:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,542,368
Активни 194
Страници 14,304
За един ден 1,302,066

БХК: 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор

Волен Сидеров: "Атака" ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция
"Атака" ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция в пленарната зала, предава БНР като се позовава на съобщение от пресцентъра на партията, цитиращо лидера на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Той посочвал, че изразеното мнение на народния представител Борис Ячев не е официалната позиция на парламентарната група на "Обединени патриоти".

По-рано днес Янчев заявил, че групата "Обединени патриоти" би подкрепила Истанбулската конвенция, ако при новия превод бъдат изчистени спорните моменти в нея. Когато видим новия превод и ако там онова, което нас ни притеснява, е изчистено, ще я подкрепим, обявил той, цитирано от Националното радио.

Очаквано и Българският хелзински комитет се включи в дебата по повод Истанбулската конвенция. Председателят на БХК Красимир Кънев изпратил писмо до народните представители във връзка с предстоящото гласуване по ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция), съобщават от БХК. В него той призовава народните представители да не се подвеждат от разпространените в общественото пространство неистини и да гласуват в подкрепа на мерките срещу насилието над жени и домашното насилие.

Ето и целият текст на писмото:


Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Обръщаме се към вас във връзка с предстоящото разглеждане на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция). Нашата организация е сериозно загрижена от насоката, която дебатът във връзка с ратификацията пое в българското общество, както и от позициите на някои политици и политически партии относно предмета и целите на този важен международен договор. Тази наша загриженост се споделя от голям брой неправителствени организации, с които имахме възможност да съгласуваме позициите си през последните няколко седмици.
Истанбулската конвенция има ясни цел и обхват - да защитава жените от всички форми на насилие. Това е нейната основа и с това тя заема своето специфично място в международното право за правата на човека. Ние винаги следва да държим в съзнанието си тази основна цел, въпреки че според чл. 2, т. 2 страните се насърчават да прилагат разпоредбите на конвенцията по отношение на всички жертви на домашно насилие. Появилите се в българските медии публични изявления за някаква друга цел, свързана с правата на транссексуалните, с признаването на "трети пол" и на еднополови бракове, с посещаване на дамски тоалетни от мъже, които свободно определят пола си, с правата на спортисти-мъже да участват в състезания между жени и пр. са неща изцяло извън нейния предметен обхват. От обявяването си за присъединяване до сега тя е ратифицирана от държави (сред тях Турция, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Кипър, Румъния, Грузия), в които подобни проблеми никога не са стояли на дневен ред, а в немалко от тях дори има конституционни забрани за сключване на еднополови бракове. Нито една от държавите, които вече са я ратифицирали, не е направила декларация или резерва в тази посока.
За съжаление, извън умишлените опити да се саботира ратифицирането на Истанбулската конвенция, повод за горните спекулации дава и погрешният й превод на български език, който е поместен на интернет сайта на Съвета на Европа. В чл. 3в от българския превод при определянето на "пол" е допусната груба грешка. Това определение, което е със строго определено значение за целите на конвенцията и различно от това, което е възприето в някои академични среди и теории, всъщност се отнася до "социален пол", с който термин в българския текст на чл. 4 е преведен термина "gender" от английския оригинал и "genre" от френския оригинал. Погрешният превод създава впечатление, че Истанбулската конвенция разглежда биологичния пол като социален конструкт. Това някои недобросъвестни опоненти на конвенцията тълкуват като налагане на нашата страна на задължение да признае възможността едва ли не всеки да избира пола си според моментните си потребности. Нищо подобно обаче не следва от нея, ако определението от чл. 3в се преведе правилно и се осмисли на фона на другите разпоредби на конвенцията. Преводът на международните договори по правата на човека на български език винаги е бил сериозен проблем. Понастоящем за съжаление няма нито един такъв договор, който да е преведен правилно.
Терминът "gender", или както е преведен на български език "социален пол", има важно значение в конвенцията, а ангажиментите, свързани с него, макар да нямат нищо общо с признаване на права на транссексуални хора, на "трети пол" или на еднополови бракове, са един от важните жалони в развитието на международното право за правата на човека. Чрез това понятие конвенцията определя задълженията на страните да преследват и наказват насилията, на които жените са подложени поради това, че обществото им е предписало определени социални роли или поради това, че те искат да се отклонят от тези "роли, поведения, дейности и характеристики", свързани с устойчиви обществени очаквания. "Джендърно-базираното насилие" (отново с погрешен превод в член 3г от конвенцията) в тесния смисъл на думата е аналогът на "престъпленията от омраза", които други международни документи свързват с насилията срещу етнически и религиозни групи.
За разлика от някои други международни договори, като например Римския статут на международния наказателен съд, в който "gender" се употребява само в смисъл на биологичен "пол", Истанбулската конвенция употребява два термина -"пол" и "социален пол". И двата тези термина са важни, макар и в различен смисъл. Това ясно личи от разпоредбата на чл. 4, т. 3, при която в българския текст няма грешка в превода, и където недискриминационни признаци са както "пол", така и "социален пол". Настояването в становище от май 2014 г. на нашето Министерство на външните работи Истанбулската конвенция да възприеме терминологията и определението на Римския статут не отчита спецификата на нейния предмет и цел, както и важния ? принос в съвременното международно право. Това становище не намери никакъв отклик сред държавите членки на Съвета на Европа.
Истанбулската конвенция е договор-жалон в международното право за правата на човека. Тя има най-малко четири важни приноса в неговото развитие:
На първо място, това е единственият международен договор, който възприема интегриран подход към насилието срещу жените. Той обхваща превенцията, защитата и подпомагането, както и наказателното преследване на това насилие във всичките му форми; предвижда роля на различните институции, ангажирани с борбата срещу него, както и на неправителствените организации, и изисква от държавите членки да определят специален държавен орган, който да отговаря за координирането, изпълнението, мониторинга и оценката на политиките и мерките в тази сфера.
На второ място, насилието срещу жените в нея е дефинирано широко и включва разнообразни форми. То не се свежда само до домашно насилие, а включва и джендърно-базирано насилие (за съжаление, определението в чл. 3а на българския превод отново не ни позволява да разграничим ясно този вид насилие). То е както физическо, така и психологическо и включва не само актове на физическо нападение, но също така и заплахи за такива актове, принуда и произволно лишаване от свобода.
На трето място, конвенцията предвижда предприемане на широк (безпрецедентен в международното право) спектър от мерки за защита срещу насилие над жените в трите сфери: превенция, защита и подпомагане и в материалното право (гражданско и наказателно). Тези мерки са както законодателни, така и административни, образователни, социални и миграционни.
На четвърто място, конвенцията предлага някои напредничави законодателни решения, с които държавите членки (включително България) следва да съобразят своите законодателства. Такива са например мерките в сферата на обезщетяването на жертвите (държавите се задължават да изплащат обезщетение, когато такова не може да се получи от други източници); криминализирането (изисква се криминализиране на редица деяния, свързани с широко разбираното насилие); забраната на извънсъдебно решаване на спорове за редица предвидени в конвенцията престъпления; преформулирането на давността (давностните срокове за някои деяния започват да текат след навършване на пълнолетие на жертвата) и др.
Конвенцията засяга сериозни проблеми със защитата на правата на човека в Европа. Насилието срещу жени е широко разпространено на нашия континент и за съжаление нашата страна не прави изключение. Според различни изследвания в България между една четвърт и една трета от жените са били жертви на насилие. При това тези изследвания отчитат физическото и сексуалното насилие, а не насилието така, както е дефинирано широко в Истанбулската конвенция. Изследване на БХК от 2015 г. показа, че 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор, близък роднина или познат мъж. Поради това, че конвенцията предлага интегриран подход за справяне с този проблем, тя получи широко одобрение сред европейските държави. Свидетелство за това е фактът на нейното относително бързо влизане в сила след набиране на необходимия брой ратификации - в рамките на само три години. Освен това, тя е един от малкото международни договори по правата на човека, подписан от самия Европейски съюз. Досега Съюзът се е ангажирал с присъединяване към малък брой договори, по отношение на които в държавите членки няма особени разногласия. Понастоящем Истанбулската конвенция е подписана от всички държави членки на ЕС и е ратифицирана от 17 от тях. Много от останалите възнамеряват да я ратифицират скоро.
Ратифицирането на Истанбулската конвенция без съмнение ще издигне международния престиж на България. То не изисква големи и трудни за прокарване изменения на нашето законодателство. Не са необходими никакви изменения на Конституцията. От друга страна, отказът от ратифициране след като такова е предложено на Народното събрание от правителството, ще нанесе сериозен удар върху международната ни репутация. Този удар ще бъде особено деструктивен ако отхвърлянето се основе на хомофобски, трансфобски и други подобни съображения, при условие, че самата конвенция не дава никакъв повод за тях. Поради това, от името на нашата организация, както и от името на другите ангажирани с правата на човека неправителствени организации в България, ви призоваваме да подкрепите ратификацията на Истанбулската конвенция.
129
3541
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
129
 Видими 
17 Януари 2018 18:37
Има умишлени опити да се саботира ратифицирането на Истанбулската конвенция, твърди Комитетът...

Може да има и случайни, знае ли се...

И двата тези термина са важни, макар и в различен смисъл.

Оригиналът на писмото е писан на английски, нали?
17 Януари 2018 18:39
Глупости на търкалета.
17 Януари 2018 18:40
Хайде, почна се....
17 Януари 2018 18:40
Тоя малко го шамариха.
17 Януари 2018 18:41
БХК: 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор

Да се забранят настоящите и бивши партньорства!
17 Януари 2018 18:43
Пак киселини в стомаха точно преди вечеря.
17 Януари 2018 18:45
И какво като я подпишем убииствата на жени от настоящи и бивши партньори ще спрат
17 Януари 2018 18:46
БХК: 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор


Ако е истина, това действително е потресаващ процент. ПОТРЕСАВАЩ. Затова вместо да се крием зад заучени фрази от типа "Така или иначе насилието над жени се преследва от закона. За какво са ни разни конввенции, конференции и други такива глупости либерастки", е добре да се замислим какво е объркано в БГ (а може би не само в БГ), че статистиката да е такава.
17 Януари 2018 18:48
тошето17 Януари 2018 18:41
БХК: 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор

Да се забранят настоящите и бивши партньорства!


Не можеш да Му забраниш да обича Поли от Симитли! Не бъди коравосърдечен!
Нежната мъжка дружба преодолява всички забрани и прегради...
17 Януари 2018 18:48
Знаех, че има гей-лоби, но не подозирах, че е толкова силно. Сравними са с мощта на Ситски Лорд.
17 Януари 2018 18:51
Нежната мъжка дружба преодолява всички забрани и прегради...

Сигурен съм, че си добре запознат с аспектите на нежната мъжка дружба.
17 Януари 2018 18:52
А ако си признаеш, че си гей, дори и палче ще ти вдигна.
17 Януари 2018 18:54
Интересно, ако мъжете не се забъркваха много повече в кражби, банди, мафии, и т.н. .. колко щеше да е процента при тях?
17 Януари 2018 18:54
тошето17 Януари 2018 18:52
А ако си признаеш, че си гей, дори и палче ще ти вдигна.

Не съм, но съм угаснал в сексуално отношение.
Стоян Тонев напълни ВМА с педали; един от тях дори в момента кандидатства за началник...
17 Януари 2018 18:57
Като изключим тривиалното обяснение за мотива и възможността, то високият процент на убийства извършени в дефиницията на домашно насилие, и в частност - от настоящ и бивш партньор, отново сочи стереотип - насилниците считат, че фактът, че това е или е била "тяхната" жена им добавя основание за насилието. В случая - да отнемат живот. Няма правна причина да си мислиш, че твоята жена е с права по-малки от на всяка друга и че насилието над нея е с по-силно основание. Но данните това сочат. Уви. Или пак в конвенцията - подчинено положение на жената, в случая - жената партньор, бил той брачен или в съжителство.
17 Януари 2018 18:58
Че то по принцип убийствата се вършат от близки, познати или партньори. Непознатите, които убиват са наемници или психопати. В Западна Европа е САщ основно от непознати ли биват убивани?! Тъпотии. Те основните мотиви са ревност, алчност, завист и т.н. и такива ще си останат докато свят светува.
17 Януари 2018 19:03
заглавието на редакцията ли е? щото не си съответства със съдържанието на статията:
Изследване на БХК от 2015 г. показа, че 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор, близък роднина или познат мъж.
къде отидоха близките роднини и познатите мъже? или някой реши, че е много дълго?

отделно това тук е некъв тюрлюгювеч. ето го изследването: (снимка: натиснете тук)
Официалната статистика в България не съдържа данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата на жени, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. Провокиран от липсата на тази информация, БХК постави началото на изследване, обхващащо постановените в периода 2012–2014 г. присъди за умишлени убийства и опити за убийства на жени. Предварителният преглед на съдебната практика на десет окръжни съдилища по тези дела сочи данни, които, макар и очаквани, са стряскащи.
91% от убийствата на жени са извършени от мъже, 7% – при съучастие между мъже и жени, и 2 % – от жени.

в 35% от случаите убийствата и опитите за убийство са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на пострадалата, в 25% – от неин брат, син, внук или друг близък роднина, в 31% – от друг познат мъж, и само в 9% – от непознат. в 19% от присъдите изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие от страна на извършителя, а в 21% – че жертвата е била в напреднала възраст или страдаща от тежко физическо или психическо заболяване. При две трети от случаите убийството е извършено в дома на пострадалата.
пълен шит.
17 Януари 2018 19:05
Ако бъде избран Боби Михайлов, вместо Любо Пенев и бъде ратифицирана Истанбулската Конвенция - може би тези трагични случаи, ще бъдат редуцирани ..
17 Януари 2018 19:06
100% от убийствата на жени в България са извършени от убийци.
17 Януари 2018 19:06
91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор, близък роднина или познат мъж.
Ами, в това няма нищо чудно. Ако жената е убита от непознат, то това трябва да е или някой психопат или обирджия. А неразкритите убийства къде са в статистиката?
17 Януари 2018 19:07
Pisi Misi17 Януари 2018 18:58
Че то по принцип убийствата се вършат от близки, познати или партньори. Непознатите, които убиват са наемници или психопати. В Западна Европа е САщ основно от непознати ли биват убивани?! Тъпотии. Те основните мотиви са ревност, алчност, завист и т.н. и такива ще си останат докато свят светува.


Първо, тук не става въпрос за България vs Западна Европа/САЩ - Западна Европа и САЩ (както и много други страни) признават, че в техните общества трябва да се обърне по-сериозно внимание на този проблем. Тази конвенция не я подписваме само ние, като някаква провинила се страна.

Второ, що не цитираш статистика какъв процент от мъжете са убити от бивши ли настоящи партньори?

Трето, що не вземеш да цитираш статистика (мани ги убийствата) относно какъв процент от случаите на домашно насилие насилникът е жена и какъв процент - мъж.

Поизясни ли ти се?
17 Януари 2018 19:08
високият процент на убийства извършени в дефиницията на домашно насилие, и в частност - от настоящ и бивш партньор
35% висок процент ли е? колко са тези проценти в други страни?

или и ти се предовери на дописката и не си направи труда да потърсиш източника?
17 Януари 2018 19:09
Ако е истина, това действително е потресаващ процент. ПОТРЕСАВАЩ. Затова вместо да се крием зад заучени фрази от типа "Така или иначе насилието над жени се преследва от закона. За какво са ни разни конввенции, конференции и други такива глупости либерастки", е добре да се замислим какво е объркано в БГ (а може би не само в БГ), че статистиката да е такава.

Въпросът е не дали убиецът е бивш или настоящ партньор, а дали е осъден съответстващо със законодателството. Мъжете като не ги убиват настоящите или бивши партньорки - те нямат право на защита ли?
Никаква конвенция няма да спре убийствата, защото убийците не се ръководят от конвенции.
17 Януари 2018 19:10
А неразкритите убийства къде са в статистиката?


Змей, аре стига ся! Ти така и за Росен Ангелов ще попиташ кой го самоуби!
17 Януари 2018 19:10
Второ, викаш убийства се вършат от близки, познати и партньори. САмо че стук става въпрос само и единствено от бивши или настоящи партньори. Не се прави на ударен да слагаш и близки и познати в кюпа.
всъщност не става. както винаги информацията не съответства с тази от източника. не са 91%, а 35%.

с което тезата ти уйде в киреча.
17 Януари 2018 19:12
всъщност не става. както винаги информацията не съответства с тази от източника. не са 91%, а 35%.

с което тезата ти уйде в киреча.


Прочетох подробно резултатите и се поправих. Това не праща цялата ми теза в киреча, разбира се. Просто този довод. Има още 3. Прочети ги и тях.
17 Януари 2018 19:12
Ако е истина, това действително е потресаващ процент. ПОТРЕСАВАЩ. Затова вместо да се крием зад заучени фрази от типа "Така или иначе насилието над жени се преследва от закона. За какво са ни разни конввенции, конференции и други такива глупости либерастки", е добре да се замислим какво е объркано в БГ (а може би не само в БГ), че статистиката да е такава.
1. не е истина, процентът е 35

2. статистиката не е такава, бхк твърдят, че са провели свое изследване и числата са оттам.
17 Януари 2018 19:13

Поизясни ли ти се?


На мен ми се изясни, че четеш, но не разбираш написаното. Как ще ти хареса статистиката? Когато напишат, че в България 90 % от убитите жени са жертва на масови убийци-психопати или са убити от приятелки и сестри? Та вземи пак и помисли преди да ми размахваш пръстче.Че джендърът ми може да се обиди :-)
17 Януари 2018 19:14
Абе третополови/безполови антибългари,Конституцията и законите защитават от насилие ВСИЧКИ-мъже,жени,гейове...Тази конвенция е ненужна за защита на правата на всички,в т.ч. и на жените.Тогава?Промушване на друго-третополовото е.
17 Януари 2018 19:16
1. Може би Конвенцията ще помогне ( ама как ???) може би - избирането на Любо Пенев ?? Кой да ти каже?

2.Ами айде малко за убийствата на жени .. конкретно населено място - малко село .. 100% от убийствата ...и не става дума, за никакви партньори .. а за хора от определен етнос ..
Конвенцията ще подобри ли нещата??
Или избирането на Любо Пенев ще промени всичко ..? .. айде да ви видя, как разсъждавате ..

3.Ето текст от СЕГА ..
http://www.segabg.com/article.php?id=400126

.."Представи си: вече си стар, караш осемдесет и пет. Живееш на село, примерно в Куртово Конаре. Взел си току-що пенсията, която, както се говори из селото, си прибавил към "много" пари. Представи си по-нататък: тук от години вършеят ден и нощ къде пияни, къде трезви крадци; сред тях двама, съдени няколко пъти. Тия идват среднощем, разбиват вратата, искат пари, понечваш да се браниш. Тогава единият те удря десетина пъти с мотика, другият те съсича с брадва. Защо? - убит си на третия удар с мотиката. И, както твърдят духовидци, душата ти гледа от ъгъла на тавана какво става с едно старческо тяло, приживе Славчо Хаджийски. Нищо необичайно не става - зверски бой на труп, мътна злоба на заблудени крадци, намерили само 5 лева. Да беше женски трупът, поне щяха да го изнасилят. За компенсация отмъкват двата ти велосипеда. Беден, а?

Понеже гледката е скверна и скучна, душата ти напуска кирпичената къща. Рейва се над места, където никога не си бил - от Дуранкулак до Габрене, от Балей до Резово. Припява: "Миилаа Роодиноо, ти сии зеемен рай..." После в разговор с посестримите си научава, че напоследък подобно нещо са разбрали подобни души в подобни тела в подобни села. Ето какво: Ако си стар и те убият на село, не е никакво чудо.

Разчува се след седмица. Смъртта ти не предизвиква истерия. Няма протести срещу несигурността на живота в селото ти. Твоите връстници, безпомощни, преживели и лъгани какво ли не, не организират шествия за максимални присъди. Не се събират пред парламента с искания за осветление и наблюдателни камери из по-опасните места. Че кои в селото не са такива? Никой не се сеща за смяна на политическия модел и за запазване на най-природното у човека - живота, и най-природното в обществото - селото. Няма парламентарни прения и подписки за оставки на министри. Убийството ти е извън "дневния ред на политическите сили и гражданите". Не трогва нито наши, нито европейски чиновници, камо ли комисар за правата на потребителите. Навсякъде стават такива случайни неща."


4.Давай нещо да правим ..
Жениците по селата - да си мрат .. то там е ясно ..

.. ама за другите случаи - Любо Пенев ли да избираме бързо, Конвенция ли да подписваме, на Боби Михаллов ли да се доверим да е начело на БФС .. нещо трябва да правим!
17 Януари 2018 19:17
Въпросът е не дали убиецът е бивш или настоящ партньор, а дали е осъден съответстващо със законодателството. Мъжете като не ги убиват настоящите или бивши партньорки - те нямат право на защита ли?
Никаква конвенция няма да спре убийствата, защото убийците не се ръководят от конвенции


Така е. Само че конвенцията не говори само за осъждане и закони - то е ясно, че е незаконно да (у)биеш жена си. Става въпрос и за превенция чрез образование, за мерки за ранно идентифициране на потенциални фатални последствия (систематично "дребно" насилие, което така и не излиза никога от семейството поради страх, срам и т.н.), за психическо насилие и т.н. (тук вече не знам кой е по-виновен - мъжете или жените )
17 Януари 2018 19:19
Изследване на БХК от 2015 г. показа, че 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор, близък роднина или познат мъж.

Излишно (или умишлено) са им дали пари за това изследване.Всеки студент,взел изпита по криминалистика,щеше да им го каже срещу малка почерпка и да им съобщи,че е валидно за целия свят с изключение на Антарктида!
17 Януари 2018 19:20
Конвенция или спешно избиране на Любо Пенев?
Какво ще помогне повече???


Иначе ей още от Донков :

.."Ако си стар и те убият на село, се радваш.

Особено щом си представиш, че крадците можеха да ти строшат кръста с мотиката. Смъртта е отървала и теб, и близките ти от тегобите с транспорта до окръжната болница; от смутените обяснения на дежурния лекар: случаят е "за София", кръвта върви 1000 лв. литъра, старият бездруго е пътник. Радваш се, че си спестил притеснения за децата и внуците. Как да зарежат работата си в наш или чужд град? Леко ти е, че си избегнал разпити от дознатели, заплахи на среднощните гости: "Аха си гъкнал на ченгетата, теглим ти тоя път ножа". Затова е щастие, че си умрял сега. Е, малко е тъжно, че няма кой да те опее, защото и поп си нямате. Но ти все си се присмивал на бабешките вярвания, че след смъртта се отивало в по-добър свят. Сигурно си прав. Няма такъв - този, в който беше, е единствен. И самотен. Като теб и селото ти. Това обаче го прозираш едва накрая, когато душата ти се разтваря сред толкова много души с толкова сходни съдби.

А на вратата ти изтлява черната пеперуда от евтин плат, никой не се стряска от некролога ти. Къде по-стряскаща е черната завеса над мястото за България в някаква чекия в Брюксел, за което тъй разгорещено сега спорят в кръчмата ви, забравили за теб. .."

17 Януари 2018 19:20

Така е. Само че конвенцията не говори само за осъждане и закони - то е ясно, че е незаконно да (у)биеш жена си. Става въпрос и за превенция чрез образование, за мерки за ранно идентифициране на потенциални фатални последствия (систематично "дребно" насилие, което така и не излиза никога от семейството поради страх, срам и т.н.), за психическо насилие и т.н. (тук вече не знам кой е по-виновен - мъжете или жените )

Джанъм беним, а сега какво пречи на превенцията чрез образование, за ранното идентифициране, което пречещо може да бъде премахнато с конвенцията?
Без конвенция не може да се образоват дечицата? С конвенцията в ръка битите в семейството ще се юрнат към полицията да докладват?
Кое не може да стане, ако я няма пустата конвенция?
17 Януари 2018 19:24
Изследване на БХК от 2015 г. показа, че 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор, близък роднина или познат мъж.

Въобще не е вярно ..
Сещам се за 5 (пет) убийства на жени - в села .. никакви бивши партньори, ами от нашите .. влизат в къщите ..
Точно ей СЕГА си свивах пръстите да броя убийствата за които лично знам ..

Все пак - може да съм и непредставителна извадка ..
17 Януари 2018 19:28
Въпросът е не дали убиецът е бивш или настоящ партньор, а дали е осъден съответстващо със законодателството.


И като е осъден, това дали ще върне живота на убитата?

Не е ли също толкова важно да намалеят убийствата, да бъдат предотвратени?

И не само те, ами изобщо насилието във всичките му форми и прояви?
17 Януари 2018 19:33
Най-важно е да настъпи световен мир.
17 Януари 2018 19:35
А как ще доказват, че е убита защото е жена?

Трябва предварително да я изнасилят.
17 Януари 2018 19:36
Сим4о, да допълня:
Изследване на БХК от 2015 г. показа, че 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор, близък роднина или познат мъж,съсед или циганин.
17 Януари 2018 19:37
Световният мир е на първо място.

Западните Балкани...кохезията и другите "К"...
17 Януари 2018 19:40
А как ще доказват, че е убита защото е жена?

Трябва предварително да я изнасилят.


17 Януари 2018 19:41
Едно си баба знае, едно си бае.
Махнете джендъризма от тая пуста конвенция и я гласувайте. Защо трябва критиката на насилието над жените и разказите в детската градина за разрушаването на стереотипите за мъжете и жените(според Захариева) да са в един кюп?
Направете две отделни конвенции или както си ги наречете и си ги гласувайте.
Така май не им отърва. Защото едната(познайте коя?) няма да мине, а на някого (кой ли е той?) май му е по-важно да мине точно тя.

http://epicenter.bg/article/Anton-Donchev--Dzhendarat-e-ludost--Propast-pred-Chovechestvoto-/145311/11/0

http://epicenter.bg/article/Kevork-Kevorkyan--Gindeva-mrazne--Bogomilova-ridae---a-Zaharieva-vilnee-/145259/11/33

http://epicenter.bg/article/Arh--Hristo-Genchev--Igra-na-dumi-ili-igra-na-trolove---kak-ministar-Zaharieva-zabludi-premiera-/145204/11/0

http://epicenter.bg/article/Margarita-Popova--Shte-bade-golyam-gryah-da-natisnem-kopcheto-za-Istanbulskata-konventsiya--/145042/2/0

http://epicenter.bg/article/Bivshiyat-konstitutsionalist-i-deputat-ot-GERB-v-ostro-intervyu-pred-Valeriya-Veleva-Tezi-neoliberalni-iz/144283/11/0

http://epicenter.bg/article/Lovchanskiyat-mitropolit-Gavriil--Nie-sme-protiv-ratifitsiraneto-na-Istanbulskata-konvetsiya-/145230/2/0

http://epicenter.bg/article/Glavniyat-myuftiya-Mustafa-Hadzhi--Nyama-drug-pol-osven-dvata-pola--Ne-tryabva-da-gubim-orientira--/145225/2/0

http://epicenter.bg/article/Evangelskite-tsarkvi-zovat--Ne-ratifitsirayte-Istanbulskata-konventsiya--/145212/11/0
17 Януари 2018 19:42
Кандидатубиецът грабва ножа, но изведнъж се сеща за Конвенцията и
1. Отказва се от намерението си прикляква и почва да плаче.
2. Кълне Конвенцията дето го е спряла да осъществи намерението си.
3. Изкрещява "Е.ал съм ти Конвенцията!" и извършва престъплението.
Изберете сами!
*
Най-вероятно убиецат нито е чел, нито е чул, нито знае нещо за Конвенцията. Точно колкото се съобразява с Наказателния кодекс ще се съобрази с тази измишльотина.
17 Януари 2018 19:47
Д-р Тормозчиян
17 Яну 2018 19:28
И като е осъден, това дали ще върне живота на убитата?

Не е ли също толкова важно да намалеят убийствата, да бъдат предотвратени?

И не само те, ами изобщо насилието във всичките му форми и прояви?
И да се върнем, към темата за Боби Михайлов .. може би, изборът му - ще намали насилието по света?
17 Януари 2018 19:49
Д-р Тормозчиян 17 Яну 2018 19:28
"Въпросът е не дали убиецът е бивш или настоящ партньор, а дали е осъден съответстващо със законодателството."

И като е осъден, това дали ще върне живота на убитата?

Не е ли също толкова важно да намалеят убийствата, да бъдат предотвратени?

И не само те, ами изобщо насилието във всичките му форми и прояви?


За кой ли пореден път питам: с какво конвенцията би помогнала да се върне живота на убитата? По какъв начин конвенцията ще намали броя на убийствата, при това този начин следва да бъде уникален за конвенцията и да не може да бъде приложен без нея!!!
17 Януари 2018 19:50
Интересно, фльорца подписа 2016-та, а "статистиката" на бехекастите е от предишната.

Докторче, абсолютно съм против децата в детската градина да учат за насилието над жени, педали, средни и т.н. Може да намразят парнаджията.
17 Януари 2018 19:52
А прави ли ви впечатление, как леко сведоха всичкото насилие до убийства.
17 Януари 2018 19:53
Не е ли също толкова важно да намалеят убийствата, да бъдат предотвратени?

Важно е, разбира се. Но как ще стане тая работа с приемането на конвенцията? Тя е един пожелателен документ. И можеше да махнем с ръка и да я приемем - и с нея и без нея, ако не бяха някои скрити между редовете препъникамъчета, които като като патогенни бактерии утре ще се разпространят из законодателството ни и ще разболеят целия обществен организъм.
17 Януари 2018 19:54
Тази Истанбулска конвенция, поредният опит на либерастията да срине основния постамент на обществото - семейството , така както го е дал Господ и съхранено от предците ни , нашите дядовци щяха да я вържат на навоите си и тричат дорде некой джендър не изквичи .
Целта е лесна манипулация , защото ПроРоб медиите /Ганий / започнаха да скърцат в клишетата си.
17 Януари 2018 19:54
Д-р Тормозчиян17 Януари 2018 19:40


Док, Маргаритка е жена, а ти си за конвенцията. Уж пазим жените, а ти я нападаш? Или ще пазим основно онези трансхубавици от немския Playboy.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД