:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,862,706
Активни 151
Страници 23,402
За един ден 1,302,066
Интервю

НАТО иска смислен диалог с Русия

Съюзниците в Източна Европа полагат усилия да сложат край на зависимостта си от руска военна техника, казва Роуз Готемьолер, заместник генерален секретар на Северноатлантическия пакт
Снимка Пресслужба на НАТО
Роуз Готемьолер
Роуз Готемьолер е заместник генерален секретар на НАТО от октомври 2016 г. Тя е първата жена на този пост. Преди това Готемьолер бе помощник държавен секретар на САЩ по въпросите за контрола над оръжието и международната сигурност. Тя е главен преговарящ от страна на САЩ по договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия с Русия (новият СТАРТ), влязъл в сила през февруари 2011 г.

------------

- Страните от ЕС се договориха за активно сътрудничество в отбраната, чиято цел е по-ефективно разработване и придобиване на военна техника. Как това ще помогне на европейските държави, които са съюзници, да изпълнят ангажиментите си за 2 процента от БВП, заделяни за отбрана?

- Ние в НАТО приветстваме инициативите за засилване на европейската отбрана. Те ще са от полза за Европейския Съюз, за Европа и за НАТО, ако доведат до повече военни способности, по-добро управление на разходите за отбрана и по-справедливо споделяне между съюзниците в НАТО на общата отговорност за сигурността ни.

Важно е да припомним, че на срещата на върха на НАТО в Уелс лидерите на страните-членки в Алианса поеха два ангажимента - да отделят 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана и да инвестират 20% от отбранителния бюджет на страната си в модернизация, ново въоръжение и техника. Инициативите на ЕС в сферата на отбраната могат да помогнат да бъде изпълнено второто обещание, особено ако се развиват в координация с НАТО.

Нека ви дам един пример. Нашата отбрана разчита на определени военни способности, които не достигат в Европа, като например самолети-цистерни за зареждане във въздуха, дронове и стратегическа авиация. Отбранителните проекти на ЕС биха могли да направят тези способности по-достъпни и на по-изгодна цена. Ако това се случи,би било страхотна новина.- Вие сте уважаван специалист в областта на контрола над въоръженията. Често се говори за опити за дисбаланс между силите на НАТО по югоизточния флаг и руските сили. Как бихте отговорили на това? Нужно ли според алианса продължаващо укрепване на силите в района на Черно море?

- Черноморският регион е от голяма стратегическа важност за НАТО, защото е дом на нашите съюзници България, Румъния и Турция. Тревожим се от несигурността в Черно море, предизвикана от незаконната анексия на Крим от Русия и ескалацията на руско военно присъствие в региона.

НАТО нямаше никакво намерение да разполага сили на територията на съюзниците си на изток и югоизток, преди Русия да анексира Крим. Но нашата отговорност е да пазим своите съюзници и вследствие от променената картина на сигурността, НАТО засили присъствието си в района на Черно море. Сухоземната част на това присъствие е изградена около многонационална бригада, водена от Румъния и базирана в Крайова. Съюзниците подсилват и охраната на въздушното пространство над България и Румъния. А в самото Черно море присъстваме с повече кораби и повече учения. Това ни помага да знаем какво се случва около нас и подобрява безопасността в региона. Взети заедно, тези защитни мерки са пропорционална реакция на военните действия на Русия срещу черноморските си съседи.

В същото време, ние поддържаме отворени каналите си за комуникация с Русия, за да гарантираме предсказуемост и прозрачност. Това е особено важно, когато има високо напрежение.

Нека е ясно, че НАТО няма да допусне да ни вкарат в нова надпревара във въоръжаването. Нашите съюзници държат на контрола над конвенционалните оръжия в Европа и работят за неговото засилване и модернизация. Продължаваме да работим и за постигането на повече прозрачност и предсказуемост на военните действия, включително в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

- В България отново на дневен ред са споровете дали и какви изтребители да бъдат купени? Сред офертите са Грипен, втора ръка F16 и модернизиране на наличните руски МиГ. Има ли сред тях машини, които не са оперативно съвместими със стандартите на алианса?

- От българските власти зависикакви да са приоритетите в националните разходиза отбрана. България може да разчита на своите съюзници за помощ в охраната на въздушното й пространство. Видяхме успешни примери за това миналата година, когато американски и италиански изтребители патрулираха съвместно с българските военновъздушни сили.

Много от нашите съюзници използват военно оборудване от бившия СССР и Русия. Това, което е важно за НАТО, е да има съвместимост във въоръжението и техниката, използвани от членките на Алианса, за да могат нашите въоръжени сили да работят гладко заедно при нужда.

Съюзниците в Централна и Източна Европа полагат усилия постепенно да сложат край на зависимостта си от руска военна техника. В рамките на НАТО има възможности за съвместни действия в тази посока, като няколко страни със сходни нужди могат заедно да заменят остарялата си екипировка с нова. Това сътрудничество често е на по-изгодна цена, отколкото самостоятелните действия. България също може да използва тези възможности да работи със своите съюзници там, където има общ интерес.

- За проблем в оперативната съвместимост се говори активно от страна на НАТО по отношение на намеренията на Турция да се снабди с руски ракетни комплекси С-400. В алианса има напрежение в отношенията с Турция отново през последните месеци и по други направления. Как се решават тези проблеми?

- Пак ще повторя, че страните-членки решават какво военно оборудване да купуват и ползват. Това, което има значение за НАТО, еда има съвместимостмежду военната техника, използвана от съюзниците. Това е от изключителна важност за нашите операции и мисии. Ценим високо Турция като член на Алианса, който допринася много за нашата сигурност. Турция играе ключова роля в борбата срещу ИДИЛ и в мисиите и операциите на НАТО. Останалите съюзници в НАТО от своя страна са тясно ангажирани в отбраната на Турция.

НАТО е алианс на 29 демократични страни и се случва да има различни мнения. Преодоляваме тези различия заедно, открито, както правят приятелите. Това е знак за сила, не за слабост. От близо 70 години, страните-съюзници в НАТО винаги са били единни в едно - общата цел да се подкрепяме и пазим един друг. Уверена съм, че това единомислие ще продължи.

- Смятате ли, че НАТО би могла да има по-съществена роля в овладяването на бежанската криза в Европа, която е проблем за много от съюзниците, особено в южния фланг?

- Проблемите на миграцията изискват всеобхватно решение и НАТО допринася за това решение. Корабите, които разположихме в Егейско море, помогнаха на Гърция, Турция и европейската агенция Фронтекс за прекъсване на каналите за нелегален и опасен трафик на хора. А "Морски защитник", нашата операция в Средиземно море, подпомага военноморската операция "София" на ЕС, насочена срещу трафика на хора.

НАТО предприема и редица мерки да подобри способността си да предвижда кризисни ситуации и да реагира навреме. Също така помагаме на редица партньорски държави в Близкия изток и северна Африка да подсилят своите отбранителни способности. Целта е да се овладеят конфликтите и несигурността, които са мощен двигател на нелегалната миграция от тези райони.

- Киберсигурността е приоритет на пакта, като световен проблем се очертават "фалшивите новини". Какъв е отговорът на НАТО?

- НАТО разглежда защитата на киберсигурността отделно от предизвикателството на дезинформацията. Виждаме, че киберзаплахите се променят много бързо и могат да причинят сериозни икономически щети. Видяхме и опит за намеса в демократичните процеси в редица от нашите страни-членки чрез кибератаки и хибридни средства. Киберзащитата е в ядрото на нашата колективна отбрана, атежка кибератака може да предизвика задействането на Член 5,клаузата за колективна отбрана на НАТО. НАТО следи зорко киберзаплахите и непрекъснато адаптира нашите защитни механизми. Алиансът защитава своите собствени мрежи; имаме и екип за бързо реагиране при кибератаки, който е в постоянна готовност и може да бъде изпратен да помогне, ако някоя от съюзническите държави пострада от такава атака. Също така постоянно обменяме информация за киберзаплахи със страните-членки. НАТО им помага да подобрят своята способност да се справят с киберзаплахите, но все пак, националната отбрана е национална отговорност.

Дезинформацията е друг аспект от хибридната заплаха за нашата сигурност. Виждаме голям обем дезинформация и пропаганда, които са прицелени в НАТО и демократичните институции на нашите страни-членки. Виждаме също, че руската държава директно финансира пропагандата чрез "Русия днес" (RT) и "Спутник". Целта на дезинформацията е да внася объркване, неяснота и разделение, да ни пречи да взимаме решения и да действаме, когато е нужно. Ето защо днес е особено важно да сме бдителни срещу тези опити да се рушат нашите свободни и отворени общества.

Ние в НАТО правим това, което зависи от нас. Противодействаме активно на дезинформацията в социалните медии и работим с журналистите от традиционните медии, за да коригираме фалшиви или подвеждащи материали, свързани с НАТО. Също така сме инициативни и прозрачни в нашата комуникация. И все по-тясно си сътрудничим с ЕС в тази област, включително като обменяме анализ на дезинформацията, насочена срещу нашите страни-членки.

В борбата с дезинформацията нищо не е по-важно от активното гражданско общество и свободните медии. Журналистите играят особено важна роля: да проверяват фактите, да задават трудните въпроси, и да разобличават дезинформацията.

- След последното заседание на Съвета НАТО-Русия как бихте определили диалога?

- Що се касае до Русия, НАТО има единна позиция:силна отбрана в комбинация със смислен диалог.От април 2016г. до днес, Съветът НАТО-Русия проведе шест срещи и всеки път обсъждахме Украйна, нуждата от прозрачност във военните действия, мерките за намаляване на риска и Афганистан. Освен тези заседания, генералният секретар Столтенберг няколко пъти се срещна с руския външен министър Лавров. Остават отворени и нашите военни канали за комуникация, които наскоро бяха ползвани неколкократно от военните лидери на Алианса и началника на Генералния щаб на Русия. Когато има напрежение е особено важно да продължим да говорим, за да увеличим предсказуемостта в отношенията и да намалим рисковете.

НАТО иска да имаме смислен диалог с Русия. Русия е наш съсед и ще остане наш съсед. Не търсим конфронтация. Но не можем да си затворим очите, когато Русия нарушава международните правила. За нас няма противоречие между отбраната и диалога, между принципите и прагматичната позиция спрямо Русия. Най-добрият подход към Русия е от позицията на силата. Точно това дава НАТО на своите съюзници - силна позиция, от която да водим смислен диалог.

- Добър съюзник ли е България?

- България допринася за нашата обща сигурност по различни начини и е съюзник, на който можем да разчитаме. В НАТО оценяваме особено високо ролята на вашата държава като фактор за стабилността и мира в регионa. Български кораби и моряци участват в патрули на НАТО в Черно море, български военни служат в нашата мисия в Косово, България е водеща нация в доверителния фонд на НАТО за рехабилитация на украински военнослужещи. Важен сигнал е и последователната подкрепа, която вашата страна оказва за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Отвъд региона, българските военни са интегрална част от нашата мисия в Афганистан, където те служат смело в две горещи точки - Кабул и Кандахар. Българският военноморски флот участва активно и в "Морски защитник", операцията на НАТО в Средиземно море, която подпомага борбата с трафика на хора в този район.

НАТО оценява високо приноса на България и българите към нашата споделена сигурност. Знаем, че вашата страна има много способни въоръжени сили. Те са ресурс, който се нуждае от постоянна инвестиция в обучение, въоръжение и техника. Това налага повече разходи за отбрана - в името на сигурността ни. Защото не можем да я приемаме за даденост в тези сложни времена.

6
2164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
11 Януари 2018 23:06
Никакъв такъв диалог не искат щатците, а те саНАТО-то. Прочие, Афганистан в Северния Атлантик ли се намира, поне в Южния ли е?
11 Януари 2018 23:15
Смислен диалог ше рече НАТО да изисква, а Русия да изпълнява. Русия ще откаже подобен диалог и ония пак ше ревнат "Путлер капут". Скука.
12 Януари 2018 09:19
Няма ги важните въпроси за нас - защо да плащаме за американски таралясници 10-та употреба същите пари като за руски топ-изтребител, след като Турция може да си купи руско топ-ПВО? Какво сме спечелили досега от кирливото НАТО освен че пращаме за наша сметка войска на майна си да защитаваме чужди интереси? Защо заради това НАТО не ни дадат на ниска цена някаква смислена техника, след като на всякакви страни - Пакистан, Египет и още не знам си колко - американците дават милиарди военна помощ без тия страни да са дори помирисвали НАТО-то?
За бюджетите на НАТО и Русия, за количеството войски, "дисбаланс" и други глупости нека си приказва колкото иска - за това й плащат.
12 Януари 2018 09:31
НАТО нямаше никакво намерение да разполага сили на територията на съюзниците си на изток и югоизток, преди Русия да анексира Крим


Да, нямахте намерение, щото го виждахте РЕАЛИЗИРАНО желанието си Севастопол да е военно-морска база на САЩ и присъдружниците им от НАТО-то! Ама тука русняците не чакаха както някога, през ВСВ, съюзниците да дебаркират в Нормандия, а решиха да ПРЕДВАРЯТ дебаркирането ви в Севастопол! И вие останахте с пръст в ....! НИКОГА нямаше руснаците да ви позволят в града-герой Севастопол НАТО-то да се разпорежда! Нали сте ги чували да пеят: "Мы за ценой не постоим!"
12 Януари 2018 11:11
Единственият ефект от влизането ни в НАТО е, че бяхме разоръжени като бивши съюзници на Русия (СССР)
12 Януари 2018 19:41
Колеги дайте синоними на "смислен"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД