, чийто никнейм не запомних, за съжаление, много сполучливо се изрази, че това е "птичи език"!

Но затова пък до вицекраля се приближи един нисичък идиот и като го прегърна доверчиво през кръста, каза му няколко думи на птичи език.
— Какво? — запита недоумяващ изплашеният Берлага.
— Ене, бене, раба, квинтер, финтер, жаба — произнесе отчетливо новият познат.

11 Януари 2018 12:17
Няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Въпросът е, че има такава вратичка. Въпросът е, че сме безгласна буква. Въпросът е, че нямаме суверенитет. Въпросът е, че сме една изтривалка на Сорос.


Добро утро.

Ми направете си референдум, гласувайте си суверенитета и готово. Дотогава тва е положението
11 Януари 2018 12:18
На др. Ваделед му пожелавам здрав съпруг.
11 Януари 2018 12:20
Пол №215
Дата 11.01.2018 1087 Велислава Дърева


http://pogled.info/avtorski/Velislava-Dareva/pol-215.91819
11 Януари 2018 12:23
требва да се чете с разбиране!
държавите членки са свободни да разрешават или не брака между лица от
един и същ пол

това означава и че не са длъжни да признават такъв брак, сключен другаде
отделен е въпросът дали нашичките ще постъпят така
11 Януари 2018 12:24
Значи, държавата може да не признава еднополови бракове, но ако се появят еднополовци, сключили нейде си брак, е длъжна да ги признае. Как първата част се връзва с втората?
Спрете земята, искам да сляза! както е рекъл един поляк.
11 Януари 2018 12:30
Само да попитам - биологически или социален пол има предвид съдът?


Българският термин "еднополови бракове" е превод на "same-sex marriages" https://en.wikipedia.org/wiki/Same-sex_marriage

Социалният пол (gender) не е от значение при сключване на бракове. Точно затова има страни, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, но са разрешили еднополовите бракове. Конвенцията няма нищо общо с еднополовите бракове, нито с някакъв митичен "трети пол", колкото и на някои да им се ще да ги пришият към нейния текст.
11 Януари 2018 12:34
Значи, противозаконно (спрямо законите на съответната страна-член) единият съединител ще може да се сдобие с документи, защото с другия съединител са се взели за немъж и немъж някъде, където това е разрешено? И после някакъв чехъл ще ми приказва за робска психика...
значи получава лицето от мъжки пол х черен печат в паспорта, омъжва се за лицето от мъжки пол у и като негова съпруга трябва да влезе безпрепятствено там, откъдето са го изгонили?

всъщност кой забранява на румънските власти да предоставят на господина хамилтън право на пребиваване, храна, спане и охрана в държавно учреждение /дали арест или затвор - каквото имат свободно/ до изясняването на всички спънки? а г-н хамилтън кво му пречи да иска да пребивава по каналния ред, а не щото е съпруга на румънец?

пореден пример за атаката на пеерасите, лесбийките и останалите там от лгбт-то срещу нормалните хора. и това е почнало преди пет години.
11 Януари 2018 12:36
това означава и че не са длъжни да признават такъв брак, сключен другаде
отделен е въпросът дали нашичките ще постъпят така


Ама Хаупт, ще ни съдят, както в случая.
Умът ми не го побира.
11 Януари 2018 12:41
Дата 11.01.2018 1087 Велислава Дърева


Графата "Друг" е въведена точно заради такива "страннополови" същества като нея, тъй че точно тя не би следвало да се оплаква.
11 Януари 2018 12:41
Попрекалиха. Ама като няма вече хора с топки да им се опънат. Останаха само от другите, които умеят да се навеждат.
11 Януари 2018 12:45
Конституруция и закони - врата в полето... Бравос!
11 Януари 2018 12:46
И при нас иматакъв казус.

Две лесбийки българки се оженили в Англия, за да заобиколят закона, и се връщат тук да си узаконят брака, но кмета им отказва заради Конституцията и сега го преследват съдебно.
11 Януари 2018 12:57
Щом я докарахме до диктатура на содомитите, до края на еврогейската империя остава само крачка. И шут отзаде. Който ритуално ще изпълнят "бежанците". Бедни ми, затъпели от "ценности" европейци. Не сте годни за реалния свят...
11 Януари 2018 12:58
Две лесбийки българки се оженили в Англия, за да заобиколят закона, и се връщат тук да си узаконят брака, но кмета им отказва заради Конституцията и сега го преследват съдебно.
вдигат шум. нищо не могат да му направят. тя и адвокатката им неква видна активистка беше.
11 Януари 2018 12:59
Две лесбийки българки се оженили в Англия, за да заобиколят закона, и се връщат тук да си узаконят брака, но кмета им отказва заради Конституцията и сега го преследват съдебно.


Трябвало е да се оженят пред българско консулско длъжностно лице в Кралството, в съответствие е британските закони и длъжностното лице не би имало право да им откаже, а след тва българската държава няма да им признае брак, сключен от българско консулско длъжностно лице

http://www.mfa.bg/pages/53/index.html

А в примера по-горе замени "две лесбийки българки" с "две лесбийки италианки", за да видиш колко тъпо се получава, мда...
11 Януари 2018 13:01
Абе знаех си аз,че тъй ще стане.Още навремето,коги мириканския посланик доведе тyка и мъжа си.
11 Януари 2018 13:03
Да ни е честита новата придобивка другари - ХА-ХА-ХА
11 Януари 2018 13:11
През носа ще ни излезе оная дописка за Катрин Деньов...
Ще се спази съотношението 1000 към 1 - на една дописка - Катрин Деньов, 1000 продъгови дописки...
11 Януари 2018 13:17
продъгови


поддъгови
11 Януари 2018 13:18
В този контекст генералният адвокат счита, че с оглед на общото развитие на обществото в държавите — членки на Съюза през последното десетилетие, що се отнася до разрешаването на брака между лица от един и същ пол, практиката на Съда, според която „понятието „брак“ съгласно общоприетото в държавите членки определение се отнася до съюз между две лица от различен пол“, вече на може да бъде поддържана.
Освен това ЕСПЧ е приел и че що се отнася до събирането на семейството целта, състояща се в защита на традиционното семейство, не може да обоснове провеждането на дискриминация, основана на сексуалната ориентация.

Ето ви "СОЦИАЛНИЯ ПОЛ" в действие !
Ай някой го е отрекъл, ай Страсбург и плащане на обезщетения ОТ НАШИЯ ДЖОБ.
СЕГА, всеки, който вади пари от джоба си и има намерение да плаща за тази "СОЦИАЛНА" ЛУДОСТ поне малко да се замисли.
Разбиха ни от всякъде.
11 Януари 2018 13:23
СЕГА, всеки, който вади пари от джоба си и има намерение да плаща за тази "СОЦИАЛНА" ЛУДОСТ поне малко да се замисли.


Ще! Ама друг път! Бааце! Баааце! Бааце! Мхм... ЩЕ!

Герберска логика: Ако някой е против политика, която се одобрява от Баце - той е враг=> нема начин да сме от една страна на барикадата.
11 Януари 2018 13:23
Мдам
11 Януари 2018 13:30
"...г-н Коман и неговият съпруг..."
....................................................
Точно на това място от статията здраво се изсмях на глас и целият офис, на бегом, дотича да види "що за вицове чета през работно време"!
11 Януари 2018 13:38
Малце слабо вероятно е, ако някой иска да има брак с човек от същия пол, след това да реши да се върне точно в България, не ли?‌ Тцъ.. Май преди 2 седмици една дама сключила брак с друга дама в Англия се развяваше по телевизиите и ще съди софийска община,че не й давал акт за брак
11 Януари 2018 13:39
Маркаритка 2 като по-чевръста ме е изпреварила Впрочем- да си жива и здрава и все така пъргава
11 Януари 2018 13:45
Чували ли сте някога нещо за „Прозорецът на Овертон“? Ако не, то ви препоръчвам да прочетете тази технология за легализиране на всичко, каквото ви хрумне. Ще разберете как се легализира хомосексуализмът и еднополовите бракове. Ще стане съвършено ясно, че работата по легализацията на педофилията и кръвосмешението ще бъде завършена в Европа в близките години. Както и детската евтаназия впрочем.

http://glasove.com/categories/komentari/news/prozorecyt-na-overton

Чекаме с нетърпение кога ще подхванат канибализма...
11 Януари 2018 13:50
Понеже не съм ного у час с еуро-ценностите и порядките - как мое разбера кой е съпругът и кой е съпругата у ено "семейство" от анално-зависими?
Така де, аку се обърна към единия с "гусине", а он се окаже "госпожата"? Ма то срам, срам, срам...
11 Януари 2018 13:50
Свинетка вече го подхвана "взаимоизяждане"...

/Казах ли ви, че диетата на Дюкан била по-добра от Лунната? Сигурен източник/

комар
11 Януари 2018 13:50
'При тези обстоятелства генералният адвокат счита, че понятието „съпруг/съпруга“ по смисъла на директивата обхваща и съпрузите от един и същ пол."

Щом и с директиви чиновниците в евроколхоза започнаха да определят семейното ложе , начи построили сме го развитото демократично обшество.
Да живей !
Хрушчов ряпа да яде.
11 Януари 2018 13:59
Еврогейски им работи и врътки!
11 Януари 2018 14:00
aldycrown
11 Януари 2018 13:45


За жалост играта вече се играе.
УЖАС !
11 Януари 2018 14:07

The Bulgarian Lion
11 Яну 2018 13:59
Мнения: 13,095
От: Antarctica
Скрий: Име,IP
Еврогейски им работи и врътки!


Приятели имам въпрос.
Брак може да се сключи М + Ж , М + М , Ж + Ж , това е ясно.
А възможен ли е брак М + М + М или Ж + Ж + Ж според евро атлантическите ценности ?
Благодаря за отговора.
11 Януари 2018 14:08
Абе, какво стана с "протеста" на "социалния пол" ?
Има ли, нема ли?
Инфо?
"Политици", уважили протеста ?
11 Януари 2018 14:09
Пол №215Дата 11.01.2018 1087 Велислава Дърева

Разбирам я Велислава Дърева. Сигурно има проблеми към кой пол да се самоопредели.
Като я гледам май наистина е трудно.
11 Януари 2018 14:14
Сигурно има проблеми към кой пол да се самоопредели.
А ти?
11 Януари 2018 14:15
„И казал Господ на Моисей: Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях“ (Левит 20:13).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД