:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,782,077
Активни 68
Страници 9,305
За един ден 1,302,066

Българската консервативна десница предпазливо надига глава

Радетелите й претендират, че могат да вкарат нов заряд в българската политика. Но съединят ли сили със статуквото, легитимността на претенциите им ще се стопи
СНИМКА: АВТОРЪТ
Радетелите на новия консерватизъм обявиха, че имат съмишленици сред всички десни политически сили. Сред първите отзовали се беше евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.
"В Америка не се прекланяме пред правителството. Прекланяме се пред Бог". Така наскоро Доналд Тръмп накратко описа политическото кредо на американската нация, както той го схваща. Внушителни думи, които съвременните български консерватори, които се кълнат във вярност на християнството, родината и свободата, най-вероятно биха посрещнали с овации. Освен ако не се притесняват да бъдат асоциирани с колоритния американски президент.

Във всеки случай неочакваният изборен успех на републиканците в САЩ през 2016 г., както и растящата популярност на сродни, антилиберални сили в Европа вдъхват надежди на поддръжниците на консерватизма в България, че и за тях има място на родната политическа сцена. Поне такова впечатление остави у страничния наблюдател дискусията "Какво е дясно? Три гледни точки", организирана наскоро от Младежки консервативен клуб и дясната интернет платформа "Мисъль". Истинска дясна партия у нас няма, но когато се появи, ще бъде консервативна, вярват младите радетели на тази идеология.

На какво разчитат? Преди всичко на идеологическия срив, който смятат, че претърпява либерализмът днес. Причината за този провал виждат в това, че либерализмът "беше завладян от социализъм и културен марксизъм". "Време е идеологията да се завърне и това се случва с краха на либералния консенсус. Либералната демокрация се оказа неспособна да се справи с предизвикателствата на новото хилядолетие. Точно затова в момента в цяла Европа и САЩ се възражда консерватизмът под формата на народния консерватизъм на човека, койтотвърде дълго беше учен, че е лошо да си бял, хетеросексуален мъж",обясни Николай Облаков, създателят на "Мисъль".

По думите на Облаков консерватизмът се крепи на три стълба - християнските ценности, патриотизма и социалното неравенство. Еднакво неприемливи според него са както социализмът с неговия тоталитарен уклон да изравнява хората за сметка на тяхната свобода, така и пазарният фундаментализъм, който призовава за ликвидацията на публичните институции. "Не можем да допуснем тези, които не са толкова способни, не са толкова успели, дори, да си го кажем честно, са по-мързеливи, да останат без образование и сигурност. Здравите институции на държавата са тези, които защитават пазара и човека", смята Облаков.

По думите му, ако се гледат тези принципи, десница у нас не съществувала, защото единственото, на което се крепели определящите се като десни, са антикомунизмът и русофобията. Консервативно мислещи хора обаче имало навсякъде, тъй като "българинът е християнин в голямата си част, българинът е патриот до болка и в никакъв случай не иска държавата да му се меси в личния живот - бил той икономически, сексуален или друг". И такива хора трябвало да бъдат събрани, за да "започнем промяната".

Претенциите на организаторите, че дават ход на нещо съвсем ново,започнаха да олекватоще щом стана ясно, че сред лекторите ще бъде евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. На позабравилите да напомним, че Джамбазки получи работа в Страсбург благодарение на създадената през 2014 г. коалиция между неговия лидер Красимир Каракачанов (понастоящем вицепремиер в кабинета "Борисов" 3) и водача на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков. Бившият журналист Бареков, издигнал се на протестната вълна срещу второто правителство на Бойко Борисов, дълго търси незаета идеологическа ниша и накрая се обяви за консерватор. След като спечелиха мандати, Бареков и Джамбазки даже влязоха в групата на Европейските консерватори и реформисти в Европарламента. Коалицията между ББЦ и воеводите обаче издържа от ден до пладне. Бареков вкара депутати в Народното събрание, които скоро след това го изоставиха, а Каракачанов се събра с Валери Симеонов, за да създадат т.нар. "Патриотичен фронт". Джамбазки остана при евроконсерваторите. Как и дали още се разбират с Бареков, не се знае.

На дискусията евродепутатът се зае да разясни на присъстващите какво е национализмът - политическа платформа, която преследва националните идеали; десен по своята същност, защото "воюва от 1919 до 1944 г. с БКП и комунистическата идеология"; различен от националсоциализма и фашизма, които също като комунизма били "богоборчески" идеологии, работили за "установяването на нов световен ред". Както и къде са пресечните точки на националистите с консерваторите. "От днешна гледна точка тези, които са наши политически противници и отново се определят като леви, са културните марксисти - цялата тази група, която е решила, че трябва да изкорени това, което сме ние, да премахне името българин", заяви Джамбазки. По думите муимало "голям проблем с днешното дясно в ЕС и в България",което всъщност било "много по-ляво от наследниците на БКП" в редица аспекти, например подкрепата му за еднополовите съжителства. По-надълбоко в настоящата политическа ситуация евродепутатът не се осмели да навлезе.

Джамбазки не беше единственият гост на дискусията, който създаде усещането, че родната политическа действителност е хвърлила тежката си сянка върху консервативната инициатива. Появи се бившият депутат от ДСБ Борис Станимиров. Както и известният със своите политически зигзаги настоящ зам.-министър на образованието Петър Николов. Започнал в СДС (съпругата му е внучка на шефа на 38-ото НС Йордан Соколов), впоследствие става един от учредителите на ДСБ на експремиера Иван Костов само за да го напусне заради партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева. А на последните парламентарни избори изненадващо изникна в листите на "Обединени патриоти". Николов упрекна говорилите преди него, че всеки е останал в своята тясна ниша. И така не успели да постигнал "синтез", без който "истинската десница няма да може да бъде адекватна".

Идеологическият "синтез" на дясното обаче не е най-големият проблем на родните консерватори. Всъщност идейните различия, били те малки или големи, никога не са били препятствие у нас, стане ли въпрос за реална политика.Всеки си сменя етикетите, както ситуацията го изисква- днес набляга на "социалния елемент", утре на патриотизма, вдругиден ще го играе традиционалист (евроскептицизмът на "Обединени патриоти" се оказа пълен мит - Джамбазки обясни по време на дискусията, че ЕС е пътят да се постигне обединението на всички българи, тъй като ще премахне границите от Черно до Адриатическо море).

Потенциал за електорален растеж на консервативна формация определено има. Неочаквано големия мащаб, който придоби общественият сблъсък около т.нар. Истанбулска конвенция, е категорично доказателство в тази посока. Етносът, религията, полът и традициите очевидно започват да играят нова и действително значима роля в българската политика, в която вече бързо навлизат парливите въпроси, предизвикващи "културни войни" в западните общества. Затова и всяка политическа сила у нас, дори БСП, гледа да спечели от това.

Същинският проблем за родните консерватори е чисто политически. Всяка нова консервативна инициатива у нас трябва да се пребори с тежкото наследство, което й оставиха бивши и настоящи политици, някои от които принадлежащи към лагера на днешните управляващи. И не става въпрос само за Бареков. Да си спомним за позабравения вече Яне Янев - бивш лидер на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) и съветник на премиера Борисов за борбата с корупцията. Навремето РЗС също влезе в редиците на Съюза на европейските консерватори и реформисти. Консервативният британски евродепутат Джефри ван Орден (докладчик за България в процеса по присъединяване към ЕС) последователно легитимира Яне Янев и Николай Бареков като лицата на политическия консерватизъм в България. Ите не са забравили, че са заемали място в тази политическа нишаПрез 2016 г. Бареков и Стефан Софиянски заговориха за "нов дългосрочен фундаментален проект - Консервативен клуб". Нищо не излезе, но това не означава, че проектът няма да бъда реактивиран, ако инициаторите му преценят, че са назрели условията за това. Претенции, че принадлежат към консервативната десница, имат ДБГ на Меглена Кунева, СДС на Божидар Лукарски и донякъде ДСБ на Атанас Атанасов. Традиционалистки ориентираните българи пък гледат повече към БСП и "Обединени патриоти", отколкото към десните консерватори с техните слогани за "златното време на Рейгън и Тачър".

И на фона на тази жестока политическа конкуренция за монопол върху "изконните добродетели", "традиционните ценности" и пр. новите консерватори не копаят сами собствената си градинка, а попоглеждат към действащите партии с оправданието, че хора, мислещи като тях, имало навсякъде. Вярно, има ги, въпросът е, че политическите негативи, които ще донесат със себе си, ще натежат над активите. Съединят ли сили със статуквото, претенциите на консерваторите, че млади, просветени и необременени от миналото хора ще променят лицето на българската политика, ще загубят много от стойността си. А без това какъв е смисълът да се започва каквото и да било?
СНИМКА: БГНЕС
Възходът на десни политически сили като Партията на свободата на Австрия вдъхва увереност на родните консерватори, че имат шанс за успех.
16
2630
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
06 Март 2018 20:10
Тия са все пролиберално настроени, не антилиберално.
06 Март 2018 20:39
Нищо с глава?
------
Блогът на Генек
06 Март 2018 20:47
Още набожни бездарници
06 Март 2018 20:48
По думите на Облаков консерватизмът се крепи на три стълба - християнските ценности, патриотизма и социалното неравенство.


Conservative moral values arise from what I call the Strict Father Family.

In this family model, father knows best. He decides right and wrong. He has the ultimate authority to make sure his children and his spouse do what he says, because what he says is right. Many conservative spouses accept this worldview, uphold the father’s authority, and are strict in those realms of family life that they control.

In this moral worldview, it is his moral duty to punish his children painfully when they disobey. Harsh punishment is necessary to ensure that they will obey him (do what is right) and not just do what feels good. Through physical discipline they are supposed to become disciplined, internally strong, and able to prosper in the external world.

What if they don’t prosper? That means they are not disciplined, and therefore cannot be moral, and so deserve their poverty. In this conservative view, the poor are seen as lazy and undeserving while the rich deserve their wealth. Responsibility is thus taken to be personal responsibility, not social responsibility. What you become is only up to you, not society. You are responsible for yourself, not for others.

The Conservative Moral Hierarchy

The strict father logic extends further. The basic idea is that authority is justified by morality (the strict father version), and that, in a world ordered by nature, there should be (and traditionally has been) a moral hierarchy in which those who have traditionally dominated should dominate.

Why do conservatives love Trump (who harms them) and hate healthcare (which helps them)? It makes more sense when you consider the conservative moral hierarcy.

The Conservative Moral Hierarchy:

• God above Man
• Man above Nature
• The Disciplined (Strong) above the Undisciplined (Weak)
• The Rich above the Poor
• Employers above Employees
• Adults above Children
• Western culture above other cultures
• America above other countries
• Men above Women
• Whites above Nonwhites
• Christians above non-Christians
• Straights above Gays


https://georgelakoff.com/2017/07/01/two-questions-about-trump-and-republicans-that-stump-progressives/
06 Март 2018 21:48
Истинска дясна партия у нас няма

Е как да няма ? БСП какво е ? Класическа дясна консервативна партия. И даже е обрала целия консервативен електорат - пенсионерски и носталгичен по "доброто старо време", здравия ред, законност и консервативен морал.
06 Март 2018 21:53
А иначе тези от сбирката много се бъркат, че хората, които са срещу левите резби и извратена антибиологична ненормалност са консерватори. Не са. Просто не са ненормални. И това се вижда по отношението към разводите, съжителствата без брак и политиците с любовници, стига да не са хомосексуални.
06 Март 2018 21:56
По думите му, ако се гледат тези принципи, десница у нас не съществувала, защото единственото, на което се крепели определящите се като десни, са антикомунизмът и русофобията.

Много точно наблюдение.
06 Март 2018 22:36
Няма ляво, няма дясно.
Нормалните хора питат „Кой им плаща?.„
Защото този, който плаща, той поръчва и музиката.
06 Март 2018 23:00
Conservative moral values arise from what I call the Strict Father Family.
Сигурен бях, че не можеш да бъдеш истински консерватор, ако не си ял каиша като малък.
06 Март 2018 23:14
Най-мащабният до момента либерален проект е ЕС.
Та, ако въпросните 'консерватори' се барат за консерватори, трябва немедлено да се обявят за излизане на България от ЕС.
Също така грантоедството е откровено либерално явление. Чакам 'консерваторите' да се обявят срещу чичо Шорош и оШфорната икономика.
До колкото разбирам от дописката, обаче, май-фокусът им е да борят комунизма и левите сили.
Аман от борци против комунизма!
06 Март 2018 23:18
Та, ако въпросните 'консерватори' се барат за консерватори,
В тази гледна точка има резон! Наистина целите на въпросните "консерватори" най-вероятно се изчерпват с това, да набарат склада с консерви на държавния резерв.
07 Март 2018 00:19
wreckage06 Март 2018 20:48

Това ли е рецептата? От тия съставки в България партия не може да стане.
Иначе тая сбирка е описана отдавна - на децата на лейтенант Шмид (когато са си делили Русия)
07 Март 2018 07:18
wreckage06 Март 2018 20:48

Analyzing political conservatism as motivated social cognition integrates theories of personality (authoritarianism,
dogmatism–intolerance of ambiguity), epistemic and existential needs (for closure,
regulatory focus, terror management), and ideological rationalization (social dominance, system justification).
A meta-analysis (88 samples, 12 countries, 22,818 cases) confirms that several psychological
variables predict political conservatism: death anxiety (weighted mean r .50); system instability (.47);
dogmatism–intolerance of ambiguity (.34); openness to experience (–.32); uncertainty tolerance (–.27);
needs for order, structure, and closure (.26); integrative complexity (–.20); fear of threat and loss (.18);
and self-esteem (–.09). The core ideology of conservatism stresses resistance to change and justification
of inequality and is motivated by needs that vary situationally and dispositionally to manage uncertainty
and threat.

http://faculty.virginia.edu/haidtlab/jost.glaser.political-conservatism-as-motivated-social-cog.pdf
07 Март 2018 09:49

Бая повърхностна статия в руслото на редакционните повели, пуснала се по леснината на първосигналните персонални квалификации.

Що се бил появил там Джамбазки - авторът да не би да е чакал Антоанета Цонева да се появи?
МВРО от как се появи на политическата сцена се афишира именно като консервативна десница, няма тук изненада.
Да не би нещо да се е променило от мимолетния съюз с Дудука отпреди 4 г.?

Бил дошъл и Борис Станимиров от ДСБ - ми, много ясно, и какво от това?
Ако авторът познаваше Станимиров и искрените му и трайни позиции през годините, щеше да се учуди, ако Станимиров не беше дошъл.

Същото и с Петър Николов - какъвто и зет да е, колкото и партии да е сменил, винаги го е играл чиста консерва със силно влечение към реалното управление.
Съвсем нормално беше да зареже ляволибералеещата и опозиционна по манталитет ДСБ и да финишира някъде около Патриотите и имагинерната гербероидна "дясна общност" на Института за дясна политика.

Авторът можеше вместо тези дребнави персонални бележки да се поразмисли около "кръга "Мисъль"" - що за "общност", съчетаваща изключително широка палитра десни "мислители", е това, кой стои зад нея, кой си отглежда млада дясна смяна?
Разгледайте списъка на гост-авторите им - няма такава дясна манджа с грозде!
https://misal.bg/about/
От вездесъщия десен идеолог Георги Харизанов през другата новоизгряла звезда на политологията Димитър Ганев, наш Сула, реликвата Иво Беров, актрисата Теодора Духовникова, квазиактьорите Асен Генов и Манол Глишев, та до либерални икони като Любослава Русева, център нападателите от ИПИ и основатели на ДЕОС.

Десняк до десняка, мила моя майно, льо, маждрак до маждрака.
Суща мисловна фаланга, събрана от невидима ръка.

Чия ли е тази ръка и какви ли копчета има на ръкавелите си - ето това е по-интересната тема, а не кой на коя сбирка се появил.
07 Март 2018 10:50
, тов. Форц!!!
07 Март 2018 11:14
Причината за този провал виждат в това, че либерализмът "беше завладян от социализъм и културен марксизъм"
Виж ти то какво било.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД