:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,431,063
Активни 143
Страници 16,672
За един ден 1,302,066
Интервю

Борисов се определя като "зелен", но правителството не защитава природата

Съпредседателката на групата на зелените в Европарламента Ска Келер се тревожи също така от корупцията и от харченето на европари за пропагандни цели на властта
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Франциска Мария "Ска" Келер е съпредседател на Групата на зелените/Свободен алианс в Европейския парламент. Родена е на 22 ноември 1981 г. в град Губен, провинция Бранденбург в Германия. Евродепутат е от 2009 г. През 2014 г. се състезаваше като "водещ кандидат" за поста председател на Европейската комисия. Изучавала е ислямознание, тюркология и юдаистика в Берлинския свободен университет. После продължила образованието си в Истанбул. Омъжена е за финландец. Освен родния си немски език говори английски, френски и испански, както и малко турски и арабски.
- Г-жо Келер, чувствате ли министър-председателя на България Бойко Борисов като "зелен човек", какъвто сам се представи миналия месец в Европарламента в отговор на ваше изявление?

- Напълно подкрепям самоопределението и всеки може да се чувства какъвто желае. Но съвсем ясно е, че правителството не защитава природата, което не подхожда на човек, определящ се като "зелен". С промяната на плана за управление на Пирин и с планираното пътно строителство в Кресненското дефиле виждаме, че защитата на природата не е приоритет на това правителство.

- Какво привлече вниманието на групата на "зелените" в Европарламента към България, за да възложите написването на доклад за нейната корупция?

- Ние следим какво става във всички страни - членки на Европейския съюз. Тук има наш партньор - Партията на зелените, с която сме в близък контакт, и от дълго време наблюдаваме какво става в България. Но първото председателство на България на Съвета на ЕС е наистина важна причина да се вгледаме по-специално в нея - дали тя свети като модел за другите държави в ЕС, но също и да видим дали има неща, които не вървят съвсем добре. Поръчахме написването на доклад за корупцията в България, имайки предвид нейното председателство.

- България ли е първата страна, която поставяте под свой мониторинг?

- Вниманието ни към корупцията е насочено не само към България. В сряда имахме дебат в Европарламента за корупцията в Румъния. По-рано правихме доклад за Малта, когато бе председателка на Съвета на ЕС - наистина не точно за корупцията, а за укриването на данъци. Така че във фокуса на нашето внимание не е само България. Освен в доклада за нея правим препоръки към целия Европейски съюз, защото мислим, че много неща не са наред също на европейско равнище - в европейските институции.

- Но започнахте с доклад за корупцията в България...

- Както казах, първият доклад бе за укриването на данъци в Малта по повод нейното европредседателство. Сега председател е България и характерният проблем, който виждаме, е корупцията. Следващият председател е Австрия и ще видим какъв доклад да направим за нея. Би трябвало Европейската комисия да пише доклад за корупцията във всички страни членки (но след първия през 2014 г. така и не се появи вторият през 2017 г. - бел. ред.).

- Мислите ли, че България е постигнала някакъв успех в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, щом председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е склонен да спре действието на Механизма за сътрудничество и проверка до края на тази година или следващата година, когато изтича неговият мандат?

- И за България, и за Румъния има мониторингов механизъм от самото им присъединяване. Много насърчително е, че има напредък и в двете страни. Но приложението е различно. Има промени на закони, които затрудняват положението. Гледайки България, виждаме, че няма толкова високопоставени лица, осъдени за корупция, колкото в Румъния - бих казала даже николко. България реши в края на миналата година да приеме специален антикорупционен закон, което по принцип е добре, но като се вгледаме в закона, виждаме много недостатъци. В Румъния има предложение за промени в закона за съдебната власт, които биха поставили правосъдието под засилен политически контрол. Там се готвят промени и в Наказателния кодекс, които, ако минат през парламента, ще бъдат бедствени, защото ще декриминализират корупцията. Така че макар и да са постигнали успехи през последните години, могат да преминат много бързо към обрат. Затова и там остава много работа да се свърши.

- Ще отправите ли парламентарно запитване към г-н Юнкер по въпроса за корупцията в България, защото, ако за Румъния проблемът е да няма връщане от постигнатите резултати, в България все още чакаме някакъв резултат? Опасявам се, че той помага на българските власти да крият истината за организираната престъпност и корупцията, като отричат съществуването им.

- Когато българският премиер (Бойко Борисов) представяше в Европарламента приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, Юнкер беше там. Аз поставих въпроса за корупцията и той отговори. Мисля, че има голям проблем, защото той се опитва да се представи за най-добър приятел на Борисов в усилието си да доведе до успех българското председателство. Това е разбираемо при наличието на проблеми с други държави в Централна и Източна Европа, но корупцията не може просто да се забрави и да си кажем: "Да не говорим повече за това", защото тя подкопава всичко. Затова не смятам, че е добра идеята да се спре мониторинговият механизъм. Нещо повече, Комисията трябва да наблюдава всички държави и да огласява какво е забелязала. Също така е важно Комисията да погледне и себе си, щом има претенции към други хора. Необходим е механизъм за мониторинг и над европейските институции.

- Българските "зелени" не са представени в Европарламента. Готова ли сте да станете техен глас в Брюксел и Страсбург?

- Правя каквото е по силите ми. Поддържаме координация от известно време, но най-добре ще бъде да си спечелят собствено място в Европарламента, защото дори не разбирам български. За нас (групата на "зелените" - бел. ред.) е много важно да имаме по-голямо представителство от Изтока.

- Имате ли информация какво е състоянието на свободата на медиите в България и защо е класирана на 109-о място по свобода на словото от Репортери без граници?

- Чух, че положението не е прекрасно, че правителството има най-добри приятели в медиите и не толкова добри. Но се надявам вие да ми помогнете да се ориентирам по-добре.

- Скоро излезе "Бяла книга за свободата на медиите в България". Можете да я прочетете.

- Ще се запозная с интерес. Знам, че друг проблем е разпределянето на европейски пари от правителството между вестници, телевизии и други медии за рекламиране на европейски програми. ЕС трябва да се заеме и с този въпрос.

- Ще се кандидатирате ли отново за председател на Европейската комисия?

- Едва започваме да обсъждаме в партията каква да бъде процедурата, дали да имаме водещ кандидат, дали да е един, или да са двама. Всичко ще се реши през май.

- Съгласна ли сте да има транснационални кандидати за евродепутати?

- Да, но за жалост тази седмица загубихме гласуването в ЕП по този въпрос. Мисля, че това е много добра идея, защото и сега се смята, че евродепутатите работят за всички европейски граждани. В действителност много депутати се придържат към националните интереси и никога не са излизали от локалната си сфера. Сега съм в България, другата седмица ще бъда в Гърция, пътувам навсякъде. Това трябва да стане норма за всеки член на ЕП. Транснационалните листи ще дадат възможност например на "зелените" да включат представители на държави, които нямат силни зелени партии. Ще дойде денят, когато това ще бъде възможно.

24
3709
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
09 Февруари 2018 19:33
Странно! Светослав Терзиев в ролята на млада репортьорка задава предварително написани (от някой) въпроси...
..........
Сашо Дончев: Принципите, които защитава една медия, са принципите на нейния собственик.
09 Февруари 2018 20:07
Просто зелена бълвоч....пфуууу...баси смрадта...
09 Февруари 2018 20:27
Г-жо Келер
09 Февруари 2018 20:29
*
09 Февруари 2018 23:56
Сашо Дончев: Принципите, които защитава една медия, са принципите на нейния собственик.

10 Февруари 2018 00:33
Боко е зелен като авокадо и има същата форма.
10 Февруари 2018 08:06
Много се радва, че Келер пак повдига позабравеният въпрос за скоростният път (не магистрала) през Кресненското дефиле).
Срамно е, че заради кпрупцията България ще се лиши от истинска магистрала до Кулата.
.
Нека припомня:
Има одобрено Европейско финансиране за тунел от две тръби, койта радикално и веднъж завинаги да реши транспортния проблем на крайната югозападна част от България.
Обаче спонсорите на Борисов от магистралната мафия ( вкл. Валентин Златев и скандалният кмет на Симитли) не умеят да строят тунели.
Освен това тунелът не предполага допълнителни доходи от корупция - отчуждения на парцели, спекулация с терени около пътя, строеж на бензиностанции, капанчета и т.н.
А теренът е прекрасен за тунели пресечен с невисоки скалисти хълмове, благоприятствуващ изграждането на къси и евтини вентилационни шахти.
10 Февруари 2018 08:11
Боко и патриотите ни лъжат със смешни за всеки специалист заплахи за радиоктивност.
Ами гранитът и сиенитът навсякъде по света са радиоактивни.
Нарича се естествена радиоактивност.
Много от собствениците на къщи в престижните селища в полите на Витоша (а и на цяла нова Ангкия в САЩ) имат радиоактивен ксенон в мазетата си.
Решението е просто да се проветрява.
10 Февруари 2018 08:21
От инженерна гледна точка и при модерните технологии тунелът е най-евтиното и бързо - единствено възможно решение за магистрала през Кресненското дефиле.
Прото копаеш.
За последните 10 година "фалиралите" гърци изградиха серия от до 10 километрови тунели около Лариса на подобен на Кресненския терен.
Който вярва на врелите некипели на Бойко, да се разходи за един ден 150 км от Солун по магистралата за Атина (а после може да се върне през Метеора и Верея по друг маршрут за да види още многойилометрови тунели, подобни на първоначално планираните през Кресненското дефиле.
10 Февруари 2018 08:22
С две думи - проблемът на Бокова България е корупцията
10 Февруари 2018 08:54
Че къде и кога "зелените" са защитавали природата?
Циганите избиха костенурките , изсякоха горите ,засраха навсякъде с боклуци ,унищожиха парковете - "зелените" всичко това не го забелязаха ,а споделяха как им пречи атомната енергетика и искаха навсякъде да е ВЕИ.

Та нима ние ,българите не помним типични членове на "зелени" организации?
Филип Димитров и Свободка Стефанова ,примерно.

Оказа се - Свободки Стефанови има и в ЕС.
10 Февруари 2018 09:23
Ска Келер
10 Февруари 2018 11:02
Но съвсем ясно е, че правителството не защитава природата, което не подхожда на човек, определящ се като "зелен". С промяната на плана за управление на Пирин и с планираното пътно строителство в Кресненското дефиле виждаме, че защитата на природата не е приоритет на това правителство.

10 Февруари 2018 11:08
Келер
10 Февруари 2018 11:45
Сашо Дончев: Принципите, които защитава една медия, са принципите на нейния собственик.

"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други."

Граучо Маркс
10 Февруари 2018 11:50
Pazacho, идеята с тунела има един съществен кусур и той е, че е СКЪПО. И строителството на дълги тунели, и експлоатацията им. Аз от останалата България не съм съгласна целия паричен ресурс за години напред да се изсипва в югозападния ъгъл. Тунел 15 км- може ако: 1) Проектът е изцяло на концесия; и 2) Преминаващите да плащат на преминаване колкото се получи на база целогодишна поддръжка- без винетки и връзка с останалата ТОЛ систем- само за ТОЗИ тунел- примерно ако 1 лека кола трябва да плати 200-300лв за едно преминаване и концесионерът счита че ще има желаещи да си го прави.
10 Февруари 2018 12:01
Боко е зелен като авокадо и има същата форма.


Боко има и друг аватар - зелен слон-пожарникар с маркуч!

(снимка: натиснете тук)

10 Февруари 2018 12:07
Граучо е по-велик философ от братя Карл и Фридрих!

(снимка: натиснете тук)

10 Февруари 2018 12:25
10 Февруари 2018 17:08
https://www.facebook.com/SkaKellerMEP/videos/1178367898959912/
10 Февруари 2018 17:12
Татяна,
1. Експлоатационната цена на тунелите зависи от цената на принудителното вентилиране.
Обаче в Кресненското дефиле вентилирането ще е евтино поради спецификите на терена - ниски хълмове и ридове в пресечен терен.
При добро инженерно решение принудителното вентилиране може даже да се окаже напълно излишно. (за разлика от тунелите под Алпите, където вентилационните шахти са дълги километри)
Тунелът през дефилето всъщност няма да е един, а няколко, а вентилационните шахти ще бъдат с малък диаметът и с дължина няколко десетки метри - т.е. вентилирането ще е естествено, а принудителното (ако има такова) ще се пуска само в аварийни случаи.
Ако не беше корумпиран, Боко може да се разходи до Лариса и Верея в южната ни съседка, за да види как се строи поредица от естествено вентилирани тунели с обща дължина около 30 километра.
.
2. Строителната цена на двете тръби на тунела също ще се окаже по-ниска от цената на наземно строителство, понеже се избягват разходите за отчуждаване на парцели, отстраняване на наземна комуникация и строителството на нова такава - електро и водопроводи. мостове, пресечки с други пътища и т.н..
.
3. Дори и да се изгради скоростен път през Кресненските ридове, след 2-3 десетилетия пак ще трябва да се строи истинска магистрала с тунели.
.
Най-съществената пречка пред изграждането на тунел в Крененското дефиле е, че при него корупционните разходи са многократно по-ниски отколкото при наземното строителство - спекулации с терени почти са невъзможни, а и консултантските разходи са ограничени и т.н.
Просто запретващ ръкави и копаеш...
Точно това плаши родните магистрални строители, които до един са приятели и спонсори на Бойко и Цветелина.
10 Февруари 2018 17:35
Борисов се определя като "зелен"


Истински гринго.
зеленую военную форму
«Green, go home!»
Green go — гринго
10 Февруари 2018 21:39
ТОВА да не ти е в къщата...
11 Февруари 2018 14:55
Тя пък таа санким много убава!!!
Евродепутатка ,сър!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД