:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,352,902
Активни 160
Страници 8,298
За един ден 1,302,066

Тръмп подготвя петролна бомба на Путин

 
Снимка БГНЕС
Русия не се вписва в американската суровинна мечта, се казва в коментар на „Независимая газета“, цитиран и представен от БГНЕС.
През тази година САЩ планират окончателно да бият своя рекорд отпреди половин век и да увеличат добива на петрол над 10 милиона барела дневно. Администрацията на президента Доналд Тръмп реши да размрази шелфовия добив и да предостави на частните компании почти 50 крайбрежни зони за проучване. От този амбициозен план все пак беше изключена Флорида. Въпреки това Тръмп иска да превърне Америка в суровинна суперсила.

Някои от експертите смятат, че той вече е направил това, но има и скептици, които се съмняват в осъществяването на американската петролна мечта. Част от анализаторите предупреждават, че на Русия все пак ще й се наложи да се посвие, например, на азиатския пазар. Доналд Тръмп продължава да разочарова Русия. На съвместна пресконференция с норвежкия премиер в Белия дом тази седмица, той заяви, че с Русия е много по-добре да си сътрудничим, отколкото да бъдем врагове. Тръмп обаче добави, че е за „по-големи обеми петрол, природен газ, за по-голямо количество енергия“.

„Подобно нещо едва ли ще се хареса на Владимир Путин“, уточни американският лидер. „Аз съм за най-силната армия, която някога САЩ са имали. Това също няма да се хареса на Путин“, продължи Тръмп. По данни на управлението за енергийна информация на министерството на енергетиката на САЩ (EIA) добивът на суров петрол в страната през 2017 г. е средно 9,3 милиона барела дневно, а през декември той е достигнал дори 9,9 милиона барела дневно. Според прогнозата на EIA добивът на суров петрол в САЩ през 2018 г. ще достигне средно 10,3 милиона барела дневно. След това EIA прогнозира увеличение не нефтодобива до 10,8 милиона барела дневно през 2019 г., като през ноември показателите ще надхвърлят 11 милиона барела. Толкова добиват в момента Русия или Саудитска Арабия.

От EIA напомнят, че предишният исторически рекорд на САЩ по добив на „черно злато“ е бил поставен през далечната 1970 г., когато страната е произвеждала по 9,6 милиона барела дневно. През миналата година за кратко САЩ минаха този исторически максимум. В близко бъдеще Америка планира да осигури за дълъг период от време рекорден нефтодобив. Освен това, в началото на януари администрацията на Тръмп реши да размрази усвояването на американския шелф, разрешавайки там проучване и добив на петрол и газ. В много случаи забраните се свалят след няколко десетилетия след тяхното въвеждане. Бюрото за управление на енергията на океана (BOEM) публикува предварителен план за отдаването в аренда на отделните шелфови участъци.

Според него в течение на 2019-2024 г. частните компании ще получат достъп до 47 зони, от тях 7 се намират в Тихия океан /включително 6 зони близо до Калифорния/, 9 – в Атлантическия океан /включително Флоридския пролив/, 12 – в Мексиканския залив, а също така 19 – край бреговете на Аляска. Не беше минала и седмица и няколко щата се обявиха против такива амбициозни планове заради екологични опасения и заради туристическия бизнес. Исканията поне на един от щатите бяха са взети предвид. Администрацията на Тръмп се отказа да дупчи шелфа на Флорида: губернаторът на щата Рик Скот успя да убеди министъра на вътрешните работи Райън Зинк, че Флорида трябва да бъде изключена от списъка с нови нефтогазови платформи. В момента такова искане е отправил губернаторът на Калифорния Джери Браун.

Някои от анкетираните от „Независимая газета“ експерти смятат, че САЩ не просто ще се превърнат в нефтогазова свръхдържава, те вече са станали такава. „САЩ успяха да направят невъзможното – да преодолеят пика на добива на петрол, който бяха достигнали в началото на 70-те години на ХХ век. Така САЩ си върнаха титлата нефтена свръхдържава и се наредиха сред най-големите производители на въглеводороди“, заяви професор Олга Маликова от Руската стопанска академия. Според нея това се е случило преди всичко „благодарение на малките и средните компании, успели икономически ефективно да започнат добив на газ и петрол за сметка на навлизането на новите технологии“.

САЩ вече оказват значително влияние на целия световен петролен пазар, даже тогава, когато взимат решения, които не засягат петролния и газов пазар, добави съветникът на президента на компанията „Финам“ Ярослав Кабаков. Но мнозина експерти все още са настроени скептично. „Петролът от новите находища постепенно ще компенсира спадащия добив на старите, прекалено увеличаване на предлагането няма да има, съответно не трябва да се чака и срив на петролните цени“, заяви старшият анализатор на Енергийния център на бизнес училището „Сколково“ Артьом Малов. “Взетите от Тръмп решения могат да доведат до увеличаване на добива на петрол в САЩ и съответно до съкращаването на глобалното търсене на петрола, което на свой ред, ще повлияе негативно върху петролните цени. Но за да се превърне в петролна свръхдържава и чист износител на петрол, растежът на добива трябва да бъде прекалено голям. В перспектива от 5-6 години това не е възможно на практика“, смята финансовият консултант на ТeleTrade Жанна Кулакова.

“По данни към края на 2017 г. САЩ са изнасяли по около 2 милиона барела дневно, но при това вносът е бил за около 8 милиона барела дневно“, добави тя. “Не трябва да се забравя и за екологичната страна на въпроса: увеличава се използването на възобновяеми източници на енергия, все по-остър е проблемът с вредните емисии и климатичните промени. Очевидно е, че тези фактори също ще влияят на американската енергийна политика през следващите години“, обърна внимание Ярослав Кабаков.

„Освен това през 2020 г. в САЩ ще се проведат президентски избори. Напълно е възможно новият стопанин на Белия дом да преразгледа плановете на Тръмп от гледна точка на екологията и глобалното затопляне“, предполага първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский. Въпреки това експертите не изключват напълно възможността Русия да се сблъска с определени проблеми.

„В зависимост от резултатите от проучванията, а също така други фактори, като продължаването на растежа или свиването на добива на шистовия петрол, САЩ теоретично могат да окажат влияние на петролния пазар в Азия, където Русия има интереси“, отбелязва Артьом Малов. „САЩ разполагат с инструменти, за да реализират своята мечта за енергийна доминация, те могат да изтласкат Русия“, заяви Андриевский. Това, обаче, едва ли ще се случи в близките години, добави той.

135
7404
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
135
 Видими 
13 Януари 2018 10:45
Тръмп подготвя петролна бомба на Путин


Скоро май електромобилите няма да станат популярни в Северна Америка...

..........................................................
http://www.drago.info/
13 Януари 2018 10:52
„Освен това през 2020 г. в САЩ ще се проведат президентски избори. Напълно е възможно новият стопанин на Белия дом да преразгледа плановете на Тръмп от гледна точка на екологията и глобалното затопляне“, предполага първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский. Въпреки това експертите не изключват напълно възможността Русия да се сблъска с определени проблеми.

Руснаците да не започнаха да броят дните до кроя на мандата на Тръмп?
Тегаво върви времето!
13 Януари 2018 10:52
Америка - новата бензиноколонка?!? И суровинен придатък на Азия?!?
Ай стига бе!
13 Януари 2018 10:55
САЩ се превръщат в една бензоколонка, изпадаща в истерия при мисълта какво може да стори Великата Руска империя сактивирането на един обикновен хакер и 100 долара рекламен бюджет
13 Януари 2018 10:56
Човечеството е изправено пред тежки проблеми, а мечтата на питекантропа е да си мери варелите с тоя и оня... Тия няма ли да излязат от пещерите на дивашкото си мислене най-после?
13 Януари 2018 10:58
Американците спечелиха Студената война, въвличайки СССР в безсмислена надпревара, представяйки се за всемогъщ противник и възползвайки се от нефелния съветски ръководител.

А сега каква е ситуацията?
13 Януари 2018 11:00
През тази година САЩ планират окончателно да бият своя рекорд отпреди половин век и да увеличат добива на петрол над 10 милиона барела дневно.
По данни на управлението за енергийна информация на министерството на енергетиката на САЩ (EIA) добивът на суров петрол в страната през 2017 г. е средно 9,3 милиона барела дневно, а през декември той е достигнал дори 9,9 милиона барела дневно. Според прогнозата на EIA добивът на суров петрол в САЩ през 2018 г. ще достигне средно 10,3 милиона барела дневно. След това EIA прогнозира увеличение не нефтодобива до 10,8 милиона барела дневно през 2019 г.

Е, това ли е петролната бомба? От 9,9 да стане 10 милиона?
13 Януари 2018 11:07
Проблемът за Русия (и Саудитска Арабия) ще дойде когато електрическите автомобили станат 20-30% от всички нови коли в САЩ и Европа - т.е. след около 10 години. Тогава потреблението на петрола ще пада с по 2-3% на година (а цената навярно и с повече). За 10 години САЩ се превърнаха от най-големите вносители на газ в всета до нетно независими. Ако това се случи и с петрола да му мислят бензиностанциите по света. Още по-голяма катастрофа ще се случи ако един от "историческите съюзници" на Русия, НР Китай, започне на произвежда масово електрически коли за третия свят (и не само), както е заложено в партийната програма. Те тегова ще се такова таковата.
13 Януари 2018 11:08
Независимая?
13 Януари 2018 11:08
ще дойде когато електрическите автомобили станат 20-30% от всички нови коли в САЩ и Европа - т.е. след около 10 години
13 Януари 2018 11:13
Гласът
13 Яну 2018 11:07
Катастрофата дебне Русия.
Поредната.
Сто петдестет и втората за по-малко от 300 години.

Колега Мажоров, пак мъка, мъка и тормоз...

Още по-голяма катастрофа ще се случи
Ще има и "случване"? Даскал Цеко, где си?
13 Януари 2018 11:13
Мериката не е за подценяване. С ного труд и постоянство се един ден ще настигне Раша у добива на петрол. С газта и космоса за сега нема шанс, ама знае ли се...
13 Януари 2018 11:13
Скоро май електромобилите няма да станат популярни в Северна Америка...


Всяка година новите електрически коли продавани в САЩ (в момента малко над 1%) нарастват с 40%. Ако това продължи така след 10 години ще са точно 30% от всички нови коли.
13 Януари 2018 11:16
Аууу......Той Путин ще си го премести в другия крачол.
13 Януари 2018 11:16
Петролът не е само гориво.....химическата промишленост е на петролна база
с пластмасите кво прайм.....
13 Януари 2018 11:17
С ного труд и постоянство се един ден ще настигне Раша у добива на петрол.


Не прочете ли статията? Русия вече е настигната и надмината. На дневен ред е Саудитска Арабия.
13 Януари 2018 11:19
с пластмасите кво прайм.....

връщаме се в края на 20-те години на 20-ти век и ...пластмаса от индийски коноп /марихуана, канабис, ганджа и останалите му имена/. Хем ще е екологично чиста
13 Януари 2018 11:27
http://powerhousetl.com/eia-data/

Типична, бодряшка статия от времето на Работническо дело!
Погледнах показателите за добива и консумацията през последните години. Струва ми се, че 2017 не е била много добра година за американските петролодобивници ( сравнена с 2016? )
Дори да достигнат планирания ръст от 10%, това е само 3% от сумарния добив на трите - САЩ, Русия и Саудитска Арабия.
Да не забравяме, че САЩ внасят половината от необходимите им количества!
Ако целта на Тръмп е да превърне САЩ в "бензиноколонка" ( според форумните партнери )...
13 Януари 2018 11:29
Газената империйца ще проспи "революцията" в автомобилостроенето ,а след 10-15 години ще има хапане по ватните задници и възгласи "Кво танаа?"
13 Януари 2018 11:31
. Газената империйца ще проспи "революцията" в автомобилостроенето ,а след 10-15 години ще има хапане по ватните задници и възгласи "Кво танаа?"

Пророк!!!
Чекаме. То са видяло, че Majorov ни излъга за новьй год без Путина, и за гладните бунтове за пармезан ни метна, сега в теб ни е надеждата..
13 Януари 2018 11:32
ще проспи "революцията" в автомобилостроенето


То и за тази революция трябва енергия, ама "революционерите" не се замислят, на чие килимче отново ще кацнат
13 Януари 2018 11:35
РОСАТОМ потрива доволно ръце-ток шъ има за фсички от сърце
Тръмп шъ развива токови аутомобили-партнерите са му много мили.....
13 Януари 2018 11:35
Доси е казал всичко преди мен! Остава да се произнесат форумните "партньори"

ПС. Гледам овчарчето вече трупа постове, а глас небесен му приглася... Очакват се и другите пророци, ама след инструктажа!
13 Януари 2018 11:42
За назе е добре да падат цените на въглеводородите. За теа у Северна Азия е обратното...
13 Януари 2018 11:43
„Може да се каже, че тази ера остана в миналото. Сега може да се каже, че каменният век e завършил не защото свършили камъните, точно така може да се каже, че нефтеният век вече е завършил. Ще има ли остатък от него, не зная колко – 10 години ли, докато цялата инфраструктура на електроавтомобилите се развие в необходимата степен. Когато за първи път седнах в автомобилите Tesla, аз разбрах, че това е бъдещето, за съжаление, както винаги настана по-рано, отколкото го чакахме...”:

шефът на руската Сбербанк и бивш министър на икономическото развитие Герман Греф. 2016 г.

хортувайте си.
13 Януари 2018 11:51
Гласът
13 Януари 2018 11:13

Така е.
Ако Дончо не обърне тенденцията...

..................................................
http://www.drago.info/
13 Януари 2018 11:53
На теслАта батериите колко цикъла заряд/разряд издържат и колко струва една нова батерия барабар със смяната й?
Чувал съм, че смяната ставала само в сервиз!
13 Януари 2018 11:54
Никой тук не обелва дума за нас българите!Кога ще навлязат масово електромобилите ,кога ще станат по на 15-20 години за да можем да си ги позволим, просто не ми се мисли.Оставете ги Щатите и Русия, те ще излязат от положение!
13 Януари 2018 11:55
„Аз съм за най-силната армия, която някога САЩ са имали. Това също няма да се хареса на Путин“, продължи Тръмп.

Може и да не се хареса на Путин, но на Тов. ЗИП ще се хареса.
А ако се напънат американците, могат да изпреварят Русия и по производство на чугун. Тогава вторият мандат на Тръмп е в кърпа вързан
13 Януари 2018 11:56
Никой тук не обелва дума за нас българите

В България вече се сглобяват електромобили.
http://www.webcafe.bg/id_1235909756
13 Януари 2018 11:57
Погледнах показателите за добива и консумацията през последните години. Струва ми се, че 2017 не е била много добра година за американските петролодобивници ( сравнена с 2016? )


Наистина ли?:
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=34212

Линка който си дал е за продукти на склад, а не за добив.
13 Януари 2018 11:59
studentka13 Януари 2018 11:54

Май не се предвижда продажба на електрически коли втора употреба? Чул/чел съм, че стойността на батерията е около 40% от стойността на цялата кола. Като станат 5% от стойността на колата - може и да си купуваме секонд хенд е-коли.
13 Януари 2018 12:03
Нам ква бомба готвят, ама тия дни нали замина руска газ с кораби на помощ на замръзващите САЩ. Нищо, че нашите медии услужливо, да не кажа друго, пропуснаха да съобщят.

США покупают русский газ, Норвегия помогает строить "Северный поток — 2"

французская компания Engie доставит в Бостон из Великобритании груз СПГ, который был привезен туда с русского проекта "Ямал СПГ"

русский сжиженный газ, доставленный российским танкером "Кристоф де Маржери" на британский терминал Isle of Grain, сразу же ушел транзитом через Атлантику

https://ria.ru/analytics/20180111/1512405177.html
13 Януари 2018 12:05
Линка който си дал е за продукти на склад, а не за добив.
Стрелкички ляво/дясно ( на титулната графика ) ... получаваме преработен, продажби, внос ...
13 Януари 2018 12:09
На теслАта батериите колко цикъла заряд/разряд издържат и колко струва една нова батерия барабар със смяната й?


Колко струват новите може да се види тук:
https://electrek.co/2017/01/30/electric-vehicle-battery-cost-dropped-80-6-years-227kwh-tesla-190kwh/
https://en.wikipedia.org/wiki/Electric-vehicle_battery

А там пише че за 6 години цената им е паднала с 80%. Tesla Model 3 е приблизително 50–70 kWh, та около $9 000 за батерия. Но ако тенденцията продължи след 5 години ще е по-скоро $3 000.
13 Януари 2018 12:13
За назе е добре да падат цените на въглеводородите. За теа у Северна Азия е обратното...
13 Януари 2018 12:14
Овчаря
13 Яну 2018 11:56
В България вече се сглобяват електромобили.
Кво си пуснал бе Чобаноолу? Статия от октомври 2012, в която се твърди, че през ноември българските елктромобили ще се пуснат на пазара.
Електромобил от Бургас излиза на пазара
Autocafe
19.10.2012, 17:15 (обновена 19.10.2012, 17:39)
Продажбите на първия сглобен в България електромобил започват през ноември,
Какво стана, ще дочакаме ли да дойде ноември, 2012 г. !?!
13 Януари 2018 12:15
Те електрическите автомобили веке остаряха.
Има соларни кораби, влакове, самолети, даже и велосипеди...
13 Януари 2018 12:17
Не бързйте с тия електромобили. Преди 10 г. телефон ми изкарваше от 5 до 7 дни с едно зареждане. Сега, с много по голяма батерия изкарва максимум 2 дни. Като измислят батерия, с която да работи 1 месец с едно зареждане, тогава ще можем да говорим за масово поизводство на електромобили.
13 Януари 2018 12:17
Овчаря 13 Яну 2018 10:52
...новият стопанин на Белия дом да преразгледа плановете на Тръмп от гледна точка на екологията и глобалното затопляне“, предполага първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский. Въпреки това експертите не изключват напълно възможността Русия да се сблъска с определени проблеми.
Руснаците да не започнаха да броят дните до кроя на мандата на Тръмп?
Тегаво върви времето!
Олигарсите-изедници в Русия им върви тегаво времето!

А Ръководената от Комунистическа партия Китайска Народна Република, се е устремила към бъдещето основано на електрически автомобили!
Вече сме коментирали, с видния представител на Руската Група - високоуважаемия Овчаря .. за Китай, за Русия и за Електрическите коли ...

Натисни тук

Овчаря 17 Юли 2017 19:09 Според ватни учЕни научно-техническият прогрес в Света е определен като опасен за националната сигурност на Бензиноколонката.

Абсолютно така твърдят ватните учени .. Овчаря 17 Юли 2017 19:09
Но Китайската Народна Република върви с огромни пролетарски крачки напред и не обръща внимание!

Ватнишките буржоазни учени - скърцат със зъби .. ама китайците - иди ги стигай ..
Ще излумкат 5 000 000 , като стой та гледай!

Ама тях ги води Комунистическата Партия .. а ватниците по едно време си я бяха забранили ..

.. а СЕГА Зюганов е опозиция срещу Путин и единственото, дето може би ще успее - да спаси малкото останали електрически возила - московските тролейбуси , от путиновото мракобесие ..

Това е Китай!
Четохте ли, какво казва докторът на философските науки Зюганов за Китай?

Г.А. Зюганов: «Китаю под силу добиться всех поставленных задач» ..
... Превращение Китая в сверхдержаву, являющуюся лидером экономического, социального и научно-технического развития, признают сегодня даже противники Пекина. Этот рывок стал возможным благодаря мудрой политике китайского руководства, не отказавшегося от социалистического вектора развития и ставящего амбициозные, но глубокого продуманные цели на десятилетия вперёд. .. ... Пресс-служба ЦК КПРФ
2017-10-17 22:38 (обновление: 2017-10-18 16:07)


Сравнете с руското буржоазно общество - там човек за човека е вълк, там бият негрите!
Овчаря чете - и стиснал червеното знаме - ни дава инфо та да размислим!


Нека се веят червените знамена ..
Долу ръцете от Сгугни!
Долу ръцете от Овчаря ! Майната му на Православието! Стига с тази попщина!
Долу ръцете от Тормозчиян ..

Вей се майско знаме, ти над родния ни край!
13 Януари 2018 12:18
Чул/чел съм, че стойността на батерията е около 40% от стойността на цялата кола.


Това трябва да е било преди няколко години. Днес е по-скоро 25%.
13 Януари 2018 12:20
Овчаря 13 Яну 2018 11:29 Газената империйца ще проспи "революцията" в автомобилостроенето ,а след 10-15 години ще има хапане по ватните задници и възгласи "Кво танаа?"
Овчаря 17 Юли 2017 19:09 Според ватни учЕни научно-техническият прогрес в Света е определен като опасен за националната сигурност на Бензиноколонката.
Абсолютно така твърдят ватните учени .. Овчаря 17 Юли 2017 19:09
Но Китайската Народна Република върви с огромни пролетарски крачки напред и не обръща внимание!

Говорили сме:

КНР, благодаря стимулированию со стороны властей и фантастической гибкости местного бизнеса, счет транспортным средствам на электрической тяге уже идет на миллионы. В прошедшем году одним из самых динамично развивающихся стал сегмент LSEV - низкоскоростных электрических транспортных средств.....
... За год на них пересели более 300 000 китайцев. Причем, не только в мегаполисах, но и городах «третьего эшелона», поселках и округах по всему северному, восточному и центральному Китаю.
Лидером в производстве... ... стала провинция Шаньдун, где в прошлом году было произведено около 172 900 LSEV...Крупнейшей компанией, специализирующейся на штамповке маленьких «уродцев», стала Shifeng Group, наклепавшая и продавшая за год более 60 000 таких машин. Еще по 50 с лишним тысяч таких авто продали Hebei Yogomo Special Vehicle Manufacturing Co и Lujo EV R & D Co.
"В 2014 году рынок электрокаров (Electric Vehicles или EV) вырос в продажах в 4 раза... В городах Шанхай и Гуанчжоу жители смогут бесплатно получить номерные знаки . .. Масштабнейший план подразумевает за 5 лет (то есть до 2020 года) выпустить на дороги 5 миллионов электрокаров и гибридов. Подъем должен составить 669% ежегодного прироста.
China is the growth motor for plug-in sales, +85 % compared to 2015. 351 000 "New Energy Vehicle" were sold in the passenger car category, on top of that nearly 160 000 commercial vehicles (not shown in this chart), mostly all-electric buses.
Китайская компания BYD продала почти на 30 тыс. электромобилей больше, чем американская Tesla Motors, сообщает Greentech Media со ссылкой на отчет Bloomberg New Energy Finance. Согласно отчету, BYD поставила на рынок в 2016 году 102,5 тыс. электромобилей, в то время как этот показатель у Tesla составил 75 тыс.


Ватнишките буржоазни учени - скърцат със зъби .. ама китайците водени от Червеното знаме - иди ги стигай ..
Ще излумкат 5 000 000 , като стой та гледай!

Ама тях ги води Комунистическата Партия .. а ватниците по едно време си я бяха забранили .. а СЕГА Зюганов е опозиция срещу Путин и единственото, дето може би ще успее - да спаси малкото останали електрически возила - московските тролейбуси , от путиновото мракобесие ..

Овчаря

В клоните зелени майско птиче пей, знаменце червено вятърът люлей. Вей се, майско знаме, вей се в родния ни край !
13 Януари 2018 12:22
Кво си пуснал бе Чобаноолу? Статия от октомври 2012, в която се твърде, че през ноември българските елктромобили ще се пуснат на пазара.

Можеш да отидеш на сайта на фирмата и да проверищ.
И това ли да те уча?
http://www.vromos.com/cat/eko-transport/
Даваш 15 хиляди лв. и си купуваш двуместен градски електромобил.
http://www.vromos.com/shop/eko-transport/%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb-vromos-city-spirit/
13 Януари 2018 12:24
@Гласът
13 Януари 2018 11:07
Проблемът за Русия (и Саудитска Арабия) ще дойде когато електрическите автомобили станат 20-30% от всички нови коли в САЩ и Европа - т.е. след около 10 години. Тогава потреблението на петрола ще пада с по 2-3% на година (а цената навярно и с повече).

Някой пак не е внимавал в часовете по химия в училище.
13 Януари 2018 12:28
Кога ще навлязат масово електромобилите ,кога ще станат по на 15-20 години за да можем да си ги позволим, просто не ми се мисли.Оставете ги Щатите и Русия, те ще излязат от положение!

За нас ще предвидят новите кракомобили модел "Флинтстоун".
13 Януари 2018 12:32
Гласът13 Януари 2018 12:18
Чул/чел съм, че стойността на батерията е около 40% от стойността на цялата кола.


Това трябва да е било преди няколко години. Днес е по-скоро 25%.


Я виж отпреди 2 години даже по-малко!
https://fakti.bg/technozone/242435-kolko-struva-bateriata-na-masov-elektromobil

Тук пишат по-различни неща.
13 Януари 2018 12:41
САЩ подготвиха и газова бомба на Русия. Бомбата гръмна. В САЩ.
Да добавим само, че Русия приключи с предаването,пардон,продаването на обогатен оръжеен уран на САЩ. А това означава тотална енергийна криза в САЩ. Там ще изгръми петролната бомба, приготвена от Тръмп.
13 Януари 2018 12:43
Петролна свръхдържава,трънки. Пиндосите са втория най-голям вносител на въглеводороди.
13 Януари 2018 12:50
а всъщност ..
https://finance.yahoo.com/m/3ac2ff80-f305-3f7c-8ccc-92d238a00781/ss_europe-becomes-victim-of.html
13 Януари 2018 12:55
Пиндосите са втория най-голям вносител на въглеводороди.

За сметка на това са първия най-голям износител на скрап.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД