:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,181,447
Активни 148
Страници 29,130
За един ден 1,302,066

Кирил Ананиев обеща революция в здравеопазването

Министърът смята да предложи изцяло нов модел за медицинската помощ
СНИМКА: БГНЕС
Даниела Дариткова и Кирил Ананиев
Изцяло нов модел за медицинската помощ у нас ще разработи екипът на здравния министър Кирил Ананиев в близките месеци, обяви министърът пред парламента вчера.

"Моделът от 1999 г. се е изчерпал напълно", обяви Ананиев и допълни, че той не може да бъде подобрен със странични и палиативни мерки. "Нашето здравеопазване е болно, то се нуждае от лечение, но толкова години никой не написа рецептата", заяви министърът и припомни, че въпреки че всяка година в сектора се наливат 300-400 млн. лв. в повече, българският пациент не е доволен от качеството на лечението.

Пред парламента Кирил Ананиев пое ангажимент в близките няколко месеца да разработи нов модел за регистриране, функциониране, финансиране и управление на медицинската помощ, който да измести сега съществуващия. Когато той бъде изработен, ще бъде детайлно обсъден с множество експерти от законодателната власт, както и представители на съсловните организации, обеща министърът.

Когато "хората ми повярват на този модел, който ще предложа" ще се изготвят и съответните законодателни промени, каза Ананиев. "Дай Боже, те да станат готови до есенната сесия на парламента, за да може да започне да се работи по новия механизъм от 1 януари 2019 г. А ако времето не ни стигне, ще направим всичко възможно той да влезе от 1 април заедно с рамковия договор за 2019 г.", допълни той.

И според председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ здравният сектор се нуждае от цялостно реформиране. Има разкъсване на връзките между отделните звена на медицинска помощ, допълни тя.

Ананиев обеща генерална реформа по време на дебат по проблемите на общинските болници. Има старо решение на социалното министерство за осигуряване на здравно-социална грижа и тя може да се вмени на общинските болници и да им даде възможност за развитие, припомни Дариткова.

ЗАДАЧА

Депутатите приеха предложение на ГЕРБ в срок до един месец здравният министър да представи в ресорната комисия методика за финансиране на общинските лечебни заведения, а до три да е готов с концепция за стабилизирането им.
31
4997
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
02 Февруари 2018 19:20
Дано Ананиев успее поне малко да озапти Бялата мафия. Именно революция е нужна.
02 Февруари 2018 19:49
ПАК Е БИЛ НА СВАДБА
02 Февруари 2018 19:52
Е сига веке окончателно ни еваа маата...
02 Февруари 2018 20:57
Идеята за смяна на здравната система и много добра. Крайно време беше.

Не е реалистично да върнем модела на здравеопазване, съществувал до 1989 г., макар, че е доказано най-добрия модел на здравеопазване, но можем да променим здравната система, така че да работи добре, ефективно и за здравето на хората.

1. Трябва да решим проблема с 30% здравнонеосигурени. Сегашната система със здравни осигурвки плащани със заплатите и дори и от тези без никакви доходи, очевидно не работи, тъй като от една страна осигурява само половината от парите за здраве (останалата е бюджетна субсидия), а от друга продуцира огромен дял здравнонеосигурени и необхванати от здравната система.

Можем да го решим лесно, като отменим сегашните здравни осигуровки и въведем косвен данък "здраве" плащан заедно с ДДС. 5% осигурява приходи, колкото 8% осигурвки. Ако искаме да увеличим значително парите за здраве, което би било добре, то тогава запазваме ставката от 8%.

Така имаме вече стабилен източник на финансиране на здравната система и нямаме неосигурени. Всички отново са включени в здравната система и я ползват безплатно.

2 . Трябва да решим проблема със скъпото лечение. Това става, като отворим напълно достъпа до здравна помощ. Като премахнем всякакви потребителски такси и ограничения. Така, болните няма да отлагат до последния момент търсенето на лекарска помощ, когато заболяването е напреднало, скъпо и труднолечимо, а ще го правят още при началните симптоми, когато е бързо и евтино излечимо.

3. Трябва да решим проблема с ненужното и свръхлекуване. За целта трябва да унищожим стимула към това и го заменим със стимул за излекуване, при минимални разходи и дейност.

Това може да стане, като заменим принципа на заплащане на здравните заведения, от такъв за дейност, към такъв за разположение.

Практически имаме нужда от национална здравна карта, спрямо която здравните заведения да кандидатстват в открит търг за нужната им сума за годишна издръжка за лечения на определен кръг от заболявания. Спечелилите търговете сключват договори за финансиране и нямат право да връщат или оказват по-малко от медицински нужното лечение на всеки пациент. Ако го направят, губят договора и финансирането.
02 Февруари 2018 21:32
Сега ще има половин година подготовка за реформи, размотаване ... до следващия здравен министър. Или до следващите избори, ако не дай Боже, Бойко пак подаде оставка.
02 Февруари 2018 21:39
Творението на Илко Семерджиев и Иван Костов трябва да се закопае на 2 метра под земята - където отидоха стотици хиляди заради него.
02 Февруари 2018 23:50
Изказването на министъра ме остави с впечатлението, че реформата цели да се орежат 300-400 милиона от парите за здравеопазването. Ако се стигне до революция, жална ни майка на пациентите. И последните кадърни доктори ще избяхат.
02 Февруари 2018 23:54
Татко обеща, че ще ми купи колело. Ама друг път. А семейството на дебелата берта трупа пачки. За да пътува и да си спомня де била е
03 Февруари 2018 01:23
Аз участъков лекар, на стари години, няма да стана!
03 Февруари 2018 04:21
Здравеопазването ще потръгне когато Лекарския съюз започне да наказва лекари, а не да ги прикрива.
03 Февруари 2018 08:39
На здравеопазването наистина му трябва революция, но не ананиевата.
Впрочем, не само на здравеопазването - то си следва общата система.
03 Февруари 2018 09:29
[size=3]Sutor, ne supra crepidam ![/size=3]
03 Февруари 2018 09:32
не само на здравеопазването - то си следва общата система.
03 Февруари 2018 09:43
Само не революции!
Малко рационализъм при харченето и удряне по крадливи ръчички.
На първо време ще даде нужния ефект.
Само не революции!
03 Февруари 2018 09:47
Само не революции!
Малко рационализъм при харченето и удряне по крадливи ръчички.

Рационализъм при харченето просто не е заложен в системата, Бачо Кольо, за кражбите - както в останалите системи.
Фундаментът е изцяло сбъркан, от него читав резултат, каквото и да пипнеш, няма да излезе, а бъговете ще се увеличават до пълен срив.
Опасявам се обаче, че революцията, която има предвид Ананиев, не е тази, която му трябва на т.нар. все още здравеопазване, затова - за неговата наистина НЕ!

03 Февруари 2018 10:06
Що е то "модел"? При това изцяло нов!! Съзнателно не се използва думата "реформа" Неудобно е1 Реформата стартира през 1998г.със Закона за здравнот осигуряване.С биенен на тъпани и свирня. Помнители нар.представители д-р Димитър Итнатов (Мемо), Боре Китов и други нейни вече забравани "двигатели"... Та значи имаме провал на първта реформа и се налага да се прави нова такава, която сега новията реформатор нарич "модл". Ми няколко оценъчни думи за първата реформа и нейните реформатори няма ли да спомене новят ? Кака беше казал един вицепремиер от близкот минало " Егати държавата .......
03 Февруари 2018 10:09
Първо да озаптят частните болници. После ще е по лесно.
03 Февруари 2018 10:12
Ананиев, в демократичните държави прогресът се постига с устойчиво развитие.
С революции се стига само до комунизма.
03 Февруари 2018 12:15
Кирил Ананиев обеща революция в здравеопазването
Министърът смята да предложи изцяло нов модел за медицинската помощ

Счетоводителят с ръкавели се заканва да лиши населението от любимата му клинична пътека (благодаря на зъболекаря-импресионист илко) "Ухапан от алигатор"?
Не е прав!
03 Февруари 2018 17:52
Ами, 20 - те години минаха и договорът изтече. Сега е време за следващия експеримент, сегашният се провали. Бисмарк, Бевъридж, Семашко, Ананиев или отново някакъв тюрлю гювеч? Но, да знаете, че ще има писъци, рев, скубане, дране, самозапалвания, палаткови лагери и т.п. Но каквото и да е! Успех!
03 Февруари 2018 18:37
Neopol,
03 Февруари 2018 18:43
С революции се стига само до комунизма.


Това важи ли за "Великата" френска революция или за American Revolutionary War ?
Те до какво доведоха?
03 Февруари 2018 18:46
Малко рационализъм при харченето и удряне по крадливи ръчички.


Ама у нас харченето (на обществени средства) и крадливите ръчички са неразделни.
Те са в основата на нашата демокрация и пазарна икономика.
03 Февруари 2018 20:22
03 Февруари 2018 20:31
Лекарите са търговци, болниците са търговски дружества, здравето е стока. Дами и господа това е резултата.Вие да не би да очаквахте нещо друго. В стемежа си за " печалби" търговците се самозабравиха. На кьораво и сакато се слагат изкуствени стави ,,,,,,,,,нищо че пациентите им са я с инсулт, я с Паркинсон и прохождането им е меко казано подозрително. Това е един от многото примери.Важното са парите не пациентите, ако не сте разбрали.
03 Февруари 2018 20:35
Това важи ли за "Великата" френска революция или за American Revolutionary War ?
Те до какво доведоха?


До следващия след феодализма обществен строй.
03 Февруари 2018 21:46
До следващия след феодализма обществен строй.


Много марксистко ми звучи.

В случая с британските колонии в Америка не знам да е имало феодални владения. Имало е роби, ама те си остават и след създаването на САЩ. Даже "бащите на нацията", които са написали Декларацията за независимостта и лицемерните приказки за равенството на хората и тиранията на краля са били робовладелци.
03 Февруари 2018 21:51
Можем да го решим лесно, като отменим сегашните здравни осигуровки и въведем косвен данък "здраве" плащан заедно с ДДС. 5% осигурява приходи, колкото 8% осигурвки. Ако искаме да увеличим значително парите за здраве, което би било добре, то тогава запазваме ставката от 8%.
Така имаме вече стабилен източник на финансиране на здравната система и нямаме неосигурени. Всички отново са включени в здравната система и я ползват безплатно.

04 Февруари 2018 11:59
Можем да го решим лесно, като отменим сегашните здравни осигуровки и въведем косвен данък "здраве" плащан заедно с ДДС. 5% осигурява приходи, колкото 8% осигурвки. Ако искаме да увеличим значително парите за здраве, което би било добре, то тогава запазваме ставката от 8%.

Нееее! Сега плащам 3,2 % върху доходите си. А Вие искате да плащам 8% върху разходите си? С останалите предложения съм съгласен - да се цели превенция и излекуване, а не да се изпълни "плана" на пътеката!
04 Февруари 2018 17:45
И аз като Мавродинов не желая да се преминава към % от разходите, вместо сегашния % върху доходите! Да се съглася с Неопол означава да се съглася да ми намалят пенсията с още 8% - всички мои разходи ги финансирам от пенсията си, други доходи нямам! Не, в никакъв случай! Вдигайте ДОД за богатите, прогресивно, вдигайте им и здравните осигуровки, ама не посягайте на пенсията на пенсионерите! Ще изпатите много!
04 Февруари 2018 18:15
Излезе един герберски чиновник, обеща реформи, и десния електорат веднага потъна в сметки :-)
Надай се коньо, колкото имаше реформи в образованието и в правосъдието, толкова и тия ще ги бъде.
ИНак е забавно да гледаш как текат сметки - та 3.5 , та 2.5 % хаха
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД