:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,489,299
Активни 62
Страници 767
За един ден 1,302,066

За какво ни е такъв парламент?

Депутатите приемат популистки и лобистки закони, хора без квалификация им дават правни и икономически съвети
Христо Комарницки
-------------
Цицерон е казал, че благото на народа трябва да е върховен закон. Не и за нашите депутати. За тях важи друга сентенция, приписвана на древните римляни - в парламента половината говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбират за какви неща се говори.

Това Народно събрание трябваше да е първото от няколко насам, в което управляващото мнозинство търси предварителен съвет и мнение във връзка със законодателната дейност. През октомври беше създаден Консултативния съвет по законодателството, оглавен от проф. Огнян Герджиков, в който членуват над 20 професори и преподаватели. Няколко месеца по-късно вече се вижда, че управляващите се вслушват в чуждото мнение само ако то не пречи на замислите им да приемат популистки и лобистки поправки.

Такъв е случаят с промените в Търговския закон, които блокираха прехвърлянията на дялове във фирми и създадоха небивал хаос.Бизнесът сега се чуди как да работи, а депутатите нехаятНямаше да е така, ако бяха послушали юристите, че промените са противоконституционни и ограничават свободната стопанска инициатива. Но на кого му пука - важното е, че Мая Манолова обра овациите, а депутатите си оставиха ръцете. Повечето юристи са на мнение, че поправката трябва да се отмени, дали обаче ще се намери кой да сезира Конституционния съд?

Отделна глава от некадърните изпълнения на депутатите са поръчковите - като законотворчеството на колегата им Делян Пеевски и други поръчки. Там обаче се действа под строй и с червен флумастер. Само месец след като бе приет, ГЕРБ и "Обединени патриоти" тръгнаха да преправят т.нар. Закон срещу корупцията. И то по най-скандалния начин: шефът на правната комисия Данаил Кирилов и патриотът Христиан Митев внесоха промени, според които на общинските съветници да се даде гратисен срок до 1 декември 2019 г. да си оправят несъвместимостите и конфликта на интереси. Причината е, че по новия закон общинарите не могат да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокуристи, синдици, ликвидатори. Забранява се и да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери и др. в търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. От Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплакаха преди дни, че с подобни изисквания в общинските съвети нямало да остане кой да работи. И управляващите на свой ред решиха да отложат действието на закона за тях с почти две години. Сега остава да чакаме дали някой друг ще се оплаче от новите текстове, за да видим дали ще се уреди и неговото положение.

В графата "поръчкови" попада и друг закон, който парламентът току-що прие и който ще създаде сериозни проблеми на гражданите - за посевния и посадъчния материал. С него депутатите измениха и Закона за опазване на земеделските земи. Внесеният проект уж бе част от мерките на Министерския съвет за намаляване на административната тежест върху гражданите, но в един момент се оказа, че чрез него се прави пореден опит за разрешаване на строителството в земеделски земи в атрактивни райони като София, Пловдив, Черноморието и т.н.

На собствениците на земя със сменено предназначение, които не са се възползвали от възможността, бе разрешено да кандидатстват отново за препотвърждаване на разрешенията. В същото време се записа и че ако комисията откаже да препотвърди, държавата ще трябва да връща парите, които човекът е дал. От Министерството на земеделието предупредиха, че текстовете не изясняват кой точно ще връща средствата и че не се създава ред за това и новите разпоредби вероятно няма да проработят.Предупрежденията бяха напълно игнорирани от избраниците ниВпрочем от законопроектите през трите мандата на ГЕРБ често произтичаше тотален хаос. Сегашният състав на парламента обаче е рекордьор - броят на юристите в него е рекордно нисък - 27 души. Това не би било проблем, ако думата на Съвета по законодателството тежеше и депутатите си наемаха юридически съветници. Нищо подобно!

Главоломно пада и качеството на професионалистите, които би трябвало да подпомагат работата на парламента в комисиите. Правната комисия например вече си има експертка, участвала в конкурс "Мисис Секссимвол". Това се разбра от светско предаване, в което тя чистосърдечно си разказа, че преди да попадне в парламента, в продължение на пет години е държала бутиков ресторант в София. Ресторантьорката участва и в готварското шоу "Мастершеф" и за малко не стигна до финалния кръг. По телевизията тя разказа още, че за съжаление в момента заведението стояло затворено, защото бивш депутат, придружен от около 15 биячи, влязъл в него и сменил ключалките. Така заключени останали не само оборотът за последния месец, но и 17 картини от XVII век (?!).

Това не е единствената екзотична птица - според сайта на Народното събрание депутатите от ГЕРБ Йорданка Фикирлийска и Васил Цветков, както и социалистът Стефан Буруджиев са назначили хора със средно образование за свои нещатни сътрудници по правните въпроси. Каква експертиза имат тези хора и с какво са полезни - не става известно.Само гимназия са завършили и няколко нещатни съветницив сферата на икономиката и информационните технологии. Дръжте се, данъкоплатци!

Недомислия и плосък пиар струят не само от законите, които депутатите внасят и гласуват. Същите характеристики лесно може да се открият и във временните комисии, които парламентът създава. За по-малко от година съществуване народни представители участваха в пет анкетни комисии, от които нито една не донесе полза за данъкоплатците. Въпреки че парламентът бе щедър на комисии ad hoc, мнозинството не намери за нужно да разследва шуробаджанашкия скандал в Хасково, съмненията за корупция при санирането и т.н.

Първата комисия, която парламентът създаде, бе "за водата в Хасково". Тя бе конституирана с голямо мнозинство. От всички парламентарни групи коментираха, че хората имат право да знаят каква е причината за попадането на уран във водопреносната мрежа, както и има ли опасност за здравето им. Комисията започна работа през май, която продължи чак до септември. След осем заседания, за които 10-те й членове получиха възнаграждения, тя реши, че конкретен виновник за замърсяването на водата няма. Цялата отговорност бе стоварена колективно върху всички правителства от 1993 г. насам, които не извършили необходимите рекултивационни дейности, след като уранопроизводството било закрито. Така месеци, след като депутатите се заеха да решават кризата, водата в Хасково продължава да е забранена за пиене и готвене. Междувременно бяха локализирани и други селища със завишено съдържание на уран в тръбите.Нулев ефект имаше и от последната засега комисия -за ремонта на НДК във връзка с европредседателството. В нея участваха 19 депутати - 10 от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и 9 от останалите партии, които се събраха четири пъти. В края на юли по тяхно предложение парламентът прие доклад, че при ремонта на НДК "има съмнения за извършени нарушения", но че по тях трябва да се произнесат компетентните органи (като парламентът бил законодателен, а не разследващ орган). С 10 на 9 гласа комисията отхвърли идеята тя да продължи работа и да се зарови по-дълбоко в документацията около ремонта. Но важното е да се симулира, че кипи усилен труд.

14
3840
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
21 Февруари 2018 19:49
не разбират за какви неща се говори.


Море, всичките 240 знаят, че в такива случаи се говори за ПАРИ! В техните джобове, не в моя, и не във Вашия, авторе!
21 Февруари 2018 19:55
Цецерон е казал че това което имаме като закони писани от него и компанията е върховно благо за народа. След което отръска трохите от молитвената закуска полепнали по маншетите с монограм на ризата му.
21 Февруари 2018 20:58
Бизнесът сега се чуди как да работи, а депутатите нехаят

Феодалите с робовладелски инстинкт, назначени за "бизнес" "дами"/"мен" се чудят как да не плащат заплати, осигуровки и данъци, а разни платени юди се чудят как да ги ожалят.
21 Февруари 2018 20:58
А какъв друг да бъде? Напред към 12 век?
21 Февруари 2018 21:36
Цицерон е казал, че благото на народа трябва да е върховен закон.

Но никой, дори и Цицерон, не е казвал, че благото на народа реално е върховен закон.
21 Февруари 2018 22:23
Така заключени останали не само оборотът за последния месец, но и 17 картини от XVII век (?!)
Може ли,значи, малко информация. Доколкото разбирам от календари, по това време (XII век) в родината са рисувани икони, а не картини. На изток от България не се рисува, а калиграфира. Само на запад из Европа се рисува - това Сейченто, Класицизъм, Ренесанс, (възраждане, демек). Рисуват картини, дето сега струват колкото сто ресторанта, с манджите заедно. А купуването им става со паре или со дупе.
Та питам, де. Дали дупетатката прави разлика между век и година?
21 Февруари 2018 22:27
Но на отделни членове на народа, като олигарси и кукловоди, е.
Разбира се, олигарсите и най-вече кукловодите сигурно се чувстват за нещо повече или над останалата част на народа. За съжаление, нашите олигарси и кукловоди забравят, че и френските боляри преди Революцията са се чувствали за нещо повече от останалото френско общество, защото френските боляри са си вервали, че са потомци на франките, които покорили гало-римляните, което от своя страна им давало права на особени привилегии, но Франция е станала Република по един неособено красив начин като са били прекъснати много франкски генеалогии у Галия.
22 Февруари 2018 03:56
""Главоломно пада и качеството на професионалистите, които би трябвало да подпомагат работата на парламента
в комисиите. Правната комисия например вече си има експертка, участвала в конкурс "Мисис Секссимвол". Това
се разбра от светско предаване, в което тя чистосърдечно си разказа, че преди да попадне в парламента, в продължение
на пет години е държала бутиков ресторант в София. Ресторантьорката участва и в готварското шоу "Мастершеф" и за
малко не стигна до финалния кръг. По телевизията тя разказа още, че за съжаление в момента заведението стояло затворено,
защото бивш депутат, придружен от около 15 биячи, влязъл в него и сменил ключалките. Така заключени останали не само
оборотът за последния месец, но и 17 картини от XVII век (?!). ""

Ура, другари, комунизъмът бил почти дошъл, а ние да не забележим. Не беше ли предсказал още Улянов-Ленин,
че след време всяка "кухарка" (да я наречем така за по-кратко) ще може да управлява държавата. Помним ние и
работния девиз: "От всекиго според способностите, всекиму според нуждите." Само бившият депутат с биячите и
картините от XVII век нещо не се вписват в пейзажа. То ако е въпросът, и аз имам една картина, даже от по-ранен
век, опушена отвсякъде и рисувана на дърво. Но под лупа се вижда, че е на дотове, което успокоява дигиталната ми душа..

22 Февруари 2018 09:00
Феодалите с робовладелски инстинкт, назначени за "бизнес" "дами"/"мен" се чудят как да не плащат заплати, осигуровки и данъци, а разни платени юди се чудят как да ги ожалят.
22 Февруари 2018 09:22
Прост, прост, ама като му дадеш молив п*тка рисува.
22 Февруари 2018 09:54
В парламента, явно 100% са от ония 80%!
22 Февруари 2018 11:02
"Не беше ли предсказал още Улянов-Ленин, че след време всяка "кухарка" (да я наречем така за по-кратко) ще може да управлява държавата."

Всъщност Ленин е казал точно обратното:

"Мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка не способны сейчас же вступить в управление государством. В этом мы согласны и с
кадетами, и с Брешковской, и с Церетели."

22 Февруари 2018 11:06
Много е възможно колегата да е имал предвид това:

"Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатами и чтобы начато было оно немедленно, то есть к обучению этому немедленно начали привлекать всех трудящихся, всю бедноту."
Само че, тука става дума за образование и обучение на трудещите се и войниците, нещо което преди революцията е било недостижимо.
22 Февруари 2018 11:38
А законите, предлагани от министерски съвет, да не са по- качествени? А експертите на изпълнителната власт? Като например Харизанов, дето не можах да разбера каква му е експертността и експертизата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД