:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,405,289
Активни 99
Страници 14,825
За един ден 1,302,066
Минало непредсказуемо

Следюбилейно

Иван Илчев
Нямах никакво намерение да се намесвам допълнително в спора след непремерените - надявам се! - и нехристолюбиви думи на руския патриарх, който на практика иска да ни забрани да пазим паметта за всички тези, които волю или неволю са дали живота си за нашата свобода, независимо от каква националност са били. Но изявленията на сегашни и бивши руски депутати и общественици нарушават всякакво приличие и очаквам нашата държава, ако има достойнство, да реагира. Как - да решават държавниците ни, нали затова сме ги избрали.

Когато бях ученик, по радиото въртяха една втръснала ни се песен за българо-руската и българо-съветска дружба, в която припевът беше: "рамо до рамо, крило до крило, както винаги е било". Всяка сутрин с трамвая минавах покрай Руски паметник. Тук беше побит огромен плакат, посветен на тази дружба, с годините 969-а, 1878-а, 1944-та. Откъде се беше взела първата година на нетленната, според някой угодник, българо-руска дружба. Е, от големия поход на княз Светослав Киевски, който бе превзел Северна България, след като разбил българите в битка, вероятно при Преслав. Макар че се бе оттеглил към столицата си Киев, заплашен от печенежко нашествие, остави разнебитена България лесна плячка в ръцете на византийците. Та аз си припявах: "както не винаги е било".

И действително, след Освобождението отношенията между България и Русия твърде кратко време са топли. В началото на 80-те години руският дипломатически представител у нас опитва да извива ръцете на правителството да приеме руския неизгоден за нас план за строителство на железопътни линии. При режима на пълномощията по едно време не само начело на Министерския съвет стоеше руснак, но и три от седемте министерски поста по едно време бяха заемани от руснаци. Като че имаха основание мрачните предсказания, че Русия иска да превърне страната в своя колония.Особено неблаговидна бе ролята на Русия при СъединениетоВ първите дни след 6 септември 1885 г. руският печат го приветства. В "Новое время" пишеха въодушевено: славянският свят се радва и заедно с него приятелите на човечеството във всички страни. В "Санктпетербургские ведомости" акламираха рухването на "картонените прегради", поставени от Берлинския договор. Особено възторжени бяха славянофилите. Един от техните водачи - Сергей Аксаков, провъзгласи: Пропука се Берлинският договор! Троши се!

Във върховете обаче останаха неприятно изненадани. Знае се, че император Александър III не обичаше княз Александър. С неприязън посрещна случилото се в Пловдив. Самодържецът веднага отзова опитните руски офицери, които бяха на българска служба. Начело на армията останаха млади българи. Сред тях майорите се брояха на пръсти.

От средата на септември и тонът на печата се промени. Вестникът на отявления реакционер Михаил Катков "Московские ведомости", който минаваше за рупор на двореца, заяви, че не одобрява станалото, защото било ненавременно. "[То] едва ли е желателно сега, когато освободената от Русия България е хвърлена в хаос и изложена на пагубни интриги... Съединението ще бъде желано тогава - пише Катков, - когато Русия освободи България, както преди от турците, така сега от хаоса."

А пък княз Мешчерски в "Гражданин" направо отсече, че Русия не бива да признава станалото: "Струва ми се, че ако Русия направи това, тя тутакси би се отрекла от историческото си значение и призвание, би подала ръка на шепа негодници-революционери."

Александър III изложи в откровено писмо основанията за острата си реакция: "Днешното движение на българите аз не одобрявам. Те не ни послушаха, действаха тайно, съвети не потърсиха, нека сега сами сърбат кашата от тях сварена." Впрочем няколко реда по-долу той даваше да се разбере от какво е предизвикан този взрив на недоволство. "Ние трябва да имаме една главна цел - това е завладяването на Константинопол". Логично бе, че по-голяма и по-силна България едва ли ще подпомогне осъществяването й.

Настроенията срещу българите в Санкт Петербург бяха дотам силни, че дори Катков изпусна нервите си и призова Османската империя: Ставай! Теб те грабят!

Руските журналисти не можеха да разберат, чена мнозина българи започва да им омръзва да ги освобождаватПък и познанията им за ставащото в страната бяха частични и непълни. Неслучайно в "Биржевая газета" пишеха, че след революцията в Пловдив начело на правителството застанали известните водачи на въстанието Захари и Стоянов.

През лятото на 1886 г. недоволните русофили сред българските военни, недоволни от влошаването на отношенията, устроиха заговор. Плановете им бяха споделени, а съзаклятниците насърчени от руския военен аташе в София.

През нощта на 9 август 1886 г. те нахлуха в двореца и принудиха княза да подпише абдикация. Той бе изпратен под конвой към руското пристанище Рени в устието на Дунав. Самият факт, че заговорниците го пращаха в Русия, говореше ясно за намеренията им.

След контрапреврат възстановеният на престола княз Александър направи сериозна грешка. Изпрати коленопреклонна депеша до руския император. Отговорът бе ясен и категоричен. Александър III не желаеше да го вижда в България.

Взелото властта Регентство опита да се помири с Русия. Помоли императора да предложи приемлив за него кандидат за българския престол. Предложеният грузинец Мингрели бе приет като подигравка в София.

В страната пристигна генерал Каулбарс. Мисията му бе да "съветва" българите. Генералът обаче не бе дошъл да "съветва", той просто бе рупор на императорската воля. Обикаляше страната в ролята си на имперски пратеник. За да упражни допълнителен натиск, повика във Варна два руски военни кораба. Руската дипломация не можеше да се примири с мисълта, че България вече е отделна държава. Не отчиташе, че в страната са израсли политици, които не са свикнали да им нареждат, а самите те вече нареждат. Грубото поведение на генерала подхрани твърденията на русофобите, чеРусия не желае да види самостоятелна, а зависима БългарияРуските моряци, акостирали във Варна, действаха като в завзет град и късаха от стените прокламациите на Регентството.

Видял, че губи контрол, Каулбарс се възползва от един маловажен инцидент, за да постави ултиматум в София. След отхвърлянето му напусна България. Дипломатическите отношения между двете страни бяха прекъснати. България остана без сериозен покровител в европейските конфликти. От друга страна, с необмислените си действия руската дипломация сама подрони основата за руското влияние в страната.

Дипломатическите отношения бяха възстановени с покръстването на престолонаследника княз Борис в православието. През 1902 г. дори бе уговорена военна конвенция между двете страни, която предвиждаше българска или руска намеса, в случай че Румъния нападнеше една от двете страни. През 1910 г. обаче руската страна, недоволна от българските претенции за Одринско и конфликта в Македония, обяви, че конвенцията губи сила. Нещо повече. Когато в началото на Балканската война за кратко изглеждаше, че България може да влезе в Цариград, Русия предупреди София да не храни илюзии, че може да остане там. Когато през лятото на 1913 г. Румъния нападна България в гръб, Русия реално не си мръдна и пръста. Нещо повече, допусна великият княз Николай Николаевич да бъде обявен за почетен шеф на румънския полк, влязъл първи в Добрич през 1913 г.

С началото на Първата световна война отношенията бързо се влошиха още. Петербург имаше нереалистични очаквания, че България трябва да го подкрепи. София не виждаше защо ще се сражава в защита на Сърбия, отнела й Македония. В първата си среща с новия български пълномощен министър в Русия император Николай II заяви, че ако България не се откажела от водената от нея политика на неутралитет, щял "да я изключи от семейството на славянските народи". Увереността на самодържеца, че може с един замах да решава етнографски проблеми, направи угнетително впечатление дори на един искрен русофил, какъвто беше българинът.

През декември 1914 г. напрежението стигна нов връх. Известният руски писател Леонид Андреев публикува открито писмо до българския народ, озаглавено "Търговци в храма". В него българското отношение към сражаващите се Сърбия и Русия бе сравнено с поведението на търговците от евангелската притча. Този път в България скочиха и най-последователните русофили като Иван Вазов, д-р К. Кръстев, Димитър Мишев.

В крайна сметка България влезе в Първата световна война. Наши войски се сражаваха с руските в Добруджа и ги разбиха. Руски кораби пък обстрелваха Варна. В Санкт Петербург бившият руски пълномощен министър в София А. Савински написа доклад до външно министерство. Препоръчваше след войната България, която не слушала, да бъде разделена. Северозападна България трябваше да бъде присъединена към Румъния, Югозападна към Сърбия, а Източна към Русия, за да й осигури сухопътен достъп до Цариград. Само че избухна Октомврийската революция.

Проф. Иван Шишманов писа преди повече от век, че историята е пристрастен адвокат, който не позволява на клиентите си да забравят сторената им истинска или въображаема неправда. Но виновен ли е чукът, че с него изковават не рало, а меч.

 Леонид Андреев
 -----
80
4468
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
11 Март 2018 19:31
Нямах никакво намерение да се намесвам допълнително в спора след непремерените - надявам се! - и нехристолюбиви думи на руския патриарх,

Жалко, че авторът се е отказал да не се намесва. Защото намесата му съдържа твърдения, които са некоректни - дори според западни, а не руски историци.
11 Март 2018 19:39
непремерените - надявам се! - и нехристолюбиви думи на руския патриарх

Тоя май е по-патриарх от патриарха.
Сигурно е патриарх на троловете. Нема начин да не пописва тук под матрялчетата.
11 Март 2018 20:25
kiro or efiro
11 Мар 2018 19:31
Мнения: 999
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Нямах никакво намерение да се намесвам допълнително в спора след непремерените - надявам се! - и нехристолюбиви думи на руския патриарх,

Жалко, че авторът се е отказал да не се намесва. Защото намесата му съдържа твърдения, които са некоректни - дори според западни, а не руски историци.
Теофил_Харизанов
11 Мар 2018 19:39
Мнения: 235
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

непремерените - надявам се! - и нехристолюбиви думи на руския патриарх

Тоя май е по-патриарх от патриарха.
Сигурно е патриарх на троловете. Нема начин да не пописва тук под матрялчетата.

Съгласен съм с тезите на проф. Илчев. Бихте ли обяснили по-подробно с кое не сте съгласни?
11 Март 2018 20:37
Водила война Русия, но друг прибрал плячката.
Но за да е радостта пълна, и властта абсолютна, този факт трябва да се затрие.
Може и да успее.
Я да видим!
11 Март 2018 21:12
Съгласен съм с тезите на проф. Илчев. Бихте ли обяснили по-подробно с кое не сте съгласни?

Например - с повърхностното описание на отношението на Русия към Съединението и невежеството на автора за ролята на руските офицери във войната срещу Сърбия. Справка - в съответните глави и съответната библиография в книгата на Миша Глени "The Balkans, 1804-2012: Nationalism, War and the Great Powers"
11 Март 2018 21:14
Пак ли тоя ренегаД?

Абе няма ли плурализъм в този вестник? Откога? Защо?

Едно време кръстосваха колонки-рапири Стефан Продев, светла му памет, и Юджийн Дайнов, жална му мама - не успя с ренегаДство да стане министър...

Сега един Денков се мерне - Stoppen Sie einen Augenblick Sie sind schön!

И толкоз. Чувствам се виновна... Някой продаде душата ми на дявола... Vade retro, Satan!

Le veau d’or est toujours debout;
On encense sa puissance
On encense sa puissance
D’un bout du monde à l’autre bout!

11 Март 2018 21:18
Този професор на колко години е, че пише като очевидец на събития отпреди повече от 100 години?!

П.П. И си припявал, ама наум. Аман от десетосептемврийци единадесетоноемврийци!
11 Март 2018 21:41
Но виновен ли е чукът, че с него изковават не рало, а меч.
Но виновна ли е българската реч, че в устата на Илчев дрънчи като газена тенекия?
П.П Другия път напиши на баба си за хурката!
11 Март 2018 21:44
kiro or efiro
11 Мар 2018 21:12
Мнения: 1,000
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Съгласен съм с тезите на проф. Илчев. Бихте ли обяснили по-подробно с кое не сте съгласни?

Например - с повърхностното описание на отношението на Русия към Съединението и невежеството на автора за ролята на руските офицери във войната срещу Сърбия. Справка - в съответните глави и съответната библиография в книгата на Миша Глени "The Balkans, 1804-2012: Nationalism, War and the Great Powers"

Е, не очаквах позоваване на Миша Глени, но няма лошо, каквото-такова. Приемам аргументацията...
11 Март 2018 21:44
11 Март 2018 22:31
Ми като принципно е несъгласен пруфесора с позицията руския патриарх очаквам да напише няколко статии по следните теми:
1) Победата на българи и гърци при битката за Тутракан през 1916. Щото нали тогава беломорска Тракия е била българска.
2) Победата на турци и българи над кръстоносците край Варна 1444. Щото нали имало българи сред еничарския корпус.
3) Разгромът на българите под стените на Виена в Битката на Народите. Също като т.2

ПП. Афторът като е споменал, че Русия не е спряла Румъния през 1913, можеше в интерес на обективността да каже, че именно Русия спира Турция на през същата 1913. Щото ако не беше, Бургас сега можеше да е турски.
Малко не му се връзва с тезата, та е 'забравил'.

11 Март 2018 22:50
кире,

препоръчвам ти написаното от генерал Рачо Петров за действията на руските офицери около Съединението.

и да допълня написаното по-горе. през ПСВ българската армия се сблъсква не само с руския корпус в Добруджа. а и с двете руски бригади в Македония.
11 Март 2018 23:00
Гледам какви рецензии хвърчат под статията на професора, явно все академици списват в този форум
11 Март 2018 23:03
бил написал някой си Глени, че руските офицери останали в българската армия въпреки заповедта на Императорът им да я напуснат?!

да не изпълнят заповед?!

а доказателства като:

1. че са напуснали службата си при Императора? което е единственият начин да не изпълнят негова заповед? и което би означавало, че в такъв случай не са на руска служба!

2. на кои длъжности са служили в българската армия? щото военния архив още жив. не е нужно се цитират нЕкви източници. достатъчно е Заповедните книги на българските части. които са за ВЕЧНО съхранение.
11 Март 2018 23:36
Справка - в съответните глави и съответната библиография в книгата на Миша Глени "The Balkans, 1804-2012: Nationalism, War and the Great Powers"

Нито Глени е историк, нито книгата - му научна. Тя е популяризаторска, няма критика към изворите, да не говорим, че когато я писа, Глени, не знаеше и бъкел от нито един от балканските езици, освен малко сръбски и малко руски. Книгата те затрупва с анекдотични факти, които дават илюзия за информираност, но толкова. Още повече, че самият автор си признава, че подхожда с предубеждение.
С други думи да се нахвърлиш срещу Илчев и то точно в областта, в която той е специалист, позовавайки се Глени (която изглежда единствено си прочел по въпроса), е все едно да се позовеш на репортаж на ВВС или на 40 минутка на National Geographic на симпозиум по астрофизика.
11 Март 2018 23:45
позовавайки се Глени


ми тва е таванът на ерудицията, не виждам що си изненадан.
11 Март 2018 23:46
kiro or efiro
11 Март 2018 21:12
Съгласен съм с тезите на проф. Илчев. Бихте ли обяснили по-подробно с кое не сте съгласни?

Например - с повърхностното описание на отношението на Русия към Съединението и невежеството на автора за ролята на руските офицери във войната срещу Сърбия. Справка - в съответните глави и съответната библиография в книгата на Миша Глени "The Balkans, 1804-2012: Nationalism, War and the Great Powers"

Повторението на една глупост не я прави по-малко глупост. Още повече, че се оказа, че конкретно в тоя случай Глени - отгоре на всичко и посочва невярна библиография, както вече е дискутирано в тоя форум:
http://www.segabg.com/replies.php?id=256719&p=2
и
http://www.segabg.com/replies.php?id=256719&p=3
12 Март 2018 00:12
Чл. кор. проф. д.и.н. Иван Илчев - Съвременна балканска история


https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/istoricheski_fakultet/akademichen_s_stav/chl_kor_prof_d_i_n_ivan_ilchev_s_vremenna_balkanska_istoriya


Професорът излага факти. Нужни са разум и сърце, за да бъдат осмислени
от разума и приети от сърцето, макар да го боли.
За мен не са нови и отдавна вече сърцето не боли.

Колкото повече дълго покривани истини се отърсват от плесента си,
толкова повече истински българи родолюбци ще се научат да обичат
само България и да пазят достойнството й от чужди домогвания, независимо
коя от чужбините напира да ги обича или мрази.
12 Март 2018 00:22
Чл. кор. проф. д.и.н. Иван Илчев - Съвременна балканска история


https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/istoricheski_fakultet/akademichen_s_stav/chl_kor_prof_d_i_n_ivan_ilchev_s_vremenna_balkanska_istoriya


Професорът излага факти. Нужни са разум и сърце, за да бъдат осмислени от разума и приети от сърцето, макар да го боли.
За мен не са нови и отдавна вече сърцето не боли.

Колкото повече дълго покривани истини се отърсват от плесента си, толкова повече истински българи родолюбци ще се научат да обичат само България и да пазят достойнството й от чужди домогвания, независимо коя от чужбините напира да ги обича или мрази.Подкрепям те
12 Март 2018 00:24
SgtTroy
11 Мар 2018 23:45
Мнения: 6,307
От: Mauritius
Скрий: Име,IP

позовавайки се Глени


ми тва е таванът на ерудицията, не виждам що си изненадан.Най-големият смех е, че Мето/Киро учи Илчев какво бил написал Глени, при условие, че Глени у нас излезе под редкацията на Илчев.
12 Март 2018 00:40
Морският
12 Мар 2018 00:22


Благодаря ти,
12 Март 2018 00:41
при условие, че Глени у нас излезе под редкацията на Илчев.


Така е,
12 Март 2018 01:21
Написаното от проф. Иван Илчев са добре познати факти, които обаче не опровергават, а потвърждават думите на руския патриарх, че субектът в Руско-турската война е Русия, нейната армия, нейната дипломация, нейният император, а не Полша, Финландия, Украйна и т.н..
12 Март 2018 01:23
Най-големият смех е, че Мето/Киро учи Илчев какво бил написал Глени, при условие, че Глени у нас излезе под редкацията на Илчев.


не коментирам реакциите на кирометото на павлов, ма и фактите са от значение сепак
12 Март 2018 04:00
Любовта към България не отменя любовта към Русия .
12 Март 2018 04:07
А руснаците кога бяха искрени ? Когато се отричаха от царска Русия или сега , понеже нали ... у нас има едно убъркване , така да се каже . В един живот видяхме пълен
лупинг .
12 Март 2018 06:55
Премереността и христолюбивостта на патриарх; мюфтия; Далай Лама; раби; ходжа; арменски поп НЕ Е в компетентността на професор по евроатлантически ценности.

За експердите: Глени беше посочен в коментарите не като историк, а като гледна точка на пътеводната ви звезда на демокрацията ввс.
12 Март 2018 07:14
Я-а-а-а, колко популярна била идеята за България като вилает.
12 Март 2018 07:20
Когато бях ученик, по радиото въртяха една втръснала ни се песен за българо-руската и българо-съветска дружба, в която припевът беше: "рамо до рамо, крило до крило, както винаги е било".

Паметта на професора му изневерява. Когато излезна тази песен - 1979 г. той вече не е бил ученик. Да не говорим, че я въртяха месец-два и после дружно я забравиха.

Иначе съм съгласен - думите на Патриарх Кирил и реакцията на трима-четирима общественици и журналисти от Русия трябва да бъдат порицани.
12 Март 2018 08:05
За пореден път буди удивление сегашното време.

Иначе професорът изнася добре известни факти. Пропуснал е да подчертае ролята на Русия, преди влизането ни в 1 СВ на страната на ЦС. Имали са инструментите да не НИ вкарват в тази беля, само като вметка договореностите между Русия, ВБ‌ и Франция преди планирането на пролетно-летните кампании на руската императорска армия и къде минава границата (по линията Мидия-Енос) обещаното на Русия.
12 Март 2018 08:11
Най-големият смех е, че Мето/Киро учи Илчев какво бил написал Глени, при условие, че Глени у нас излезе под редкацията на Илчев.
12 Март 2018 08:27
http://a-specto.bg/velislava-dreva-valeri-simeonov-tryabva-da-izchezne-ot-politikata/
12 Март 2018 08:53
*
12 Март 2018 09:02
Братя Стругацки
12 Мар 2018 08:11

Интересно ми е да прочета българската версия на книгата. Странно, зашо е имала нужда от редактиране и дали то се е отразило на съдържанието.
12 Март 2018 09:06
Разбираемо е и невежеството на български участници във форума по въпроса - още в началото писах, че имам предвид западни публикации и не очаквам да са ги чели.


Ах, простете, вие сигурно сте образован и ползвате западни източници, които аборигените не са чели.
Случайно да имате винкел на семейния герб?
12 Март 2018 09:56
Не знам дали Миша Глени е историк по образование, но знам, че е коректен - позовава се на обширна библиография от предимно западни източници. Знам също, че няма симпатии нито към Русия, нито към България, нито към Сърбия - просто е обективен автор.


Това го преценаваш от позицията ти на специалист и дългогодишен изследовател по темата, невям?
Unwary readers might be inclined to welcome a one-volume Balkan history, written in a lively style by an acclaimed journalist specializing in East European affairs. In reality , the weaknesses of Gleny's book as history are so fundamental that it is hard to recommend it even to general reader, let alone specialists.

Те това четем в рецензията в The English Historical Review, Vol. 116, No. 467 (Jun., 2001), pp. 685-687. Мога да дам и доста други подобни рецензии от специализирани издания, но нямам за цел разправа с Глени.
12 Март 2018 10:03
Колкото повече дълго покривани истини се отърсват от плесента си,
толкова повече истински българи родолюбци ще се научат да обичат
само България и да пазят достойнството й от чужди домогвания, независимо
коя от чужбините напира да ги обича или мрази.

Нашата признателност е към тогавашна Русия и император Александър II, както и към всички загинали за свободата на България руси, румънци, финландци, украинци и др. националности, а също така и българските опълченци.
Да се използва признателността на българите към освободителите за политически цели е крайно непочтено и предизвиква у повечето българи негативни реакции спрямо подобни опити.
Книгата Нова история на България - част 1: Княжеството (1879 - 1911), от проф. Милко Палангурски също е интересен източник за събитията през този период от време.
12 Март 2018 10:03
Премереността и христолюбивостта на патриарх; мюфтия; Далай Лама; раби; ходжа; арменски поп НЕ Е в компетентността на професор по евроатлантически ценности.

За експердите: Глени беше посочен в коментарите не като историк, а като гледна точка на пътеводната ви звезда на демокрацията ввс.


Той Глени има много гледни точки - една от тях, у книгата му преди "Балканите ...", The Fall of Yugoslavia, представи Изетбегович като неква невинна жертва във войната в Босна.
Иначе ни беше посочен като пример за задълбочено отношение към фактите (в контраст с професора Илчев) , подкрепено с богата библиография
12 Март 2018 10:17
***
12 Март 2018 10:37
Този срами паметта и завета на баща си: и с тези подлизурковски писания и с далеверите си в СУ, докато бе ректор.
12 Март 2018 10:42
Ах, простете, вие сигурно сте образован и ползвате западни източници, които аборигените не са чели.
Случайно да имате винкел на семейния герб?

Трой, за пореден път се заяждаш с мен без основание. От близо 30 години не живея в България и е естествено да имам по-лесен достъп до небългарски източници. И, като българин, да се интереувам от българската история. Каква е тая фикс идея, какъв е тоя комплекс, какви аборигени те гонят?
12 Март 2018 10:47
От близо 30 години не живея в България и е естествено да имам по-лесен достъп до небългарски източници.


Всека една седмица прекарваш поне по един ден в Британската библиотека , нали

12 Март 2018 10:49
Да сте чули някой от козяшките майцепродавци да е изразил благодарност към осетинците?!?


Не само те. Има толкова народности в състава на руската императорска армия. Има например казах, генерал-майор от 1878, участник в битката за Плевен.

За да няма обидени и кофти тълкования е много просто да се благодари на царя и на всички народности в състава на руската императорска армия, участвали в Освобождението на България. Отделно на румънци, сърби и черногорци участвали с отделни части.

А тези на хранилка от Козяк... те са ясни и ще е голЕм смех ако цъфне баба Меца на Север от Дунав как ще са първи да изприпкат с хляб и сол.
12 Март 2018 11:05
Прочее, контрапродуктивно е да повтаряме една от грешките на патриарх Кирил. Никой у нас по повод 140 годишнината от Освобождението ни не празнува 10-тата Руско -Турска война. Празнуваме Освобождение и възстановяване на вековна историческа справедливост. Руският патриарх си позволи грешката на нашия празник да прави разсъждения (необосновани при това) от името на несъществуваща от повече от 100 години държава (Руската империя). И това при положение че и в най-тежките години на насадения тоталитаризъм от руско-съветски тип Българската православна църква споменаваше в службите си благодарност към
Царя-Освободител (Александър ІІ ) и руските воини.
Не е лошо на яхтсмена-партиарх да се припомни, че Руската федерация - чийти гражданин и представител се явява, е по Конституцията си многонационална държава. И че изразявайки почит и благодарност към загиналите за свободата ни войни от руската армия от различни националности ознава уважение и към един от принципите, на които се гради съвременната Руска държавност. Уважение, което патриархът Кирил изненадващо не намери за нужно да изрази. Впрочем, може би не следва да се приема за чак толкова изненадващо, доколкото патриархът остави в крайна сметка впечатлението за предварително замислена провокация. Това вече е серозно. И тук вече отговорност трябва да носят и нашите дипломатически и други служби, които трябваше за всичко това предварително да разберат и предупредят.
12 Март 2018 11:16
да е изразил благодарност към осетинците?!? Тоя въпрос съм го задал поне 10 пъти през последните 9 дена.


Ми защо да не сме им благодарни - благодарни сме - осетинците показват чудеса от храброст във войната. Сам Гурко настоява на техна конна част в Западния Отряд, да бъде наградена с георгиевско знаме.
Малко по-деликатно стои въпросът с черкезите, за които народната памет има друго мнение ....
12 Март 2018 11:20
Памфуций
12 Мар 2018 11:16
Гурко може и да е благодарен. Аз ти говоря за "историци" на козяшкя капаня от рода на Минчев, Дайнов, Харизанов и прочее благодарни анализатори.
12 Март 2018 11:35
комар
12 Мар 2018 08:27
Мнения: 1,906
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
http://a-specto.bg/velislava-dreva-valeri-simeonov-tryabva-da-izchezne-ot-politikata/


Велислава Дърева

Следва въпросът: „А коя е националната позиция?”. Това позицията на правителството на Борисов ли е, което обяви Русия за враг? Това позицията на ГЕРБ ли е, които вкупом – премиер, председател на Народното събрание, депутати и министри – бойкотираха държавния прием, даден от държавния глава в чест на националния празник – Освобождението на България. Чрез този бойкот те опорочиха и похулиха празника и съобщиха недвусмислено на целокупния дипломатически корпус, че българското правителство се разграничава от националния празник и го отрича, отрича Руско-турската освободителна война, отрича Освобождението на България от турско робство, отрича незаменимата роля на Русия. Това е повече от скандал!


Това съм го пропуснала, но ако е така, голям срам, срам, и за цялото правителство и ГЕРБ.
12 Март 2018 11:45
Гледам какви рецензии хвърчат под статията на професора, явно все академици списват в този форум

12 Март 2018 11:47
За изложените факти четивото е полезно, а интерпретацията им е право професора, както и на читателите му. Ще опитам и аз:
Отношението на руските управници към България и българите винаги е било противоречиво и изпъстрено с емоции. Главната причина според мен е в това, че Русия рядко е била управлявана от руснаци, а много често от чужденци, които са прокарвали интересите на своите страни, често враждебни спрямо България и българите. На Балканите Русия винаги е предпочитала Белград и Атина, а не София, преди това Преслав иили Плиска. Каквито и услуги или отстъпки да искала от тях и Букурещ, те почти винаги са били за наша сметка. Същото важи за Османската империя, после и за Турция.

И нещо още по-важно. Дори днес на територията на РФ се знае за Волжка Булгария, за Кабардино Балкария, за казаците и особено за Киевска Рус, тясно или малко по-отдалечено свързани исторически по кръв и почва с българите и Българиите от Хунския съюз, Кубрат и Борис-Михаил до днешната. Вечна благодарност за Освобождението, но ние сме направи много повече за Русия. Е, неведнъж Доброто ни е било наказвано! Поне 400 години, например, набиват в Москва и Петербург как са взели християнството от Византия и станали Третия Рим, как Солунските братя за византийски гърци и пр. лъжи в разрез с доказания им с дати и факти произход от България в Киев. Сега поради геополитически чупки в Москва патриархът Кирил е принуден (вероятно от Путин) да го признае ("Без БПЦ нямаше да има РПЦ", за езика и посмеността също) можем да разберем, че краят на 400-годишната лъжа вбесява прелатите в РПЦ и него преди всичко. Както и мнозина днешни руски политици, наблюдатели, публицисти, които днес ни хокат подло и лицемерно. Много е болезнено за тях!

Пример. Участвах в една дискусия в присъствието на двама манипулатори от Москва, които дрънкаха като роднини на Жириновски, че сме били неблагодарни и станали съюзници срещу Русия през двете световни войни. Питах ги коя година сме станали съюзници на Германия през ВСВ и се кротнаха. Споделих, че това е станало през 1940 г., а СССР подписва договора "Молотов-Рибентроп" предишната. През ПСВ имаме сблъсък с руска войска, но на наша територия. Цупеха се мълчаливо.
12 Март 2018 11:51
"Когато бях ученик, по радиото въртяха една втръснала ни се песен за българо-руската и българо-съветска дружба, в която припевът беше: "рамо до рамо, крило до крило, както винаги е било"."

Доколкото си спомням, това e припева към песен в чест на излитането на Георги Иванов в Космоса, тогава я въртяха по радиото. Прав е Бачо Кольо, не беше чак толкоз популярна.
Иначе, както пише и Симеон Радев в "Строителите..." външната политика на имперска Русия по отношение на България по онова време е доста непоследователна и противоречива.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД