:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общини отново вдигнаха местни данъци и такси

2018 г. не бе подмината от увеличение на местни данъци и такси, макар явлението да не е така масово, както през 2017 г. Дългогодишната традиция сочи, че в първите две години от мандата на местната власт налозите се повишават, а в последните две това се случва рядко. Догодина предстоят общински избори и поради тази причина скокът не е повсеместен.

Увеличението обаче предизвика доста скандали там, където се случи. Общинският съвет на Перущица "зарадва" жителите си със скок от 86% на битовата такса "смет". Мотивът на местната власт бе, че таксата не е била променяна от доста години, а в същото време тройно поскъпнали плащанията за извозването към депото в Цалапица. През февруари стотици жители на Перущица се вдигнаха на протест. Те бяха недоволни не само от поскъпването и досегашното лошо качество на услугата, но и поради факта, че в градчето има доста незаконни постройки, чиито обитатели нищо не плащат и товарят със задължения останалите жители. Казусът предстои да бъде решен съдебно.

Драма има и в Кърджали. Градът е от малкото областни центрове, където налозите бяха увеличени. Данъкът върху недвижимите имоти скочи от 1.2 на 1.8 промила за физическите лица, а за фирмите - от 1.3 на 2.0 промила. Драстично - между 10% до 50 %, поскъпна и автомобилният налог. Областният управител Никола Чанев (ГЕРБ ) атакува съдебно решението, взето от мнозинството на ДПС в общинския съвет. Според него поскъпването не е мотивирано. Дело все още не е насрочено. Казусът всъщност е по-заплетен - общинарите вдигнаха налозите и през 2017 г., предишният областен управител Илия Илиев обжалва, а общината взе да ги събира предварително. За имотния и автомобилния данък ВАС задължи общината да връща надвзетите суми, а за такса "смет" решение на последна инстанция все още не е взето, но най-вероятно отново ще бъде срещу поскъпването. "Сега общинският съвет просто реши да повиши всичко до нивата, които смяташе миналата година", обясни пред "Сега" Чанев.



УРБАНИЗАЦИЯ

Данъкът за недвижими имоти и таксата за битови отпадъци се повиши и в някои бургаски квартали - "Меден рудник", "Сарафово", "Ветрен", "Банево", "Рудник" и "Черно море". Мотивът на местната власт е, че от крайградски зони са се превърнали в квартали.
7
3628
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
06 Март 2018 09:53
Нормално ли е такса смет да е повече от данък сгради? И кое е високо/ниско в случая? За какво се използва/трябва да се използва/ такса смет и за какво данък сгради?

Защо селата са с по една асфалтирана крив-ляво улица, а всичко останало се разпада? Какви данъци се плащат там и за какво стигат те? Същото се отнася и за градовете.. дето кварталните улици са кръпка върху кръпка и дупка до дупка. Защо общините чакат само на помощи?

Нали имаме уж голям БВП? Де го? След като улиците се разпадат... пътищата също. Странно при нас имаме следната зависимост - Голям БВП - Голям разпад. Не трябва ли да е обратното? Защо все на помощи я караме? И ако ЕС ни спре кранчето.. какво ли ще стане? Не трябва ли една държава да може да се самоиздържа?
06 Март 2018 09:54
Защо няма адекватен данък върху всички имоти? Ааа да - за да има офшорки, грешка оШфорки, които да източват държавата.
06 Март 2018 13:22

mick

Защото колега сме в "криворазбраната демокрация".

Също като в онази "свободна демокрация" от
времето след Освобождението.

Наскоро bTV показа филм за Капитан Петко войвода
- поздравления за колежката Радослава Домусчиева,

където ни припомня величието на световния революционер
Капитан Петко войвода,
и мерзостта на българските власти, като кмета на Варна,
който разпорежда да "бият Капитан Петко войвода с тояги".

И както казва самият Капитан Петко войвода - лежал е повече
в български войводи, отколкото в ...турски!

И най-потресаващото - турския прокурор, с когото се срещат след
години вече като стари в "новоосвободена България",

казва на Капитан Петко войвода:
- Да те пратя в Турция, ДА ЖИВЕЕШ като ЧОВЕК!

Него героят на България, бореца за българската свобода...

Ето такива работи по българските земи -
и все лошото се преповтаря - егоизма, алчността, злобата,
простотията, тарикатството, глупостта, некадърността ....

А Капитан Петко войвода казва на турския прокурор -
оооо, аз още не съм те черпил за освобождението....

.....
В Библията пише: Истината е щит и всеоръжие!
И колкото праведните да не могат, а
грешниците да не искат
- Истината сама ще се пребори за себе си!

06 Март 2018 13:24
......

И както казва самият Капитан Петко войвода - лежал е повече
в български ЗАТВОРИ, отколкото в ...турски!

.....
06 Март 2018 13:30
В тази връзка, направи ми много лошо впечатление, че по време на тържествената заря-проверка за 3 ти март бяха изброени какви ли не воеводи и воеводки, но баш Капитан Петко бе някак си удобно пропуснат.
06 Март 2018 14:21
циникЪтхедонист Приказва се само за македонски и шопски борци за свобода. За Тракия и Странджа никой не споменава нещо.
Mick, що не казваш, че след всяка проверка по общините от Сметната палата, констатациите са, че парите, събирани за Такса смет са понякога двойно повече от разходите на тази услуга. Това противоречи на смата същност на определението за "такса". И няма наказан кмет. Държавата си трае, защото знае, че общините са недофинансирани /с излючение на София, естествено/, а излишните пари от таксите отиват за капитални разходи и ДМС.
06 Март 2018 19:29
Shintoabe
06 Март 2018 14:21

Ами парите по такса смет може и някъде да са повече.. но пък данък сгради дали стига? И за какво стига? Ааа да - за разбити улици. Даже сигурно и остава
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД