:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът иска нов държавен орган да контролира медиите

Идеите на правителството се препокриват с инициативата на депутата от ДПС Делян Пеевски за "осветляване" на собствениците и финансирането на изданията
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
***
По примера на медийния магнат и депутат Делян Пеевски и кабинетът реши да се захване с медиите, които са му неудобни. Пресслужбата му обяви, че ще направи проект за закон, който "да осветли собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение". В него се предвижда нов "отговорен държавен орган", който да налага санкции. Подобен медиен закон не би допринесъл с нищо за прозрачността и медийния монопол, но ще бъде удобен предлог за натиск срещу независимите медии.

Намеренията на правителството са да създаде работна група, която да предложи "ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта", съобщи пресслужбата на МС. В нея влизат министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

По действащия закон за депозиране на печатните издания вестниците и списанията трябва да обявяват в първия брой за годината действителния си собственик. Ако не го направят, глобата е между 1000 и 2000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лв. Предвижда се и глоба за печатниците и разпространителите. Санкциите по закон се налагат от министъра на културата. Едва тази година Делян Пеевски се обяви като действителен собственик на медии. Тези текстове бяха приети през 2010 г., когато пак управляваше кабинет на Бойко Борисов. Съветът за електронни медии пък регулира радиата и телевизиите.

В началото на февруари 2018 г. Пеевски внесе законови поправки, които се препокриват с новите идеи на кабинета, и беше упрекнат, че е в конфликт на интереси. Собственикът на "Телеграф" и "Монитор" иска да се разкрива безвъзмездното получаване на пари или имущество "извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и получените заеми извън банковите кредити". Ударът очевидно е срещу медиите, които получават грантове от големи фондации. Но това е публична информация, тъй като фондация "Америка за България" я оповестява всяка година. Пеевски обаче няма никакво намерение да иска прозрачност на финансирането чрез договори с различни държавни институции например или банкови заеми, а така всъщност се контролират доста медии.

Законопроектът на Пеевски все още не е разпределен за обсъждане в парламентарните комисии и не е ясна позицията на управляващите партии ГЕРБ и ДПС по него.

Правителствената пресслужба съобщи като голяма новина това, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнася за нарушения на конкуренцията на медийния пазар, когато бъде сезирана от бъдещия държавен орган. КЗК вече направи поне три секторни анализа през последните години и не видя медийна концентрация, нито монопол при разпространителските фирми.



ПРОБЛЕМ

Юристи смятат, че няма никакъв проблем в рекламата на хазартната игра "Шоколад", в която участват непълнолетни гимнастички от националния отбор, съобщиха от СЕМ. Регулаторът беше сезиран от Националната мрежа за децата. Официалното му произнасяне ще е на 13 март.
8
3299
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
28 Февруари 2018 20:22
Честито Гестапо. Тя и Габриелката замисля нещо подобно в Брасъла.

Значи Мегле може да рекламира мляко с дете, а шоколода не може?
28 Февруари 2018 20:47
Министерство на Истината!
Трябва!
28 Февруари 2018 21:06
МеГес - медийно гестапо. Или - по Терзиев - "Медийна лафка"...
---------
Блогът на Генек

28 Февруари 2018 23:30
Каква е дефиницията за 'действителен собственик'?
Ей за пример покупката на ЧЕЗ.
Кой е действителния собственик:
А. Гинка
Б. Банката дала пари на Гинка
В. Собственика на банката (например лихтенщайнска оШфорка притежавана от Рилке Капутинен)
Г. Който е дал пари на Рилке Капутинен
Д. Дилян Пеевски
01 Март 2018 02:01
Гаулайтер Антон шайков Мумията
01 Март 2018 09:05
Винаги ми става смешно като се заговори за идентифициране на действителен собственик на нещо, различно от дребна българска фирма. Подобни глупости има и закона за мерките срещу изпиране на пари. Това е предварително загубена кауза.
Единственият реален реултат ще е създаването на нов "отговорен държавен орган", в който партийни кадри кротко ще си кютат до пенсия или поне в рамките на мандата. И отвреме на време ще изпълняват политически поръчки.

01 Март 2018 11:54
Подобен медиен закон не би допринесъл с нищо за прозрачността и медийния монопол, но ще бъде удобен предлог за натиск срещу независимите медии.

Фашизъм на n-та.
Те независимите медии и без това са около 0-та, що да не изчезнат напълно и да слушаме само обтекаемия, разтеглив като дъвка и пласичен, като мека глина и в пряк и преносен смисъл Хекимян, ката сутрин.

01 Март 2018 19:05
А ЗЗД кога?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД