:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,831,553
Активни 94
Страници 14,535
За един ден 1,302,066

Президентът наложи вето на закона на Пеевски за КТБ

Преобладаващата част от преходните разпоредби имат същинско обратно действие, посочва той
 
Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет от парламента на 9 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавният глава. Той атакува параграфи 5, 6 и 7 от преходните и заключителните разпоредби на закона, подготвен от Делян Пеевски, Йордан Цонев и група народни представители на ДПС.


Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства, посочват от Президентството. В тази връзка държавният глава има възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения.

В мотивите си държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения, пишат още от прессекретариата на държавният глава.


В мотивите си Радев натъртва, че всеки закон включва правила за поведение, които за да могат да бъдат спазвани от адресатите, следва да действат занапред - т.е.след влизането на закона в сила. Според Радев обаче преобладаващата част от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност имат същинско обратно действие. Те се прилагат спрямо факти, които са настъпили преди влизането на закона в сила.


Като примери той посочва, че в параграф 5, ал. 1 се обявяват за нищожни заличаванията на учредени от длъжници или трети лица обезпечения в полза на Корпоративна търговска банка (КТБ), извършени от квесторите, временните и постоянните синдици на тази банка, като това обхваща периода от поставянето на банката под специален надзор (20.06.2014 г.) до започването на осребряване на имуществото.

В ал. 3 на същия паратраф пак за минал период от време се обезсилват сроковете, изтекли по отношение на всички учредени в полза на КТБ обезпечения, се казва още в мотивите. По силата на параграф 6 се въвежда относителна недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на КТБ след поставянето на банката под специален надзор. Тъй като КТБ е поставена под такъв надзор на 20.06.2014 г., това правило също е с обратно действие, подчертава отново Радев.

С параграф 7 пък цитираните разпоредби се прилагали също с обратна сила и за откритите до влизането на този закон в сила производства по несъстоятелност. "По този начин нищожността и относителната недействителност се прилагат спрямо заличавания, както и спрямо прехвърляния на дялове и на акции, които са съобразени с действащото към момента на извършването им законодателство. Така с приетия закон се засягат придобити вече права или погасени задължения", пише още в мотивите.

Радев посочва и, че законодателят преценява как да уреди и преуреди обществените отношения, но в случая са нарушени границите, очертани от принципа за правната сигурност, изискващ стабилност на правните действия/сделки и предвидимост на правните последици от различните юридически факти. "Да се предвижда недействителност, а още повече нищожност, когато при извършването на действията/сключването на сделките на правните субекти не са били известни предпоставките за обявяването им за нищожни или за недействителни, не е в съответствие с принципа за правовата държава", се твърди още в мотивите.

17
2290
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
21 Февруари 2018 11:50
В мотивите си Радев натъртвания,, чесеки закон включва правила за поведение


Някой да го преведе туй?
21 Февруари 2018 11:51
В мотивите си Радев натъртвания,, чесеки закон включва правила за поведение, които за да могат да бъдат спазвани от адресатите...Така, почваме да броим минутите, след изтичането на които хвърковатата докторска дружина ще дебаркира, за да изобличи тази нова коварна проява на популизъм от страна на зеления чорап, скрит във фуражка.

21 Февруари 2018 11:53
Президентът наложи вето на закона на Пеевски за КТБ


За първи път, откакто ни порази демокрациЪтЪ, имаме за президент държавен мъж!
21 Февруари 2018 12:00
Радев,
21 Февруари 2018 12:04
Ето, поправено е!
В мотивите си Радев натъртва,
Както обичаше да казва един колега, "Да ви натъртат в Цариград!".
21 Февруари 2018 12:12

Докато правоверните политици подчертават, Радев натъртва.

Натъртвай все така натъртващо, бай Румене!
21 Февруари 2018 12:18
В този сайт, каквото и да напишат си имайте едно на ум ... тази във жабата е без украсителните елементи

Президентът ни, ясно им дава сигнал, че няма да се откаже
21 Февруари 2018 12:26
Сега при повторното гласуване на този закон ще са нужни 121 гласа.
Трябва поименно да се публикуват имената на тия най-малко 121 джендъроподобни, които ще сложат край на политическата си кариера и ще опозорят себе си и семействата си и фамилната си памет поколения назад и напред.
Ще е доста интересно.
21 Февруари 2018 12:31
Значи и на мен реститутките ми взеха апартамента на Графа, щото бил подписан договорът с запетайка. Т.е. отмениха продажба с задна дата. Ама тогаз никой не се оплака, че сумайти народ ги натириха говедата седесарски. Сега дали едните шебеци ше гепят предприятията или другите шебеци дето вече са ги взели ще си ги запазят - има ли значение? В Булгаристан е пряко показано и доказано, че закона важи, докато няма някой отгоре на който да му пречи. Принципна позиция на президента, но дали има някой на който да му пука за КТБ и далаверите в бъдеще/минало/настояще там?
21 Февруари 2018 12:51
Интересен факт е, че единственият ни читав политик от много години идва не от средата на обиграното статукво, а от армията. Може би това е знак, че все още е жив оня офицерски дух, който е причина за военните подвизи на България и често е бил коректив на светската власт Намирам го за добър знак. Дано има и други като Радев, а не само фатмаци из армията ни!
21 Февруари 2018 13:01
Интересен факт е, че единственият ни читав политик от много години


Кога някой е читав се разбира от това какво прави, когато управлява. Ел президенте една година се снижаваше ниско по тревата, а когато управляваше чрез служебното си правителство допусна един куп мошеници да се изявяват от негово име, воглаве с оня петел. Освен това допусна по мое мнение не много честни избори. И всичко това му е лична грешка. Сега върна няколко закона, и пусна една две реплики в публичното пространство... още доста има да се доказва.
21 Февруари 2018 13:20
Румен Радев:
„Днес България е република. Но чиста ли е? Свята ли е? Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечество не се бърка с бащиния, а законът е за всички“.
21 Февруари 2018 14:50
Г-н Президент
21 Февруари 2018 14:57
Така, почваме да броим минутите, след изтичането на които хвърковатата докторска дружина ще дебаркира, за да изобличи тази нова коварна проява на популизъм от страна на зеления чорап, скрит във фуражка.


Аз чакам и съответната карикатура...
21 Февруари 2018 16:00
Госпидин Президент и от мен
21 Февруари 2018 17:43
Президентът наложи вето на закона на Пеевски за КТБ

Ей сига е време Комаря да изтипоса тоя, както си му има мерак от самото начало...
21 Февруари 2018 17:51
Да натъртва! И да оттъртва тия търтеи!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД