:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,357,944
Активни 152
Страници 2,536
За един ден 1,302,066

Осъдиха бизнесмен да върне на държавата над 4.5 млн. лв.

 
Варненският окръжен съд осъди собственик на фирма за укриване на данъци в особено големи размери.
Варненският окръжен съд призна за виновен Николай Н. - собственик и управител на фирма „ПХГ Динамик“ ЕООД, в това, че в условията на продължавано престъпление за седем данъчни периода е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, съобщиха от съда.

Той е потвърдил неистина в подадените пред НАП декларации и е приспаднал неследващ се данъчен кредит с общ размер 4 544 975 лева. Според Наказателния кодекс, "данъци в особено големи размери" са тези, които надхвърлят дванадесет хиляди лева.

На днешното заседание, защитата на 34-годишния собственик на фирмата поиска наказание близко до минималното, тъй като подсъдимият не е бил инициатор на престъплението, докато обвинението настояваше за 4 години ефективна присъда.

Пред състав на Окръжен съд – Варна мъжът се призна за виновен, прие фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, и отказа да се събират доказателства в съдебната фаза. Затова присъдата му бе намалена с 1/3, като определеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 8 месеца, като съдът отложи изпълнението му с 5-годишен изпитателен срок.


Николай Н. следва да плати на държавата обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 4 544 975 лева плюс лихва, а също направените по делото разноски в размер на 490, 25 лв. по сметка на ОД на МВР – Варна, 30 лв. по сметка на ОС- Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 181 799 лв. в полза на бюджета на съдебната власт.

Престъплението е извършено от 14 май до 14 ноември 2007 г. , а обвинителният акт беше внесен в Окръжен съд – Варна на 28 ноември 2017 г. В обвинението е записано, че в началото на 2007 г. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева.

Част от търговската дейност на дружеството била имитирана чрез оформяне на документи, които според заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова експертиза, в повечето случай подсъдимият подписвал лично, като управител на дружеството.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.
18
2360
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
13 Февруари 2018 18:39
Поредната фирма , прехвърлена на малоимотно лице срещу 300 лв. Какво осъдили? За десет години?! И какво ще му вземете на цървулана?
13 Февруари 2018 18:42
От дописката разбрах колко трябва да плати защото са го хванали.
И нито дума за бай Ставри...
Да живее добрият чичко частник!
13 Февруари 2018 18:58
Как ще се обжалва присъдата, като се е признал за виновен?
13 Февруари 2018 19:01
В заглавието:
Осъдиха бизнесмен да върне на държавата над 4.5 млн. лв.


В текста:
В обвинението е записано, че в началото на 2007 г. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева.


Може ли малко по-сериозно, моля?
Това, че съдът се хвали, че - ура, о, чудо! - някакъв сламен подсъдим е бил осъден (макар и да не е ясно на какво точно), не оправдава пускането на такива заглавия.

А кой реално е прибрал парите разбрало ли се е?
Какъв е тоя свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение и каква е била ролята му след регистрирането на фирмата?
Плащано ли е възнаграждението, от кого, с какви пари?

На мястото на прокуратурата би ме било срам от подобни дела, в които вероятните подбудители и организатори са свидетели, а гърменето на бушоните се приема за отваряне на шампанско.
А на мястото на редакцията би ме било срам от подобни "дописки" с такива заглавия.

13 Февруари 2018 19:22
В обвинението е записано, че в началото на 2007 г. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева


Това не ми е ясно.

Свидетел е предложил на Николай да открие фирма на негово (на името на Николай) или на негово (на името на свидетеля) ?

Защо е свидетел, а не подсъдим като съучастник?
13 Февруари 2018 19:26
Пазара -регулатор.
Предприемчивост , сър.
13 Февруари 2018 19:28
Бизнесмен !?! Бизнесless! Хванете свидетеля - ако не самият той да е айдукът, то поне името му ще обади!

(Бизнесless - по аналогия със заглавието на романа "Духless" на Сергей Минаев)
13 Февруари 2018 19:32
Защо е свидетел, а не подсъдим като съучастник?
В подобни случаи, както е отбелязал Форца Нато, обвинение се повдига на този, който фактически движи дейността на дружеството, а не на вписания за управител и/или собственик на капитала. Правната конструкция за "свидетеля" би била, че е извършил данъчното престъпление чрез посредствения извършител, в случая получилия 300-та лева. Подобни обвинения се повдигат ежедневно, а не са някаква правна екзотика, та и на мен ми е чудно какво прави този обвинен в съда и защо не се гони "свидетеля" или друг, който ръководи нещата зад кулисите. Не че инфото в статията е достатъчно, но това е друг въпрос.
13 Февруари 2018 19:36
... Варненският окръжен съд осъди собственик на фирма за укриване на данъци в особено големи размери.[/u]...
- И такъв фирмач се е представил/а на светло пред съдии?!
13 Февруари 2018 19:59
4.5 милиона, а получава условна присъда? Одобрявам. Все пак това е червеният независим български съд, а не щатски. Какво ли разбират пък там от правораздаване, простите кравари?
13 Февруари 2018 20:01
В подобни случаи, както е отбелязал Форца Нато, обвинение се повдига на този, който фактически движи дейността на дружеството, а не на вписания за управител и/или собственик на капитала.
Много бих искал да видя обвинителен акт, построен върху такава хипотеза. С надлежно събрани и годни доказателства, които катерогично я доказват.

Има ли такава съдебна практика, с която съд е потвърдил подобни обвинения на прокуратурата?

13 Февруари 2018 20:11
Han
13 Фев 2018 20:01
Ползвате ли някоя от българските правно - информационни системи - Апис, Сиела, имаше една Лакорда, която не знам дали още се поддържа? Влизате в практиката по чл.255 от НК и е възможно неверието ви към написаното от мен да се обърне.
13 Февруари 2018 21:48
Бизнесмен върна над 4,5млн.лева.
Ей това би ме изненадало.
13 Февруари 2018 22:36

Осъдиха бизнесмен да върне на държавата над 4.5 млн. лв.

"Бизнесмен" требе да се пише в кавички. Казвали му: " Мож ли се подписа тука?" И това му е бил бизнеса. И връщането на парите требе да е в рубриката: "Смях от съдебните зали"
Ама аз вече писах,че СЕГА е станал майтапчийски вестник.
13 Февруари 2018 23:14
Осъдиха бизнесмен да върне на държавата над 4.5 млн. лв.

По моето скромно мнение това "да върне" предполага, че първо ги е взел, поради което дължи връщането им. Ако не ги е взел, как така ще ги връща
14 Февруари 2018 01:59
Тоа са, осъденият, кат ке се ядоса и кат ке земе да им ги връне на по една стотинка - ум ше им зайде и на съдии, и на прокурори и на целата дръжавна механизация, аааа!
14 Февруари 2018 06:22
WEED 361,
/:/
Защо е свидетел, а не подсъдим като съучастник?

....................................................................................
Защото предложение за регистриране на фирма НЕ е престъпление по НК!
14 Февруари 2018 06:55
Защото предложение за регистриране на фирма НЕ е престъпление по НК!


А предложението да се правят измами чрез тази фирма какво е?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД