:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,754,014
Активни 56
Страници 2,273
За един ден 1,302,066

Западни клиники избягват да приемат българи

Днес здравната комисия в парламента изслушва управителя на НЗОК
Западни клиники отказват да приемат българи заради проблемите с плащането на средствата за лечение от нашата каса, потвърждават представители на надзорния съвет на НЗОК и Фонда за лечение на деца в предаването "Преди всички" на "Хоризонт".
"Това, което ни притеснява е, че получаваме информация от пациенти, че няма пряк отказ от лечение – смисъл български гражданин, които има необходимост да бъде лекуван дали по спешност, или планово в чужбина, няма пряк отказ, но например болницата казва: „Всъщност вие не сте за нас“ и ги препращат на друго място. Има случаи?, при кои?то пациентът е бил пренасочен от три лечебни заведения в Германия", коментира адвокат Андрей Дамянов, който е член на надзора на касата.
Фондът получава мълчалив отказ от болници в чужбина за лечение на деца от България, каза и Пенка Георгиева от обществения му съвет. По думите и?, болниците в чужбина предпочитат да не работят с българската здравна каса. "Последните месеци нямаме директен отказ, но имаме т.нар. мълчалив отказ. На заседание на Обществения съвет ни се представя документацията на деца, тъи? като изтича едномесечният срок, в кои?то трябва да бъде представена и разгледана, но липсва оферта, т.е. за един месец администрацията не може да осигури оферта от нужната болница, която се препоръчва от нашите лекари по някакви причини – самата болница не отговаря, или се води някаква кореспонденция, в която не се изяснява докраи? ситуацията и това нас изключително ни притеснява. Сред родители върви мълвата, че това е един лек отказ. Първата болница, към която е изпратена и се счита, че е наи?-добре за детето, отказва с мълчанието си, за да може през това време то да се насочи към някоя друга, която би могла да изчака т.нар. разсрочване, което се предлага от нашите институции", обясни Георгиева.
Днес парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за дълговете към чужди клиники.
20
2211
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
21 Февруари 2018 09:17
Защото още от 1989 г се върви по грешния път, как да стигнеш до правилното място.
21 Февруари 2018 09:29

Защото всичко започна от Костоофф, офф, офф...

Свтовната банка веднага налапа държавицата ни
и предложи едни РЕФОРМИ с нейни консултанти,

и взе да изсипва едни пари за рреформите,
които се оказаха КРЕДИТИ и задлъжняване, ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ

на държавицата ни все по-дълбоко и по-дълбоко.
Щото СБ налива пари за "реформи", а на практика оплита в

железни финансови пипала държавицата и няма МЪРДАНЕ.

Всичко живо българско ще мърда - уловено и смразено!

п.с. Костов, Костов - вън от България.
Пък има и очи да се явява и още акъл да дава.
Унищожител на цяла една държава и на цял един народ!
Щатйгарска подлога.

НАС ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ - КУЧЕТА НИ ЯЛИ!


21 Февруари 2018 09:32
Той и Плочев е получил мълчалив отказ от Ананиев. А и това си е практика при жалби до общините. Но тук е по-страшно!
21 Февруари 2018 09:32
Пенсионерите в озточ.ите клини ходят? Толкоз години риформа и таман да постигнат целта-и хоп! Пъргави бабки се измъкнали навън. Вкопчили се в животеца и провалят пла.овете на родната здравна система. Западняците си правели оглушки и не щели българи, ама пенциите пак се промъквали проваляйки насрещните планове за окончателно решение.
21 Февруари 2018 09:35
след като ЦФЛД има собствен бюджет за какви откази става въпрос ?
21 Февруари 2018 09:38
Начинът по който се урежда лечението в чужбина е погрешен. Изборът на болница трябва да е на НЗОК, респ. МЗ, освен ако пациентът изрично не пожелае сам да направи този избор и сам да се занимава с бумащината. Може да се сключат договори с 20-30 водещи болници в страни от ЕС. Директната комуникация здравна каса - лечебно заведение е много по-бърза и ефективна, веднага могат да се изчистят всички проблеми, свързани с плащането и медицинската документация.
21 Февруари 2018 09:57
Отказвали да приемат ...българи !
Бас ловя , че това са предимно софиянци, щото в провинцията вече всяка болница е втасала за фалит.
21 Февруари 2018 10:52
Ако разните депутета и алчни бюрократи не крадат толкова и се увеличат заплатите на здравните работници до достойни равнища, ще престанат да плачат, че в чужбина не искат и да чуват за лечение на българи. Нали местните плащат данъци и осигуровки!! За кого? Да лекуват поразените от крадливите ни политици ли?...
21 Февруари 2018 11:04
Ало редакцияята,що не пишете горещо ,че Барозу е дошъл като лобист на Голдман Сакс в ЕС да цани парата за джепането.Срещнал се е със служители и скандалът в ЕС тече ли тече,а вие си траете.Днес на агентите им викат лобисти на шофьорите-водачи,на курвите борци за права и морални ценности,а на журналята измекяри.
21 Февруари 2018 11:20
Потвърждавам.
В момента се сблъсквам с каменната стена - и то по съвсем елементарен повод.
В края на март искам да пътувам за седмица до Мадрид. Налагат ми се обаче редовни животоподдържащи процедури.
Като притежател на Европейска здравна карта не би трябвало да имам проблеми. Само че познайте дали е така...
21 Февруари 2018 11:58

Очертаващият се здравен Шенген е доста по-опасен и неприятен от същинския.

Държавката ни си мисли, че може да пробутва вътрешните си номера и пред другите от ЕС, ама явно там слезам бюджетным никто не верит.

21 Февруари 2018 12:02
Редовните животоподдържащи процедури в чужбина не зависят изобщо от западните болници, а единствено от готовността твоята каса да плати за тях на чуждите болнични и други здравни заведения. И не се регулират със здравна карта, а с предварителен диалог: 1) между теб и касата ти и 2) между твоето здравно заведение и чуждото, с твоето посредничество. (да си го намериш, да си осигуриш да те приемат, да те включат в програмата си по време, смени и пр.)
21 Февруари 2018 12:15
Това и правя, Николас. Уреждам си нещата сам.
Но нима е моя работа?
21 Февруари 2018 12:19
За да е свършена работата както трябва - е по-добре да е твоя. Трябва единствено да имаш потвърждение, че касата ще поеме разходите. Останалото можеш сам да си го уговориш.
21 Февруари 2018 12:20
По телефона и с мейлове.
21 Февруари 2018 12:33
Като притежател на Европейска здравна карта не би трябвало да имам проблеми. Само че познайте дали е така...


ЕЗК е за спешни случаи. Принципът е здравноосигурено лице от дадена страна да може да ползва неотложна помощ в друга, без да се притеснява за цената. Двата фонда после си уреждат сметките.
Неща като планово лечение, в това число и поддържащи процедури като примерно хемодиализа, не съм сигурен дали се покриват от нея.
За което вината не е нито на НЗОК, нито на отсрещната страна.
21 Февруари 2018 12:40
Как стана така, че някога чужденците идваха да се лекуват у нас?
И не защото беше по-евтино, а защото знаеха, че нашата медицина и лекари са по-добри.
Помним времената, когато Окръжна болница лекуваше предимно чужденци.
А сега - да се търсят лекарства и медицинска помощ на вън?
Кога ще разберем какво сме загубили?
21 Февруари 2018 12:41
Щом като хемодиализата се плаща в страната от касата, трябва да се плати и в чужбина от същата. Тоест касата на г-н Сократ ще трябва да плати диализата (около 200 Евро на сеанс) и хладилното куфарче със съдържанието, както това плащат испанските, германските, френските и пр. каси. Ако става дума за хемодиализа въобще.
21 Февруари 2018 12:43
Как стана така, че някога чужденците идваха да се лекуват у нас?

В градските легенди на селянчетата от село Ахелой се разказваше още, че чужденците си водели дъщерите при тях - да ги дефлорират истински мъже.
21 Февруари 2018 13:07
Този въпрос доста се профанизира, както в публикацията, така също и в коментарите.
Ами като се натрупат дългове от други процедури, не за деца (виж по-долу) и тамошните болници почват да внимават.

-------------------

За трупането на дълговете:


Обективната информация може да бъде систематизирана съвсем накратко: Здравната каса трупа дългове, защото плаща (много) скъпи лечения на пациенти, (голяма) част от които в последен стадий на (ракови) заболявания.

Фактите са следните: Ракови заболявания в много напреднал стадий са изключително трудно (невъзможно) лечими. Лечението (по-правилно е терапия за поддържане на качеството на живот) е изключително скъпо. Можете да си мислите за нещо > 5000 Евро/месец. Ранно идентифицираните ракови заболявания са много по-лесно лечими. За съжаление не в България СМЕ ШАМПИОНИ по късно диагностицирани заболявания. От там скъпо струващи терапии практически без изглед за успех. Повечето се правят в Германия, затова задлъжняваме там. В немския отговор има рационален елемент, базиран на обективно много малката вероятност да излекуват пациент с раково заболяване в 4-ти стадий.

Тоест, вместо трябва да приказваме и пишем глупости, трябва МНОГО спешно да се търси променяна в здраваната система с цел по-ранно диагностициране на раковите заболявания. Тогава шансовете на пациентите са по-големи и лечението излиза по-евтино и е наистина лечение. Тук е акцента на всички развити здравеопазвания в света.

Пример: Ранно диагностициран рак на простата е почти напълно лечим за месеци (>90%). Късно диагностициран рак на простата с метастази (4-ти стадий) е изключително трудно лечим с много скъпи медикаменти, повече от които подобряват качеството на живот на пациента. Следене на PSA след 50 г. е добър начин да се диагностицира рано рак на простата. Колко кампании за информиране на мъжете за горните факти са ви известни. А всяка вечер слушате по новините реклами за Простамол УНо и др. подобни....

Издвод: Образованост на населението, внимание към собственото здраве, информираност (отнсно рискови групи и т.н.), самонаблюдение и профилактика с цел ранно идентифициране на възможен проблем (когато той потенциално може да бъде решим)... Алтернатвата е чакане до последно, неходене на прегледи, липса на самоконтрол и в резултат идентифициране на проблема, когато той най-вероятно не е решим с пари (но опита за решение струва много скъпо ).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД