:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,536,670
Активни 110
Страници 8,606
За един ден 1,302,066

Полша иска засилено американско военно присъствие


Полша разчита на разширяване на присъствието на войници от САЩ в страната, заяви новият министър на отбраната Мариуш Блащак. Думите му, които той изрече след среща във Вашингтон с помощника на президента на САЩ по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър, бяха цитирани от полската агенция ПАП.

„Заявих в съответствие с решението на нашето правителство, че очакваме по-широко присъствие на американски войски в Полша. Гарантираме, че такова присъствие ще се отрази положително на сигурността не само в Полша, но и в голяма част от Европа“, предаде БГНЕС.

Що се отнася до преговорите за снабдяването на Полша с американската система за противоракетна отбрана „Пейтриът“, Блащак каза, че те „вървят добре“.

В момента в Полша е дислоцирана американска танкова бригада с личен състав от около 3000 души. Също така войници от САЩ са разположени в североизточните райони на страната в състава на сформирания за укрепване на източния фланг на НАТО многонационален батальон, разположен в Ожише.

Преговорите за доставка на „Пейтриът“ се разтегнаха във времето, тъй като Вашингтон обяви готовност да продаде на Варшава въоръжението за 10,5 млрд. долара, което е с с 2 млрд. повече, отколкото разчиташе полското правителство.
21
2189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
18 Януари 2018 12:32
Не съм сигурен Полша ли иска или Доналд Туск иска.
А полският народ, той какво иска, няма ли някой да ни каже. Защото тя и България иска едни неща, но като питаш българите те искат съвсем други.
18 Януари 2018 12:39
Бита карта. Вашингтон решава какво иска полша.
18 Януари 2018 12:56
Полша иска засилено американско военно присъствие

Иска тя, скоро и Drang nach Osten ще поиска. Ако пак я е засърбяло подгърбието.
Исканията са на Чичо Сэм, който се надява за трети път да натъпче пунгата с мангизи. Ама този път стомната може и да се счупи. Щото Америката е само на няколко километра от Русия. И този път РФ има голяма тояга, много по-дълга и по-здрава, откоркото преди 79 години...
18 Януари 2018 13:15
Иска - плаща, плаща - плаче.
18 Януари 2018 13:22
Поправете ме, ако греша, ама комай от Наполеон насам Полша не е разчитала на чужда армия срещу Русия.
18 Януари 2018 13:25
Иска - плаща, плаща - плаче.
или като цяло иска-плаче. тва не беше ли некъв вирус
18 Януари 2018 13:26
Все казват, че България била на кръстопът. Може и така да е, но тук който минал и си оставил семето.
А в Полша нещата не са така, те са сравнително монолитен народ, но за съжаление са в менгемето на две велики нации, които периодично минават през територията и като стадо луди бизони.
Нама спасение, няма дори сега спасение след като ходят да лижат задника на САЩ.
Доналдите идват и си оситват, после ще видим кой ще диктува събитията.
Но при всички положения не е добре за Плоша да повишава глас, все пак САЩ са на другия край на света, а на пряката им граница е Русия.
18 Януари 2018 13:49
Блащак каза, че те „вървят добре

Тъй като няма да ги пилотира, може би говори за продаване?! На кого ли?
18 Януари 2018 13:54
Щото Америката е само на няколко километра от Русия.

и обратното
18 Януари 2018 14:34
Польские виновники Второй мировой войны
https://matveychev-oleg.livejournal.com/6160531.html
Олег Назаров, доктор исторических наук

...После этого прогерманский крен в политике Варшавы лишь усилился. В феврале 1937 года в Польшу прибыл нацист №2 — Герман Геринг. В разговоре с Рыдз-Смиглы он заявил, что угрозу Польше и Германии представляет не только большевизм, но и Россия как таковая — независимо от того, существует ли в ней монархический, либеральный или любой другой строй. Полгода спустя, 31 августа 1937 года польский Генштаб повторил эту мысль в директиве № 2304/2/37, подчеркнув, что конечной целью польской политики является "уничтожение всякой России"...
...Несостоявшиеся союзники Третьего рейха
Буквально с первых дней существования Второй Речи Посполитой её руководители грезили о Великой Польше "от моря до моря". Захват Тешенской области был воспринят пилсудчиками как первый шаг на этом пути. Однако они вынашивали более амбициозные планы. В декабрьском 1938 года докладе 2-го (разведывательного) отдела главного штаба Войска Польского читаем: "Расчленение России лежит в основе польской политики на Востоке… Задача состоит в том, чтобы заблаговременно хорошо подготовиться физически и духовно… Главная цель — ослабление и разгром России".
Зная о желании Гитлера напасть на СССР, Варшава рассчитывала пристроиться к агрессору. 26 января 1939 года в беседе с министром иностранных дел Германии Иоахимом Риббентропом Бек заметил, что "Польша претендует на Советскую Украину и на выход к Чёрному морю"....
18 Януари 2018 14:51
Типичен ход за полските гъзоблизци! Още при създаването си като държава, приемат католицизма и тогавашният им крал Мешко I направо предлага на папата да приеме като подарък държавата му, за да я управлява.
18 Януари 2018 14:52
Бившият полски външен министър Радек Сикорски:

"Полско - американският съюз е напълно безполезен. Той даже е вреден, защото създава фалшиво усещане за сигурност на Полша."

"Пълни глупости! Ще получим конфликт с руснаците и германците, а ще си мислим, че всичко е прекрасно, защото сме направили м@нет на американците."

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2664969/Polish-minister-calls-US-ties-worthless.html18 Януари 2018 15:09
Иль русского царя уже бессильно слово?
Иль нам с Европой спорить ново?
Иль русский от побед отвык?
Иль мало нас? Или от Перми до Тавриды,
От финских хладных скал до пламенной Колхиды,

Не встанет русская земля?..
Так высылайте ж к нам, витии,
Своих озлобленных сынов:
Есть место им в полях России,
Среди нечуждых им гробов.
18 Януари 2018 16:55
/:/ Полша иска засилено американско военно присъствие
....................................................................................
А защо Полша иска "американско", а НЕ НАТОвско присъствие?!
Ами нали САЩ са една от държавите в НАТО!
Част от цялото по-малко ли е от цялото?! Откога тва?!
НАТО, със САЩ в него, по-малко сигурност ли дава, отколкото само САЩ?!
Ако е така, тогава защо ни е НАТО?!
А?!
18 Януари 2018 17:06
Полша иска засилено американско военно присъствие

Тези винаги са били влюбени в САЩ.
Ако бяха на мястото на Мексико, досега да се бяха присъединили към САЩ.
Даже ако САЩ не ги иска по икономически причини, щяха да им спретнат едно военно нападение с надеждата САЩ да им отвърнат и да ги превземат.
18 Януари 2018 17:34
Поправете ме, ако греша, ама комай от Наполеон насам Полша не е разчитала на чужда армия срещу Русия.

Отпреди Наполеон - също. Тук много колеги подценяват сръдливият характер на пановете, но много съседни държави са плакали от тях, включително Русия.
Почти до бляскавата епоха на Екатерина Велика, поляците редовно печелят битки, повечето срещу германци, турци, казаци, руснаци, татари и т.н. Именно те пречупват Тевтонския орден (така любим на тов. Мажоров! ), спасяват Виена, а с това вероятно и цяла Европа, пожертваха цвета на войнството си в опит да ни освободят от присъствието....
Вечните сръдни между големите панове ги обричат във военно отношение на малки, макар и универсални военни съединения и несъгласуваност на бойното поле. Заедно с изпусналата влака икономика, в крайна сметка ги докарва до това да бъдат регулярно разделяни между двата геополитически хищници, които имат за комшии. Интересното е, че винаги бързо се освобождават и се отдават на любимите си занимания - да се ръфат помежду си. Добре, че са ЕС и НАТО, че да могат поляците да се карат с останалите членове на воля.
18 Януари 2018 17:36
Ако Полша не иска американско военно присъствие, какво ще стане? Какво ще пояснят компетентните?
18 Януари 2018 18:17
противоракетна отбрана „Пейтриът“

няма нападателни качества. Руснаците не ги стряскат подобни ракети.
18 Януари 2018 18:44
Полша беше уведомена, че иска засилено американско военно присъствие

Министърът даже не го оставиха да се прибере в Полша и тогава да обяви какво иска Полша.

ПС.: А дали няма да бъде арестуван още на летището във Варшава и съден, като национален предател или поне, като агент на чужда държава?
18 Януари 2018 19:01
Тук много колеги подценяват сръдливият характер на пановете, но много съседни държави са плакали от тях, включително Русия.
Почти до бляскавата епоха на Екатерина Велика, поляците редовно печелят битки, повечето срещу германци, турци, казаци, руснаци, татари и т.н. Именно те пречупват Тевтонския орден (така любим на тов. Мажоров! ), спасяват Виена, а с това вероятно и цяла Европа, пожертваха цвета на войнството си в опит да ни освободят от присъствието....
Вечните сръдни между големите панове ги обричат във военно отношение на малки, макар и универсални военни съединения и несъгласуваност на бойното поле. Заедно с изпусналата влака икономика, в крайна сметка ги докарва до това да бъдат регулярно разделяни между двата геополитически хищници, които имат за комшии. Интересното е, че винаги бързо се освобождават и се отдават на любимите си занимания - да се ръфат помежду си.

Пропуснал си само заразата им с католишката ерес, а точно заради нея Полша (или Жечпосполита) не е станала велика държава, а дебело джудже, което разбира какво "иска" след посещение в друга държава.
18 Януари 2018 19:14
Щото Америката е само на няколко километра от Русия.

и обратното

Обратното няма никакво значение. Ракетите "Рубеж" с обсег 500 - 5500км, разположени в източната част на РФ, са в състояние да обстрелват цялата територия на САЩ. Огромната територия на РФ прави напълно безсмислен всякакъв опит за копиране на такива действия от мириканска страна...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД