:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,339,287
Активни 87
Страници 2,819
За един ден 1,302,066

БСП поиска отмяна на новата програма по история за 10-и клас

Социалистите са възмутени, че социалистическият период е представен като "по-ужасен от Османското владичество"
 
От "БСП за България" настояха да бъдат отменени новоприетите учебни програми по история за 10-ти кла. Доводите са, че има идеологически подход при представянето на събитията и материалът по история е силно компресиран, въпреки уверенията, че в новия закон учебното съдържание ще бъде олекотено. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че учебната програма няма да бъде отменена и че тя съдържа факти, а не оценки.

Според депутата от „БСП за България“ Ирена Анастасова (на снимката), която прочете декларация в Парламента, в програмата по история за 10-ти клас се набива на очи идеологическия подход при представянето на фактите от Освобождението на България до Втората световна война, съпоставени с периода от края на войната до 1989 година, наречен комунистически режим.

"Кои са тези корифеи на историческата мисъл, кои са тези безспорни авторитети в областта на историята, които представят социалистическия период в развитието на страната ни като по-ужасен едва ли не и от Османското владичество", заяви Атанасова. Тя допълни, че в програмата липсват редица понятия като фашизъм, антиеврейско законодателство и че няма друга държава, която да е стигнала дотам да се срамува от съпротивата срещу Хитлер. Тя цитира и мненията на учители, според които в историята за 10-и клас е събран огромен по обем учебен материал, с много фактология и понятия. Заради всичко това от БСП настояват програмите да бъдат отменени.

"Няма да отменяме учебната програма, няма да рискуваме от началото на учебната 2019-2020 да нямаме учебници. Програмата е балансирана, това не е само мое твърдение, а на авторитенти представители на научната общност, което беше изразено през седмицата", каза просветният министър Вълчев.

Според него програмата съдържа факти, а не оценки. Той допълни, че не може „в една програма да се включи всичко“, а понятията „фашизъм“, „болшевизъм“ и „национал-социализъм“ били включени в учебниците за 9-и клас. Иначе Вълчев споделя опасенията, че има твърде много заложени знания, но вярва, че учителите ще намерят правилния начин за представяне на учебната програма.
208
3137
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
208
 Видими 
19 Януари 2018 20:55
Фашистки реванш.
19 Януари 2018 20:56
Комунистите както обикновено са доста нахални.
19 Януари 2018 21:00
Тя допълни, че в програмата липсват редица понятия като фашизъм, антиеврейско законодателство и че няма друга държава, която да е стигнала дотам да се срамува от съпротивата срещу Хитлер.
Не е права. Има такива държави. Естония, Латвия, Литва и Украйна. В тях съпротивата срещу хитлеризма е практически криминализирана. Това са фактите, а оценките (използвам стилистиката на цитираните в статията) са, че чичковците с пурите отново залагат на фашистката карта.
19 Януари 2018 21:03
А къде е отношението на редакцията на газетата към проблема?
19 Януари 2018 21:03
taidzi : "Комунистите както обикновено са доста нахални. "

Пак ли са закъсняли с изплащане на реституския ти наем или грантовете по линия на НПО , че си бесен ?
19 Януари 2018 21:06
БСП да си извади лицето от задника на миналото, ако иска да не отмине, заедно с него.

Не знам кво са писали в програмата за 10 клас, но да недоволстваш срещу "комунистически режим" и да искаш да пише за "монархофашизъм" си е научно неадекватно отвсякъде.
19 Януари 2018 21:08
Другарят ТЖ го обобщи много точно:
--"ЦоциализЪмът е едно недоносче"
19 Януари 2018 21:09
Най-добре дрогарете да пишат учебниците по история.
За мандрите и овчарчето Калитко...
19 Януари 2018 21:09
След дъжда качулка.
Ако БСП се бяха държали през последните 3 десетилетия като лява партия, а не като социалшушумиги, реваншизмът нямаше шанс.
Сега вече е факт и включва на директна предавка промиването на мозъците...

.........................................
http://www.drago.info/
19 Януари 2018 21:10
"Няма да отменяме учебната програма, няма да рискуваме от началото на учебната 2019-2020 да нямаме учебници.
Ура-а, мисловен цветан. От 2020 няма да има учебници, няма да има училище. Разбира се това ще стане, ако не приемем ултиматума, че комунизма е престъпен.
Отделен въпрос е дали комунизма е престъпен по същество като идеология или отделни хора са извършвали престъпления такива като при всеки един строй.
19 Януари 2018 21:12
Kalichin
Вид Потребител
Теми 35- Покажи
Мнения 956 - Покажи


Имай малко мяра.
19 Януари 2018 21:12
Кои са тези корифеи на историческата мисъл

Всички знаят кои са. И колко са им платили, и кой им е платил, и за какво става дума.
И държавата, и образованието, и медиите са като швейцарско сирене.
19 Януари 2018 21:13
Относно "съпротивата" по време на Втората световна война, то трябва едно към едно да се вземе подхода прилаган в Русия, за разглеждане на държавността, като нещо непрекъснато.

За разлика от окупираните от Германия страни, България не е окупирана, а е съюзник на Германия, който е получил територии и осъществил идеала за "национално обединение". Тя е страна във война с Великобритания и САЩ. На този фон "съпротивата" е съпротива срещу България, която обслужва враговете й. Трябва ли антидържавните действия в полза на врагове, да се героизират, само защото участници в тази "съпротива" са родителите на тези, които са се уредили с власт, като туземна колониална администрация на чужда държава победила и окупирала България ?
19 Януари 2018 21:14
А на бьесьепьту какво му пречи да отпечати една малка брошурка - 16 страници таблички в две колонки: преди / сега?
И само факти.
Верно нема партия като тая
19 Януари 2018 21:17
комунизма е престъпен по същество

Дори много повече от това.
19 Януари 2018 21:19
България не е окупирана, а е съюзник на Германия, който е получил територии и осъществил идеала за "национално обединение". Тя е страна във война с Великобритания и САЩ.


Е, глупост на управляващите, която си е получила заслужената реакция на българският народ след 9-ти септември. Сега се опитват да пренапишат историята, като изтрият престъпленията на тези властимащи от преди 9-ти септември.
19 Януари 2018 21:20
И да вземат да обяснят на децата кой е герой - Списаревски или ония от козяшкия паметник !
Да питаме Келбечева ?
19 Януари 2018 21:21
Neopol

Защо и от кого бяха убити шестте ястребинчета
На 20 декември 1943 г. по заповед на подпоручик Константин Йорданов войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души, включително двама старци и шест деца от 7 до 12 г.
В Ястребино действа втора картечна рота на 19-и пехотен полк от Шумен с командир мобилизирания от запаса учител подпоручик Константин Йорданов, баща на две деца. Към него е прикрепен полицейският агент Стоян Узунов. Убийството По предварително подготвен списък са арестувани семействата на шестима партизани. По случайност тогава няколко деца не са у дома си и се спасяват. Арестувани са 18 души, от които шест деца и двама старци - Петър и Стоянка Калайджийски с трите им деца: Надежда - на 12 г., Иван - на 9 г. и Стойне - на 7 г.; Иван и Марийка Димитрови заедно с по-малките им деца близначките Ценка и Цветанка - по на 13 г.; Лазарка и Петко Стоичкови с 11-годишната им дъщеря Димитринка; Мара и Рангел Дончеви; Станка и Димитър Богословови и дядо Стойне на 75 г. и баба Наста на 70 г. Арестуваните отначало са отведени в общината на селото и формално са разпитани от подпоручик Йорданов. До последно те смятат, че ще ги интернират, никой не очаква да бъде убит. По обед ги повеждат по посока на общинския център Поляне (Антоново), после им заповядат да свърнат към поляна в гората. Подпоручикът получава заповед от командира на полка полк. Атанасов да ликвидира ятаците на нелегалните, но явно се престарава и заповядва да бъдат разстреляни жените и децата наред с мъжете.
https://www.24chasa.bg/Article/1750927 © http://www.24chasa.bg

Боже, прибери продажниците!
19 Януари 2018 21:21
комунизма е престъпен по същество

Дори много повече от това.


Ами не е много вярно. Комунизъм никога не е имало. Имаше социализъм.
Простите факти от историята в 20 век /която сега се опитват да пренапишат/ са следните:
от 1900 - 1945 г - монархофашистка власт довела България до няколко войни с купища жертви, разрушения, национални катастрофи, репарации, загуба на територии, гражданска война, бедност и мизерия.
от 1944 - 1989 г - социалистическа власт, осигурила мирен период, разцвет на икономиката, индустриализиране, атомна енергетика, социални придобивки - безплатно образование и здравеопазване, ликвидация на най-крайната бедност и мизерия.
И при най-беглото сравнение на двата периода веднага става ясно кой е бил по-добрия за България и чия власт е била по-полезна за българите. Това са фактите.
19 Януари 2018 21:23
Taidzi : "Имай малко мяра."

А ти - волен на поляната .
С клишетата на демократичните ценности , от които страната е на този хал след 27 години Ран -Ът олимпиада .
19 Януари 2018 21:24
Е, глупост на управляващите, която си е получила заслужената реакция на българският народ след 9-ти септември. Сега се опитват да пренапишат историята, като изтрият престъпленията на тези властимащи от преди 9-ти септември.


Не знам защо сегашните "демократи" се смятат за наследници на тези, управлявали преди 1944г. Властимащите преди 9-ти са били патриоти. В тогавашните учебници по история е нямало идиотщини като "османски присъствие" и "османска власт".
19 Януари 2018 21:26
Ами не е много вярно.

Абе вие да не мислите че тука сме основно от пенсионерските организации!?
19 Януари 2018 21:27
. Nitrogen
19 Яну 2018 21:21
Мнения: 555
От: Austria
Скрий: Име,IP


. Абе вие да не мислите че тука сме основно от пенсионерските организации!?

Не, от грантовите.
19 Януари 2018 21:27
Абе вие да не мислите че тука сме основно от пенсионерските организации!?


А откъде сте, ако не е тайна?
19 Януари 2018 21:28
комунизма е престъпен по същество
Дори много повече от това.

Всяка една партия включително си има и устав съобразен с идеологията ѝ. Ще цитираш ли коя част от устава ѝ е престъпен?
Може да не споделяш като цяло устава на която и да е партия, можеш и да не споделяш отделна част от устава ѝ, но не можеш да я обявяваш за престъпна защото не си съдебен състав.
19 Януари 2018 21:29
На този фон "съпротивата" е съпротива срещу България, която обслужва враговете й.
По тази логика почти всяка съпротива срещу действащата в даден момент власт в дадена неокупирана държава, може да бъде обявена като дейност срещу държавата!
19 Януари 2018 21:30
Абе вие да не мислите че тука сме основно от пенсионерските организации!?


Не. Виждам тотално неразбиране на историята и съответно липса на образованост и логическо мислене.
19 Януари 2018 21:30
Да питаме Келбечева ?

Вие питайте когото си искате.
Хубавото е че историята не се пише от вашите келбечевки и т.н. И не се пише от победителите. Защото времената са други и комуникациите дават поглед върху неща които никак не е лесно да бъдат манипулирани както някога.
Победителите вече са просто временни чиновници с претенции - фалшиви и несъстоятелни в много случаи.
19 Януари 2018 21:31
. По тази логика почти всяка съпротива срещу действащата в даден момент власт в дадена неокупирана държава, може да бъде обявена като дейност срещу държавата!

Включително съпротивата срещу Хитлер в Германия, и срещу Мусолини в Италия.
Което си е точно така, общо взето, така, че единственият критерий дали една съпротива срещу дадено правителство е престъпна, е
дали самото управление е престъпно.
19 Януари 2018 21:32
Nitrogen
Вид Потребител
Теми 0- Покажи
Мнения 556 - Покажи

Вие пък сте хептен пресен. Странна работа тази вечер.
19 Януари 2018 21:32
Kогато Комисията по досиетата започна да публикува първите списъци с доносници на комунистическите тайни служби у нас, дълго и наивно се чудих какво търсят в тях имената на толкова хора, оказали се в системата на образованието след 1989 г. После разбрах. Бързото забравяне на близкото минало трябваше да осигури плавния преход към новия опортюнизъм. Към властта на премълчаното престъпление "Народна република България".
19 Януари 2018 21:33
Хубавото е че историята не се пише от вашите келбечевки и т.н.


Историята си съществува, независимо от разни мераци за пренаписване на това, което не ви изнася.
19 Януари 2018 21:34
Вие пък сте хептен пресен


Това какво общо има с темата?
19 Януари 2018 21:34
Нитро, няма да излезеш на глава с мене.
19 Януари 2018 21:35
taidzi
19 Януари 2018 21:17
Явно си от стара коза яре, дай да видим нещо за комунизма по тези земи ,а ?
19 Януари 2018 21:35
Беше някъде през 90-95г когато ми попадна жалба на бивш полицай от Средногорието молещ да го признаят за репресиран от т.н. Народна власт. Лежал някоя друга година , но дочакал 10-ти ноември.
Имах възможност и се разрових в ония архиви преди 09.09. Трябваше да се отговори писмено на някаква комисия
Та въпросното лице с още две фашистки изчадия при полицейска акция убиват партизанка на име "Роза". Нашият юнак вади нож и и отрязва главата. Започва кавга , стигаща до бой кой я е убил, за да вземе ония 50 000 лева. Т.к. той и бил отрязал главата, негови трябва да са парите. Сега не мога да си спомня как са си разпределили , защото от един друг документ бе видно,че са били преведени . Но всичко това бе описано в рапорт след приключване на акцията. Документирано. От "черно на бяло"
Описах случая подробно, но какво стана с изчадието не знам. Признаха ли го?
Случи се , на 2 пъти да премина през едно средногорско село Роза, и пускам по някоя друга сълза мислейки ,че е кръстено на партизанката Роза.
Та така с тия нови програми по история. Кофти спомен- и сега се насълзих.
19 Януари 2018 21:36
Нитро, няма да излезеш на глава с мене.


Видимо това е хвърлена ръкавица за спор тук. Е, отказвам. Оправяй се с другите.
19 Януари 2018 21:37
Нитро, няма да излезеш на глава с мене.

Ясно, значи си от ония за дето няма открити бронебойни патрони.
19 Януари 2018 21:46
Да питаме Келбечева ?
Може и Груйчева. В една лодка, все пак...
19 Януари 2018 21:46
taidzi19 Януари 2018 21:30
Да питаме Келбечева ?

Мноо си зле ! Виж коя е Келбечева - писателката !
Ама...чукча...
19 Януари 2018 21:47
Е$ем ви пи@ката матерна фашистичка! Герберастите от първи комунисти станаха реакционери-фашисти.
19 Януари 2018 21:47
Беше някъде през 90-95г когато ми попадна жалба на бивш полицай от Средногорието молещ да го признаят за репресиран от т.н. Народна власт

Туй е христоматиен случай.
Единио брат бил партизанин, па другио джандарин.
След Девети у биографията на единио пишело, че имал брат партизанин па на другио, че имал брат джандарин...
19 Януари 2018 21:50
Всички знаят кои са. И колко са им платили,


Аз не знам. Кои са авторите на тез "исторически" парцали? Поименно!
19 Януари 2018 21:50
А след 10.10- дядо убит от комунистите и дядо-комунист. И баща- подполковник.Найс,а?
19 Януари 2018 21:54
Явно си от стара коза яре, дай да видим нещо за комунизма по тези земи ,а ?


Комунизъм по нашите земи никога не е имало. В езика и в подмяната на понятията е разковничето - това, че наглосаксите го наричат "комунизъм" не означава, че е имало такова животно. Социализъм се наричаше този най-успешен (при всичките му кусури) социален експеримент в историята на България.
19 Януари 2018 21:55
Да питаме Келбечева ?

Тая днес при Оризова така се беше разпалила, че накрая взе че се задавИ...
Досега не ми се беше случвало да чуя толкова лъжи накуп
19 Януари 2018 21:59
Да питаме Келбечева ?

Вие питайте когото си искате.
Хубавото е че историята не се пише от вашите келбечевки и т.н.

Ма тая е от ваште, бе смешко
19 Януари 2018 22:00
ablepsia
19 Януари 2018 21:54
Те за това и го питах разбирача.
19 Януари 2018 22:00
Келбечева е
Специализант е на “Фулбрайт” в САЩ
Гост-преподавател в калифорнийския университет “Ървайн”
преподава в Американския университет в България
изнася лекции и презентации в Библиотеката на Конгреса на САЩ, унивeрситетите “Харвард”, “Принстън” и “Колумбия”


Мигар се очаква нашите свръхсвободни медии да пуснат някого другиго да се словоизвергва за нивгаж несъществувалия "комунизъм"?
19 Януари 2018 22:02
Гладам, че някои пак с пяна на уста се опитват да направят разлика между фашизъм и комунизъм. Всуе...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД