:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът обяви за опасни поправките в НК срещу фирмите

Новите текстове противоречат на конституцията, заявиха работодателите
СНИМКА: архив "Сега"
***
Предлаганите от правителството промени в Наказателния кодекс (НК) противоречат на конституцията и могат да доведат до наказателен произвол. Това заявиха четирите работодателски организации у нас - Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Това е поредната критика срещу законопроекта, който в момента се разглежда в парламента. Остра критика към текстовете преди няколко дни отправи ръководителят на Катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на СУ проф. Пламен Панайотов. Поправките не бива да се приемат, защото всяко нарушение на служебните задължения в частния сектор би се третирало като престъпление, обясни Панайотов в силно критично интервю за lex.bg.

Ще бъдат засегнати ръководителите - управители и директори, на около 400 хил. фирми и над 40 хил. неправителствени организации, включително шефове на болници. Досега при неизпълнение на договор недоволната страна може да съди другата за неизпълнение или обезщетение по гражданските закони. Идеята на управляващите обаче е да се носи наказателна отговорност и признатите за виновни да имат качеството на престъпници.

"Текстът не съдържа ясни критерии, които да разграничават нарушенията по начин, който категорично да определя вида отговорност, която трябва да бъде понесена - дисциплинарна, административна или наказателна. Това би създало тълкувателен хаос и произвол при правоприлагането", пише в становището на работодателите.

Друг проблем според работодателите е опитът да се пренесе механично разпоредбата за длъжностно престъпление от публичния в частния сектор. "Новата разпоредба дава възможност да се търси наказателна отговорност за гражданскоправни отношения", твърдят работодателите. Проблемът с този текст е, че предвижда наказание за неизпълнение на служебни задължения от длъжностно лице, от което настъпват вреди "за друго физическо или юридическо лице или обединение". Длъжностно лице в случая може да бъде управител, директор на фирма или човек, на когото е възложено някакво управление на имущество.
4
1754
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
09 Февруари 2018 21:01
Друг проблем според работодателите е опитът да се пренесе механично разпоредбата за длъжностно престъпление от публичния в частния сектор. "Новата разпоредба дава възможност да се търси наказателна отговорност за гражданскоправни отношения", твърдят работодателите. Проблемът с този текст е, че предвижда наказание за неизпълнение на служебни задължения от длъжностно лице, от което настъпват вреди "за друго физическо или юридическо лице или обединение". Длъжностно лице в случая може да бъде управител, директор на фирма или човек, на когото е възложено някакво управление на имущество.


Спомням си, че някога Татарчев обвини всички шефове на фалираните "от Виденов" банки в горното длъжностно престъпление, ама съдът ги ОПРАВДА -щото банките били частни, и шефовете им НЕ били длъжностни лица... Съдът тогава си послужи със сегашните аргументи на работодателските организации, и на Панайотов от ЮФ на СУ, вицепремиер в Кабинета на Симо Мадридски!

Апропо, именно Симовите орки-аватари в тогавашното НС, НДСВ-арите проф. Димитров (беше дълго време шеф на Сметната палата), лицето Иван Искров, шефът на БНБ, който ни причини ГРАБЕЖА КТБ, внесоха тогава в НС законопроект за отпадане на текст от НК, вкаран там след фалита на дузината банки, според който текст ако даден банков кредит стане "лош", като виновен се привлича не само кредитополучателят, но и съответните лица в банката...

Заради този текст в НК банкстерите бяха врътнали кранчето на кредитирането, и икономиката стенеше от това "замразяване"!

Но професорът Димитров, любител на източните бойни изкуства, и Иван Искров, който дуети пееше с Цветан Василев, "отрязаха главата" на омразния на банкстерите текст в НК, и пак започна раздаването на кредити, предварително замислени като бъдеще лоши кредити! От това славно дело на Димитров и Искров тръгна лечка-полечка "кашличкото", който порасна в Монстера КТБ, и в сегашните (в края на 2017) 10.9 процента лоши кредити от 100-те милиарда, раздадени от сегашните банки, банки-херувими, банки, дето никога, според мазния арменец, главен изпълнителен директор на една банка, и шеф на Асоциацията на банките в България преди Андронов, ама никога не си позволявали да прилагат "недобрата" банкова практика, която Цветан Василев, прилагал....
10 Февруари 2018 09:42
Тези партийни издънки защо си мислят, че са свещенни крави и могат да експлоатират хората до безкрай? Не им вярвам, защото до преди време тези същите ме убеждаваха, че частната собственост е вредна, а сега първи капиталисти.
11 Февруари 2018 09:01
Имам познат, който много години е работил с трудов договор, но няма стаж защото не са му внасяни осигуровките. Начислявани са, но не са внасяни. Работодателите му когато ги натисне държавата, през 5 години прехвърляли фирмата на някой циганин и откривали нова. И човека остава без стаж.
Това не е ли престъпление?
11 Февруари 2018 09:12
Не е бе, Dude - капитализъм Е, истинският, сиреч ДИВАШКИЯТ, а.к.а. нашенският! Капитализъм, който НЕ е като при немците! Или при скандинавците!

Ама така ще е, като от 1991 насам, горницата от 2.5 милиона до 6 милиона (толкоз бил реалният брой граждани с правото, фиксирано в Чл.42 на Конституцията) вярвате, че 240-те в НС, вие ги избирате! Избирате,грънци! Ние, споменатите 2.5 милиона НЕ вярваме, и защото знаем, че правото ни по Чл.42 не е да дращем връз квадратчета и кръгчета в изборната бюлетина, а ИСТИНСКИ, РЕАЛНО да избираме, отговорихме с ДА на първия референдумен въпрос! Което ДА означава СТИГА ВЕЧЕ партийните върхушки вместо НАС да решават кои 240 да парашутират в НС, и да ни карат да ги наричаме НАРОДНИ представители!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД