:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Работодателите ще протестират на 28 февруари

Бизнесът вдига протест "НЕ" на далаверите в енергетиката!" в последния ден на февруари - 28-и. За това се договориха национално представителните организации на работодателите. Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

Протестите се организират във връзка с шоковото поскъпване на тока на свободния пазар, което за отделните фирми достига около и дори над 60%. Работодателите недоволстват, че държавните дружества продават евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродават на завишени цени. "На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът - къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори описа ситуацията в енергетиката като "икономическа шизофрения". Бизнесът алармира, че заради спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар може да се стигне до значително повишение на цените и за бита.

НЕДОУМЕНИЕ

"За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът", коментира в събота пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "За съжаление в рамките на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които предлагат такива високи цени. Електроенергията, която дружествата продават, е на цени от 76.09 лв.", коментира тя.
3
1204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Януари 2018 21:00
"Работодателите" !?!?
28 Януари 2018 22:42
Работодателите от сектор ВЕИ ще водят протеста, подкрепяни от Зелените и ДЕОС обединени в Да, България! .
29 Януари 2018 06:58
Капиталисти ще протестират срещу капитализма?
Оксиморон, сър!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД