:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,425,007
Активни 125
Страници 10,616
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Данъците за къщи, коли и смет могат да се платят накуп

Мога ли да платя наведнъж данъците за апартамента, колата и такса смет?

И.А, СофияВ момента в България действа специален закон за местните данъци и такси (ЗМДТ). Именно той определя, както какви данъци и такси се събират в общинските бюджети, така и процедурите по тяхното събиране. ЗМДТ определя например, че общините събират данъци върху недвижимите имоти, върху наследствата, върху даренията, върху превозните средства, патентен данък, туристически данък и др.

Пак този закон определя и различни такси, които отново се събират в общинските бюджети. Така например се събират такси за битови отпадъци, за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади и улични платна, за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, лагери, общежития и други общински социални услуги. Има и такси за технически услуги, за административни услуги, за откупуване на гробни места и др.

Безспорно най-масови са данъците върху недвижимите имоти (популярен като данък сгради) и автомобилите, и таксата за битови отпадъци, известна и като такса смет.

Според ЗМДТ с данък върху недвижимите имоти се облагат разположените на територията на страната сгради и поземлени имоти в строителните граници на населените места и селищните образувания.

Важно е да се знае, че не се облагат с данък поземлените имоти, заети от улици, пътища от републиканската и общинската пътни мрежи и железопътната мрежа, до ограничителните строителни линии. Не се облагат с данък и поземлените имоти, заети от водни обекти, държавна и общинска собственост. Не се облагат и земеделските земи и горите, с изключение на застроените земи, за действително застроената площ и прилежащия й терен.

Данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти. При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят. Когато върху облагаем недвижим имот правото на собственост или ограниченото вещно право е притежание на няколко лица, те дължат данък съответно на частите си. Всеки от съсобствениците на имота, съответно от съпритежателите на ограниченото вещно право, може да плати данъка за целия имот за сметка на останалите. Данъкът се заплаща независимо дали недвижимите имоти се използват или не. Съответните общински съвети определят с наредба размера на данъка в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.

С данък върху превозните средства пък се облагат превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в България, както корабите, вписани в регистрите на българските пристанища и въздухоплавателните средства, вписани в държавния регистър. Данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства. Размерът на данъка се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице.

Таксата за битови отпадъци се заплаща за извършваните от общината услуги по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране. Тя се плаща и за третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации, както и за "поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината".

Законът определя, че "размерът на таксата за битови отпадъци за всяко задължено лице се определя за календарна година при спазване на принципа за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците".

Така или иначе с наредби в отделните общини се определят размерите на данъците и таксите, както и процедурата по събиране. Данъците и таксите в София вече започнаха да се събират.

Срокът за ползване на 5 процента отстъпка от данък сгради е 30 април 2018 г., при условие че дължимите суми бъдат платени наведнъж. Същото се отнася и за данък МПС За такса битови отпадъци отстъпка не се предвижда.

Няма никакъв проблем всички те заедно да се платят накуп. Ако това се стори сега, то ще се ползват и съответните отстъпки.

Задълженията могат да се плащат и на равни вноски, а сроковете са съответно - за данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни - първа вноска, и 31 октомври - втора вноска. За такса битови отпадъци има четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Плащането може да се извършва във всеки от данъчните отдели на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Всички каси разполагат с ПОС устройства. Друга възможност за плащане е по банков път или през интернет страницата на Столичната община.

768
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД