:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,597,136
Активни 87
Страници 27,939
За един ден 1,302,066
Science Action

Тунгунски метеорит, широка мелнишка лоза и Варненски гамбит

Йосиф Сталин: Дяволът, разбира се, е на моя страна.
Читателю любезни, ти, който честичко попържаш поне половината депутатство плюс Истанбулската конвенция и ланшната мижава реколта трюфели, знаеш ли защо държавицата ни е на този незавиден хал? Не, не е това, което изричаш! Едва ли се досещаш за истинските причини. Те току-що бяха открити в Института за изучаване на следобедната дрямка при БАН. Това са Тунгунският метеорит и любовта на Чърчил към широката мелнишка мома.

- Щуротии хортуваш! - чувам гневливи възражения, придружени от спорадични дактилни подпръцквания.

Ето го компетентното обяснение на учените от БАН, даряващо блаженото спокойствие на истината. Тунгунският метеорит е паднал в района на с. Ванавара на 17/30 юни 1908 г. Причинява експлозия с мощност около 50 мегатона. Разрушителните последствия от страховития взрив достигат България след повече от 90 години. Навярно мнозина се изненадват от голямото времезакъснение между падането на метеорита и въздействието му върху държавата ни. Учените това не ги смущава - пояснява проф. Смарайдов. Нашата парадигма постулира естествената последователност: причина - следствия. Още доц. Луис Карол е описал секвенцията при изчезване на Чешърския котарак - първом чезне котаракът, после усмивката му. В Габрово пък е наблюдавано котешко чезнене, започващо от опашката, чак след което изчезва и притежателката й. При тези наблюдения никъде не се акцентира върху паузата между съставящите ги събития.

- Светът е толкова богат и щедър на факти, че може да ги дарява в подкрепа на всяка теория! - добави накрая проф. Смарайдов.

И Чърчил е виноват за хала ни. Този подпухнал аристократ посещава България през 1930 г. инкогнито, предрешен като йоркширски конекрадец. Неудържимо го привлича напращялата снага на една широка мелнишка мома. Рандевуто с нея е пълен крах, по-унизителен от загубата в битката при Чанаккале. Отказът за интимност - категоричен. Лобутът от местен ерген - болезнен. За замазване на позорната история Чърчил изгражда легендата, че е бил съблазнен не от широката мелнишка мома, а от широката мелнишка лоза. Затова в избата на имението си в Марлборо започва да съхранява кози мехове с вино от този сорт грозде. Но Чърчил не забравя причинената му любовна рана. Търпеливо чака сгоден момент за жадуваното отмъщение. И ето я Ялтенската конференция. 11 февруари 1945, полунощ, безлуние, напорист вятър, ревящо море. Дворецът Ливадия тъмнее. Класически декор за магии. Чърчиловият прозорец плахо свети. Под него бдят сталински юнаци - от петите до носа обружени. Чърчил пълни нощното си гърне, загрява го на примуса и начева магията си:

Плам, пламти! Гърне, бълбукай!

Адска смес, мехури пукай!

Чепка от лоза мелнишка,

копче от куртка войнишка,

бран по тъмно бучиниш,

от мустаки косъм риж,

турски нос, грузинска устна;

и - на таз магия гнусна

сокът за да стане гъст -

косъм от английски гъз!

Мнозина са чели подписаните на следващия ден съглашения. Но малцина знаят, че разпределението на процентите влияние в България се отличава от мастилените им следи, оставени върху попивателната хартия. Чърчил я скрил в избата си под бъчва вино от широка мелнишка лоза.

Плашещото е, че над България надвисва нова опасност. Иде срещата във Варна на ЕС с Високата порта. Пилафо-ахчиите и кючекчиите ще са нашенци. Но останалите са опасни - категорично избягвайте покер с тях. Според няколко разузнавателни централи възможно е за срещата да пристигнат Путин и Тръмп - най-вероятно инкогнито. Сигурността им извън Шенген е "дело тонкое". Според Шильонския домашен арестант ген. Кирчо очаква се Путин да пристигне благоразположен от новия си мандат и предрешен като амбулантен зареждач на газови хъбове. За Тръмп е удобно да спре във Варна, завръщайки се от Ханой. Там той редовно посещава мавзолея на Хо Ши Мин, в чиято лаборатория се подлага на периодични разкрасителни процедури - обяснява рошавият геополитически маг Тома Томов. И продължава да предрича:

- Тръмп няма друг избор, освен да пристигне във Варна, маскиран като продавач на дрехи за плашила с марка "Гучи". Кисинджър твърди, че в това пристанище може да започне нова партия върху голямата шахматна дъска. И твърде вероятно е Ердоган да избере с белите Варненски гамбит.
22
2218
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Февруари 2018 19:52
21 Февруари 2018 19:57
Звън,
21 Февруари 2018 20:32
Досещам се кой звъни, но няма да ви кажа. А писаницата заслужава
21 Февруари 2018 20:41
Страхотен колаж! От персонажите най-впечатляващи са авторът на текстовете на химна на СССР и Русия Сергей Михалков и на сина му Никита в ролята на Вячеслав Молотов.
21 Февруари 2018 20:47
Ааа, !

Отделно за превода
Виртуоз!
21 Февруари 2018 20:50
На това му се вика "Самозабравил се виртуоз"!
21 Февруари 2018 20:55
Simplified, пишех, докато ти си публикувал, не съм преписал за виртуоза!
Радвам се, че сме на едно мнение.
21 Февруари 2018 21:04
Препрочитайки:
Пилафо-ахчиите и кючекчиите ще са нашенци. Но останалите са опасни - категорично избягвайте покер с тях.

Според класиците- Не бих си пъхнал ръката в устата им.
21 Февруари 2018 21:04
не съм преписал за виртуоза!

Споко. Препрочитам и бърша сълзи. В края на превода хлипам - съвършенството му ме свари неподготвена.
21 Февруари 2018 21:21
Преводът е забележителен, но краят му наистина те докарва чак до плач. /като някой катерач/.
21 Февруари 2018 21:55
За зеленото
22 Февруари 2018 07:47
Звън
Бълбукащата, магическа смес е страхотна!
22 Февруари 2018 10:28
22 Февруари 2018 11:37
Бълбукащата, магическа смес е страхотна!


Настига и задминава Шекспир!
22 Февруари 2018 11:41
Настига и задминава Шекспир!


Какъв ти Шекспир, та той е надминал самия Ентих!
22 Февруари 2018 13:28
Какъв ти Шекспир, та той е надминал самия Ентих!


Музата му сигурно е Хина Члек!

Да ти се похваля с огромен домкрат точно пред прозореца ми. Стремително се върти без видим КПД. Но не пада. Забравят се великите вехи!
22 Февруари 2018 13:53
22 Февруари 2018 15:11
22 Февруари 2018 15:24
Мил пардон! Правя плах опит да се намеся в любопитния ви диалог, уважаема Дорис и уважаеми Пенчо, но беглите ми познания по руски език не възприемат думата "домкрат" в ролята и на кулокран, още повече че означава крик. Еще раз, извините за вторжение.
22 Февруари 2018 15:43
Дорис, да му кажа, а?

— Това е май първият ви опит в прозата, нали? Поздравявам ви! „Вълните се прехвърляха през вълнолома и падаха надолу като стремителен крик…“ Няма що, направили сте приятелска услуга на „Капитански мостик“! „Мостик“ сега дълго няма да ви забрави, Ляпис!
— Но какво има?
— Това, че… Знаете ли вие що е крик?
— Разбира се, зная, оставете ме на мира…
— Как си представлявате вие крика? Опишете ни го със свои думи.
— Такъв… Пада, с една дума.
— Крикът пада. Забележете всички! Крикът стремително пада! Почакайте, Ляпсус, ей сега ще ви донеса половин рубла. Не го пускайте!
Но и този път половината рубла не бе дадена. Персицки домъкна от справочното бюро двадесет и първия том на Брокхаус — от Домиций до Евреинов. Между Домиций, крепост във великото херцогство Макленбург-Шверинск и Домел, река в Белгия и Холандия, бе намерена търсената дума.
— Слушайте! „Кран (нем. «Daumkraft» ) — една от машините за повдигане на големи тежести. Обикновеният прост кран, употребяван за повдигане на коли и тям подобни, се състои от подвижна зъбчата ос, която захваща зъбчатото колело, въртящо се с помощта на ръчка…“ И така нататък. И по-нататък: „Джон Диксън поставил през 1879 година на място обелиска, известен под названието «Иглата на Клеопатра», с помощта на четирима работници, действуващи с четири хидравлически К.“ И този уред според вас притежава способността да пада стремително? Следователно Брокхаус и Ефрон са мамили човечеството в продължение на петдесет години? Защо дращите, вместо да седнете да се учите? Отговорете!
22 Февруари 2018 16:01
Великото херцогство Мекленбург-Шверин


Таман дестинация за евроЗИЦпредседателя Бойко! Да си разменим амбасади! Интегриране на Менкленбургерите в ЕС и НАТО!
23 Февруари 2018 21:29
Уважаеми Пенчо, възхищавам се на дълбоките Ви познания по немски език с уговорката, че в случая не става дума за домкрафт, а за домкрат, т.е. за руската дума, която се превежда на български като крик. А домкрафт на руски е башенный кран. Допускам, че иронията ви в ситуацията е излишна. Бъдете здрав и все така симпатично активен във форума.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД