:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сега разбрахте ли, г-н Юнкер, какво натворихте в България?

Еврокомисията се провали показно по три направления - корупция на високо равнище, организирана престъпност и свобода на словото
Снимка: БГНЕС
Противно на лозунга над главите им, Юнкер и Борисов не изглеждат силни, обединени като "приятели".
Европейската комисия (ЕК) се яви в България за началото на нейното първо европредседателство с най-грозната си премяна - лицемерието. Българите получиха нагледен урок от Брюксел на тема: "Не ме гледайте какво правя, а слушайте какво ви говоря". Нямаше да повярваме, че е възможен такъв евроцинизъм, ако урокът не бе изнесен лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той се спря на три основни въпроса: борба с организираната престъпност, борба с корупцията на високо равнище и защита на свободата на словото. И по трите сякаш бе преписвал от тетрадката на Бойко Борисов. Ето какво разбрахме от пазителя на европейските закони (каквато е основната функция на ЕК като изпълнителен орган на ЕС).

Още докато се готвеше за вълнуващата си среща с България, Жан-Клод Юнкер като началник на Еврокомисията два пъти за една година (през януари и ноември 2017)



подправи българската действителност



по шестия показател от Механизма за сътрудничество и проверка, който се отнася до борбата с организираната престъпност. В последния доклад, изтеглен нарочно два месеца, за да не смущава началото на българското европредседателство, подопечните му чиновници написаха, "че през последните десет години в престъпната среда (в България - б.а.) е настъпила мащабна промяна, като при организираната престъпност се наблюдава спад на нивото на видимо насилие и тя представлява по-малка заплаха за обществото, отколкото в миналото, както и че поради тази причина като цяло положението в България се приближава до това в някои други държави членки". Юнкер никога не е назовавал друга държава, в която босовете на големите престъпни групировки са напълно недосегаеми. Интересно, ако в родния му Люксембург имаше над 150 поръчкови убийства и нито един поръчител или извършител не бе наказан, дали щеше да го смята за нормално.



Трябваше Юнкер да се сблъска очи в очи



с българската организирана престъпност, за да види, че при нея не само няма "спад на нивото на видимото насилие", не само тя "не представлява по-малка заплаха за стабилността на обществото", но е способна да вилнее когато й е удобно и дори да се изгаври с него. Докато лееше благи слова за "приятеля Бойко", почина данъчният служител Иво Стаменов (43 г.), прострелян показно в центъра на София на 19 декември. Тогава след заседание при Борисов неговият финансов министър Владислав Горанов определи престъплението като "изстрел срещу държавата", а премиерът бе цитиран да казва, че "ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг".

Точно така стана: На 8 януари край булеварда на властта "България" в столицата бе убит показно 49-годишният бизнесмен Петър Христов, приближен до управляващата партия ГЕРБ. По това време Юнкер трябва да е репетирал вече речта си за тържественото откриване на българското европредседателство три дни по-късно. Властта се похвали, че е разкрила самоубит извършителя на масово убийство на битова основа в Нови Искър, но не каза ясно какво смята да прави с поръчковите убийства. Както обикновено тя бе ефикасна в борбата с неорганизираната престъпност, а организираната остави сама да се оправя.

Друг важен показател, по който Еврокомисията наблюдава от 11 години България като член на ЕС, е корупцията на високо равнище. По повод европредседателството десетки авторитетни медии хвърлиха поглед какво представлява новият ротационен лидер на Съвета на ЕС и най-силно впечатление им направи, че



етикетът "най-корумпирана държава в ЕС" е все така актуален



Жан-Клод Юнкер обаче избра да застане като рак на бързей и обяви на пресконференция миналия петък в присъствието на "приятеля Бойко": "В никакъв случай не може да се каже, че България е една изцяло корумпирана страна. Но проблем с корупцията има, такъв обаче има и на други места." Юнкер отново не посочи дали има друга европейска държава, където нито един високопоставен функционер на властта не е вкаран в затвора въпреки общото признание, че в страната се шири корупция на високо равнище.

Замазването и на този проблем бе разобличено на мига, защото докато Юнкер го омаловажаваше, същия ден Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев над антикорупционния закон, чиято цел е да даде в ръцете на изпълнителната власт нов инструмент за репресия над нейните опоненти и да предупреди гражданите да не подават сигнали за корупция, защото после няма да има къде да се скрият.



Особено грозно бе съюзяването на Юнкер



с "приятеля Бойко" срещу свободата на словото. Той изрази тревога за съдбата на хвърлените в затвора турски журналисти, но напълно игнорира проблема със свободата на словото в България, класирана на позорното 109 място от "Репортери без граници". Преди да влезе в ЕС България делеше 35-36-о място с Франция. 11 години по-късно тя се нареди след Габон. По нищо не личеше на режисираната пресконференция в петък, че нещо го смущава относно медийната свобода в България. Ден преди пристигането му Съюзът на издателите в България огласи "Бяла книга за свободата на медиите в България", в която предложи "медийната свобода да бъде между основните критерии, според които ЕС и ЕК определят политиката си към държавите членки". Едва ли Юнкер ще си мръдне пръста, след като вече е на път да се откаже от такива критерии като борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Той и без това даде срок до края на мандата си през 2019 г. за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка. За негова най-голяма изненада обаче



лично той бе наказан в България



Министерството на европредседателството цензурира речта му, произнесена в четвъртък вечерта в Народния театър "Иван Вазов". Всички речи на другите официални лица излязоха в пълен текст на сайта на министерството, а само от неговото приветствено слово бе изрязан цял абзац. Като напомни личната си роля за членството на България в ЕС "още от деня, в който подписах Договора за присъединяването й през април 2005 г. в качеството си на министър-председател на Люксембург, ръководещ ротационното председателство на Съвета на ЕС", той добави нещо, което явно не се бе харесало на българските власти, щом са го цензурирали: "Трябва да знаете - ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето. Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество - колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България."

Да се говори за "най-бедната част на българското общество", която е доминираща според европейските стандарти за бедност, бе някак неподходящо за тържествения момент. Освен това българите наивно продължават да вярват, че Брюксел ще им помогне срещу управляващата ги клептокрация. Не друг, а тъкмо министърката на европредседателството Лиляна Павлова се присмя на протестиращите по време на посещението на Юнкер, че по-добре бе да се оплачат на арменския поп. Ясно е, че Юнкер няма да се окичи с образа на св. Франциск, който помага на бедните и онеправданите.



Може би е време да обясня



защо избрах като заглавие характерен за руснаците израз ("Вы теперь, хоть бы поняли, что натворили?"). На 14 декември 2017 г. руският посланик в София Анатолий Макаров даде пресконференция в сградата на Съюза на българските журналисти. Запитах го защо Русия никога не повдига въпроса за корупцията в България, както правят държавите от ЕС и САЩ. Нима не забелязва този проблем, или той просто не пречи на нейния бизнес. Той се позасмя и каза: "Както разбирам, проблемът с вашата корупция се намира под контрола на Европейската комисия." Преди това обясни, че е работил в руското постоянно представителство в Брюксел и знае добре как функционират европейските институции. Тъжно е, че като членове на ЕС повече от десетилетие и в качеството си на ротационен председател на Съвета на ЕС трябва да научаваме истини от държава извън ЕС.

Бутафорията в България, разигравана от Европейската комисия, стана толкова видима, че всеки може да й се присмее. Европейският парламент се готви в сряда следобед да обсъди "влиянието на руската пропаганда в страните от ЕС". Поне по отношение на България това е безсмислено. Хора като Жан-Клод Юнкер вършат повече работа за разочароване на българите от Евросъюза, отколкото каквато и да е руска пропаганда. Той може и да не съзнава, но в България натвори антиевропейски нагласи, каквито московските пропагандисти не могат.







Карикатура: Христо Комарницки
<Неозаглавен>
 Светослав Терзиев
73
42680
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
15 Януари 2018 19:48
За статията и автора
15 Януари 2018 19:53
Чудесно
15 Януари 2018 19:54
Чудесен анализ - но...е глас в 80% пустиня!!!!
15 Януари 2018 20:00
"В никакъв случай не може да се каже, че България е една изцяло корумпирана страна"

Ей с това Юнкерсът ме изкефи. Има мегдан още....
Терзиев, пишеш все по-добре, а смело - винаги !
Пази се, Човеко смел !
15 Януари 2018 20:11
Пффф, безпочвена критика, и като всяка безпочвена критика е хибридна атака на руски агенти срещу стабилността на страната, ЕС и Негово Величество Боко Магистрални.
15 Януари 2018 20:14
Все повече хора започват да цитират и перефразират Владимир Владимирович.
Аз като ви казвам, че Владимир Владимирович ще бъде обявен за най-великия политик от първата четвърт на 21 век. Ще разказвате на внуците, че сте били съвременници
15 Януари 2018 20:14
A дали Юнкер (и подобните му) изобщо се вълнуват от съдбата на България?

Определено - НЕ!

Пълно лицемерие и театралност. А пола на неграмотните става все по-многоброен и много скоро ще подчини подчини пола на грамотните докато ни омайват с третия пол.
15 Януари 2018 20:28
От години си ги мисля тези неща. Затриването на Българя върви успоредно с подкрепата от ЕС. Колкото повече се затрива, толкова повече подкрепа. На най-големият унищожител потупване по рамото.
15 Януари 2018 20:30
За статията и автора
15 Януари 2018 20:32
На най-големият унищожител потупване по рамото.

Отиде за газ човекът. Кво искате ?!? За хъба. /за който никой освен Него не говори/
15 Януари 2018 21:03
Светослав Терзиев

15 Януари 2018 21:05
И откъде ги изписват тези - Ромпоевци, Юнкерси, предишната вънкашно-експертна леля с шестте деца....... Особено съм щастлифт като чуя евро-комисар (пара - чиновник) - веднага правя "управленски" асоциации с 1917 (аман от интернационален комунизъм).
Те ти пример за
"влиянието на руската пропаганда в страните от ЕС"
15 Януари 2018 21:08
Натворил е руска дума.??
15 Януари 2018 21:11
15 Януари 2018 21:22
Юнкер не беше ли човек на Путин???
Забравихте ли? Какви корупция , свобода на словото , ..
Юнкер не държеше ли картата с хъба на Баце???
Тоя хъб не решава ли въпроса с корупцията . Вие за каква корупция си мислите ??
15 Януари 2018 21:31
Браво, г-н Терзиев!
15 Януари 2018 21:36
Г-н Терзиев

Но може и да е невинен Юнкер. Ако ние с Миранда обичаме Бойко безусловно и си го избираме всеки път, Юнкер защо да не се включи в любовта? Хубаво ли ще е да прави всички нещастни?
15 Януари 2018 21:40
Рюриковна, получи се Ерония... Не ли ?
15 Януари 2018 21:49
Чудесна статия. От днес ставам фенка на г-н Путин. Той поне показа качества на държавник. Нашите политици са боклуци,всички до един,без изключение. Ще гласувам за този, който постави интереса на България и народа на първо място.
15 Януари 2018 21:53
Може би е време да обясня защо избрах като заглавие характерен за руснаците израз


Ма нямаше нужда, моля ви се.

Ний веднага се досетихме - асоциативно, щото и в Русия корупцията е основен проблем. И въобще не намалява.
15 Януари 2018 21:55
И аз бях потресен от лицемерието на речта на Юнкер. Разбира се, никой не очаква тежки критики в реч по подобен повод, но Юнкер влезе в ролята на циганката , наета да хвали .
15 Януари 2018 21:59
*
15 Януари 2018 22:18
Да, извинявам се, ще илюстрирам мислите си новина:

"Ценко Чоков-младши вилнее в дискотека в Козлодуй, плаши с убийство и палежи общински съветник"

15 Януари 2018 22:32
Хубаво го е написал Терзиев, няма спор.
Само дето е пропуснал да каже, че зад деветте или десетте (загубих им бройката) изборни победи на сегашните управляващи пак седи пустият му Юнкер и Европейският му съюз, а не българският избирател. Нали ?



15 Януари 2018 22:56
Но те не могат да ни оправят, г-н Терзиев. Вие какво очаквате - да ни проведат избори, да ги спечелят, да ни назначат правителство, министри, парламент, ако не им харесва - да го сменят и да назначат нови избори, парламент, правителство, съдии, прокурори, журналисти, администрация, народ с европейски манталитет?

Единственото, което могат, е да ни спрат еврофондовете и в краен случай - да ни изхвърлят от клуба на европейските богати, в който и без това ни приеха заради роднината на всички европейски монархии и Европа изобщо - Негово Величество Симеон Втори.

Друго не могат. Това не е нито Варшавския договор, нито СИВ.

Имайте милост.
15 Януари 2018 23:28
Другарят Юнкер Хвали България, а другарят Терзиев пише лоши неща за нея.
15 Януари 2018 23:29
Другарят Юнкер хвали България, защото я обича.
15 Януари 2018 23:30
Те ходиха да му се оплачат на другаря Юнкер, ама той не им обърна внимание. И сега те се жалват на арменския поп.
15 Януари 2018 23:31
Разни бандити гърмят хора по улиците, ама тях ще ги арестуват и ще ги пратят в затвора.
16 Януари 2018 00:06
Angel Kandiloto
15 Януари 2018 21:08
Натворил е руска дума.??


Още един изявен лексикограф. Не ни ли стигаше оня с неговия "русизъм" "газета"?

Кандило
е ти тука речника на българския език:
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC/

Или Вера Мутафчиева (точно пък тя) пишеше на руски? Или очакваш от Св. Терзиев (точно пък от него!) да се изразява с просташкката махленска лексика на по-голямата част от нашенските медии - "какви ги надробихте" примерно, перифразирайки цитата на Владимир Путин?
16 Януари 2018 00:17
Г-н Терзиев! За кого , обаче, пишете? В Европа отлично знаят всичко това, тяхна уйдурма си е.Същата тая Европа, която има няколкостолетен опит в управлението на колонии, тя ли не разбирала правилно и достатъчно добре какво става у нас? Със собствените й пари, на пъво място? Айде бе!Бойко и приятели европейците ги курдисаха, какво да им обясняваме положението на ситуацията? И тая групичка около Бай Туй, с разни методи, също ясни в Европа , ще си докарва 15-20% от гласовете и ще е вечно на власт. Останалите 80-85% ще търпят и да не се сърдят, че им давали разни медицински квалификации.
16 Януари 2018 00:19
*
16 Януари 2018 01:49
Европейската комисия (ЕК) се яви в България за началото на нейното първо европредседателство

Будалкат ни. Какво председателство? Точната дума е домакинство. " Дава се под наем държава с изглед към морето за група добре платени тарикати" За 6 месеца. После са другаде на чеверме. Само дето ние им плащаме да ни "уважат", Плащаме си комплиментите и "зъбен данък" - диш хакъ както на турците.
16 Януари 2018 03:34
От европредцедателствата няма полза. Всички искаха да се оплачат на чужденците, а те им се смяха и не им обърнаха внимание.
16 Януари 2018 03:36
Само храним чужденците със чеверме! А те нали са хитри си вземат повече и го изяждат всичкото. Сигурно им дават и компот!
16 Януари 2018 03:42
Бай Туй ще е вечно на власт защото не е държавник като другаря Путин и изяжда сичкото чеверме вместо да си го сложи в хладилника че да си има и утре. И като му остане нещо не ни го дава на нас да си го изядеме ами на чужденците.
16 Януари 2018 03:49
Чужденците са лоши защото не искат да спрат европондовете и да ни изхвърлят от Нато и Ес.
16 Януари 2018 06:08
Речника на инситута не я намира , дайте някои руски речник . Корупцията в България е като чудовището от Лох Нес , голямо , всички се страхуват , но никои не го е виждал . Нахуярили дахуя , разхуяривайте нахуй , бля - както казват руснаците .
16 Януари 2018 06:10
Речника на инситута не я намира


Речникът или форумното кандило?
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC/
16 Януари 2018 08:23
Така де. Рашъните са виновни . И ВВ Путин е виновен.
16 Януари 2018 08:49
Но те не могат да ни оправят

А що, блестящо ни "оправиха" и продължават да ни "оправят" - доскоро основно в икономическите, политическите и обществените, а сега с конвенцийката и в най-интимните сфери на нашия живот.
Мигар е остал още някой неразумен юрод, който да не се чувства "оправен" отвсякъде?
16 Януари 2018 09:24
Аз мисля че трябва да си сменим първо народа защото не ни разбира и не ни избира на разни хубави длъжности и после европата защото не идва да го накаже този народ дето не ни избира на разни хубави длъжности. Мисля че трябва да се оплачем във оонето дето са ни пробутали осемдесет процента дебили и да искаме да ни ги сменят с други дебили дето ще ни избират. И аз искам да имам пари и дрешки!
16 Януари 2018 09:24
клуба на европейските богати, в който и без това ни приеха заради роднината на всички европейски монархии и Европа изобщо - Негово Величество Симеон Втори

За същия ли става въпрос, който ни се оправи за 800 дни?
16 Януари 2018 09:29
Бойку от сутрин до вечер се среща с разни премиери и други такива и те го тупат по рамото а нощем се промъква при Пашата да си получи деля от рекета и да си има пари за разни джобни работи пък на другарката Корнелия Нинова никой не и обръща внимание и само и се смеят едни дебили все едно че е цирков хипопотам! Не е честно!
16 Януари 2018 10:07
Само дето е пропуснал да каже, че зад деветте или десетте (загубих им бройката) изборни победи на сегашните управляващи пак седи пустият му Юнкер и Европейският му съюз, а не българският избирател. Нали ?


И не само сегашните управляващи, но и всички преди тях. Защото корупцията престъпността не са от няколко години насам.
В подобни случаи се произнасят хвалебствени речи за домакините, а не се отправят критики.
Авторът би трябвало да го знае.
Освен това освен да ни спрат финансирането по фондовете по друг начин няма как да ни накажат. Предполагам, че при това положение същият автор ще пише статии за несправедливото наказание и че България няма никаква сметка да членува в ЕС.
Т.. каквото и да става винаги ще се намери повод за недоволство от Терзиев.
16 Януари 2018 10:15
На журналистите не трябва да им се дава свобода на словото, защото те могат да пишат само пръчкови статии. На журналистите трябва да им се дадат много пари, за да си купят салам и фафли.
16 Януари 2018 10:16
Терзиев за разплискването на пачата, която някои се опитват да съберат обратно в копанята с езици... Гербераст умора няма, само се облизва за суджука Му...
16 Януари 2018 10:19
Бате Пешо каза че бойко с джипа и мутрите отишъл в Газа да докара газерски газ защото искал да им се стъжни живота на тези дето гъзта си я купували от руснаците. Апък руснаците искали да ни сложат една тръба ама ние се дърпаме защото хем те ще слагат хем ние ще плащаме. Ама бате Пешо лъже. Вика че не било вярно ама аз го видях какво прави на кака.
16 Януари 2018 10:25
Браво, господин Терзиев! Чудесен анализ, особено ми допадна цитата от Путин пред ООН, който наистина може да го пренесем едно към едно към милата ни родна картинка, под опеката на ЕС. Явно, по отношение на пропагандата и НЕрешаване на видими проблеми, упорито вървим натам, от където тръгнахме през 1989 г. Говорим си колко сме добре и колко ни е хубаво в това социалиситическо европейско семейство, проблеми никакви! А тези, които твърдят за наличието им, са плод на империалистическа руска пропаганда! Демокрация, на думи обаче! Както правилно се посочва, и Арменски поп си нямаме за да се оплачем.
На сегашните европейски лидери им хареса подобно статукво. Вместо ние да се променим, променихме тях. Видяха благинките от власта и бюрокрацията. Защо им е да си слагат излишно главоболие с решаване на проблеми. По-добре да използваме пропагандата като инструмент да казваме, че просто ги няма. Или ги има, но "бъдете спокойни, има ги във всички европейски (и не само) държави"!
16 Януари 2018 10:25
Като оставим настрана безумията, които БСП извърши в своя вреда под ръководството на Станишев, спирането и пускането на еврофондовете е инструмент за налагане на удобна политическа сила на власт. Особено, ако тази политическа (условно) сила е изобретена и управлявана от твоя фондация.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД