:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лични лекари отказват да запишат тежко болна в листите си

Жена с онкологично заболяване в Русе не е могла да се запише при личен лекар, тъй като всички общопрактикуващи, които е потърсила, са й отказали. До миналата година Славея Йорданова е имала личен лекар, но той е починал и тя трябва да избере друг, съобщи БНТ.

"Ходих в първа поликлиника, ходих при доста доктори, обаче отказват. Казват - няма място", обяснява жената. Тя е с миелом и често се налага да ползва направления за специалист и изследвания. "Трябва да ходя в София на оценка за костен мозък. Може след това да ми назначат някакво друго лечение. Аз просто не мога без личен лекар. Освен това, ако ми се наложи една банка кръв да ми прелеят заради хемоглобин, всичко се случва, няма да има кой да ми прелее без личен лекар", притеснява се болната жена. Тя смята, че една от причините лекарите да отказват да я впишат в пациентските си листи е именно, че е с тежко заболяване.

От районната здравна каса в Русе обясниха, че има недостиг на общопрактикуващи лекари - от началото на годината броят им е намалял с още трима. За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и вече са 103. От тях 27 са с пациенти над границата от 2500 души, над която са длъжни да наемат втори лекар, а 18 почти са я стигнали. От РЗОК смятат, че това също може да е причина лични лекари да отказват да запишат пациент - ако са близо до границата от 2500 пациенти и трябва да наемат още един общопрактикуващ.

"На тази жена ще предоставим адресите и телефоните с номера на всички лични лекари в Русе да си избере според местоживеенето, където е най-удобно", заяви пред БНТ Калоян Копчев, директор на районната здравна каса.

РЕШЕНИЕ

При подобни случаи - когато избраните от пациента лични лекари отказват да го запишат, РЗОК има право да впише служебно пациента при общопрактикуващ лекар, обясниха от здравната каса.
15
1599
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
05 Февруари 2018 20:50
Ми кво дреме въпросната РЗОК ? Айде стига произвол! А на всички отказали - парична санкция, по хилядо лева примерно!
05 Февруари 2018 21:38
А ако докторите наистина имат предписан лимит и са го запълнили? Каквото и да правят, все ще са в нарушение.
05 Февруари 2018 23:09
Това последното изречение изкърти всички мивки в окръга. Няма такова нещо. Служебен избор се прави само ако в НАСЕЛЕНОТО МЯСТО няма нито един семеен лекар, както и за затворници. Толкова. Никой пациент няма право да стъпи в частната ми практика без изричното ми съгласие. И вместо да плюете наред мен и всички мои колеги, вземете и попитайте ЗАЩО СЕ СТИГНА ДО ТУК!
06 Февруари 2018 08:53
Добре, питаме те, Хипокрите - защо се стигна дотук ? Отвори ТЕМА НА ФОРУМЦИТЕ! Пък може после на Киро да я пратим - нали той изцяло нова реформаМОДЕЛ обеща оня ден в Парламента да направи и внесе!
06 Февруари 2018 10:29
Не ме учудва. Навсякъде е трудно да смениш личен лекар- капацитетът им е запълнен, а нови не се появяват. И не виждам как може да натоварят някого с допълнително пациенти, ако капацитетът му е запълнен и не иска да си разширява практиката? Или просто е по- възрастен и не може да работи с 2500души, иска с 1500?
06 Февруари 2018 11:21
Освен в здравеопазването,в коя друга сфера държавата вменява социална дейност с явна загуба(съжалявам за израза,но това е истината при тези обстоятелства) на ЕТ ; ЕООД ; ООД ; АД (това са формите,под които лекари,болници и аптеки са длъжни според законодателството ни да работят)? Питам се,защото не знам?Мисля обаче,че това е сбъркания начин,затова се стига до такива абсурди.
06 Февруари 2018 11:40
В така нескончаемия "преход" т.нар. ни "държава"(разбирай -обръчи,главички,парчета от баница и др.досегашни нарицателни) е с голяма налетност и хъс когато има да се разпределят лесни пари с "държавна поръчка",когато работата е свързана с липса на достатъчно пари,неприятности,главоболия и отговорности се търси начин с промяна в законите тези неща да се задължат законово други но не и държавни структури и юридически субекти.Изключвам депутатските частни болници-на всички ни е ясно защо никнеха като молове след дъжд.
06 Февруари 2018 15:04
Натисни тук
Всичко започна с хроничното недофинансиране на системата. От там последва бюрократичния тормоз върху системата и съсловието, така щото да бъдат принудени двете да кретат някак си, за кеф на ламтящия за "безплатно" здравеопазване електорат. Който твърди, че с 3-4 милиарда, колкото е бюджетът на цялото ни здравеопазване и се равнява на годишния бюджет на голяма европейска болница, може да се осигури европейска грижа за 7 милиона българи - просто ЛЪЖЕ.
Вече конкретно. Всичко което госпожата от репортажа очаква да получи от семейния си лекар, всъщност е добре уредено в нормативната база и в нея категорично тези задължения са вменени на местният Комплексен Онкологичен Център, това е наследникът на едновремешният Онкодиспансер. Аз лично бих я записал, но няма да и дам нито едно направление във връзка с онкологичного и заболяване. Въпросният КОЦ е на директно подчинение на Министерството на здравеопазването и ако там има някакви лоши практики, то проблемът е всъщност на МЗ. Да си го оправят. Семейният лекар не е изтривалка за ничия нечиста заради несвършена работа съвест.
06 Февруари 2018 16:39
Хипократ2006
06 Фев 2018 15:04
06 Февруари 2018 17:12
Никой пациент няма право да стъпи в частната ми практика без изричното ми съгласие.
сигурен ли си? има някакви възможности за смяна на опл и регистрация по електронен път. да не се окаже, че в един момент само те осведомяват как си придобил допълнителни пациенти
06 Февруари 2018 17:22
Колеги, важно е да знаем правата си относно вмененото ни принудителното регистриране на пациенти и в последствие обслужването им, че имаме две солидни законови разпоредби, едната от които е Конституцията на Р. България в чл. 48 : (4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд. Втория е КОДЕКС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА НА ЛЕКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 85 ОТ 2013 Г.) в Чл. 12. Лекарят може да откаже лечението и консултацията, когато е убеден, че между него и пациента липсва необходимото доверие или липсват условия за изпълнението на неговите професионални права и задължения. Това не се отнася до задълженията му да окаже медицинска помощ при спешни случаи. (2) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2013 г.) Лекарят има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му. В L В заключение: Робството е отменено 1865г., а 8 часов работен ден е въведен от 1915 г.
Позволявам си да копирам писание на колега от друг форум!
06 Февруари 2018 19:30
ламтящия за "безплатно" здравеопазване електорат.

Аз не искам БЕЗПЛАТНО, а КАЧЕСТВЕНО здравеопазване. Спрях да използвам "услугите" на джипи-то защото губя време и нерви. Вече ходя директно при специалист и си плащам кеш, в брой и на ръка! Да, но плащам и здравни осигуровки и то в максимален размер, като по този начин подсигурявам съществуването на така наречените "лични лекари", които според мен, а и не само според мен са абсолютно излишно звено във веригата. От друга страна, никой не ми възстановява дадените кеш пари на специалистите. Оказва се, че плащам два пъти за едно и също нещо.
Не е ли по добре, пациентите да плащат на лекарите кеш, а след това да си получават обратно парите от касата.
06 Февруари 2018 19:35
за кеф на ламтящия за "безплатно" здравеопазване електорат.


Това се родее с "алчни старци изпълзяха на припек".

Хипократе, при всичкото ми уважение към професията и другите ти мнения, така не се пише.
Олеква ти тезата, че с малко пари не може да се направи качествено здравеопазване.
06 Февруари 2018 20:35
А сега си припомнете аргументите за въвеждането на институцията на личния лекар.
06 Февруари 2018 23:28
Онзитам, разбирам недоволството ти! Аз също осигурявам себе си и съпругата си на максимален доход и въпреки това плащам доста неща от джоба си. Кофти е наистина, но не сме ние виновни за това. Условията на здравните ни осигуровки са такива. За моята практика съм спокоен - 2000 пациента, тези с час влизат обикновено точно на часа си или с макс 20 мин закъснение. Тези без час рядко им се налага да висят повече от час в чакалнята на амбулаторията ми. За другите колеги не мога да отговарям. Ще ти кажа и нещо, което няма да ти хареса: Такива като теб въобще не са ценни за практиката - касата плаща 1.05 лв на месец на глава, я се появиш за профилактичен преглед, я не. Устата ти знае прекалено много и губя неприятно много време да те убеждавам,че разбирам повече от медицина от теб. Истинските пари идват от профилактиката и диспансерното наблюдение на хронично болните (основно пенсионери) и децата (за педиатричните практики). Хем са задължително здравноосигурени, хем обикновено нямат пари за частни прегледи и щат не щат минават през нас. Те ми плащат ипотеката на кабинета и те изплатиха новата ми кола. Това е положението. И още нещо! Достатъчно стар и помъдрял съм, че да се опитвам да наливам акъл и вкарвам в правия път всеки срещнат. Казвам си мнението, който има уши - да слуша, който не - да се оправя. Аз си го прехвърлям в левия крачол, щото опашката чака. И понякога Господ ме възнаграждава за търпението като завръща някоя заблудена душа, след като е ходила като гламава и плащала луди хонорари на този и онзи капацитет, наритали са я здраво и са я направили на маймуна. И не можеш да си представиш какъв душевен оргазъм изпитвам като им гледам овчия поглед и гузните физиономии и слушам тъпите им обяснения за безумните постъпки. Щото навън, в системата на здравеопазването е джунгла, приятелю и хищниците там са на глутници. И рядко се случва някой да не хлътне в някоя яма ако не се допита до мен. Та така. Желая ти всичко най-добро и моля админът да ми прости някои по-остри изрази. Днес съм прегледал над 60 пациента, нагледах се и се наслушах на всевъзможни дивотии и вече ми е писнало от всичко!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД