:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,281,345
Активни 163
Страници 15,940
За един ден 1,302,066

Над 15 хиляди ученици се обучават у дома

Свободната форма на учене е популярна най-вече сред младежите от горния курс
Над 15 хил. ученици се обучават у нас в самостоятелна форма на обучение, т.е. от вкъщи. Това показват данни на просветното министерство за тази учебна година, предоставени на "Сега". От 717-те хиляди ученици, които в момента учат от първи до дванадесети клас, това прави около 2% обучаващи се у дома младежи. През миналата година от вкъщи са се образовали 20 хил. ученици, или близо 3%.

До 2016 г. в самостоятелна форма можеха да се обучават даровитите деца, както и тези със здравословни проблеми. По новия училищен закон домашното образование е разрешено на практика за всеки, който пожелае. За целта бяха добавени още две възможности за осъществяването на тази форма - "за ученици в задължителна училищна възраст по желание на ученика или родителя" (т.е. за всяка възраст) и за навършили 16 г. Желаещите трябва да подадат заявление до директора, а разрешението идва от експертна комисия към регионалното управление по образованието, която трябва да оцени дали ученикът има у дома си необходимите условия за обучение.
По данни на МОН учениците в самостоятелната форма на обучение за учебната 2017/18 г. са 15 145. За сравнение през 2016/17 г. в тази форма са учили 19 425 души. В началото на тази учебна година по здравословни причини от клас липсват 62-ма ученици, докато през 2016/2017 броят им е бил 113. Децата с изявени дарби и обучаващи се от вкъщи сега са 51, а през 2016/2017 са били 74. Учениците, възползвали се от тази опция по желание на родителя и ученика, също не са кой знае колко много на брой - едва 51 за цялата страна при 74 души за предходната учебна година. Масово обаче са пожелали да се обучават вкъщи големите ученици над 16 г., възползвали се от четвъртата дадена от закона възможност ("за лица, навършили 16 години) - броят им е внушителен - 14 865 деца, докато през 2016/2017 той е бил още по-голям - 19 126 души. В случая става дума за ученици в 10-и, 11-и и 12-и клас.

При обсъждането в парламента на текстовете, разрешаващи увеличаване обхвата на самостоятелната форма шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ коментира, че у нас така или иначе има около 500 ученици, които се обучават у дома. "По-добре ли е държавата да се прави, че не ги забелязва?", мотивира тя промяната. Оказва се обаче, че доста повече подрастващи учат вкъщи, а новият закон на практика им е "развързал" ръцете.

Сред критиките към разширяването на възможностите за самостоятелната форма бе и това, че липсват критерии, по които регионалните управления на образованието ще оценяват условията за обучение в дома на ученика. Обещано бе, че те ще се уточнят в подзаконовите актове, т.е. в стандартите към училищния закон. В наредбата за организацията на дейностите в системата на предучилищното и училищното образование, където е описано кой може да се обучава в самостоятелна форма, обаче няма яснота по тези въпроси, а разпоредбите за тази форма са почти преписани от закона без много подробности. От МОН обясняват, че дейността на експертните комисии към РУО са регламентирани в правилника за устройството и дейността на въпросните управления.

"Родителите на учениците декларират наличие на среда за учене чрез игра, съобразена с възрастовите особености и гарантираща цялостното развитие на детето, както и за опазване на физическото и психическото му здраве и благополучие или за осигурените условия за провеждане на обучението на ученика в съответствие с целите на училищното образование. Експертната комисия може да осъществи и посещение в дома на детето или на ученика за установяване достоверността на декларираните обстоятелства за провеждане на обучението", гласи отговорът на ведомството на въпроса по какви критерии се оценяват домашните условия за обучение. Във въпросния правилник обаче няма точно посочени критерии, на които трябва да отговаря "средата за учене чрез игра", например да има конкретни учебни материали, отделна стая, компютър или друго. Има изискване родителят да представи програма за развитие на детето, която да съдържа избраните методи на обучение, примерно разпределение на темите и списък на избраните познавателни книжки и учебни помагала (няма например изискване да се използват само одобрените от МОН учебници).

От МОН твърдят, че експертните комисии по места, в които има и представител на Агенцията за социално подпомагане, осъществяват контрол на учениците, които се обучават у дома и са в задължителна училищна възраст. "Самостоятелната форма на обучение включва изпити за определяне на годишни оценки по предметите от училищния учебен план. Контролът се осъществява всеки учебен срок", казват от министерството. От отговорите не се разбира дали има случаи, при които самостоятелно обучаващите се ученици не са покрили изискванията и съответно е трябвало да преминат към друга форма на обучение.ИНТЕРЕС

Ученици в самостоятелна форма има във всички градове и във всички класове. С нарастване на възрастта нараства и броят. Учениците в начален етап са 679 (при 717 за 2016/2017 г.), в прогимназиален етап - 4817 (при 8628 за 2016/2017), в гимназиална степен - 9369 (при 10 080 за 2016/2017).МАЛЧУГАНИ

Самостоятелната форма е разрешена и за детските градини. В момента на забавачка у дома "ходят" общо 12 малчугани - по едно дете от областите Благоевград, Бургас, Добрич, Пазарджик, Смолян и София, в Кюстендил - 2, Пловдив - 4.
27
3033
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
11 Февруари 2018 19:31
Свободната форма на учене е популярна най-вече сред младежите от горния курс

Навремето подобна "свободна форма" беше трета сменна гимназия. Там нямаше униформи, задължителни прически и пр. простотии на комунистическата образователна система.
11 Февруари 2018 19:43
Религиозни свободи, сър...

Разседвайте Асоциацията за домашно образование и кои сили са свързани с тях. Не се учудвайте, че тия хора са възпитавани като американци от Средния запад, основно по евангелски софтуери. Това включва библейска история и библейска география. По естествените науки хич ги няма. За България тия не знаят нищо, а им е и забранено да общуват с техни връстници.
11 Февруари 2018 20:06
Предположение:
Далавера! Обучаващите даскали знаят, какво ще се падне и на матурата, и на приемните изпити във Вузовете.
11 Февруари 2018 20:12
Ами разрухата в образованието ни върви с пълна сила. В един момент може да върнем и килийните училища, колко му е...
11 Февруари 2018 20:22
Над 15 хиляди ученици се обучават у дома

Ето така заповедта на онзи да се съберат 15 хил.малолетни безделници е изпълнена...На хартишка де.
11 Февруари 2018 20:32
Това "по желание на ученика ИЛИ родителя" във всички възрасти е направо чудо.
Откога ученик(дете все пак) ще реши сам дали да ходи на училище?!? Защото ИЛИ означава това!

Че колко от едновремешните ученици от СПТУ, сега наречените Професионални гимназии ще дадат пари за транспорт до училище или ще станат сутрин рано, вместо да си стоят в леглото или да се мотат с приятели под прикритието на домашното образование?!?

Сега да направят и изпити в домашни условия или по скайп и да турят чертата на училището, само разходи по издръжка.

Глупаци.
11 Февруари 2018 20:54
Че колко от едновремешните ученици от СПТУ, сега наречените Професионални гимназии

СПТУ-тата нямат нищо общо с Професионалните гимназии. Последните са бившите техникуми. СПТУ-то беше за най-най-неграмотните. Поне по мое време беше така!
11 Февруари 2018 22:44
Ако става въпрос за атмосфера, където учениците се млатят в час и междучасия, където учениците играят кючек в час или шамарят учителите си, за училища където наркодилърите причакват учениците и ги зарибяват с дрога под закрилата на корумпираните ченгета, аз съм твърдо за.
Обаче ако става въпрос за придобиване на истинска квалификация и реални знания, то аз съм твърдо против. Ученето в къщи е някаква изолация и придобиване на назубрени знания без никаква връзка с реалността или никакви умения за работа в екип. Един ученик за да придобие квалификация по химия и физика би трябвало да премине през задължителни лабораторни. И това е за т.н. гимназии преди години. А как стои въпроса училищата, които са еквивалентни на електротехникумите и механотехникумите?
Или на нас ни трябват псевдоинтелектуалци с назубрени фрази и обслужващ персонал по хотели и ресторанти.
11 Февруари 2018 22:49
Абе като има църкви по циганските квартали става ясно, кой ги облъчва и къде са всъщност тия 15000 деца. Така че още не са стигнали до българите.
11 Февруари 2018 23:19
onzitam11 Февруари 2018 20:54
СПТУ-тата нямат нищо общо с Професионалните гимназии. Последните са бившите техникуми. СПТУ-то беше за най-най-неграмотните. Поне по мое време беше така!

Грешна ти е информацията. Старите СПТУ и Техникумите са вече Професионални гимназии от поне 16 години.
11 Февруари 2018 23:39
Който не знае закона на Ома, да си ходи до́ма!
12 Февруари 2018 00:52
Ако ще преподават за "автора" Робинзон Крузо, както препоръчваше зам-министърката Ваня Кастрева и аз ще предпочета да оставя децата си на домашно обучение...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/11/hapcheta-sreshtu-glupost/
12 Февруари 2018 05:06
Родителите сами ли си обучават дечицата, пожелалидане ходят на училище, или плащат от джоба си на квалифицирани учители по математика, физика, химия, биология, български език и литература, история, география, чужд език, информационни технологии, музика..., на всеки поотделно? Ноо поливалентни/богати родители, начи.
Задължителните за другите деца брой изпитвания, контролни и класни работи всеки срок кой и как ги осъществява и оценява? Защото нормалните ученици, ако имат над определен брой отсъствия или много двойки, се оставят на допълнителен срочен изпит.
В какви условия и с какви налични уреди и игрища се провеждат заниманията по спорт примерно?
И накрая и редовните ученици, и тези вземат едни и същи дипломи.
Б@си дискриминацията на редовните ученици (изключвам болните деца, пардон, децата с увреждания).
Б@си все по-задълбочаващата се дискриминация изобщо на нормалните.
12 Февруари 2018 08:34
Според мен, училището и детската градина са и място за социализация."Школа за живота, също като пандиза" казваше един познат
12 Февруари 2018 08:49
Родителите сами ли си обучават дечицата, пожелалидане ходят на училище, или плащат от джоба си на квалифицирани учители по математика, физика, химия, биология, български език и литература, история, география, чужд език, информационни технологии, музика..., на всеки поотделно? Ноо поливалентни/богати родители, начи.

Никак не е трудно. Изисква се учебник по предмета, средна интелигентност и умение за боравене с гугъл. И малко взаимопомощ - Иванов обяснява точните науки, Петров - компютрите , Георгиев - литература, а Георгиева английския, Петрова - пиано и трите семейства покриват всичко.
12 Февруари 2018 09:09
Делът на инвалидите в ученическа възраст е малко под 2%. Ако се извадят и разни програми за "задочно" вземане на класове необходими за шофьорски книжки и някакви житейски ситуации които изискват ученето (задължително до 16-годишна възраст) да се води "домашно" (бременност, отглеждане на деца) и процентът на всякакви други обучаващи се у дома става реално нищожен.
Един друг дял обаче, приеман за 80%, май е доста подценен.
12 Февруари 2018 09:40
Minderbinder12 Февруари 2018 08:49
Никак не е трудно. Изисква се учебник по предмета, средна интелигентност и умение за боравене с гугъл. И малко взаимопомощ - Иванов обяснява точните науки, Петров - компютрите , Георгиев - литература, а Георгиева английския, Петрова - пиано и трите семейства покриват всичко.

Ашкоолсун, аферим и машаллах! Да живеят панепистемиците, домораслите фаустовци, изучили сичките нАуки плюс педагогика, възрастова психология и дидактика барабар!
Хеле пък умението “боравенето с гугъл“, кат връхната точка на сичкото нАука, педагогика, психология и дидактика, ме остави безсловесна. Уърдз фейл ми ту дискрайб просто. Пред подобна самочувственост и всичкологикост.
12 Февруари 2018 09:47
Явно, колкото повече знания трупаш, толкоз по реципрочно се намалява самочувствието, начи - професор доктор на науките, ваковски, по физикохимия, един от петимата каталитици на България, пред очите ми е помагал по химия и физика, но и през ум му е минало да си обучава децата вкъщи; на сума гимназиални и университетски преподаватели, изучили на английски, френски и немски поколения в половина град и област - също, ни деца, ни внуци;, на литературоведи и историци със степени и звания - пак също. Отде се взема туй самочувствие у някои - уму непостижимо.
12 Февруари 2018 09:49
Знанията, уменията, трупаният с години опит, както и философията, мисията, цялостният смисъл на образованието във всичките му аспекти - мъ тва е толку просто отстрани, нали. Колко по-добре си върши някой работата за хорските деца, толкова по-просто изглежда. Отстрани.
Впрочем с всяка работа е така.
12 Февруари 2018 09:50
Колко му е - земаш учебник, въоръжаваш се с гугъл и пей сърце.
12 Февруари 2018 10:24

15 хиляди е сериозен брой. Признавам си, че съм изненадан.

SvSophia
12 Февруари 2018 12:12
Явно има някаква схема. За пари ставата въпрос, не за обучение, ама вие си вервайте.
12 Февруари 2018 12:25
SvSophia
12 Февруари 2018 09:40

и следващи. доста просташко.
12 Февруари 2018 13:21
После ще се чудим защо децата са социопати, неспособни да проведат един нормален разговор
18 Март 2018 02:22
18 Март 2018 02:34
18 Март 2018 07:51
Самостоятелната форма е разрешена и за детските градини. В момента на забавачка у дома "ходят" общо 12 малчугани - по едно дете от областите Благоевград, Бургас, Добрич, Пазарджик, Смолян и София, в Кюстендил - 2, Пловдив - 4.


Това аз ли не го разбирам, или си е глупост някаква просто?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД