:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,727,128
Активни 172
Страници 39,132
За един ден 1,302,066

България е усвоила едва 16% от парите по новите европрограми

Ефектът от тях върху БВП засега е скромен, а върху износа - пренебрежимо малък
СНИМКА: БГНЕС
За да бъдем успешни, трябва да заложим на "умно" стратегическо планиране и "умни" системи за изпълнение и контрол. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в средата на февруари на среща с генералните директори от държавите членки, отговорни за Кохезионната политика на Европейския съюз в следващия програмен период. Оказва се обаче, че страната ни не се възползва достатъчно от възможностите в сегашния период.
Четири години след началото на новия програмен период и три години преди края му България продължава сериозно да изостава в усвояването на европейските структурни и инвестиционни фондове. Към края на 2017 г. страната ни е успяла да използва само 1.587 млрд. евро, или 16% от средствата, които са й отредени от бюджета на ЕС, посочва анализ на финансовото министерство. Важни програми като "Околна среда", "Наука и образование" и "Развитие на селските райони" са далеч под средния процент, а "Морско дело" и "Добро управление" са с незавидните 0.2% и 6.2%.

През втория за страната програмен период (2014 - 2020 г.) България получи достъп до 9.9 млрд. евро, предназначени за финансиране на 10 програми. В сравнение с предишния период (2007 - 2013 г.) този ресурс е с 5.2% по-голям, а заедно с националното съфинансиране общият бюджет по еврофондовете става 11.7 млрд. евро.

Заради незадоволителното до момента представяне на новите оперативни програми постъпилото по тях финансиране е довело до допълнително нарастване на производството и на брутния вътрешен продукт (БВП) само с 2.1% от 2014 г. насам. Това показва направената от финансовото министерство оценка на макроикономическите ефекти от изпълнението на новите оперативни програми към 31 декември 2017 г. Според анализа на МФ в резултат на европейското финансиране частните инвестиции през последните 4 години са нараснали с 9.6% спрямо нивото при сценарий без еврофондове, а разкритите работни места са с около 80 000 повече. До момента обаче вливането на средствата от ЕС в икономиката е увеличил износа ни пренебрежимо малко - едва с 0.3%, докато резултатът върху вноса е 6.5% допълнителен ръст.

С най-голям бюджет - 1.887 млрд. евро, е програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Сравнително слабата усвояемост на средства по тази програма - 19%, обаче има много скромен ефект върху икономиката ни, измерим с 0.1% увеличение на БВП.

Друга голяма програма - "Околна среда", както и в предишния период, се представя най-зле. От бюджета й от 1.770 млрд. евро към края на 2017 г. са изплатени само 94.5 млн. евро, или 5.3%. Затова на практика тази програма до момента по никакъв начин не е повлияла за подобряването на българската икономика и стандарта на живот. Подобно е положението и с "Региони в растеж", където усвояемостта е 18.2%. ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" пък, на която изключително много се разчита да повиши качеството на работната сила в България, до момента може да се "похвали" с 9.9% усвоени евросредства.

"Отличници" засега са програмите "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси" с усвояване на средствата от ЕС съответно от 22.6% и 23.1%. Втората програма към момента оказва най-силен ефект върху икономиката на страната - допълнителен ръст на БВП от 1.6%, на частните инвестиции от 4.2% и на заетостта от 3.2%. Разкритите субсидирани работни места по тази програма са причина и за допълнителен ръст на заплатите в страната от 3.2%.

УСКОРЯВАНЕ

През 2018 г. правителството планира по програмите, съфинансирани чрез фондове на ЕС, да бъдат обявени повече от 40 процедури за набиране на проекти, на стойност над 1.3 млрд. лв. Това показват индикативните годишни работни планове за 2018 г. на Съвета за координация на управлението на средствата от ЕС към Министерския съвет. А след европредседателството, в средата на 2018 г., ще започне подготовката за следващия програмен период, обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Акцентът ще бъде засилване на секторните политики, така че фондовете да допълват, а не да заместват националните инвестиции.

7
3154
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
11 Март 2018 21:12
България е усвоила едва 16% от парите по новите европрограми
Ефектът от тях върху БВП засега е скромен, а върху износа - пренебрежимо малък

Обаче ефектът в нечии джобове е забележителен !
11 Март 2018 21:41
Защо не се поинтересувате от ПРСР или казано по друг начин "Програма за развитие на Селските Райони"?
Такава мизерия и ужас трудно може някой да си представи.
Или пък да се поразровите за Разплащателна агенция и чудесата вътре...
11 Март 2018 22:23
Редакцията,
При цялото ми уважение към екипа, бих искала да направя няколко уточнения
1. Това не е статия, а статистика. Искрено се надявам, че ще публикувате и анализ на статистическите данни.
2.За бизнеса са достъпни три програми- ОПРЧР, ОПИК и ПРСР.
Останалите не са за простосмъртни.
3. Поискайте от разбирача Томислав Дончев да обясни какво и как се случва.
Благодаря!
12 Март 2018 09:13
Те им спират евро фондовете (на БСП), Аз ги пускам!

Б. Б.
12 Март 2018 09:46
Ами хайде да видим какво направиха с програмите за наука и иновации - избраха 4 направления като "допуснаха" до кандидатстване само по 1 представител в 3 от тях (кавичките са заради написаните правила). В четвъртото направление имаше 3 участници (имаше и други, но сайта за подаване беше затворед 1 ден по-рано поради проблем, а не се приемаха покументи по друг начин), но се оказа станно нещо - и трите кандидати не отговарят.
Сега по първите 3 направления ще се раздадат няколко десетки млн. лв (май около 90-95 мнл.), а след това ЕК ще си ги вземе обратно поради нарушаване на круитериите за отпускане и за изпозлване на средствата.
ГЕРБ в действие, майна !
12 Март 2018 12:11
greenville, mazen
12 Март 2018 17:51
Когато ви говорим колко са зле т. нар. ни "управляващи", се изразяват непрекъснато съмнения (от някои) и се започва безполезен диалог.
Ето го неопровержимото доказателство за това.
Толкова са зле, че са успели да докопат само 16% от възможностите да си напълнят гушите!
И това не могат да свършат, а ние чакаме управление!
Цв. на м. и Бай таквоз непрекъснато ни обясняват колко сме добре...
А, га чуйш Вича..., както казваше великият Парцалев, ... дума ми, че съм изписан!!!
––––––––––––––––––
За онези, които не са чели или гледали спектакъла - става въпрос за негова реплика от "Зех тъ, Радке!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД