:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,781,295
Активни 62
Страници 8,523
За един ден 1,302,066

Места има... Ако някой умре

Да се добереш до личен асистент е като да минеш през ада, казват отхвърлените от грижата на държавата. Броят им е все по-голям, а парите все повече не стигат
СНИМКA: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Дори безпрецедентната мярка децата с най-тежки увреждания да получават драстично по-висока помощ от държавата - 950 лв., тръгна с фалстарт, след като правителството реши, че трябва да им спре личните асистенти.
Няма по-голямо унижение от това да си инвалид в България, казва Валерия Божидарова, докато придвижва едва-едва напред краката си с помощта на бастуна и опората на стената. Помага й, доколкото може, 14-годишната й дъщеря, но момичето все пак по цял ден е на училище. Всяка година Валерия събира едни и същи документи и кандидатства по програмата на Столична община за личен асистент. Невинаги успява да се закачи за нея - в края на миналата година комисията отново я отрязала.

Валерия пита каква е тая точкова система и по какви критерии няколко длъжностни лица преценяват по документи, че могат да отрежат на едни връзката със света, а други да подкрепят? "Че аз сама и на зъболекар не мога да отида. От декември не съм стъпвала и в офиса на фирмата, за да се заредя с материали за надомната работа", изрежда Валерия, която е с увреждане по рождение. Официалният отказ на българското законодателство от термина "инвалид" за нея и семейството й не означава нищо. Съпругът й е още по-тежък случай. Прикован е на легло, но вече се е отказал да води изтощителни битки с институциите за достоен живот. Не кандидатства за чужда помощ - нито по общинската програма, нито по държавната, като много други отчаяни и обидени българи от унизителните социални политики "на парче".

----

"При първото класиране имах 49 точки -10 за това, че работя. Пет за това, че съпругът ми е неподвижен и се налага аз, трудноподвижната, да го обслужвам... И за това, че дъщерята е непълнолетна...", изрежда Валерия. Второто класиране й отрежда 39 точки, но пък вече е в списъка. Още не знае колко часа чужда помощ ще й дадат. Непрекъснато ги свиват - от 150 при старта на програмата, после на 107, сега ще са още по-малко. Безпорядъкът е тотален, а схемата сбъркана! И сякаш обичайният хаос не стига, в края на миналата година въпросът стигна и до съд, а магистратите отмениха като дискриминационна частта от общинската наредба, която дава права най-вече на учещите и работещите. Така вместо едно имаше две класирания.

Валерия сега се чуди дали да е благодарна на съда. Не че преди като работеща личният асистент й е бил гарантиран. След като магистратите се произнесоха в края на миналата година, общинатанабързо прекласира кандидатитеи в списъка на "Асистенти за независим живот" влязоха и останалите под чертата 136 души. Да, но бюджетът не се увеличи, което пък означава, че и двете страни ще получат по-малко. За болните и самотниците ще се свият часовете на чужда помощ, а за личните асистенти - и без това мизерното заплащане. "Най-засегнати ще са тези, които ползват външен помощник. Там, където в ролята на личен асистент е влязъл роднина, ще пострада най-вече семейният бюджет", коментира Капка Панайотова, ръководител на Центъра за независим живот. Магистратите подчертават, че не искат да омаловажават вниманието на Столична община към хората с увреждания - общината поддържа собствена асистентска услуга и всяка година отделя от бюджета си за целта над 6 млн. лв.

Докато програмата тръгне, Валерия и останалите 642-ма влезли в списъка на "Асистенти за независим живот" ще трябва да стискат зъби и да разчитат на милосърдието на близки и съседи. Или да си плащат сами за помощта. Ако имат с какво, защото според статистиката половината от хората с увреждания у нас живеят в тежка бедност и социална изолация.

"Бяхме главните инициатори за приемане на общинската програма "Асистент за независим живот", но след много промени първоначалният замисъл напълно се промени исе получи омагьосан кръгДават се точки за активност вместо за физическо състояние, но за да си тръгнал на работа или на училище, трябва някой преди това да те е подкрепил. Тотално сбъркана е и цялата ни държавна философия на грижа за хората в неравностойно положение. Тук срещу минимално заплащане личен асистент става най-вече роднина", отчита Капка Панайотова. В нормалните европейски държави хората с увреждания са официални работодатели на личните си асистенти. Те получават от държавата месечен целеви ресурс и сами наемат помощника си, изплащат му трудовото възнаграждение. У нас за целта работят различни национално представителни програми, а около половината нуждаещи се от чужда помощ остават вън от списъците с обяснението, че парите са малко, не стигат за всички.

По настояване на няколко граждански организации държавата обеща да напише закон за личната помощ. А експерти, запознати с най-добрите европейски практики в личната помощ, изготвиха проектозакона. В средата на миналата година социалният министър Бисер Петков обаче заяви, че начинанието е хубаво, но е подходящо само за богати държави. И обеща да увеличи социалните услуги за най-уязвимата група в обществото, като ги адресира според потребностите на различните региони и на всяко лице с увреждания.

На практика обаче последното, на което хората с увреждания у нас могат да се надяват, е помощта на държавата. Влизането в която и да е програма еад, късане на нерви,а крайният резултат е всеки път под въпрос. Как става това социално отсяване, след като при сто процента зависимост нечия субективна оценка може да те изхвърли бързо от списъка?

До миналата година услугите "Личен асистент", социален асистент и домашен помощник се финансираха с европейски пари, а Агенцията за социално подпомагане ги разпределяше сред одобрените общини. С края на програма "Подкрепа за независим живот" по ОП "Развитие на човешките ресурси" социалната услуга вече се финансира от държавния бюджет. Заделените за тази година средства са 68 млн. лв. С тях трябва да се осигури работа на 16 хил. лични и социални асистенти, те пък ще подпомагат 26 хиляди души - възрастни самотници и хора с увреждания, които не могат да се обслужват сами, а някои не могат дори от леглото да се поместят без чужда помощ. И този път бенефициент по програмата са общините. Всяка от тях кандидатства със собствен проект и залага свои условия и ред за назначаване на лични и социални асистенти, домашни помощници.

В списъците с одобрените кандидати обаче трудно могат да се промъкват нови потребители на услугата поради условието да са били включени в предишната програма, финансирана с евросредства. Одобрението на нови хора може да дойде само ако някой почине, ако се откаже от подпомагане или при остатък на финансов ресурс. Покрайострото недофинансиранечасовете на личните асистенти са орязани, оттук и заплащането им пада и много от тях се отказват от нископлатената, тежка и емоционално изстискваща работа. Това пък изправя нуждаещите се от чужда помощ пред опасността да останат без помощник.

Недостигът на пари е по-осезаем в по-големите общини, подчертава Златко Живков, кмет на община Монтана. За миналата година отпуснатите им пари чрез Агенцията за социално подпомагане са били 61 хил. лв. по програма "Независим живот" на ОПРЧР. Сега са едва 40 хил. лв., след настояването им пред социалното министерство за още средства към първоначално отпуснатите им 28 хил. Миналата година личен асистент са имали 135 болни и възрастни хора от общината, а наетите лични асистенти са били 115, още 250 души с различни заболявания са ползвали различни специализирани услуги. Сега, за да се вместят в бюджета, свиват часовете и предоговарят заплащането на личните асистенти за четиричасов работен ден.

Остър е недостигът на средства и в община Смолян. Тазгодишният бюджет за услугата е още по-свит, въпреки че евросредствата и преди не са покривали всичките им нужди. "Миналата година имахме около 300 заявления, но едва половината кандидати получиха лични асистенти, при това за не повече от четири часа помощ. Тази година направихме предварителни разчети за 300 потребители и по шест часа помощ на ден. Оказа се, че месечно са ни нужни 160 хил. лв. Отпуснаха ни обаче четири пъти по-малко. Но пък сега имаме много по-малко заявления, около 200. Сметките ни показват, че тази година около 120 нуждаещи се от общината ще могат да получат личен асистент, при това за не повече от четири часа на ден, а някои по три, по два", разяснява Момчил Николов, секретар на община Смолян. В момента специална комисия оценява конкретните нужди на болните и самотниците - дали могат да се самообслужват, да си сготвят, да си напазаруват, има ли край тях близък, който да ги подпомага, какво е финансовото им състояние и дали биха могли да поемат сами разноските по чуждата грижа. Повечето обачеживеят с мизерни средства,а тези, които са в особено тежко състояние и са останали без интензивна грижа, по-бързо си отиват.

В малката община Рудозем обаче картината е малко по-различна. Успели са дори да увеличат броя на асистентите си от 47 на 50, както и на потребителите - от 60 на 70, но пък под чертата отново са останали около 70 чакащи, а по-тежките случаи сред тях са около 20-ина - хора, които трудно ще оцелеят без чужда помощ. "Поне не се наложи да режем от часовете. Направихме нов подбор, тъй като в рамките на две години отпаднаха част от потребителите, включихме нови хора", отчита Павлина Боюклиева, главен експерт "Проекти и програми" към община Рудозем. Но пък тази година държавно финансираната програма не предвижда средства за медицинска сестра, за психолози, за социален работник към центъра.

Така всяка община се справя със заложения дефицит както намери за добре, а всеки, чакал някога на тези програми, знае какво е да стоиш в шах в началото на всяка година пред неизвестността, какви лишения ще трябва да търпиш. Унижението тази година поне е далеч от калибъра на миналогодишното - когато държавата реши, че дава твърде много на децата с най-тежки увреждания и им отряза личните асистенти, а в някои общини се стигна до позора родители и лични асистенти да трябва да връщат изплатени вече заплати. Вероятно на това разчита и социалният министър Бисер Петков, който изглежда добре е забравил едно свое обещание от миналото лято - да се намери решение за по-адекватна помощ на хората с най-тежки увреждания, които сега до 18-ата си година получават 930 лв. месечна помощ, а след като навършат 18 г., сякаш оздравяват и минават на около 250 лв. инвалидна пенсия и интеграционни добавки. Увеличението на гарантирания минимален доход, от който зависят интеграционните добавки, с 10 лв. на 75 лв. едва ли може да мине за адекватна помощ.
1
1899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Март 2018 11:54
"Най-засегнати ще са тези, които ползват външен помощник. Там, където в ролята на личен асистент е влязъл роднина, ще пострада най-вече семейният бюджет", коментира Капка Панайотова, ръководител на Центъра за независим живот.
----
От Решение № 1596
гр. София, 13.03.2017 г.
АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - СОФИЯ-ГРАД


В писменото становище на Център за независим живот се съдържат възражения срещу изискването за социална активност на хората с увреждания, преди да са задоволени базисните физически потребности и срещу въвеждането на понятието „активен живот“, което не е ясно дефинирано. Изрично е посочено, че философията на Наредбата е погрешна, иска се възстановяване на първоначалната идея за осигуряване на лична помощ за независим живот, без допълнителните изисквания за активна социална дейност на лицата с тежки увреждания.
---
Т.е. на решението на адм. съд е повлияло и становището на същата Капка Панайотова, която сега ожалва най-засегнатите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД