:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,659,330
Активни 148
Страници 21,454
За един ден 1,302,066

Новият сезон и българският Пучдемон

Разбира се, Бойко Борисов гледа като баща как "хората вече не могат да търпят" и сърцето му се къса
Иван Стамболов - Сула
Винаги съм казвал, че прекомерното гледане на телевизия е вредно и че има хора с по-крехка душевност, на които то или трябва да се забрани, или драстично да се ограничи престоят им пред телевизора. Един такъв човек ни показаха из онези дни. Тръгнал да събира подписи за отделянето на Северозапада от България: "Първо ще се отделим като автономия или независима държава (това още не е съвсем ясно) и тогава вече тепърва ще се обърнем към Румъния да видим дали ни искат, или не ни искат. Ако не ни искат, ще си останем независими". На което румънските медии, които не са много по-читави от нашите, веднага отговориха с гръмотевични заглавия: "Българи искат в Румъния!".

Освен за Пучдемон и за далечна и романтична Барселона, достатъчно "борбена", въпреки че чак Септемврийско въстание не е вдигала, човекът е гледал по телевизора и друго: "Всеки ден се говори за корупция и това почти никой не го отрича. Ако се отделим било като автономия, било ако Румъния ни поиска като част от Румъния, начи би требвало да не сме част от тази корупция!".

Обикновено човек не е част от корупцията, когато не дава и не получава подкупи, но българският Пучдемон е решил да се справи с проблема с геополитически средства просто защото е проследил тези две теми в медиите и ги е свързал. Ако вместо Каталуния беше следил темата за ядрената програма на Северна Корея, сигурно щеше да поиска врачанска атомна бомба да се пусне над София. Вероятно, ако го попитате дали иска за Северозапада повече пари от еврофондовете, той ще каже, че иска, но едва ли ще успее да ви обясни как и кога новата му държава ще стане член на ЕС. Е, освен ако Румъния не ги поиска, разбира се. Тогава от Букурещ към Видин, Враца и Монтана ще рукнат такива еврофондове, че няма да смогват да ги харчат.

Но дали българският Пучдемон е просто един безобиден смехурко, тръгнал да привлича внимание към себе си с "велики" идеи? Със сигурност го има и това, но има и друго: когато един гражданин, макар и инстинктивно, макар и с панаирджийски средства като български Пучдемон, поиска да се отдели от държавата си, то дали и държавата не е направила нещо, за да го наведе на тези мисли?...

През изминалата седмица се откри новият политически сезон. Мисля, че вече трябва да престанем да наричаме всяко поредно завръщане на депутатите от ваканция "нов сезон". Сезони имат театърът и операта. Те са зрелища, те предлагат спектакли, докато парламентът вече не си дава труда и това да предложи. Преди поне имаше шоу. Сега от трибуната се мърморят заучени фрази и дори царете на хоръра от БСП (те са такива само в опозиция) не успяват да отделят достатъчно адреналин.

"На 17 януари ще внесем вот на недоверие за корупция. Някои казват - защо го правим на прага на председателството. Правителството няма да падне. Правим го, защото правителството създава условия 10 млрд. лв. да се крадат годишно."Наистина, защо го правят, щом знаят, че правителството няма да падне?Правят го заради безплатното телевизионно време. Много отдавна вот на недоверие не се иска, за да се събори кабинетът. Много отдавна вотът на недоверие е само медийна кампания между изборите, в която партиите развиват опорните си точки, отправят предварително разработени политически послания и се обвиняват взаимно в чудовищни дела. А ние сме принудени да ги слушаме, защото по закон медиите са длъжни да ги отразяват. Вотовете на недоверие не са нищо повече от монополно гарантирано рекламно време.

И изглежда, раздразнени от онези 10 млрд., които ги краде някой друг, социалистите запяват рефрена си, недочакали същинските дебати по вота:

"Саниран блок тече, авторитетни чуждестранни медии ни "заляха" с обвинения в корупция, 8 дни - 8 трупа ("труп" е задължителна за употреба от парламентарната трибуна дума - б.м.), убийства на семейства... протести, полицаи, зелени... Топим се като народ, обедняваме... Видин, Монтана и Враца искат в Русия... пардон! - в Румъния... корупцията е превзела всичко... народът не може да търпи, излиза на улицата..."

Да, подобно на депутати, когато камерите се обърнат към тях, и "народите" излязоха на улицата, когато ги осветиха прожекторите в първия ден на председателството. Доколкото прочетох, само в София девет "народа" са излезли да протестират, а протестиращите в цялата страна "народи" са още 25. Разбира се, всеки "народ", излязъл на улицата, "не може да търпи" нещо различно - един не може да търпи лифт, друг не може да търпи липсата на лифт, трети изнемогва от това, че Истанбулската конвенция още не е ратифицирана, вече не издържат полицаите, пенсионерите, защитниците на суверенитета на България и на държавите по света...

Ако самите полицаи не бяха едни от протестиращите, сигурно щяха да се видят в чудо как да регулират всички тези шествия на "народите", за да не се пресекат, да не се омешат и да не се размият исканията им. Представям си пред какво затруднение е бил изправен в четвъртък обикновеният гражданин, който също "вече не издържа", решил е да излезе на улицата, обаче не знае към кого да се присъедини. "Я да видя - ще си каже той: - Трябва да заведа детето на цугтромбон и на връщане да купя кисело зеле. Значи мога да хвана първо шествието по "Витошка" до "Патриарха" и там вече ще се прехвърля на другото до "Раковска"."

Разбира се, Бойко Борисов гледа като баща как "хората вече не могат да търпят" и сърцето му се къса. Може ли да помогне на всички? Не, дори и той не може - толкова повсеместни са разрухата и отчаянието. Може да помогне само на най-закъсалите, на онези, които вече наистина, ама наистина не могат повече да издържат. И това са на първо място полицаите, после учените от БАН и накрая преподавателите от Университета, които са толкова изпосталели от мизерия, че даже не могат да излязат ефективно на протест, а само заплашват от аудиториите с пресеклив гласец.Лошото е, че парите са като материята -не се самозараждат, а само сменят притежателите си. За да плати на едни, г-н Борисов ще трябва да вземе от други, може би не толкова шумни и толкова организирани. Но всичко се прави в името на спокойствието и единството. За спокойствие и единство призова ГЕРБ от парламентарната трибуна, като се закле, че борбата с корупцията е приоритет, че е важна едва ли не колкото и самата корупция.

Другите парламентарни сили също взеха отношение към началото на политическия сезон.

"Патриотите" казаха, че правителството е стабилно и кротко се приготвиха да довършат мандата. От ДПС обясниха, че няма да участват във внасянето на вот на недоверие, но това не означавало, че няма да го подкрепят "със свои си аргументи" - един вид много зависи как ще протекат тайните преговори с ГЕРБ между внасянето и гласуването. За всеки случай намекнаха за програмно правителство, подчертавайки, че на този етап, в рамките на тази "моментна снимка", щракната от великия фотограф Ахмед Доган, те не виждат алтернатива на ГЕРБ. Но всеки, който малко от малко познава ДПС, ще знае, че те с лекота утре няма да виждат алтернатива и на всеки друг, стига това да обслужва ролята им на вечния изнудвач и "балансьор". Накрая Карадайъ повтори, че "Патриотите" трябва да бъдат извадени от властта, тъй както Картаген трябва да бъде разрушен.

Докато другите се занимаваха с политическа стратегия и тактика, Марешки обяви, че ще повиши жизнения стандарт в страната. Как? Ами, от парламентарната зала блика просперитет и благополучие, което трябва да се разлее и върху все повече български граждани. Така каза.

Неприятното е в това, че много лесно можем да си представим целия спектакъл с разменени роли и той пак ще бъде същият. Днес ГЕРБ е Одета (белият лебед), а БСП е Одилия (черният), но утре може да е точно обратното. В ролята на Одета може да е БСП, а на Одилия ГЕРБ. Но либретото ще остане същото - Одета ще шумоли с пачка из обществените поръчки и ще ги разпределя на своите обръчи, а обръчите на Одилия ще са гладни и ще вият като родопски мечки. Одилия ще вещае катастрофа за народа и ще го вижда излязъл на улицата от ужас и безизходица, а Одета ще призовава към спокойствие, стабилност и единство в името на националните интереси. Одета ще отчита нечуван растеж и успехи във всички сфери на обществения живот, докато Одилия ще доказва как сме ударили дъното и продължаваме да копаем надолу. И двата лебеда ще звучат съвсем убедително, а вездесъщият зъл магьосник Ротбарт (ДПС) ще се смее сатанински отстрани, ще балансира и ще танцува па-дьо-дьо ту с белия, ту с черния лебед. Това е българският политически модел и в него няма нищо уникално, както се мъчи да го изкара Хидроинженерът от Цанков камък.

Ето всички тези неща не остават незабелязани. Вижда ги и българският Пучдемон от Северозапада (така и не разбрах от кой град или село е точно) и без да се опитва да ги облече в сценичните костюми от "Лебедово езеро", отсича кратко и ясно: "...начи, би требвало да не сме част от тази корупция". Удри, бай Пучдемоне! Каквато държавата, такива и пучдемоните - каквито пучдемоните, такава и държавата. Току-що научих, че едно бутиково протестно шествие тръгва от Петте кьошета към "Витошка". Смятам да го взема и да отида до кварталната кръчма, където, без да се съобразявам с джендъра на сервитьорките, да удавя една богата на холестерол пържола в половинка червено вино. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.БГНЕС
Ако самите полицаи не бяха едни от протестиращите, сигурно щяха да се видят в чудо как да регулират всички тези шествия на "народите", за да не се пресекат, да не се омешат и да не се размият исканията им
24
3795
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
12 Януари 2018 19:22
Трябва да заведа детето на цугтромбон и на връщане да купя кисело зеле.

.
Неведоми са пътищата на един среден софиянец от Хладилника
12 Януари 2018 19:31
Лошото е, че парите са като материята -не се самозараждат

традиционната петъчна издънка.
12 Януари 2018 19:58
Разбира се, Бойко Борисов гледа като баща как "хората вече не могат да търпят" и сърцето му се къса

Мислех, че е ирония, пък то било ....
12 Януари 2018 22:21
Лошото е, че парите са като материята -не се самозараждат, а само сменят притежателите си. За да плати на едни, г-н Борисов ще трябва да вземе от други, може би не толкова шумни и толкова организирани.


Така е. Утре, когато еврофондовете секнат и увиснем само на постъпленията в бюджета от данъци, някой ще трябва да плаща за пенсиите, за МВР, за БАН, за СУ, за учителите, за докторите, за....за...за....за....за всички нереформирани системи - черни дупки, където парите потъват безследно отдавна. Но и ще продължат да потъват и занапред, след като правителството - алтруист и този път разплакано от неволите на черните дупки задоволи нуждите им. Что ли ещо будет? Будет поголовно вдигане на данъците на тия, които не са излезли на протест, защото все още Сивушка не е паднала на браздата, макар вече да да изнемогва.

Но Сивушкиното време изтича и брашненият чувал е вече отупан.
Интересни китайски времена ни очакват, ако не се вземем в ръце и не започнем да живеем по законите на икономическата логика, а не по законите на господаря, който който запълва черни дупки в името на господарството си.

12 Януари 2018 22:37
.
Удри, бай Пучдемоне!

.
В кръчмата влезе Илия, полският пазач с преметната на рамо кримка, висок, изгорял от слънцето, и от него сякаш полъхна нещо от зелените ниви. Като видя, че кметът е вътре, Илия се повърна и тозчас вкара пред себе си един непознат селянин.
— Гуспудин кмете! — гръмна силният му глас. — Ей го тоя: улових го, че пасе коня си в нивите. В ичимика на Татар Христа го улових, до лозята.

Разговорите изведнъж секнаха. Всички се обърнаха и погледнаха непознатия: беше дребен човек, дрипаво облечен. По носията се познаваше, че е другоселец. Едното му око имаше беличко вътре и го правеше кривоглед.

— Чуваш ли, кмете, чуваш ли! — завика дядо Иван. — Аз какво ти разправях тебе…

— В моя ичимик ли бил, кайш, Илия? — попита Татар Христо. — В моя ичимик, а?

Той стана, измъкна се иззад масата и изглеждаше уж спокоен, но изведнъж се спусна връз другоселеца.

— Бе вий какви хора сте бе! Как тъй ша влезеш в чужда нива, да тъпчеш на човека стоката му, мъката му? Кой си ти? Какъв си? Хайдук!

Почервенял, с издути жили на шията, с изпъкнали сини очи, Татар Христо беше дигнал юмрук над другоселеца и само дето не го удряше още.

— Удри го, удри го! — викаше дядо Иван.
.
13 Януари 2018 00:02
Значи първо, номенклатурата превръщаща се в мафия от назначени безнесмени постепенно и полека за 30 години докара нормалните хора до пасивност, за да проправи пътя на ненормалници - от социалнополови до сепаратисти, с които да отваря прозореца на Овертон за всякакви безумия и абсурди. Също такъв цирк илюстрация на същото е и корумпирана приватизаторка, с партия прочула се с куфарчета, заменки и батко и братко, борещи корупция.

Достигнахме до момент, когато всякаква ирония е неизползваема, защото реалността я обезсмисля поради заличената граница между нормално и абсурдно.
13 Януари 2018 06:07
Нормално ?! Нормалното напусна тези земи преди около 70-тина години .
13 Януари 2018 07:26
Холестеролната пържола е най-високата точка в предлагания арабеск. Макар че по-скоро е хубава телешка мръвка от Него за "добра служба"...
13 Януари 2018 08:50

Наистина, защо го правят, щом знаят, че правителството няма да падне?

Правят го заради безплатното телевизионно време.


Напълно приемлива причина!
13 Януари 2018 09:28
Да ви е честита стараТА Нова гАдина!!!
13 Януари 2018 09:39
От вчера броя коментарите под поредната трудно аргументируема словеса каша... Иванееее, ако те публикуват в понеделник, а ?
За некоментиралите
13 Януари 2018 09:39
Твърде претенциозно е да се почва с
Винаги съм казвал, че ...

Ние едва ли знаем какво авторът винаги е казвал, а не е и нужно. Важно е какво ни казва с настоящата дописка.
Ами нищо. Купчина клишета и заклинания в ехиден и претенциозен стил. Лек приятелски огън към Особата и пролетарска злоба към опозицията.
13 Януари 2018 09:51
Тогава от Букурещ към Видин, Враца и Монтана ще рукнат такива еврофондове, че няма да смогват да ги харчат.

От къф зор да се присъединяват към ЕС.
Трябва им само едно летище, обявяване на безмитна зона и освобождаване на наркотиците.
После да му мисли България.
13 Януари 2018 09:55
Лошото е, че парите са като материята -
не се самозараждат, а само сменят притежателите си.

Да бе, да.

Като гледам как ЕЦБ печата като бясна милиарди евро направо ти повярвах.

13 Януари 2018 10:39
Лошото на някои автори е, че не знаят кога да спрат да пишат. А някои май и не са знаели.
За този вече не знам кое е по-вярно.
13 Януари 2018 14:44
Сибила
12 Януари 2018 22:21
Но Сивушкиното време изтича и брашненият чувал е вече отупан.
Интересни китайски времена ни очакват, ако не се вземем в ръце и не започнем да живеем по законите на икономическата логика, а не по законите на господаря, който който запълва черни дупки в името на господарството си.

Прощавай, но не смятам, че логиката на процесите е икономическа. Ако бе, Сивушка щеше да изхлузи ярема още през 1994 година. Още тогава бе пределно ясно, че преход = чудовищни инфлация и безработица + двукратно намаляване на производство, доходи и БВП. Точните данни за 1993 могат да се видят в едно мое мнение от вчера. Толкоз за икономиката.
13 Януари 2018 15:43
Сибила 12 Януари 2018 22:21

Браво, добре казано!
13 Януари 2018 17:00
Енгелс,
Сигурно сте на годините на ЕЦБ, щом не споменавате ФЕД, които също печатат! И то от 60 ли, 70 ли, години - от Бретънуудските споразумения насам! Оттогава ФЕД си развърза ръцете и почна да ПЕЧАТИ fiat пари, колкото си реши! А си ги развърза кунките грабливи като отказа на G.M.Кейнс (разбирай Британия) да приеме БАНКОРА, съчинена от него и предложена за световна резервна валута, която да опосреди преодоляването на последиците от ВСВ! САЩ пробутаха долара си вместо банкора и се почна!!!! А Европата много време мисли, преди да се реши своя печатница (ЕЦБ) да си отвори! От мига в който го стори, Чичо САМ почна да я клати, където и както я свари! Като почнеш от войната в бивша Югославия та до смразяването на отношенията й с Русия, което смразяване бе наложено чрез НЕПРИКРИТ диктат от страна на САЩ!
13 Януари 2018 20:11
toii
13 Януари 2018 15:43
Сибила 12 Януари 2018 22:21
Браво, добре казано!

Казано е добре, но не можем "да се вземем в ръце".
Невъзможно е. Играта е проста, а мачът е свирен още на 12 юли 1991 година. Свирен е "на нула" за нас и резултатът е окончателен, поне засега.

Противоречието между власт и народ е основно и антагонистично; човешката история е борба на народа за демокрация.
Българите постоянно губим тази борба.
Прощапулникът на демокрацията у нас е 1945, през 1947 я губим за първи път.
През 1989 се появи нова надежда; Студената война, формалната причина за първата ни загуба, свърши и народът повярва отново.
Е, комунистите бързичко му показаха за что иде реч.
Победата на властта бе записана в новата конституция, но само юридически. Организираните след това от управниците катастрофи имаха и имат едничката цел да учат народа и на практика къде му е мястото.
14 Януари 2018 00:17
За пръв път Сульо говори не от името на простите граждани, а се е загрижил и за нас, обикновените граждани:
Представям си пред какво затруднение е бил изправен в четвъртък обикновеният гражданин, който също "вече не издържа", решил е да излезе на улицата, обаче не знае към кого да се присъедини.
Еволюирал, демек. Обнадеждих се, вече има кой да се тревожи за мен, викан си. По-нататък стана ясно. че говори за обикновени граждани на София, не за провинциалисти като мен. По-нататък...не четох, както обикновено. Сори, пак както обикновено
14 Януари 2018 07:27
Допълнение към датата 12 юли 1991, спомената по-горе от Сине-Мету

12 юли е датата, на която тогавашните 400 ЧВНС (=членове на ВНС, 7-то Велико НС) гласуваха КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991 г., изм. и доп., бр. 85 от 26.09.2003 г. изм. и доп., ДВ. бр.18 от 25.02.2005 г., бр. 27 от 31.03.2006 г., бр.78 от 26.09.2006 г. - Решение № 7 на Конституционния съд от 2006 г., бр. 12 от 6.02.2007 г., изм. и доп. ДВ. бр.100 от 18 Декември 2015г.

Именно на 12 юли 1991 година ЧВНС-тата приеха Чл. 42-ри на Конституцията, ама така написаха втората му алинея, че таковаха майката на двойното право на гражданите, щедро записано в първата!
И оттогава насам, шепа тарикати (доколкото знам е арабска дума, означаваща "човек, който знае ПЪТЯ!" намериха пътя да са вечно в НС, а оттам и в МС, и във ВСС, а на т.нар. избори за НС и общински съвети, ние ходим до урните, пущаме лишче със заврънкулки някакви връз неговите квадратчета и кръгчета, и си мислим, че така определяме човека, който да е НАШИЯТ ЛИЧЕН т.нар. "народен представител"! Ама само си мислим, защото 240-те вътре в НС, НЕ са наши представители! А на хората с МНОГОТО пари, всичките от ВАС (от НАС) откраднати! Боко е само марионетка на тея с парите!
14 Януари 2018 08:16
ПлесNick
14 Януари 2018 07:27
... на тея с парите!

Анализът ти е много интересен. Казваш ми и нещо ново, не бях се замислял специално за 42-и член. Благодаря!
Не съм съгласен само с последните думи. Мисля си, че целта не бе и все още не е "власт за тея с парите", а "пари за тея с властта".
Има още дълго да си мечтаем за една класическа, консервативна, сочна, хубава, евроатлантическа, ако щеш, олигархия
14 Януари 2018 10:34
Сине-Мету,
ми тя точно сочната евроатлантическа олигархия ни аншлусира (не само нас, а и всички сателити на СССР, че и самият него, Елциновия му реликт), и за да си улесни изсмукването на ценното от България, човешкия й капитал най-вече, си назначи и местна олигархия!
Верно petty one (в сравнение с батковците от Стара Европа) е местната, но е вярно че е рекрутирана измежду най-напористите, най-видните (окол Кръглата маса) измежду нашенския компрадориат! SOBs, ама техни (на еврогейците) SOBs! И вече 27 години само компрадорите, които продадоха България на еврогейската олигархи, влизат в НС, а оттам вече и МС,ВСС! И оттам те себеподобни назначават надолу по вертикалата, trickle-down-theory стайл, по важните позиции от средните и ниските етажи на изпълнителната и съдебната власти! Така че съм прав, Сине-Мету, както винаги съм прав - за прискърбие на многото хейтъри в тоя Форум, които успях да си завъдя!
Вие, разбира се, сте от малкото, които не ме хейтят, а правят опит да вникнат в казаното от мен!
С най-добрите ми комплименти 0f the season!
14 Януари 2018 11:59
ПлесNick
14 Януари 2018 10:34
И вече 27 години само компрадорите, които продадоха България на еврогейската олигархи, влизат в НС, а оттам вече и МС,ВСС! И оттам те себеподобни назначават надолу по вертикалата, trickle-down-theory стайл, по важните позиции от средните и ниските етажи на изпълнителната и съдебната власти! Така че съм прав, Сине-Мету, както винаги съм прав

Не казвам, че не си прав. Напротив!
Въпросът е къде да търсим решението?
В момента сме капо и по трите линии: политическа, национална, икономическа. Констатациите ти са напълно верни: демокрацията ни я качиха високо и прибраха стълбата, суверенитетът приказал долго жить дето викат руснаците, националните богатства са харизани на чужденци.

Моята теза е проста.
Демокрацията и суверенитетът ги оставяме за някой следващ, по-разумен живот. Сегашните поколения българи са толкова индоктринирани и обезверени, самият смисъл на понятията им е дотолкова непознат, че няма и да помислят за тях. Не и през текущото столетие.
Единствената възможна стъпка е класическата буржоазна - в този смисъл е и намигването ми, може би неуместно, към евроатлантическото таквоз - революция.
Нали не мислиш, че българският капитал е много щастлив от факта, че всичко по-мазно е в чужди кунки? Че българският капиталист не може сам да експлоатира подземните богатства, телекомуникациите, естествените монополи и така нататък? И е доволен, че всичко печелившо у нас е германско, австрийско, белгийско, гръцко и така нататък?

Те за това говоря.
Като не можем да си върнем всичко, поне националните ни богатства да станат отново български, на българския капитал, на българската буржоазия.
И моментът за това е дошъл. Преди 15-20 години, когато харизваха на ябанджиите, оправданието бе, че нашият капиталист е нефелен. Добре, било каквото било. Днес обаче си имаме стабилна, промишлена, национална буржоазия.

П.С. Добрите ти пожелания са взаимни!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД