:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,353,050
Активни 158
Страници 8,446
За един ден 1,302,066

Евроексперт: България още не е готова за влизане в еврозоната

Главните проблеми са корупцията и основно бедността
 
България още не е готова за влизане в еврозоната, заяви в интервю за БНР Фабиан Амтенбринк от Европейския център за проучване на икономическото и финансово сътрудничество, базиран в Холандия.

По думите му икономиките на страните, които вече са приели еврото, не са достатъчно синхронизирани. Освен това гръцкият опит трябва да направи страните - членки на валутния съюз много внимателни преди да допуснат ново разширяване

"В конкретния случай с България, бедността остава много голям проблем. Това винаги се подчертава, когато се водят дискусии по въпроса. Другият голям проблем е корупцията. Реално, няма номинални критерии по тези въпроси, но ако говорим за истинско сближаване на икономиките, трябва да отчетем и тези проблеми. Дебатът вече не е само около номиналните критерии, а е много по-широк и има политически измерения. Също така никога не трябва да забравяме и позицията на централната банка, твърди той.

Проф. Сотирис Джорганас също има повече въпроси, отколкото отговори. "Знаете, че аз живея във Великобритания. Истината е, че дори британското правителство не знае какво ще представлява Брекзит. Това създава много голяма несигурност. Тя обаче засяга повече Великобритания, отколкото самата еврозона, заявява той пак пред Националното радио.

В самата еврозона също има много проблеми, а и още носи белезите от финансовата криза, категоричен е Джорганас: Еврозоната излиза от паниката и опитите да гаси пожари. Сега ЕК подготвя мерки, с които да се подготви за бъдещето и когато се проявят проблеми, да не действа панически, а да има разписан механизъм. Именно това е ролята на Европейския валутен фонд. Идеята е той не само да има решения за евентуалните проблеми, но и да реагира превантивно, за да не допуска нови кризи.

Създаването на Европейски валутен фонд е една от ключовите реформи, с която еврозоната се подготвя за евентуални следващи сътресения. Начинът, по който го описват към момента, без да сме сигурни в крайния резултат, изглежда като структура, която е много по-силна от Международния валутен фонд. Това няма да е просто Европейски валутен фонд, а организация, която ще управлява фондове и ще оказва много по-сериозна помощ от обикновено отпускане на заеми за проблемните страни, заявява Джорганас.
17
1462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
14 Януари 2018 10:53
Добре сме си и така. Няма да се налага да спасяваме Гърция, Испания, Португалия, че и Италия...
14 Януари 2018 10:54
В конкретния случай с България, бедността остава много голям проблем.


14 Януари 2018 11:14
...ми вярно си е...няма какво да се сърдим...

...страна в която на всеки казан за боклук на всеки десет минути минава различен клошар от предходния да търси храна и пластмаси...процент от населението на България се храни от казаните с боклук...такава страна няма никакво място нито в Шенген...нито в еврозоната...допуснати сме до ЕС единствено поради факта, да може западните компании да не плащат мита когато ни продават стоките си...тоест за тяхна изгода...нашата изгода от ЕС, е че една шепа хора могат да пътуват без визи из ЕС...
14 Януари 2018 11:29
Дали бедността е в евро или в лев, вързан за евро, няма значение. Просто поредната хлъзгава причина да ни кажат "не".
За обикновения човек единствената неприятност е, че когато ползва кредитната си карта извън еврозоната, в друга валута или пък пазари от сайтове, опериращи в паунди, долари, йени и т.н., банката първо трансферира сумата в евро и оттам в лева. И двата пъти по курс "продава безкасово"и така 2 пъти прилага марж. За големи суми може и да се получи цифра.
14 Януари 2018 11:36
Zavinagi CSKAR
14 Януари 2018 11:14

14 Януари 2018 11:41
И вашата майка също, другари евроексперти!
И изобщо не ми пука, дали ще се изложим пред чужденците!
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/26849911_10203780220743343_6948020384340734374_o.jpg?oh=ee10edb22a6e809c4badb22b7ad0b4f7&oe=5ADEECC7
14 Януари 2018 11:44
Ясно е, че управляващите клики, олигархични кръгове или както искате ги наречете, нямат никакво намерение да изпуснат парите по програми от ЕС усвоявани чрез нагласени ОП. Друга далавера са нисколихвени заеми за банките по програми на ЕС давани на българските граждани срещу двойно дори тройно по-високи лихви. Е как да се откажат от тези далавери? Затова никакви действителни реформи не се правят, не искат Шенген.
14 Януари 2018 11:47
За обикновения човек единствената неприятност е, че когато ползва кредитната си карта извън еврозоната, в друга валута или пък пазари от сайтове, опериращи в паунди, долари, йени и т.н., банката първо трансферира сумата в евро и оттам в лева.

Да му имам проблемите на тоз "обикновен човек"!
Нашият такъв, обаче, цесекарят го е описал съвсем точно!
Не ги много уважавам тези експерти, но в случая съм много доволен!
И сегашните "банани" ни идват множко, та и още Шенген, евро и т.н.
Аре, нема нужда!
Е, кофти за Светиня Му, ама ...
14 Януари 2018 11:51
Ама са едни курви тия западняци............. тогава Гърция и Италия за какво ги държат.Те даже и формалните критерии не изпълняват. Ами ние ако бяхме богати , нямаше да се напъваме да влизаме ...........а щяхме да бягаме.Пример: Чехия
14 Януари 2018 11:57
Цесекар, много точно
14 Януари 2018 14:07
България още не е готова за влизане в еврозоната, заяви в интервю за БНР Фабиан Амтенбринк от Европейския център за проучване на икономическото и финансово сътрудничество

България и да е готова, няма да влезе в Еврозоната, защото има валутен борд.
Валутният съвет е изобретение на Британската империя, предимно в британските колонии. Целта на установяването им е да се предостави стабилна и конвертируема валута без да се поемат разходите при замяна на националните пари с чужди банкноти и монети. Обикновено след извоюване на независимостта на колониите валутните съвети са прераствали в централни банки
- Като в България.
Защо ли България "иска" да влезе в Еврозоната? Дали ББ знае за какво иде реч със замяната на лева с еврото?
проф. Стив Ханке предупреди: Брюксел ви натиска за еврото, за да отмъкне валутните резерви на България

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/ikonomika/bashchata-na-valutniya-bord-prof-stiv-khanke-predupredi-bryuksel-vi-natiska-za-evroto-za-da-otmkne-valutnite-rezervi-na-blgariya_news442209.html

Дали е имал няколко "неофоциални" срещи с представители на Брюксел, подсказвайки му колко "велика" ще бъде България в еврозоната? Или са го привикали на спявка и са му обещали трохички за да осъществи замисъла им?!
14 Януари 2018 14:08
Това ще бъде един прозрачен грабеж на 20 милиарда евро
. Дали пък КТБ не беше генералната репетиция?
14 Януари 2018 14:09
Доколко са верни прогнозите - ето отговора!
От Брюксел вече имало сондажи да ги предадем срещу новите евробанкноти, когато влезем в еврозоната.

Натисни тук
14 Януари 2018 14:14
Според някои финансисти причината е, че на ЕК и Европейската централна банка спешно им трябват пари Както и повече страни членки, които да поемат дълговото бреме на държави като Гърция и на закъсалите европейски банки. Отделно тепърва трябва да се сформира общ фонд за мигрантите, за укрепване на границите и др. Ако приемем еврото само по линия на Европейския спасителен механизъм, вноската ни ще расте всяка година, докато стигне кошмарните 12% от БВП, което към момента е над 10 млрд. лв. При бюджет от около 30-ина милиарда всеки може да си направи сметката колко години ще издържим, преди да фалираме.

Това е и основната идея на еврозоната - фалита на държавите членки и пълното им закрепостяване от Германската държава, която "гарантира" кредита към тях.
Какво стана с Гърция, Италия, Португалия, Кипър?
И затова Великобритания излиза от Четвъртия Райх, наречен Евросъюз.

14 Януари 2018 14:21
RE:
Първо, НЕнародната/ след 1989 г./ "демократична" Република България ТРЯБВАШЕ да въведе еврото, като паралелно и равнопоставено на лева платежно средство още с въвеждането на Валутния борд и фиксирания курс лев-евро!!!
Второ, въвеждането на еврото НЕ обуславя и НЕ е основание и причина за вдигане на цените- вдигане на цените имаше и има и при сегашната официална парична единица ЛЕВ! Икономическа причина за повишаване на Цената при производителя е повишаването на Себестойността! При Свободното ценообразуване в Свободното пазарно стопанство, всеки производител или търговец е свободен да вдига/или да сваля- без Дъмпинг!!!/ цените на стоките, които произвежда и продава- с изключение на "монополните" цени, но те и при еврото ще бъдат "монополни", нали?!
МАНТРАТА, че, с въвеждането на еврото, НЕминуемо ще последва "естествено" повишаване на цените, я въртят и разпространяват точно тези, които смятат/ и потриват в очакване ръце/ точно това да направят- да вдигнат цените! ПФУ!
Впрочем, от въвеждането на еврото в България ще загубят чейнджбюрата и банките, които извършват транзакции от евро в лева и обратно! Може би и те са разпространители на мантрата, че с въвеждането на еврото цените "естествено"/ а НЕ спекулативно, де!/ ще скочат!?
14 Януари 2018 14:40
Достатъчно е да се каже корупция. Бедността се подразбира.
14 Януари 2018 17:14
МАНТРАТА, че, с въвеждането на еврото, НЕминуемо ще последва "естествено" повишаване на цените...

Параграфе,
Повярвай ми! Неминуемо ще е!!!
Бих се позовал на хитрашкия манталитет на нашенските търговци, но... това се случи навсякъде, вкл. и в Германия.
Там са ми децата и знам от първа ръка.
Само че ... има една много съществена разлика между там и тук.
Разликата е в заплатите. Докато повишаването на цените на храните там не се усеща толкова драстично при техните заплати, въпреки че ги дразни (естествено), то при нас има хора и то не малко, които цялата си заплата я харчат за основното си поддържане на живота - храна и чат-пат по някоя дрешка от магазините за стоки втора употреба.
Няма да има спасение, но дано да не се случи, или поне не скоро.
Пък дотогава ... ya the camel, ya the camel driver!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД