:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,843,064
Активни 111
Страници 26,046
За един ден 1,302,066

Пловдивските индустриални зони разчитат на работници от Молдова и Украйна

 
Проблем №1 за инвеститорите в индустриалните зони край Пловдив е осигуряването на работна ръка, твърдят предприемачи от региона пред БНТ 2. Проблемът с кадрите всъщност е толкова сериозен, че вече се разчита на бесарабски българи, които идват Молдова и Украйна, за да работят тук. При това ситуацията е такава, че само гарантирането на високи заплати не е достатъчно.

Според Стайко Тодоров, собственик на консервна компания: "Това най-вече ще бъде лошо за външните инвеститори. Целта им е да дойдат тук, да направят инвестиция, да ползват по-евтината работна ръка. А се оказва, че не само не е по-евтина, но и я няма. Всяко ново работно предприятие – дали на външен инвеститор или на български, търси между 500 и 2000 работници, като това са нови работни места."

Според Тодоров решението на проблема с работната ръка е едно – да се върнат емигриралите от страната ни българи, за което от бизнеса все по-често апелират. "Цената на работната ръка става съизмерима с тази, която е в Европа. Това е синдромът на Източна Европа. Източна Европа изнесе цялата си работна ръка в Западна Европа и самата Източна Европа остана без работници", допълва той.

В зависимост от сезона в консервната фабрика на Тодоров, която е една от малкото български в голямата индустриална зона край Раковски, работят между 45 и 150 души.

Тодор Чипев, ръководител производство във фабриката разказва: "Има колеги, които са от по-близки населени места – на 30-40 км. Аз съм родом от Габрово. Завърших Хранително-вкусовия университет в Пловдив и с течение на годините съм сменял няколко пъти работа."

В темата на предаването по БНТ 2 се съобщава също така, че заради многото възможности за работа в Пловдив и областта, цели семейства от най-бедния регион на страната - Северозападният, се местят там. Това е и една от причините за сериозния ръст в цените на имотите в района.
38
3088
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
19 Януари 2018 21:21
Пловдив се развива прекрасно, но биснесът там е много специфичен. Възхитих се от развитието им тези дни като минах, но и лично изразих опасенията си че това няма да продължи дълго. Не искам да пиша повече. Дано не съм прав.
19 Януари 2018 21:29
Кво ?
Българите се овълчиха и не искат за тяхна сметка да лоят некои демократе ?
Свежо матриал зад граница се търси .
19 Януари 2018 21:33
Това най-вече ще бъде лошо за външните инвеститори. Целта им е да дойдат тук, да направят инвестиция, да ползват по-евтината работна ръка. А се оказва, че не само не е по-евтина, но и я няма.

вот какая беда
19 Януари 2018 21:35
цели семейства от най-бедния регион на страната - Северозападният, се местят там. Това е и една от причините за сериозния ръст в цените на имотите в района.

Туй е ключът от бараката. Строи се като за последно и някой трябва да купува квадратните кутийки на инвеститорите.
19 Януари 2018 21:38
В Пловдив масово заплатите на редовите работници и служители са в пъти по-ниски от тези в София, за сравними позиции. С трици маймуни не се ловят. Да не говорим за деянията на общинарите, които "усвояват" народната пара за шадравани и градинки. За сведение, местните данъци във Филибето са най-високите в територията. Тия когато се сетят да оправят движението на кръстовището на Сточна гара на две нива, мога да приема, че са свършили нещо полезно. За велоалеи на цената на първокласен автомобилен път мога само да покажа ето тази фигурка...
19 Януари 2018 21:41
В Пловдив заплатите не са в пъти по-ниски, не се излагайте.
19 Януари 2018 21:42
Пловдивските индустриални зони разчитат на работници от Молдова и Украйна

Добре дошли!
Да заповядат и дано не бъдат разочаровани от завареното.

taidzi

...изразих опасенията си че това няма да продължи дълго. Не искам да пиша повече. Дано не съм прав.

Естествено, че няма да продължи дълго. Няма вечен растеж.
Важното е работещото да се запази в по-трайна перспектива.

Пловдив дълго време стоя настрани от растежа и това беше напълно ненормално. Сега му дойде му времето.
После ще поотмине, но пък дано дойде времето на друг регион...
19 Януари 2018 21:43
Цената на работната ръка става съизмерима с тази, която е в Европа.
молим? коя точно европа се има изнавпредвид?

19 Януари 2018 21:46
Пловдив дълго време стоя настрани от растежа и това беше напълно ненормално. Сега му дойде му времето.

Пловдив стоя встрани толкова дълго, че почти не останаха пловдивчани в него.
19 Януари 2018 21:48
е и колко е заплата в тая фабрика
19 Януари 2018 21:50
Проблем №1 за инвеститорите в индустриалните зони край Пловдив е осигуряването на работна ръка, твърдят предприемачи от региона ....

Господа инвеститорите,срамежливо са пропyснали едно 'евтина,почти безплатна' в изявленията си.Срамежливци!
19 Януари 2018 21:55
В зависимост от сезона в консервната фабрика на Тодоров, която е една от малкото български в голямата индустриална зона край Раковски, работят между 45 и 150 души.

Град Раковски не е в Община "Пловдив". Заради големите местни данъци и такси фирмите бягат извън града. От това губят пловдивчани.
19 Януари 2018 22:04
Заради големите местни данъци и такси фирмите бягат извън града. От това губят пловдивчани.

Зоната е на петнайсетина години вече, а по онова време безработицата в региона беше много висока.
19 Януари 2018 22:04
Молдовци и украинци са хубави хора. Нека идват, нела се интегрират. Наши хора - славянски произход, владеят славянски език, наша култура. Лесно ще се интегрират.
Дано намерят по-добър живот и препитание в братска България.
19 Януари 2018 22:12
Молдовци и украинци са хубави хора. Нека идват, нела се интегрират. Наши хора - славянски произход, владеят славянски език, наша култура. Лесно ще се интегрират.
Дано намерят по-добър живот и препитание в братска България.

Българите също не са лоши хора, и те заслужават по-добър живот. Дори в собствената си държава.
19 Януари 2018 22:31
Българите също не са лоши хора, и те заслужават по-добър живот. Дори в собствената си държава.

Българите също не са лоши хора, и те заслужават по-добър живот. Но не в собствената си държава, заради едни шебеци...
19 Януари 2018 22:37
Според Тодоров решението на проблема с работната ръка е едно – да се върнат емигриралите от страната ни българи, за което от бизнеса все по-често апелират.

Когато е давал 'интервюто'въпросният Стайко Тодоров явно е сънyвал двете огромни(предполагаеми) ъъъ...очи на любовницата си и е бил леко разсеян.Всъщност не много леко.
Горкият зов към Пешо в Германия и към Иван в Англия да зарежат заплатите си от по 1000-1500 евро(паyнда) и да kандисат на едни 800 лева в новата Стайкова фабрика е жалостив,но декиш нЕма да хване.Пък и Стайко със сигyрност не е толкоз yбав.
Цената на работната ръка става съизмерима с тази, която е в Европа.

Стайко лъже посредствено,че вече "става".Тц.Като мъж,Стайко трябва да знае,че 'става',не означава 'стана'.Щото мо'е да стане....някога,ама мо'е и да не стане.Най-вероятно.
19 Януари 2018 22:38
Икономиката винаги е свързана с ум, професионални умения и принадена стойност. В Пловдив, за разлика от София се произвеждат продукти с доста по-висока принадена стойност. В София са само търговци и спекуланти, които използват близостта на институциите, за да въртят далавери – внос, износ, ДДС, лицензи, квоти, застраховки….. Само мушенгии. И да не забравяме, че 250 хиляди държавни служители в столицата са на държавната ясла….
Явно матриала с ум и професионални умения в България се е поизнесъл и ще трябва да внасяме. Между другото украинците са в пъти по-добри програмисти от българите. Там правят много добър SCADA и промишлен софтуер, а тук като кажеш на някой PLC, все едно, че му говориш на украински…..
19 Януари 2018 22:39
Този Стайко Тодоров е гениално тъп. Само в няколко изречения е успял да изкаже няколко абсолютно изключващи се една-друга тези. Освен общата за българските работодатели болест (страдание по прахосаните за заплати пари), дава душа за българското - даже молдовците и украинците са му прекалено неизгодни щото не били искали да работят за български заплати, но призовава българите да се върнат от чужбина, да си залежат по-големите заплати там, за да дойдат тук, при ниските дори за молдовците заплати. И всичкият този буламач - в една единствена глава.
19 Януари 2018 22:47
Голям проблем е това свободно шматкане на евентуалната работна ръка,имат избор гадините и...бягат,еех!
19 Януари 2018 22:53
решението на проблема с работната ръка е едно – да се върнат емигриралите от страната ни българи, за което от бизнеса все по-често апелират
Това със закон ли ще го реализират или ще изпратят "доброволната армия" да ги докара под строй?
19 Януари 2018 23:07
Това със закон ли ще го реализират или ще изпратят "доброволната армия" да ги докара под строй?


С борба за намаляване на минималната работна заплата, както иска мистър Кирил Домусчиев.
19 Януари 2018 23:08
Както правилно отбелязва и колегата PlaNed ,
бизнеса "апелирал"!Ахааа!А как 'апелира'?Вербално?На чест и достойнство?На род и родина?С ракия?Единствения правилен начин за "апел" е господа "бизнесмените" още на летището,строени в редица с вдигнати ръце,да размахват пачки с банкноти.По възможност в по-едри копюри.
19 Януари 2018 23:09
да се върнат емигриралите от страната ни българи, за което от бизнеса все по-често апелират. "Цената на работната ръка става съизмерима с тази, която е в Европа.


    да се върнат емигриралите от страната ни българи
Който вече се е устроил там няма да се върне
    бизнеса
Таквоз животно в БГ няма
    апелират
Какво означава тази чуждица? Молят ли се? Боб ли фъргат?
    Цената на работната ръка става съизмерима с тази, която е в Европа
Коя Европа? Ние в Африка ли сме? Я някои които работи там да покаже каква му/и е заплатата? Някои работодател т.н."Бизнес<джендър>" да покаже какви заплати плаща за "работна ръка", осигуровки, данъци, пари за обучение и поддръжка на персоналните качества на "работната ръка" в отрасъла на нивото във водещи държави?
И тогава пак да коментираме.
19 Януари 2018 23:22
Коя Европа? Ние в Африка ли сме?

Според коефициента на Джини сме доста навътре в Африка...
19 Януари 2018 23:35
Две извадки (произволни) за работа. Първата е в София а втората в Лондон.

******
София, Люлин, заведение търси готвач за приготвяне на ястия по български рецепти, работно време - 8 часа на ден, 5 дни в седмицата, работна заплата - 1 500 лв.

*****
Търсим спешно асансьорни монтажници ( поне 3 години опит) без език, може само с български език. Възрастта ви няма значение. Работи се в централен Лондон. Англиѝски трудов договор, 45 часа седмична ангажираност. Почивен ден Събота и Неделя. Съдеѝствие за намиране на квартира. Заплата 15 паунда на час (месечна заплата до 2800 паунда) . Монтажник на асансьорни уредби Описание и изисквания Описание: *Подготовка за монтажната...
19 Януари 2018 23:36
А-а, за бизнеса у неше село става въпрос! Мога да пиша до утре сабахлен ама трябва да лягам че утре си е нормален работен ден по спомен поне последните 20 год....Изтрих си по нататък коментара и продължавам по заглавието..да има работници от Молдова ама те вече са с паспорти от Румъния ...не са със заплати по ниски от БГ работниците дори напротив, да има работници от села и паланки и са с по големи заплати от местните. И последно това е кампания на 3-4 фирми от региона които ще си делнат едни 400 000 по неква програма на ЕС Ай лека.
19 Януари 2018 23:45
Нерде индустриална зона, нерде консервна фабрика... от цялата статия разбрах, колко работници бил завода, колко хора липсвали, кое било за консерви и кое за буркани, само не разбрах въпросните бизнесмени които ги цитират, каква заплата аджеба дават? какви са възнагражденията бе, чорбаджи??? Като гледам и за журналята това е седмостепенен въпрос...


20 Януари 2018 00:13
Стайковци са тъпи говеда, самоназвали се "бизнесмени".
20 Януари 2018 00:16
Българите също не са лоши хора, и те заслужават по-добър живот. Но не в собствената си държава, заради едни шебеци...
Не са лоши хора българите, вярно, ама защо си избират все шебеци не знам. Дали не е защото си търсят себеподобни?
20 Януари 2018 00:26'' само не разбрах въпросните бизнесмени които ги цитират, каква заплата аджеба дават? какви са възнагражденията бе, чорбаджи??? Като гледам и за журналята това е седмостепенен въпрос...''
20 Януари 2018 00:28
цялата дописка е "некъф хорор, некъф хел"
Според Стайко Тодоров, собственик на консервна компания: "Това най-вече ще бъде лошо за външните инвеститори.
удряй подгърбието в тавана от кеф - нема да имаш конкуренция.
Цената на работната ръка става съизмерима с тази, която е в Европа.
този е закусвал сушени жаби. има ли всъщност статистика на заплащането по дейности у нас и в ойросъюза? ако това, дето го вземат в европата в евро, нашите бачкатори го вземат в левове, ще е добре. ама се съмнявам нещо.
20 Януари 2018 00:47
Ако собственик на консервна фабрика се оплаква от лоша квалификация на персонала, значи има някаква грешка в статията. Едно време в консервните фабрики работеха предимно цигани, заради слабата си квалификация. Другаде ще е проблема, не в квалификацията.
20 Януари 2018 00:48
Илати във Варна!
20 Януари 2018 00:49
ми може да му трябват мехатроници, програмисти, специалисти по роботизация и сисадмини, де да знаеш кви консерви с къв персонал прави. ако е ришел да се роботизира, а не може да намери четирима сисадмини да направят 24часови дежурства - за оплакване си е
20 Януари 2018 02:04
Порових малко, за да видя кой е този Стайко. Оказа се, че всъщност имал фирма за продажба на строителни материали ("Щром ЕООД". Как се е наврял в консервния бизнес е загадка, може би заради някакви еврофондове?!
Иначе рейтинга на фирмата му в bgrabotodatel е умопомрачителен:
https://bgrabotodatel.com/company/89604

Успокоих се, ще легна да се наспя спокойно, убеден за пореден път, че Дядо Коледа не съществува
20 Януари 2018 02:50
Все пак да не забравяме, че повечето българи в Лондон живеят по 7-8 в имот и за това удоволствие плащат около 20-25 процента от месечния си приход. Други 25 отиват за днъци, ако не укриват. Една бира в пъб е 3-5 паунда. Тия с деца ич и да не ги мислим - въртят педалите на велоемгометъра с надеждата за едното светло бъдеще. А и английския им куца.
Да мислят бързо, казвам аз
20 Януари 2018 13:11
taidzi19 Януари 2018 21:21
Пловдив се развива прекрасно, но биснесът там е много специфичен.

Шегобиец, сър!
Пловдив беше развит "прекрасно", но при социализма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД