:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,299,782
Активни 119
Страници 776
За един ден 1,302,066

БФС обяви Любослав Пенев за некомпетентен

 
Българският футболен съюз отговори на обвиненията, отправени от Любослав Пенев като кандидат за президент на централата. Вчера бившият национален селекционер даде обширна пресконференция, на която изнесе куп скандални твърдения по адрес на настоящия шеф Борислав Михайлов и екипа му.

От БФС днес отговориха, че Пенев и неговото обкръжение „не са запознати с българския футбол”. Също така бе разкрито, че като треньор на националния отбор той и помощниците му са взели общо 1,5 млн. швейц. франка за 3-годишната си работа начело на представителния тим, като за това време са постигнали 4 победи – над Азербайджан, Армения и два пъти над Малта.

Ето и целия текст на официалната позиция на БФС:

„В отговор на твърденията, коментарите и обвиненията относно дейността на Българския футболен съюз по време на пресконференцията на Любослав Пенев и неговия инициативен комитет, провела се на 11.01. 2018 г., БФС прави следните уточнения. Разбира се, без коментар или оценка на „предизборните“ му изявления.

По време на медийната си изява г-н Пенев и неговият екип отправиха редица тежки обвинения към футболния съюз. Те не бяха подкрепени с факти, тъй като такива няма, и затова естествено не отговарят на истината.

Истините и фактите ...

В началото беше обявена „сензацията“, че Българският футболен съюз получава по един милион и половина (1 500 000) швейцарски франка за развитието на женски футбол, Сумата не е вярна !! Всъщност, това е хонорарът на Л. Пенев и неговият екип за 3 години работа и 4 победи в официални футболни срещи. За сведение на футболната общественост Българският футболен съюз получава по 100 000 евро на година за развитието на женския футбол. Благодарение на това този футбол излезе от задънената улица на своето развитие – днес жените и девойки състезателки са около 2 000 и се провежда държавно първенство по женски футбол..

Темата за чуждестранните футболисти - България е член на Европейския съюз и изпълнява и прилага основните принципи на този съюз, между които е – свободното движение на хора. Броят на на футболисти извън Европейския съюз е ограничен и оценката за тяхния принос не е само негативна.

Детско-юношеският футбол и мачовете в юношеските първенства

БФС прави следното:

От сезон 2013-14 са поети разходите за съдии и делегати на клубовете, участващи в първенството за юноши до 19 години (U19).

От сезон 2015-16, Българският футболен съюз поема разходите за таксите на съдии и делегати на първенството за юноши до 17 години (U17).

От 2017-18 г. БФС поема разходите за съдии и делегати за провеждането на първенството за юноши до 15 години (U15), което се провежда в четири зони, а от сезон 2018-19 ще се провежда в една национална група по подобие на първенствата на U19 и U17.

Тези разходи на БФС дават финансова икономия за футболните клубове за един сезон за около 300 000 лв.

„Електронното картотекиране“, е реализирано от БФС още през 2014 г. под формата на “Електронно първенство”, за отборите от професионалния футбол, като се обсъжда неговото разширяване.

Ежегодният годишен финансов отчет на Българския футболен съюз, се публикува в официалния сайт на Министерство на правосъдието, каквото е изискването по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а също така се изпраща в НАП и в Агенцията по вписванията.

На язвителните нападки от щаба на г-н Пенев относно подготовката и организацията на предстоящия VIII конгрес най-отговорно заявяваме - Българският футболен съюз не използва и никога не е използвал непозволени и силови методи, за да влияе на делегатите. БФС категорично призовава участниците в пресконференцията да предоставят на правоохранителните органи цялата налична в тях информация и факти за корупционни или други непозволени практики в системата на БФС. Надяваме се на бързо действие от тяхна страна, тъй като бездействието ще ги охарактеризира като хора, с голословни и несъстоятелни твърдения, а това не е доказателство за съществуването на „съвест“ и висок обществен морал.

Футболните клубове, одобрени за членове на БФС, но неприети от Конгреса не могат присъстват на него. Те не излъчват делегати, поради което не гласуват. А основанието за това е само едно – предварително не може да се гарантира дали всички клубове, предложени на Конгреса за приемане, ще бъдат приети.

До края на януари тази година БФС ще предостави напълно безплатно на всички лицензирани треньори у нас достъп до системата “Онлайн Академия”, основана на методиката за подготовка на млади футболисти на холандския клуб “Аякс”, адаптирана за българските условия и преведена на български.

От изявленията на пресконференцията може да се направи основния извод, че нейните участници всъщност не са запознати с нищо важно от българския футбол. Още от 2012 г. действа “Стратегия за развитие на футбола 2012-2014” нова “Стратегия за развитие на футбола 2014-2018”, изработени от Българския футболен съюз в духа на най-добрите практики на ФИФА, УЕФА и развитите европейски футболни федерации. Тези документи са публични и бяха раздадени не само на делегатите, но и на всички гости и журналисти по време на последния VII конгрес на БФС на 14 февруари 2014 г. При внимателен прочит ще се окаже, че голяма част от заложените в последната стратегия на БФС цели са изпълнени.

Това е, защото обещаваме само неща, които можем и сме сигурни, че ще изпълним.

Отдел „Връзки с обществеността и медии“, БФС”

СНИМКА: SPORTAL.BG

18
2073
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
12 Януари 2018 19:35
Тоя трябва да го изберат, за да се наслушаме на ***** приказки и ********** лафове! Няма равен, бие и чичо си по ********
А иначе оня с перуката ми писна да го гледам! Аман!
12 Януари 2018 19:39
Също така бе разкрито, че като треньор на националния отбор той и помощниците му са взели общо 1,5 млн. швейц. франка за 3-годишната си работа начело на представителния тим, като за това време са постигнали 4 победи – над Азербайджан, Армения и два пъти над Малта.

И що чак сега. Верно, че е не е луд тоа дето яде баницата...
12 Януари 2018 19:41
"БФС обяви Любослав Пенев за некомпетентен"

Отивайте си всички от поколението 1994 !
Искаме да запазим хубавия спомен . Благодарим ви !
Бяхте великолепни като футболисти.
Но, кръгла "0" сте като ръководители. Доказано.
Копирате политиците . Алчност, непукизъм , пазара -регулатор.
12 Януари 2018 19:44
Че чичовото си е такъв, няма съмнение, НО, не му липсва самочувствие... и играе перфектно тенис
12 Януари 2018 19:47
Отивайте си всички от поколението 1994 !

Всъщност има и трети кандидат.
Господин Ивайло Дражев. Настоящ президент на футболен клуб от Болярово...
12 Януари 2018 19:49
БФС (подуене)

Кой ли подуенец е написал толкова много думи наведнъж? Че те всички заедно не могат. Пак си личи "талантливото" перо на Илияна Раева.
12 Януари 2018 19:56
„Електронното картотекиране“, е реализирано от БФС още през 2014 г. под формата на “Електронно първенство”, за отборите от професионалния футбол, като се обсъжда неговото разширяване.
Електронен първенец на страната по футбол за сезона 2017/18 стана отборът на БФС (подуене).
12 Януари 2018 19:58
Щом и Цетрополекс не подкрепят Чичовото начи работата е ясна...
12 Януари 2018 20:05
Също така бе разкрито, че като треньор на националния отбор той и помощниците му са взели общо 1,5 млн. швейц. франка за 3-годишната си работа начело на представителния тим


Ама как са ги взели? Обрали са касата на БФС? Или БФС им ги е дал съгласно двустранен договор????
12 Януари 2018 20:15
Само един въпрос към БФС - ако Любо Пенев наистина не разбира от футбол от какъв зор му дадохте да води националния тим на България?
12 Януари 2018 20:23
БФС обяви Любослав Пенев за некомпетентен

Отдавна е известно,че най-компетентен е футболистът на 2011 год. Бойко Борисов (Витоша Бистрица).Защо още не е предложен за председател на БФС?
12 Януари 2018 20:36
Само един въпрос към БФС - ако Любо Пенев наистина не разбира от футбол от какъв зор му дадохте да води националния тим на България?

Проба, грешка. Те и на Стоичков му дадоха шанс. Прочее и Камата не е кандидат. Както и оня дето подритва у тъмна Индия...
12 Януари 2018 20:54
БФС-то нещо много нерви ми се струват. Май-май усещат, че не са толкова непоклатими. Предстои сеир.
12 Януари 2018 21:10
От БФС днес отговориха, че Пенев и неговото обкръжение „не са запознати с българския футбол”

А " супата " Де !!!
12 Януари 2018 21:11
Любо поведе битката със статуквото в БФС
12-01-2018 Виктор ГЕЦОВ

Любослав Пенев даде в залата на БТА първата си пресконференция, след като обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС. Той начерта ударно целите си с може би най-дългия брифинг в историята на българския футбол, продължил малко над 2 часа! Пенев удари по масата, като конкретно засегна всички деликатни и проблемни теми, които зависят пряко и косвено от БФС. Залата беше препълнена и събитието премина при изключителен медиен интерес, а имаше и привърженици на футбола, които се здрависаха с Пенев и му пожелаха успех в битката със статуквото, което унищожава българския футбол.

Водещ на пресконференцията бе популярният спортен журналист Тодор Кирков, който резюмира основните причини за кандидатурата на Любо и представи подробно участниците - самия Пенев, големия централен защитник на Левски Ники Илиев, бившия юрист на ЦСКА Радостин Василев, бившия заместник-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски” и този на Тройната коалиция - Любомир Дацов, както и Атанас Стоилов - треньор на Германея и Чепинец, който говори за ситуацията в аматьорския футбол.

Водещият Кирков посочи 5 причини за кандидатурата на Пенев. Първата - че футболът ни се намира в най-дълбоката си криза. Втората - че слушаме едни и същи обещания от настоящите управляващи БФС вече 13 години, без да има реални резултати. Третата - да се повиши рекордно ниската посещаемост у нас, а четвъртата - да се подобри тотално западналият детско-юношески футбол. За финал - да се изкорени корупцията в българския футбол и да се увеличат приходите на клубовете.
След това думата взе Любо Пенев, който изнесе близо 25-минутен монолог с основните точки от своята кандидатура. Той бе във вихъра си, като говореше с типичната си страст и жестове.

„Когато бях национален селекционер, казвах, че сме на дъното. Вече не сме на дъното. Вече сме на дъното на дъното! В националния отбор обещах, че ще се работи много и се показахме на повърхността. Но управляващите в БФС изхвърлиха целия този труд на боклука. В цял свят футболът се развива, но не и в България. Тук вървим стремглаво надолу”, каза Пенев.

Той посочи, че има три стратегии - краткосрочна за 3 години, средносрочна за 7 години и дългосрочна за 10 години. И бе категоричен: „Зад мен не стои абсолютно никакъв кръг, нито квадратчета, нито триъгълници!”

„След като обявих кандидатурата си, имаше много коментари - „Аз съм против, аз не съм”. Нещо не ги виждам сега. Апелирам да започнат да се показват. Учудвам се, че един клуб като ЦСКА още не е обявил своята позиция. Много ми е интересно. Феновете - да, браво! Свалям им шапка - ясна и точна позиция зад Любо Пенев. Само давам пример. Сега е битката и който иска да е част от промяната - да се включи”, добави Пенев.

Той посочи, че основните компоненти от стратегията му са школите, аматьорският и професионален футбол, инфраструктурата, правен и финансов контрол в БФС, развитие по европроекти и програми, нов подход към съдиите и въвеждане на видеонаблюдение в мачовете. Любо е категоричен, че в Изпълкома не бива да има президенти и собственици на клубовете. Той отправи и призив към спортния министър Красен Кралев.

„Искам да кажа на министър Кралев да не взима страна. Гледах церемонията „Футболист на годината”... Да не агитира: „Бъдете по-мъдри, дано да сме същите догодина, как добре се работи с вас”. Може би си мисли, че БФС и той си имат държава. Но по този начин няма как да работим”, отсече Пенев.

Той обяви, че ще поиска парцел от държавата за нов национален стадион, както и за 2 бази за селекциите, но извън София. Любо уточни, че из провинцията „представители на БФС” плашат клубовете, че ще бъдат изритани от Пенев. Той контрира:
„Никого няма да гоня. Ще има задължителни промени, но те са по високите етажи. Рибата мирише откъм главата. Там промяната е задължителна. Искам да построим небостъргач. Нашият футбол е ръждясал и има нужда от тежка реформа. Сега е моментът. Промяната зависи от всички, които гласуват, затова го направете по съвест. Хубавичко я потърсете, ако не я намирате. Вижте да не сте я забравили в багажника, под възглавницата или някъде другаде. Намерете съвестта си и елате с нея на конгреса. Този футбол трябва да тръгне нагоре”, отсече Пенев.
12 Януари 2018 21:25
Предстои сеир.

За победа на чичовото никой нема да заложи и пукнат петак. Лошото е, че го отсвириха и от Валенсия...
13 Януари 2018 03:37
Успя ли да инкасира барем някой и друг автогол на Валенсия та да не е капо кат го отсвириха ?
13 Януари 2018 08:06
Изявите на Супата като футболист нямат общо със случая. Пенев така или иначе е промяната и ще е в интерес на развитието на българският футбол като се разчита на изграждането на български футболисти още от детската школа. Перуката е комерсиален и разчита предимно на далаверите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД