:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,425,108
Активни 124
Страници 10,717
За един ден 1,302,066

МОТ: 192 милиона души по света са безработни

 
Снимка БГНЕС
Световната безработица през 2017 г. се стабилизира след увеличение през 2016 г. и достигна 5,6%, сочат данните на Международната организация на труда /МОТ/, цитирана от БГНЕС.. Безработните в света през миналата година са наброявали 192,7 милиона души. Този показател с 2,6 милиона надхвърлят равнището от предходната година, показват данните от новия доклад на МОТ за тенденциите в областта на заетостта.

През 2018 за пръв път от три години средното световно равнище на безработица ще спре своя ръст и ще намалее, за момента незначително: от 5,6% през миналата година до 5,5%. Но отчитайки, че расте броят на младежите, излизащи на пазара на труда, тази година броят на безработните ще остане непроменен и ще бъде 192 милиона души, отбелязват експертите на МОТ. През 2018 г., по оценки на МОТ, нивото на световна безработица трябва да намалее до 5,5%. Очаква се, че през 2019 г. нивото на световната безработица ще остане непроменено.

Авторите на доклада също така отбелязват, че в страните с преходна икономика нивото на безработица в периода от 2014 до 2017 г. е нараснало значително. Причината за това е бил икономическият спад в Бразилия и Русия. Експертите подчертават, че дори тези, които работят, не са застраховани от бедността. През 2017 г. 300 милиона души, имащи работа, са живеели с по-малко от два долара на ден. В развиващите се страни и през тази година броят на работещите бедни достига 40% от всички трудещи се.

В държавите с преходна икономика тази тенденция бе спряна: там в бедност живеят 8% от работещите. И макар че техният брой и занапред ще намалява, и в тези, и в другите страни, както и преди е голям броят на хората, които са принудени да преживяват с 2-3 долара дневно. Дори и тези, които работят, не са застраховани от бедност. / БГНЕС Особено внимание авторите на доклада отделят на последиците от застаряването на населението и намаляването на раждаемостта в глобален мащаб. Увеличаването на армията от възрастни ще повлияе на функционирането на пенсионната система и на ситуацията с пазара на труда. В богатите страни, например, през 2030 г. на 10 работещи ще се падат по 5 пенсионери на възраст над 65 години.

През миналата година този показател бе 3,5%. Процесът на застаряване на населението ще доведе също така до увеличение на средната възраст на работещите, особено в Европа и Източна Азия, на първо място Китай. Това ще постави под съмнение способността на работещите да са в крак с развитието на технологиите и промените на пазара на труда. Експертите смятат за необходимо да се предостави на застаряващите служители възможността да получат нови навици и да се вземат мерки за ликвидация на неравенството на пазара на труда, което може да доведе до бедност сред голям брой пенсионери, не успели да съберат достатъчно пари за пенсиониране. Отчаянието е един от най-големите проблеми, с които се сблъскват обществата.

Още една тенденция, за която става дума в доклада, е промяната на структурата на пазара на труда. Според прогнозите на МОТ ще се увеличи броят на хората, работещи в сферата на обслужването и ще продължи бягството на работници, заети в земеделието. В страните с високи и средни доходи ще намалее броят на работещите в индустрията. В бедните страни техният дял дори и да расте, това ще бъде незначително, което, според мнението на авторите на доклада, свидетелства за тенденцията за „преждевременна деиндустриализация“. Т.е. в бедните страни броят на работещите в индустрията ще се съкращава на по-ранните статии на развитие, отколкото в богатите.
7
1215
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
24 Януари 2018 09:18
Уж безработица, пък старците трбвало да работят, дорде пукнат на работното си място
24 Януари 2018 09:34
Ако се предположи, че ниво на безработица под 4% е ниско, даже нормално то 192 мил. безработни от 7,5 милиарда жители на Земята, то нивото е доста под 4% (2,56%). Следователно МОТ става излишен!
24 Януари 2018 09:41
В развиващите се страни и през тази година броят на работещите бедни достига 40% от всички трудещи се.


В тази група е и България.

24 Януари 2018 09:44
Можеше и да цитират поне кои са водещите страни по този показател и кои са последните.
24 Януари 2018 10:14
Колко овчици още за стрижене!
24 Януари 2018 10:53
По една мотика и на нивата!
24 Януари 2018 11:09
и на нивата!


На чия нива?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД