:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,835,975
Активни 90
Страници 5,944
За един ден 1,302,066

Дефицитите на пазара на труда не се променят

Търсят се заварчици, готвачи, строители
Работодателите имат нужда от висшисти най-вече в сферата на икономиката, администрацията и управлението, машинното инженерство, информатиката и комуникациите, електроинженерството и автоматиката. Сред специалистите със средно образование се търсят кадри предимно за стопанското управление и администрацията (26.4% от работодателите), производството и преработката (22%), архитектурата и строителството (12.5%), а в информатиката - 8.1%. В областта на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга потребности от кадри със средно образование са заявили 11% от работодателите, а с висше в областта на туризма - 140 работодателя (4%). Това показват междинните данни от онлайн анкета на Агенцията по заетостта сред 3750 включили се в проучването работодатели. 60% от тях са заявили, че през следващите 6 месеца ще имат необходимост от нов персонал. Проучването стартира покрай оплакванията на работодателите, че масово се сблъскват с недостиг на качествени и квалифицирани работници и служители. Идеята е обобщените и анализирани на областно и национално ниво резултати да подпомогнат стиковането между двете страни на пазара на труда.

Анкетата, която трябва да установи потребностите на бизнеса от работна сила, се проведе през февруари, но към момента са известни само междинни данни. Най-активен в попълването на въпросника е бизнесът от областите Кюстендил (270), Пловдив (232), Благоевград (217), около 150 са анкетираните от области София, София-град, Варна и Бургас, а по-малко от 60 са участниците от областите Велико Търново, Добрич и Ловеч. Сред включилите се в анкетата преобладава бизнесът от сферата на индустрията и търговията ( 20%), на хотелиерството и ресторантьорството (12%). Продавач-консултант, оперативен счетоводител, машинен техник, електротехник и монтьор, заварчик, готвач, строител, сервитьор, оператор на компютър пък са конкретните професии, които ще се реализират най-лесно на пазара на труда.

ИЗИСКВАНИЯ

Изискване за ключови компетентности за общуване на роден език имат 55% от анкетираните работодатели, а 45% търсят бързо адаптивни към промените служители и работници. Работата в екип и способността за поемане на отговорност са другите водещи умения, търсени от страна на бизнеса. На чуждоезиковите или компютърните умения пък държат около 1/5 от анкетираните работодатели.
1299
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД