:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,281,638
Активни 174
Страници 16,233
За един ден 1,302,066

Новият бюджетен трик на властта - надписване на разходите

Правителството демонстрира как и вълкът е сит, и агнето е цяло - при увеличени публични харчове приключва годината с излишък.
Калоян Стайков
За втора поредна година консолидираният бюджет приключва с излишък - при очаквания за дефицит. Прогнозираният недостиг през 2017 г. бе 1.3 млрд. лв. А реално има преизпълнение на приходите над разходите в размер на около 850 млн. лв. На пръв поглед това изпълнение изглежда като фискална консолидация, но разбивката на приходите и разходите разказва друга история.

Бюджетното изпълнение през изминалата година показва своеобразно развързване на кесията, тъй като увеличението на разходите в сравнение с нивата им от 2016 г. е в размер на близо 2 млрд. лв., докато увеличението на приходите е около 1.4 млрд. лв. По-високите разходи са донякъде очаквани предвид постепенното ускоряване на разплащанията по европейски проекти, където има увеличение с около 600 млн. лв., но те формират едва 1/3 от по-високите бюджетни разходи през 2017 г. Останалите 2/3 се дължат на преизпълнение на разходи по националния бюджет, които са насочени към увеличение на доходите.

Така например през 2017 г. са предвидени 273 млн. лв. повече за пенсионни плащания във връзка с промяна в параметрите на пенсионната политика и по-конкретно - формулата за изчисляване на дължимата пенсия. Изпълнението на това перо показва увеличение на тези разходи с 635 млн. лв., което е двойно повече от предвидените и се дължи напопулисткото увеличение на минималните пенсиислед парламентарните избори. Това решение беше условие за сформиране на настоящата управленска коалиция.

Основното превишаване в разходната част е при разходите за персонал (заплати, допълнителни възнаграждения и социални осигуровки), които се увеличават с над 1.1 млрд. лв. в сравнение с бюджетния план. Това се случва за втора поредна година, след като през 2016 г. в бюджета са предвидени 6.2 млрд. лв. за персонал, а реално са изплатени 7.1 млрд. лв. През 2017 г. тази сума набъбва до 7.9 млрд. лв. при предвидени около 6.8 млрд. лв. И докато увеличението на минималните пенсии, колкото и да е противоречиво, беше публично обявено, то при разходите за заплати такива сигнали липсват, а резултатите единствено се констатират в края на годината.

През последните две години правителството ясно демонстрира как хем вълкът е сит, хем агнето е цяло - увеличава публичните разходи и едновременно с това приключва годината с излишък. Това става възможно благодарение на нереалистично високите прогнози за капиталовите разходи и тези за текуща издръжка. Изглежда това е "новият фискален трик" - до 2008 г. управляващите подценяваха приходната част на бюджета, което им позволяваше да харчат безотчетно в края на годината, без това да влошава бюджетното салдо. Сеганадценяват разходната част в бюджета,което позволява безконтролно прехвърляне на харчове от такива за инвестиции и издръжка към такива за заплати и социални разходи, без това да влошава бюджетното салдо.

Въпреки че методите за прикриване на преразходите се променят през годините, изпълнението им в течение на календарната година остава почти непроменено. Така само през декември 2017 г. са концентрирани около 14.5% от годишните консолидирани публични разходи в сравнение с 15% през 2016 г. и 15.4% през 2015 г. Това е най-високия дял на месечните разходи от рекордната 2008 г., когато достига близо 19%, а в периода 2010 - 2014 г. този дял е около 12%. Интересно е да се отбележи, че високите разходи през 2015 г. се дължат на приключването на разплащателния период за европейски проекти от предходния програмен период, докато през 2017 г. такива "извънредни" разходи липсват. Въпреки това разходите през декември 2015 г. са близо 5.2 млрд. лв., докато през 2017 г. са с едва с 300 млн. лв. по-малко.

Това ударно харчене в края на годината се дължина решения на Министерски съвет в последния момент,с които са гласувани допълнителни разходи в размер на близо 1.3 млрд. лв., което е над 1/4 от публичните разходи през декември. Близо 1 млрд. лв. от тези разходи са отпуснати чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет, което означава, че не са предвидени в приетия от Народното събрание бюджет за годината.

За поредна година ставаме свидетели на постигнато по-добро от очакваното бюджетно салдо на фона на слабо изпълнение на публичните разходи. Наблюдава се трайна и задълбочаваща се тенденция на неизпълнение на капиталови разходи и такива за издръжка за сметка на огромно преизпълнение на разходите за заплати в размер на близо 17%. Това се случва на фона на увеличение на средните заплати в частния сектор за първите три четвърти на годината с около 10%.

Това повдига въпроса доколко настоящата фискална политика може да се нарече разумна въпреки постигнатите бюджетни излишъци, предвид очакванията капиталовите разходи да започнат да се възстановяват с напредване на настоящия програмен период. Нещо повече, стремежът към реформи и оптимизиране на публичните разходи изглежда изчезва още през 2012 г., след което се наблюдават няколко години на"разпускане" на фискалната политикав резултат на политическата криза през 2013 - 2014 г. и последвалите години на висок икономически растеж, които водят и до по-добра от планираната събираемост на данъците. По време на кризата политиците се оправдаваха, че няма пари за реформи. Сега пари има и негласното оправдание е, че няма необходимост от реформи.

Всъщност проблемите остават под повърхността и само са замаскирани от добрата икономическа обстановка, каквато е ситуацията до 2008 г., но решаването им не може да бъде отлагано вечно по две причини. Първо, проблемите се трупат и решаването им става все по-трудно и скъпо. И второ, икономическият растеж не продължава вечно и е по-добре реформи да се правят в добри години, отколкото по време на криза.
 .
4
2304
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Февруари 2018 19:17
Калоянчо, чак пък нов трик да е overinvoicing-ът по нашенско, не е! "Ново"-то е, че Горанката и пръвостепенните разпоредители с бюджетни средства, в хода на т.нар. бюджетна процедура надписват ПРОФОРМА-фактурите! Сиреч, т.нар. бюджетна процедура е ПЪЛНО менте! Редакцията да покани Дацов да им разкаже на какво холандското МФ цели три години (класен twinning,, финансиран сериозно от ЕС!) учи нашто МФ, но така и не успя да го научи! Всъщност, истината е, че наште НЕ пожелаха да бъдат научени! Не им отърва! на ВЛАСТимеющите! И по-точно, на министър-преЦедатела!
11 Февруари 2018 20:45
Г-н Стайков,

След като у мен са и лебо, и ножо, и калемо ... (Стара счетоводителска премъдрост)!
12 Февруари 2018 09:45
Новият бюджетен трик на властта - надписване на разходите

Нов, нов - колко пък да е нов?
12 Февруари 2018 12:45
Нов, нов - колко пък да е нов?

За света не е нов, за нашия финмин - е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД