:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,530,280
Активни 151
Страници 2,216
За един ден 1,302,066

Самолетната катастрофа в Русия заради човешка грешка

 
Снимка: ЕПА:БГНЕС

Човешка грешка може да е виновна за катастрофата на руския самолет, при която загинаха 71 човека.
Това заявиха руските разследващи, след като установили, че пилотите не са включили отоплението на измервателните уреди преди излитането, което довело до погрешни данни за скоростта, предаде ТАСС. Катастрофата на пътническия самолет Ан-148 на Саратовските авиолинии може да е станала заради неверни данни за въздушната скорост на полета поради обледеняване на датчиците. До този предварителен извод стигнаха специалистите от Междудържавния авиационен комитет въз основа на предварителен анализ на информацията от бордовия самописец за параметрите на полета. Въпреки механичните повреди в резултат от катастрофата, специалистите са успели да извлекат от черната кутия данни за 16 полета на машината, в това число този, завършил с катастрофата. Във всички останали освен него отоплението е било включвано преди излитането.
Самолетът се блъснал в земята шест минути след излитането. На височина около 130-150 метра екипажът включил автопилота. Извънредната ситуация на борда започнала да се развива около 2 минути и 30 секунди след излитането на височина около 1300 метра и приборна скорост 465-470 км. В този момент черната кутия е фиксирала разминаване между показанията на индикаторите за скоростта. След 30 секунди разликата в показанията на датчиците достигнали примерно 30 км/ч, а на височина около 2000 м разликата станала още по-голяма, след което екипажът изключил автопилота и целият останал полет преминал на ръчен режим. Показанията на индикаторите за скоростта силно се различавали - единият показвал 0 км/ч, другият - 540-560 км/ч. След това показанията на втория започнали интензивно да спадат - до 200 км/ч и по-малко, самолетът бил приведен в интензивно снижение (пикиране) под ъгъл 30-35 градуса. Преди удара в земята показанията за скоростта на единия от индикаторите продължавали да бъдат нулеви, а вторият показвал скорост 800 км/ч. 4-5 секунди преди сблъсъка се появил крен надясно, който достигнал 25 градуса.
Говорителката на Следствения комитет на Русия Светлана Петренко заяви, че след получаването на предварителния доклад на МАК за разшифрованите данни от бордовия самописец за параметрите на полета ще бъде проверена и тази версия за възможните причини наред с другите в рамките на криминалното разследване. Продължава работата по разшифроването на данните от звуковия самописец.
25
2892
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
14 Февруари 2018 08:08
Преди години имаше катастрофа на самолет със същите "симптоми" и причината беше банално, че не беше свалено защитното покривало от едната тръба на пито, която измерва въздушната скорост. След този случай всички с защитни покривала на самолетни компоненти трябва да има една голяма яркочервена висяща лента с надпис REMOVE BEFORE FLIGHT.

Натисни тук
14 Февруари 2018 08:14
Пак се оказа лед. Но не върху крилата а в дупката на тръбата на Пито. Мислят че губят скорост и пикират с 800 км/час под 30° към земята. Да си бяха подали ръката през прозореца щяха да разберат скороста
Ега ти автоматиката щом отоплението на питото се включва ръчно когато самолета набере скорост, за да не се нагрее прекалено и въздуха да го охлажда.
14 Февруари 2018 08:26
Ако го бяха напръскали със противообледенителна течност това нямаше да се случи.
14 Февруари 2018 08:28
Сигурно това ще е, какво друго.
14 Февруари 2018 08:42
Тръбата на Пито има електрически нагреватели при всички самолети и вертолети.
При температура под 5° С и голяма влага отоплението се включва задължително.
Питото не се пръска с противооблединителна течност, защото по корпуса има малки отвори за статическото налягане, които ако се запушат, скоростомерът и висотомерът показват грешни показания.
Ако са пропуснали да включат отоплението, инструменталната скорост е грешна, но се показва и пътна скорост, според FMS (Flight Management System). При сложни условия се вярва само на приборите.
14 Февруари 2018 08:45
Този уред -пито, смятам,че е ненадежден. Преди години имаше подобен случай. Тогава оси бяха си направили гнездо в него и бяха го запушили.
14 Февруари 2018 08:49
Аз не разбирам нищо от пилотиране на самолети, за това питам: Пилотите не могат ли да видят къде летят и да преценят горе-долу с каква скорост, та са се разбили толкова бързо?
14 Февруари 2018 08:50
И А-330 на Аеробус от Бразилия за Европа падна в Атлантика от 10000 метра заради питото.
14 Февруари 2018 08:54
Г-н Георгиев! Аз не съм специалист /какъвто предполагам Вие сте/ но когато говоря за пръскането против облединяване имам пред вид целият комплекс мерки предвидени за това.Със простият си акъл си мисля че едно лекичко смазване със неутрална смазка може да решава проблема преди да се е задействало отоплението.Сигурен съм че и за тръбата на Пито има конкретни разписани мерки против обледеняване които трябва да се изпълнят преди полета независимо от електрическото отопление.Не са го направили по една или друга причина.Сега пилотът естествено ще е виновен защото бил отказал.И мърлявщината ще продължава.
14 Февруари 2018 09:03
По реакцията на самолета при движение на кормилата пак биха разбрали индиректно скороста.
14 Февруари 2018 09:10
Емзеперикс.Те това вероятно са го опитали.Съобщава се за няколкократно издигане и спускане на самолета преди да падне.Също така се съобщаваше от очевидци/не е сигурно доколко са надеждни/че самолетът е горял във въздуха.
14 Февруари 2018 09:28
Комисията казва /а и от видеото се вижда/ че не е горял във въздуха.

https://ria.ru/incidents/20180211/1514426717.html?utm_source=smi2obmen&utm_medium=banner&utm_campaign=rian_partners
14 Февруари 2018 09:31
След 30 секунди разликата в показанията на датчиците достигнали примерно 30 км/ч

Преводач - мечта ...
14 Февруари 2018 09:51
Passengers Killed on Crashed Russian Plane Include CFO of Rosatom/UraniumOne and Russian Source for Christopher Steele's "Dossier" against Trump
http://strogosekretno.com/index.php?p=newsroom&nid=7692

As most the world knows by now, a plane crashed in Russia this morning a few minutes after takeoff, killing everyone aboard.
As Russian authorities released passenger names on the official Death list, several of those now-deceased names raised immediate "red flags" because they appear to be directly connected to the Hillary Clinton / Barack Obama UraniumOne Conspiracy and to the (fake) "Russian Dossier" used to smear President Trump.
14 Февруари 2018 10:04
Добре де, но като са почнали да пикират самолетът е вдигнал скорост и е бил управляем, а освен това е бил на ръчен режим, как тогава не са успели да го овладеят? Единият пилот е имал над 10000 часа във въздуха, това е много опит! Това е все едно шофьор който е минал 500 000 км.! Едва ли има нужда да гледа приборите за да разбере че не отчитат правилно скоростта и че има проблем, особено при пикирането и особено като са наближили земята!
14 Февруари 2018 10:09
На поялниците температурата се регулира автоматично а на питото ръчно-вкл. или изкл.
14 Февруари 2018 10:31
А Глонасс/GPS приемник и бодрова инерциална система нямат ли?

Показанията им не зависят от никакъв лед.

14 Февруари 2018 10:39
Аз не разбирам нищо от пилотиране на самолети, за това питам: Пилотите не могат ли да видят къде летят и да преценят горе-долу с каква скорост, та са се разбили толкова бързо?


А Глонасс/GPS приемник и бодрова инерциална система нямат ли?

Показанията им не зависят от никакъв лед.


Във въздуха е много трудно да прецениш скоростта си, а дори да е възможно не е задължително да е достатъчно, тъй като най-много да определиш скоростта си спрямо земята, а теб те интересува скоростта на въздуха срещу теб както и неговата плътност, което определя големината на подемната сила върху крилете.. Ерго скоростта на вятъра срещу теб ти осигурява по-голяма въздушна скорост и по-голяма подемна сила, но намалява скоростта спрямо земята, респективно попътния вятър също променя тези параметри. Тръбата на Пито, на практика измерва въздушното налягане в нея с което се измерва скоростта на въздуха срещу самолета. Това също зависи от плътността на въздуха, респективно височината на самолета и температурата на въздуха. Факторите влияещи са много и не може да се ориентираш "на око". Навигационната система може да ти даде само скоростта ти спрямо земята също, но не и информация за всички останали фактори..
Ако някой се интересува може да потърси Indicated Airspeed (IAS) или Calibrated airspeed (CAS) в гугъл.
14 Февруари 2018 10:45
Дрончето ми няма тръба на Пито и мери скоростта с точност до дециметър в секунда...
14 Февруари 2018 11:11
Колеги, едно по едно.
Питото има само електрически обогрев, който се включва още на земята, преди излитането и е достатъчен против обледенение. Като говоря за обогрев имам предвид над 60-70° . Не може да се пипа с ръка. Но ако се включи преди излитане! Ако светне лампа " Обледенение" във въздуха вече ще е късно. Знаете при 10 м.с. вятър как се променя усещането за студ. А при 400 км.ч. и голяма влага ледът се натрупва за отрицателно време. Лично съм го изпитвал.
След излитане самолетът е влязъл в облаци. Затова пилотите са включили "автопилота", който е оригинално FD-flight director. В облаци е забранено да се гледа навън, защото много лесно се губи пространствена ориентировка. Няма отправна точка, по която да определиш положение, скорост, посока. Пилотът има чувство, че самолетът е наклонен на една страна и тръгва да парира крена. И става мазало. Така вероятно е станало и с пилотите. Изключили са FD,минали са на ръчно управление и са загубилимориентировка. Затова и ударът в земята е с голям крен.
Затова има една приказка:"не вярвай на очите си, вярвай на приборите- авиохоризонт, баровисотомер и радиовисотомер, пътна и приборна скорост, вариометър(за вертикалната скорост).
За съжаление инструкциите за експлоатация на самолетите са " написани с кръв".

14 Февруари 2018 11:12
Стават такива работи... Реакциите на екипажа в такава ситуация се отработват на ежегодните тренажорни подготовки. Сигурен съм, че в препоръките на МАК ще има и в този посока. Данните от скоростомера определят и работата на системата за управление на двигателите. В записващото полетните данни устройство трябва да има и за режима на двигателите. В предишните полети били включвали отоплението на Пито, но не става ясно кога са го включвали. В набор самолетът има нужда от цялата енергия на моторите. (това зависи и от типа на самолета и от конкруктивните решения на отоплителната система - не познавам това анче ) Като възникне такъв проблем двигателите се държат в полетен режим ( респ. се поддържа скорост ) по каквото е на разположение - оборотомер, температура на изгорелите газове. Ако автоматиката е отчела по-високата скорост и е върнала ръчките, а скоростта е паднала без това да е видно на скоростомерите, то предпоставката е налице. Ако са тръгнали да пускат механизации, за да овладеят полета, може и да са го сринали. Особено в цайтнота, в който са се оказали веднага след излитането.
И у нас е имало такива случаи. Един пилот бе уволнен, защото точно в такава ситуация е действал неправилно и без малко да срине самолета. Други пък се стреснаха повече и набиха ръчките напред, държаха моторите на максимал повечко време и сдухаха единия за ремонт. В друг такъв случай даже и никой не е усетил, защото пилотите са действали точно както трябва. Летели са по показанията за оборотите, като са набрали височина и скорост са включили отоплението и всичко си е дошло на място.
И пилотите са хора, грешат. Но със сигурност е имало и други съпътстващи обстоятелства. Всяка катострофа е в резултат на преплитащи се обстоятелства, никога причината не е само една. А и доста въпроси все още остават без отговор, трябва да се изчакат докладите на разследващите.
Мир на душите на всички загинали!
14 Февруари 2018 11:40
Навигационната система може да ти даде само скоростта ти спрямо земята също, но не и информация за всички останали фактори..
А това не е ли достатъчно, за да разбереш, че има проблем с другите датчици за скорост, и да пилотираш в авариен режим, докато вземеш решение как да оправиш нещата?

Има ли друг начин пилотите да разберат, че нещо с датчиците на самолета не е наред, освен използването на глобално позициониране и жироскоп?

Крилати ракети попадат в цели на 1500 км с точност 2-3 м с използването на тези системи, защо да не ги ползват и гражданските самолети?

14 Февруари 2018 12:09
Крилати ракети попадат в цели на 1500 км с точност 2-3 м с използването на тези системи, защо да не ги ползват и гражданските самолети?

Не всички. Една от десетина-двайсет пада някъде по пътя. И при руските, и при американските. Ти искаш ли да си в десетия или двадесетия самолет?
14 Февруари 2018 12:16
Крилати ракети попадат в цели на 1500 км с точност 2-3 м с използването на тези системи, защо да не ги ползват и гражданските самолети?


Ежедневно във въздуха има много повече самолети отколкото крилати ракети... и слава богу.. и огромната част от тях летят почти изцяло автоматично с прекрасна точност. Освен това между крилатата ракета и самолета има фундаментална разлика в задвижването и аеродинамиката.
Нека поставим задачата така (доста грубо и опростено обаче) ... за да излети един самолет от пистата и да има необходимата подемна сила примерно са му необходими 140 възела (грубо 270 км/ч) скорост на въздуха срещу него.. Общото правило е че ако имаш 20 възела насрещен вятър ще получиш необходимата подемна сила за излитане при 30% по-малко "засилка" по пистата и с по-малка скорост спрямо земята.
Скоростта и посоката на вятъра, както и ъгъла на издигане и спускане, значително променят условията и ако разчиташ на скоростта спрямо земята рискуваш самолета да попадне в stall (не знам българския термин, това е когато не се движиш достатъчно бързо за да има необходимата подемна сила) или в свръх-скорост (overspeed), когато скоростта на въздуха в твърде голяма и има опасност да причини структурни повреди на самолета.

Както каза колегата по-горе, когато си в облаци и не виждаш нищо нямаш никаква ориентация, и ако уредите ти са повредени е много опасно.
14 Февруари 2018 12:19
Има ли друг начин пилотите да разберат, че нещо с датчиците на самолета не е наред, освен използването на глобално позициониране и жироскоп?

Има. Здравият разум. Да успеят да осъзнаят, че е невъзможно както скоростта да е нула, а самолетът все още да не се е сринал, така и да е 500 км/ч и да нараства при положение по авиохоризонта 15-20 градуса нагоре.
А това не е ли достатъчно, за да разбереш, че има проблем с другите датчици за скорост, и да пилотираш в авариен режим, докато вземеш решение как да оправиш нещата?

Достатъчно е. Стига в критичната ситуация да е достатъчно хладнокръвието и натренираността за пилотиране по дублиращи прибори - авиохоризонт и режим на двигателите. Това, изглежда, не е достигнало на екипажа. Както и дисциплината да се четат чек-листовете преди излитане. Допълнителен фактор може да е умората на екипажа и т.н.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД