:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,470,824
Активни 174
Страници 19,966
За един ден 1,302,066

Китай е технологична супердържава, която е заплаха за САЩ

 
Снимка БГНЕС

Китай е станал или всеки момент ще стане научна и технологична супердържава. Това е основният извод от обемист доклад, който на всеки две години подготвят Националният научен фонд и Националният научен съвет на САЩ, предава БГНЕС

Макар че задачата на това обзорно изследване е да представи най-пълната картина на днешното състояние на технологичното развитие на САЩ, най-голямо внимание в този документ за пръв път е отделено на Китай, пише „Вашингтон пост“. Изданието напомня, че само до преди четвърт век икономиката на Поднебесната е била „мъничка, а нейният високотехнологичен сектор на практика не е съществувал“. От тогава Китай се е превърнал във втората страна в света по разходи за НИОКР, отстъпвайки само на САЩ; наредил се е сред световните лидери в сферата на технологичните изследвания и многократно е увеличил броя на своя инженерно-технически персонал.

Ако през 2000 г. университетите в страната са подготвяли 359 000 специалисти в областта на науката и техниката, то през 2014 г. те са били вече 1,65 милиона, докато САЩ за същия период са успели да увеличат този показател от 483 000 до 742 000 специалисти. „В разумния свят – лишен от националистически, икономически, расови и етнически конфликти – нищо от гореизброеното не би предизвикало особена тревога, та нали технологиите са мобилни, и постиженията на Китай биха могли да се използват и в другите страни, и обратното“, пише „Вашингтон пост“.

„Но в нашия съревноваващ се свят постиженията на Китай представляват потенциална заплаха, което многократно е посочвала Комисията по мониторинг на икономическите въпроси и въпросите на сигурността в отношенията между САЩ и Китай“, добавя изданието. Една от заплахите е военната. „Ако Китай постигне пробив в технологичната сфера – спътници, ракети, средства за водене на бойни действия в киберпространството, изкуствения интелект, електромагнитните оръжия – резултатът ще бъде съществена промяна на стратегическия баланс, а възможно, война“, посочва изданието. Но дори това да не се случи, научно-техническите успехи на Китай ще подкопаят конкурентоспособността на САЩ, на която почиват заетостта и нейния износ. В такъв случай САЩ ще отслабнат икономически и ще престанат да бъдат световен лидер. Това е едно от предупрежденията на Комисията, цитирано от „Вашингтон пост“.


Само преди дни американският военен министър Джеймс Матис обяви, че САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от различни ревизионистични сили, включително Русия и Китай. По думите му, Москва цели да разбие НАТО, да промени сигурността в Европа и Близкия изток в нейна полза, докато "Китай сплашва съседите си с хищническа икономика, докато милитаризира елементи в Южнокитайско море".
"Изправени сме пред нарастващи заплахи от ревизионистични сили като Русия и Китай, страни, които се стремят да създадат свят, съвместим с авторитарните им модели - преследвайки да наложат на други страни решения в областта на сигурността, икономиката и дипломацията", допълни шефът на Пентагона.


Разработването на нови ядрени оръжия с "малка мощност" ще увеличи риска от война на САЩ с Русия и Китай пък написа американското издание Newsweek, позовавайки се на експерти.Отбелязва се, че Пентагонът разработва две нови ядрени оръжия, за да се справи с Русия и Китай.
В черновата на проекта за Ядрена доктрина на САЩ Москва и Пекин са обвинени в засилване на ядрения си потенциал, за разлика от Вашингтон, който според проекта отива в обратната посока и съкращава ядрения си арсенал. В този документ се изтъква необходимостта от "разработване и въоръжаване с нови средства за сдържане и постигане на своите цели, ако сдържането не постигне успех".
58
4697
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
23 Януари 2018 08:08
Китай е технологична супердържава
ко? комунетата? нье!
23 Януари 2018 08:09
Бре кви са злобни тия! Китайците, де.
23 Януари 2018 08:10
Боли ме фара за първенството на САЩ !
23 Януари 2018 08:10
САЩ да спрат да дирят врагове и зплахи и да се заемат със себе си. Май още не са проумели, че не са изключитени и чердженцето на световен джандарин се изплъзва изпод глинените им крачета.
23 Януари 2018 08:15
Това е само във въображението на примитивно мислещи кръгове, поради собствената си политика смятат, че всяка държава като стане силна, започва да напада и да ограбва другите държави.
23 Януари 2018 08:19
„Но в нашия съревноваващ се свят
и кой поиска да живеем в такъв свят? кой реши че така ще може да доминира света, да смаже социалните идеи? загорча ли им нещо капитализма? техен си е, да му се радват сега като са от губещата страна. китай се нави да си съсипе природата и да пожертва не малко социлни елементи за да ги победи в тяхната игра и по техните правила. хак да им е
23 Януари 2018 08:27
е друго си беше и си е борбата да наложат камунизма на всчики по света , и лъжливия фалш на расия днес поради големината си ...хубавото е че водката и каскета винаги ще ги държът ниско долу ....
а който говори за комунизъм и Китай -или не е бил там и не знае за какво става въпрос или чете много за съвършенните театрални постижения като последният конгрес ...аз Китай уважавам заради трудолюбието и колективизма ...но по-див капитализъм оттам не съм срещал..комунизма е от ниво шеф на провинция и нагоре
23 Януари 2018 08:33
имаше едно интервю с един от водещити китайски анализатори и съветник на управлявящите. и го питат
- китай вече капиталистически ли е?
- не. защото за разлика от крайния капитализъм в сащ, в китай капиталът не доминира политиката
23 Януари 2018 08:38
Китай е била велика държава много много преди да бъде открита Америка по време във което европейските държавици са били джуджета а около Китай почти не са съществували държави.Могли са да нападат и превземат когото си искат и колкото си искат но не са го правили.Даже напротив.Оградили са се със стена.Еднакво трудна за преодоляване както от вън така и от вътре.Но това е трудно за проумяване от хора чиято история е от двеста години.
23 Януари 2018 08:40
Wizz 23 Януари 2018 08:33

но ще трябва да се преведе на дечицата на капитан грант. всъщност, те и да разберат, едва ли ще имат сили да го възприемат.
23 Януари 2018 08:45
Няма ли кой да им попее “комунизмъ си отииива...., спете спокойно деца!”
23 Януари 2018 08:47
„Но в нашия съревноваващ се свят...

Личи си че това е много млада държава, имала историческия късмет да стане суперсила. Мисленето е на отчайващо повърхностно ниво. Но мисля, че нещата ще си дойдат на място по естествен път. Единствената опасност е САЩ да не започнат голяма война, виждайки залеза си.
23 Януари 2018 08:51
Реднечетата открили едновременно топлата вода и колелото !Китай отдавна ги подмина, като експрес малка гара.

Вместо да пишат доклади по-добре да учат китайски от първи клас, като основен предмет !23 Януари 2018 08:56
Това е основният извод от обемист доклад, който на всеки две години подготвят Националният научен фонд и Националният научен съвет на САЩ

Не Основният извод е друг. А той е - че тоя доклад е трябвало да се занимава със САЩ - а не с Китай или някой друг.
Там от много джендъри, им се е завъртяла главата така, че не виждат най-главното
Че те са проблема, а не решението
23 Януари 2018 08:57
Китай , ЕврАзия , ШОС , БРИКС .
Чувствувам ние пак сме от страната на битите както при Кайзера , Фюрера , Ген Сека . Мъка..
23 Януари 2018 08:58
Един сащски сенатор преди години/ май повече от двайсет/ публично беше казал, че вдигането на жизненото равнище на населението на възраждащ се Китай и евентуалното му изравнява с това на населението на САЩ, ще доведе до намаляване на световните ресурси- а това ще се отрази на възходящото жизнено равнище и задоволеност на населението на САЩ! Поради което, САЩ нямат интерес от възраждането на Китай и силен Китай!
НЕскромно/даже цинично!/, но от сърце- типично по "американски"!
23 Януари 2018 08:59
Интересно в Китай спазват ли се правата на половете ? Или имат само 2 пола там ? Има ли гей паради ? Имат ли еднополови бракове ?
Китай подписал ли е Истамбулската конвенция ?
23 Януари 2018 09:02
в нашия съревноваващ се свят
E, ние спичелихми, предлагам да спрем съревнованието, а?
23 Януари 2018 09:16
пише „Вашингтон пост“


За да бъдем точни пише го не "Вашингтон поуст" а техния колумнист Робърт Самюелсън:
https://www.washingtonpost.com/opinions/chinas-breathtaking-transformation-into-a-scientific-superpower/2018/01/21/03f883e6-fd44-11e7-8f66-2df0b94bb98a_story.html


И "for the record" на български "The National Science Foundation" е "Националната фондация за наука" а не "Националният научен фонд".

А конкретно по темата - който плаща, той поръчва музиката. Властите/елита в САЩ години наред активно подпомагаха икономическото развитие на Китай и сега се сетиха, че това е проблем за тея.
23 Януари 2018 09:21
не е проблема в елементарната комунистическа "идея" ..проблема е в лъжците ,фалшивите и жестоки лицемрни прикрити зад "човеколюбието" хора които продуцира в ссср и държави като нашата заради което страдъме и до днес ..иначе камунизма е толкова тъпо нещо ,че не си струва да се говори за него ....като и за фалшивата "новина" че имало лагер в Белене преди 09.09.44...имало е места за концентрация на подривни мизерници дето поради некадърност и мързел са искали да лапът скрити зад идеологията на камунизма ...обаче там не са ги убивали ,не са ги тъпкали и не са ги унищожавали като личности-само са ги изолирали като заразни болни да не разпространяват лъжата...фалш и лъжа братче тва е живота на облъченият пост комундел
23 Януари 2018 09:24
Китай подписал ли е Истамбулската конвенция ?


А Китай кога е станал част от Европа, че да подписва Истамбулската конвенция?
23 Януари 2018 09:27
тоя доклад е трябвало да се занимава със САЩ - а не с Китай или някой друг.


A ти защо мислиш е написан този доклад (ако не да се агитира за повече отпуснати научни средства в САЩ)? Обекта на доклада е именно САЩ.
23 Януари 2018 09:29
The Daily Express: Водещ икономист твърди: Китай бие по новия американски президент Доналд Тръп като по барабан
Агенция "Фокус"
23.01.2018
.................
П.П. Материалът е доста интересен! Но, за съжаление, НЕ мога да дам линк, тъй като сайтът на Агенция "Фокус" НЕ ми дава да копирам дори и адреса на страницата в сайта ѝ! ПФУ! Адресът на сайта е http://www.focus-news.net/, а материалът е в "Международни новини"
23 Януари 2018 09:31
е друго си беше и си е борбата да наложат камунизма на всчики по света , и лъжливия фалш на расия днес поради големината си ...хубавото е че водката и каскета винаги ще ги държът ниско долу ....
Джуров, нещо не си разбрал какво пише в статията. Водката и каскета май отиват горе, това пише и няма кой да ги задържи. Още повее, че вече говорят за общ фронт срещу САЩ.
а който говори за комунизъм и Китай -или не е бил там и не знае за какво става въпрос или чете много за съвършенните театрални постижения като последният конгрес ...аз Китай уважавам заради трудолюбието и колективизма ...но по-див капитализъм оттам не съм срещал..комунизма е от ниво шеф на провинция и нагоре
За комунизъм в Китай говорят САЩ, защото им се изплъзва мечтата за глобализация, която те да ръководят и защото все пак Китай се ръководи от Комунистическа партия. След като отидат начело на света, многолесно да се обърнат към комунизъм. Ей затова им треперят гащурята на хамериканците.
23 Януари 2018 09:33
Китай отдавна ги подмина, като експрес малка гара.


И ако Китай отдавна са подминали САЩ кога ли са подминали любимата Русия? Защото докато САЩ харчат $470 милиарда за наука, а Китай $410 милиарда, Русия харчи скромните $43 милиарда.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_research_and_development_spending
23 Януари 2018 09:35
Джуров23 Януари 2018 09:2
Джуров много си се разпищовил в този постинг. Лагери е имало и преди 1944г., в остров св. Никола и другаде. Имало е масови убийства без съд и присъда. Ти да не си се образовал от последния учебник по история за 10 клас.
23 Януари 2018 09:37
След като отидат начело на света, многолесно да се обърнат към комунизъм.


Китайците веднъж се подлъгаха. Не ми изглеждат толкова глупави, че да направят отново същата грешка. Даже никак.
23 Януари 2018 09:38
аз Китай уважавам заради трудолюбието и колективизма ...но по-див капитализъм оттам не съм срещал..комунизма е от ниво шеф на провинция и нагоре


още един пишман експерт от флигорняшкият хор дето е виждал Китай през крив макарон ... на амразурата за светая светих -новата родина отвъд локвата

Пей песничка за "страната на свободните" плащай си 35% данъци и нема да се пуашиш- има време до окончателно осиране на онбашията
23 Януари 2018 09:39
Гласът23 Януари 2018 09:33

И ако Китай отдавна са подминали САЩ кога ли са подминали любимата Русия? Защото докато САЩ харчат $470 милиарда за наука, а Китай $410 милиарда, Русия харчи скромните $43 милиарда.
ха, ха, Глс. как може да сравняваш цената на живот в Русия и САЩ. Между другото трябва да ти светна, че ити плащаш за тази цена на науката в САЩ, защото доларот е резервна валута. Ако това не си го разбрал, по-зле за тебе.
23 Януари 2018 09:39
Защото докато САЩ харчат $470 милиарда за наука, а Китай $410 милиарда, Русия харчи скромните $43 милиарда

Спокойно, седи гледай мача. На Китай проблемите тепърва предстоят. А САЩ вече са в тях.
23 Януари 2018 09:42
Материалът е доста интересен! Но, за съжаление, НЕ мога да дам линк, тъй като сайтът на Агенция "Фокус"


https://www.express.co.uk/finance/city/757810/Chinese-donald-Trump-drum-trade-economist

23 Януари 2018 09:43
Гласът23 Януари 2018 09:37
След като отидат начело на света, многолесно да се обърнат към комунизъм.

Китайците веднъж се подлъгаха. Не ми изглеждат толкова глупави, че да направят отново същата грешка. Даже никак.
Гласчо, той няма да е комунизма на Мао. Китайците трябва да решат проблема с провинцията и селското население. Това е задължението на Комунистическата им партия. Засега на тях им е изгодно да поддържат тази система, за да имат полза от търговията със САЩ. Обаче скоро ще видят, че са се задръстили с хартийки дето има викат долари, и ще ритнат и системата.
23 Януари 2018 09:43
Марксе, няма смисъл да коментираш неща като джуроф и г..ът. Скучни са и никому не правят впечатление.
23 Януари 2018 09:50
Глс. как може да сравняваш цената на живот в Русия и САЩ.


Псевдомарксе, ако беше си направил труда да отвориш линка който дадох щеше да видиш, че парите са по "паритет на покупателната способност". "Цената на живот" е отчетена там. То това трябваше да ти е ясно и без да ти казвам. Времето когато Китай буклвално ще харчи $410 милиарда за наука (по обменен курс) е още в далечното бъдеще (ако изобщо дойде някога).
23 Януари 2018 09:57
Обаче скоро ще видят, че са се задръстили с хартийки дето има викат долари, и ще ритнат и системата.


И обратно в 1948? Кой от милиардерите другари членове на политбюро би допуснал подобно нещо?
https://www.cnbc.com/2017/03/02/chinas-parliament-has-about-100-billionaires-according-to-data-from-the-hurun-report.html

23 Януари 2018 09:59
Спокойно, седи гледай мача. На Китай проблемите тепърва предстоят. А САЩ вече са в тях.


А Русия крачи бодро напред в науката, предполагам.
23 Януари 2018 10:03
„Ако Китай постигне пробив в технологичната сфера – спътници, ракети, средства за водене на бойни действия в киберпространството, изкуствения интелект, електромагнитните оръжия – резултатът ще бъде съществена промяна на стратегическия баланс, а възможно, [size=2]война[/size=2]“

Бре, бре, бре?! Пустият му генетичен боклук, донесен от заселниците, намира и тук проявление. Какво нещастие. Така ще е, който си няма култура ще се задоволява винаги с посредствеността на плебея.
23 Януари 2018 10:23
Джуров
23 Януари 2018 08:27
е друго си беше и си е борбата да наложат камунизма на всчики по света , и лъжливия фалш на расия днес поради големината си ...хубавото е че водката и каскета винаги ще ги държът ниско долу ...

Приятел, от вчера попадам на подобни несвързани твои "бисери"... мисля че се влошаваш. Вземи мерки! Не отлагай, здравето е най-важно!
23 Януари 2018 10:38
Китай бие по новия американски президент Доналд Тръп като по барабан

Смисълът на фразата е, че го манипулира.
23 Януари 2018 10:48
Сащисаните нямат ли си друга работа, освен всеки ден да раздават клейма и определения за този и онзи и да правят войни.
Взеха да омръзват на всички. Лудият им президент не е ли писал пак някоя глупост в Туитър?
23 Януари 2018 10:48
Пак навреме са се усетили.
23 Януари 2018 10:51
Джуров

Джуров сигуно и България не е била управлявана от фашистко правителство, не е била съюзник на фашистка Германия? И не е обявявала война на Англия, САЩ и СССР?
София не е била бомдардирана от американци и англичани? И странно, но не е бомбандирана от руснаци? Гео Милев и Никола Вапцаров са били мързеливи некадърници и бандити? Хайде избърши си пяната от устата!
23 Януари 2018 10:52
Обаче скоро ще видят, че са се задръстили с хартийки дето има викат долари, и ще ритнат и системата.

- Марксе, действително, с помощно начално у-ще нямаш обща плоскост за разговори... Колкото до Зелената шума, в Китай отдавна знаят кое-как стои. Още когато взеха, та пробиха кюлчетата злато получени от САЩисаните мошеници - тази излагация за "хегемона" е добре позната. Китай инвестира огромни суми в изграждане на новите (мн.ч. !) пътища на коприната. Ей на, какво направиха с пристанището в Пирея, а и солунската митница отплува далеч от кунките на Мутробарока тъдява. Същевременно, дамоклевият меч над отдавна изфирясалата резервна валута, ги кара Дълбоката държава да се зъби на кого ли не, докато в действителност тяхната инфраструктура, способността да реагират на някакво сериозно и масивно бедствие или война, са сведени до определението: - Незначителна (примера с Ню Орлеан е достатъчен).

За капитализЪма в тази му крайна фаза в САЩ и дори в западна Европа, погребалният марш отдавна свири. Въпросът е как по-мирно и по-кротко да се заровят, да се затъпче добре мястото и рекултивира терена. Разбира се, особено в това затънтено провинциално кюше тук, има достатъчно пациенти на проф. Иво Христов за да е напълно загубена всяка една кауза - особено тази за собственото оцеляване.

- Ей на, вместо една мощна демонстрация от 20...50 хиляди да подгони дегенератите с тяхната "конвенция", сега тези ще създадат видимост на масово "одобрение" едвам ли не, та за да могат управляващите да заковат още няколко пирона върху ковчега на този народ тук!!!
23 Януари 2018 11:07
Обаче скоро ще видят, че са се задръстили с хартийки дето има викат долари, и ще ритнат и системата.
И обратно в 1948 ? Кой от милиардерите другари членове на политбюро би допуснал подобно нещо ?
1948-ма година Китай съвсем не е това, което е през 2018 година.

Но общо взето - всичко е театър. Американците си играят ролята, но и те самите вече знаят, че спектакъла се промени след Сирия.
Някои още не са разбрали.
23 Януари 2018 11:19
военен министър Джеймс Матис обяви, че ... Москва цели да разбие НАТО, да промени сигурността в Европа и Близкия изток в нейна полза,

По мое скромно мнение Русия не цели, а и няма възможности "да разбие НАТО". Но ако се окаже, че на аз а американският министър е прав, и Русия все пак успее да разбие НАТО, това ще бъде най-хубавото нещо , което може да се стане в този сбъркан свят.
23 Януари 2018 11:27
По мое скромно мнение Русия не цели, а и няма възможности "да разбие НАТО". Но ако се окаже, че на аз а американският министър е прав, и Русия все пак успее да разбие НАТО..
Това ще го направят американците, които ще въоръжават разни терористи - за да воюват те, с Турция. А НАТО без Турция е половин НАТО..?
23 Януари 2018 11:57
Maestro
23 Яну 2018 10:51 Джуров сигуно и България не е била управлявана от фашистко правителство, не е била съюзник на фашистка Германия? И не е обявявала война на Англия, САЩ и СССР?
Кога България е обявила война на СССР ??????
23 Януари 2018 12:07
Гласът 23 Яну 2018 09:33 И ако Китай отдавна са подминали САЩ кога ли са подминали любимата Русия? Защото докато САЩ харчат $470 милиарда за наука, а Китай $410 милиарда, Русия харчи скромните $43 милиарда.
Любимата, на много хора Русия, стене под гнета на Капитала ..
Радвам се, Гласът, че повтаряш тука, на нашия форум, изводите на КПРФ ..
Ето за борбата на комунистите и на всички прогресивни хора в Москва за спасяване на Тимирязевската академия!

https://msk.kprf.ru/2017/11/09/33408/

Натисни тук .. "БОРЬБА ЗА СОХРАНЕНИЕ ТИМИРЯЗЕВСКОЙ АКАДЕМИИ
Правительственная политика в области науки и образования, корыстные интересы коммерческих структур и волюнтаризм при принятии решений – всё это, как и многое другое, не может не вызвать роста протестных настроений. Более того, стремление министерских чиновников ограничить (если не отменить) автономию ВУЗов, их вмешательство в кадровую политику высшей школы пагубным образом отражается на её состоянии. Однако общество уже начинает осознавать суть происходящего. .."

Гласът
23 Януари 2018 12:37
sim4o 23 Януари 2018 11:57

Прав си! СССР обявявя война на България. Не е имало начин да я заобиколи - все пак е фашистка България е била враг.
23 Януари 2018 13:00
Затова вчера дигнаха вносните мита на пералните машини и слънчевите батерии. Първите са особено високотехнологични.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД