:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,181,402
Активни 132
Страници 29,085
За един ден 1,302,066

България е в топ 5 в ЕС по високи екоданъци

Фирми и граждани внасят в хазната над 2 млрд. лева годишно, а получават лоша околна среда и наказателни процедури
----
България се оказа една от държавите с най-високи екологични данъци в ЕС. Евростат публикува обобщена картина, според която страната ни е в челната петорка по тежест на този тип облагане. У нас "зелените" данъци дават близо 10% от всички бюджетни приходи от данъци и осигуровки, докато делът им средно за ЕС е едва 6.5%.

Пак по данни на Евростат само през 2016 г. българските фирми и граждани са платили 1.334 млрд. евро, или 2.1 млрд. лева различни видове налози. Такива са например акцизите, с които се облагат бензин, дизел, нафта, ток, или таксите, които плащаме за найлоновите торбички. Смисълът на екооблагането е да намали потреблението на замърсяващи производства, стоки и услуги и да осигури пари за различни пречиствателни съоръжения и екомерки.

Отделно от събираните от българските данъкоплатци средства всяка година чрез оперативните програми страната ни получава милиарди от ЕС, за да инвестира в чиста околна среда. Въпреки това продължаваме да дишаме мръсен въздух, пием вода със съмнително качество, в морето се изливат фекални потоци. А страната ни е сред най-честите нарушители на европейското екозаконодателство и откакто е член на ЕС, е попадала в черните списъци на ЕК за наказателни процедури в тази област над 80 пъти.

Европейската статистика обхваща четири категории екологични данъци: енергийни (за горивата), транспортни (за внос, продажба, регистрация на моторни превозни средства), за замърсяване на околната среда и за използване на природните ресурси.

Темата за въздуха, който ни трови, стана особено гореща напоследък, но управляващите нямат ясен план за действие и тестват стихийни мерки - като въвеждането на "зелен" билет за градския транспорт в София в дните с голямо замърсяване. И докато с едната ръка събира милиарди от данъкоплатците като екоданъци, с другата ръка държавата раздава субсидии на бедните граждани да се топлят с дърва и въглища - а това са най-вредните за въздуха горива.

Властите са безпомощни да се справят и с друг екокошмар - старите коли, бълващи отрови и прахови частици. "В България да притежаваш и ползваш стар автомобил е лесно и евтино, затова сме се превърнали в автомобилното гробище на Европа", призна министърът на финансите Владислав Горанов вчера в парламента. "Откритието" си той сподели по повод на депутатски въпрос. Георги Гьоков (БСП) поиска министърът да каже предвиждат ли се някакви данъчни промени, които да стимулират българите да си купуват по-нови и "по-еко" коли, така че да намалее вносът на трошки от Западна Европа. Сега местният данък зависи от това в коя година е произведен автомобилът и правилото е - "по-нова кола, по-висок данък", т.е. облагането е по-обвързано с доходите, отколкото с принципа по-големият замърсител плаща повече. "Автотранспортът е един от основните източници на замърсяване на въздуха, а темата се обсъжда особено оживено в момента, планирате ли мерки за стимулиране на използването на нови коли за сметка на намаляване на броя на по-старите", попита Гьоков.

Вместо ясен отговор Горанов обеща да поведе дискусия за мерките, които могат да бъдат взети. И обясни, че данъчните решения са трудни и трябва да се търси разумен баланс, защото хората са бедни и не могат да бъдат наказвани с високи данъци за това, че карат стари коли. Финансовият министър посочи, че за по-новите автомобили, отговарящи на по-високите евростандарти, и сега има облекчения - 20 до 60% от размера на данъка, а електроавтомобилите са изцяло освободени от данък. В същото време той загатна, че данъчни промени ще има и те ще залегнат в промени в Закона за местните данъци и такси, защото "концепцията" за облагане на движимите и недвижими имущества се нуждаела от усъвършенстване.НА МУШКАТА НА ЕК

Околната среда е един от секторите, за които, откакто е член на ЕК, България най-често получава "жълти" и "червени" картони от Брюксел. В момента има осем наказателни процедури, открити от ЕК срещу страната ни за нарушения и неспазване на европравилата за опазване на околната среда. Три от процедурите са в областта на биоразнообразието, други три - за качеството на въздуха. По една процедура има за нарушения на евродирективите за отпадъците и отпадъчните води. Някои от нарушенията вече са отнесени в Съда на ЕС и България е заплашена от огромни глоби. Според ресорното министерство екологичното законодателство на Евросъюза е много обемисто и това била една от причините за многото нарушения и наказателни процедури срещу България в тази сфера. По данни на МОСВ от 1 януари 2007 г., когато станахме част от ЕС, досега срещу страната ни са били стартирани общо 82 наказателни процедури в областта на околната среда. Добрата новина е, че 74 от тях все пак вече са прекратени - т.е. София е успяла да убеди Брюксел, че е взела необходимите мерки.КОЙ КОЛКО

Делът на екологичните данъци в ЕС варира значително - 11.7% в Латвия, 10.6% в Словения, 9.8% в Гърция, 9.6% в България, докато в Германия, Швеция, Франция е под 5% от всички данъчно-осигурителни приходи. Като сума най-много екоданъци събират Германия и Великобритания - по 58 млрд. евро, Дания и Полша - по 11 млрд. евро, Швеция - 10 млрд. евро, и др.
11
3459
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
02 Февруари 2018 19:48
Фирми и граждани внасят в хазната над 2 млрд. лева годишно, а получават лоша околна среда и наказателни процедури

Парадокс или нещо с тривиално обяснение, което според ББ няма в Б-я ?
02 Февруари 2018 21:02
02 Февруари 2018 23:14
Фирми и граждани внасят в хазната над 2 млрд. лева годишно

Въпросът е само един.Къде са парите?И по-точно Кой?Той?Ааа,забравих Той само дава.От джЕба си..
03 Февруари 2018 01:05
некомпетентен матреал. апцалутно. започнах да пиша коментари, но зарязах - почти всяко изречение е или неверно, или спорно, или просто невежо. а дълги коментари никой не обича да чете. с една дума - зеро! толкова, засега.
03 Февруари 2018 09:18
Когато матриалът гласува за ДЖЕРБ, получава това. От джендъри толкова. Който иска промяна да се замисли.
03 Февруари 2018 17:32
Ами ако вдигнат данъците върху доходите и печалбата до ‘европейски’ нива и ДДС до 23-4%, дали няма да се ‘оправи’ положението?... поне в класацията...
***
а туй, че и Нено и Фънди su.k в екологията си е самата истина, ама като си ги избираме ‘без топки’ (в преносния смисъл - пояснявам) - кой ни е виновен?...
03 Февруари 2018 19:21
Е, все някои трябва да са в топ 5 . Трагедия от това не трябва да правим. Все някой е мислил и преценил. Мотиви, аргументи, преценки.
Лично аз, много мразя разни дилетавти да се бъркат в решенията ми.
03 Февруари 2018 19:30
Пък те, журналистите, са повечено дилетанти. Ами, подбирайте си ги, както правят янките. първо се квалифицират като специалисти, съответно, после добиват правото да коментират съответната област от живота.
03 Февруари 2018 21:35
Драга Юлиана, ако някой някога Ви е дал диплома за нещо, и ако го уважавате, скъсайте си дипломата и на никого не казвайте за грешката му. Или просто се откажете да пишете подобни глупости като този си шедьовър.

Ровър е абсолютно прав. Rover,
04 Февруари 2018 07:34
Или просто се откажете да пишете подобни глупости като този си шедьовър.

Като и този си шедьовър.
Ама пък протестирваме срещу задната позиция за свободата на словото, БЕ!
05 Февруари 2018 08:55
Свободата на словото е свобода за изразяване на мнение, а не манипулация и изнасилване на факти, и откровени лъжи с цел да си докажем тезата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД