:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,829,081
Активни 69
Страници 12,063
За един ден 1,302,066

България почита 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

 
В цялата страна започнаха честванията по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Късно снощи в родния му град Карлово хора сведоха глави в знак на дълбока признателност към делото на Апостола свободата. Паметта на Левски беше почетена с едноминутно мълчание.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие почетната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Церемонията завърши с възпоменателна заря. Поклонението пред великия българин продължава и днес с поднасяне на гирлянд на славата, венци и цветя пред паметника в родния му град.

„Апостола ни е нужен, нужен не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци. Не по-малко нужен ще бъде и на поколенията след нас. Нека днес, скъпи съграждани, да отдадем нашата признателност и да склоним глава пред паметта на Левски и загиналите за националното освобождение”, заяви кметът на Карлово Емил Караиванов.

Днес традиционно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Левски в София – на мястото, където на 18 февруари 1873 г. Васил Иванов Кунчев е обесен.
9
698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
19 Февруари 2018 07:20
Дълбок поклон Дяконе !!!
19 Февруари 2018 08:44
С течение на времето всичко тайно на този свят става явно. Това важи и за Левски.

Това, което знаем за него, е един безкрайно ласкателен национален автопортрет, създаден с цел повишаване на българското самочувствие.

В действителност ... Този портрет няма нищо общо с действителността. За нея - четете повече първоизточници. Четете протоколи от разпитите на Левски, четете спомените на Стояно Заимов, четете по-смели съвременни автори като Иван Д. Стоянов и неговото есе "Васил Левски - идеал или идол" на ids777.wordpress.com и си правете изводите сами.
19 Февруари 2018 08:48
Обесването на Васил Левски

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?


Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.


Плачи! Там близо край град Софùя
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, българùйо,
виси на него. Със страшна сила.


Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.


Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.
19 Февруари 2018 08:51
Чоловек
19 Февруари 2018 08:44Протоколите сме ги чели. Но и Ботева сме чели:

...Пиша ти, приятелю, че аз останах тука (Букурещ) с намерение да стана учител на българското училище; но силно се излъгах. Достигнах до такова жалостно положение, което не можа ти описа. Живея съвършено бедно, дрипите, които имах, се съдраха, и мен ме е срам да изляза деня по улиците. Живея на самия край в Букурещ в една ветраничава воденица, заедно с моят съотечествиник, Васил Дяконът. За препитанието ни не питай, защото едвам на два и три деня намираме хляб да си уталожим гладът... Тие дни мисля да държа сказка в читалището „Братска любов”, но как ще да се явя, не зная! При сичкото това критическо положение, аз пак си не губя дързостта и си не изминявам честното слово... Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер. Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и се весел. Вечер додрдето ще легнем – той пее; сутринта, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности!!...


19 Февруари 2018 09:24
Въпросното писмо на Ботев е фалшификат, създаден от Захари Стоянов.

Левски и Ботев никога не са се срещали в живота си. Но на Захари му е било необходимо да създаде "прижизнен" положителен отзив за Левски, а такъв не е имало. Затова и измайсторил въпросното писмо на което се позовавате.

Единствения наистина прижизнен отзив за Левски принадлежи на един от братята Георгиеви Христо (другият, както знаете, е Евлоги) и звучи така: Дяконът е онзи, който праща фалшивите писма на Райнов… Дяконът е същият като Райнов, и двамата за пари биха продали и бащите си.”

Е, ако се има предвид че Левски е подготвял убийсто на същият този Христо, може и да не е бил напълно обективен.
19 Февруари 2018 09:41
Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер.

Днешна България би ги нарекла ... какъ бѣше ... а, да, гендъри.
19 Февруари 2018 13:54
С ИЗВИНЕНИЕ (ЗА ДЪЛЖИНАТА И ДИДАКТИЧНОСТТА) КЪМ ДОМАКИНИТЕ (от онлайн изданието «СЕГА», - http://www.segabg.com/), И КЪМ ЧЕТЯЩИТЕ КОЛЕГИ (надявам се да има и такива):


19-ти ФЕВРУАРИ – НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ, ПОКОЛЕНЧЕСКО_ИСТОРИЧЕСКИ, СИМВОЛЕН ДЕН.


= ДЕН - ЧИСТИЛИЩЕ (но не и сметище), пред Бесилото_кончина на жизнения път на Единствения КАНОНИЗИРАН, без попчета, цръкви, свещи, тъмян, икони и олтари, във Всяка фибра от душата, на Всеки от милионите, простосмрътни, конкретно_исторически, паметно_признателни (а не «класически» и/или нео_класически - «модерно» роболепни, кинти поклонници ) за... ЖЕРТВО_ПОЛОЖЕНАТА БИТКА, за Освобождаването на Българския народец от пет вековното турско иго, от Непрежалимия син на Майка България – Същинския Герой и Безсребърник - ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ – ЛЕВСКИ.

= ДЕН - МЕРИЛО, за човешко_цивилизационната стойност в живия-живот на Народеца, на Човечеца в Тааа държава, на материалните и духовни резултати както от държавно_властническите действия и бездействия, така също и от конкретно_човешките дейности.

= ДЕН – ИЗПОВЕД (из последната песен на Христо Ботьов Петков – Ботев, «Обесването на Васил Левски»; август 1876 г.; двадесет и втори брой на вестник «България»; https://lira.bg/archives/17511):

«... ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня;
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня!

... Плачи! Там близо до град София
вида аз стърчи черно бесило.
И твоят един син, Българио,
виси на него… Със страшна сила ...» .


= ДЕН – ЗЕВЕТ:

- • 1): - Васил Иванов Кунчев – Левски: «Народее, ... Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме (из Писмо до Панайот Хитов, 10.V.1871 г. » ???

- • 2): Паисий Хилендарски: «... някои (например, се англо_саксончат, … вметката в скоби – моя, Й.В.) не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език ... «О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш Българин …»

(Из «История славянобългарска», чието оригинално заглавие е «Исторїѧ славѣноболгарскаѧ»; чуй - http://istoriata.bg/listen/part1.html ; © 2012 - 2017 New Age Studio)»;


- • 3): - Христо Ботьов Петков – Ботев (из «Борба»:

«... «Богат е», казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост...».

- • 4): - Христо Ботьов Петков - Ботев (из «Знаеш ли ти кои семе ние?» :

« … Имаш ли чест и совест? - Тамам си намерил за какво да ме разпитваш! Знаеш ли ти, че аз съм променял знамето знамето си пет-шест пъти? Аз съм ставал и грък, и цинцарин, и румънин, и циганин, и арменец, за да угодя на своите страсти. За мене народността, вярата, народолюбието и честността за празни неща. Дето има да се пие, да се яде и да се весели, там съм и аз. Ако казвам, че съм народолюбив, то имам на умът си съвсем друго, - аз искам да заповядам и да ми се покоряват".
… Който е умен човек, той трябва да се показва като патриотин, но да не жертвува нищо; а който е още по-умен, той трябва да се ползува от народните слабости. Аз зная множество «честни патриоти», които въртят своята търговийка с народни сълзи; а никой не казва за тях, че са злодейци. У когото са паричките, той е прав и честен...».

- • 5): - Христо Ботьов Петков – Ботев (из «В механата»:

«…грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!
Грабете го, неразбрани!
Грабете го! КОЙ ви бърка ...».

- • 6): - Петко Рачов Славейков (из «Вярата и надеждата на българина към Русия»:

«... Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни - интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи...» ;

- • 7): - Стоян Михайловски (из баснята «Гайдарят-цар»:

«...В царството на тиквите кратуната е цар».

- • 8): - Гео Милев (из «Ли/ри/чни отклонения»; http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/3636-lazhata-lazhe-lazhata-upr... ):

«... ЛЪЖАТА – ЛЪЖЕ, ЛЪЖАТА – УПРАВЛЯВА, ЛЪЖАТА КРАДЕ... ».


- • 9): - Христо Кърпачев (из стих. «Чавдарци»:

«Земята на Ботев и Левски
отново е робска земя…
Министри продават народа,
палачи ... "


- • 10): Генерал Румен Радев (президент на Република България):

«... За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е да го констатираме, но днешната българска политика е печалното отрицание на онова кредо на Апостола. Оттам и бедите ни ...».

(Из словото му, по случай , 180-та годишнина от рождението на Апостола на Българската Свобода – Васил Иванов Кунчев – Левски;18.07.2017; https://www.24chasa.bg/novini/article/6343728).

= ЗЪЛ (но достоверен) ИЗВОД:

Никой, не е в състояние да Ни излекува (исторически паметни за българския народец са двата БЕЗ_УСПЕШНИ опита - 1878 и 1944 г.г., на братския нам, руски, славянски, християнски народ – на неговата държава и армия ) от злокачествения, имущуствено предпоставен (сериозните автори го определят като «класово_антагонистичен“, тумор - «Роболепното, Народ, Отчесво, Майце и Родина продажно, КИНТИ и ВЛАСТ – ВЛАСТ И КИНТИ поклонничество, на власт и народна пара яко_папкащата, и... конкретно_исторически, народна пот и кръв лочещата, елитарна, ту_земна, двукрака сган»?!...

... Нарицателен, социален тумор битуващ в народните, поучителни, прозични, поуповествования, като – «Хаджи Иванчо, хаджи Пенчовщината» ?!...
... Он (хаджи Иванча, де), `одилия, и на «Божи гроб“, да му удари, поне един християнски, молитвен кръст Е (символно казано) «гъвкав в кръста“ , «модерно извисен» (над повседневните тегоби на народеца) интелектуалец от нашенски произход. Който, в качеството си (в онзи конкретно_исторически момент) на турско мекере (от състава на Османския меджлис - 1868 до 1877 година), на 14 януари 1872, като член на Софийската извънредна следствена комисия собственоръчно, удостоверява с подписа си, редовността на смъртната присъда на османлийте, над ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ – ЛЕВСКИ?!...

... И (как ми се иска, поне това да не е истина, но... уви), същото това турско мекере, като депутатин в Учредителното събрание на Княжество България на 16.04.1879 г. подписва ... и фаворизираната, от настоящия бг демократлък, но и ... суспендираната, за десетилетия, от бг. роял_фашистката, про_германистанска, царска власт (тоест от неговия, на бг настоящия демократлък де, ... генетичен материал) на Кобур-г-Готините - «Търновска конституция»?!...


*** ПОСЛЕСЛОВ (епитафия на вчерашния, днешния, и утрешния бг демократлък) :

«Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти... От там не виждаш
съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките,които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите със джобове празни,
в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.
Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи...
Край просяка минава БееМВе.

На «пътя към Европа" се продават
в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват.
Стаена скръб в очите им гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака
мечтите си, разпънати на кръст».

/ «Писмо до Левски» , автор, Златина Великова; by http://www.poznanie.dir.bg on Friday, February 18, 2011 at 12:11pm/.


19 Февруари 2018 14:59
Дълбок поклон Дяконе !!!Поклон!
19 Февруари 2018 15:01
В действителност ... Този портрет няма нищо общо с действителността.

Такива простотии изобщо не ми се четат!Ходи в друг сайт да ги ръсиш!!!
Две мнения и двете простотии!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД