:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,774,349
Активни 87
Страници 1,577
За един ден 1,302,066

"Инерком" иска КЗК да провери сделката за ЧЕЗ

 
Компанията "Инерком България" на Гинка Върбакова съобщи, че е подала уведомление до Комисията за защита на конкуренцията за осъществяване на концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на "ЧЕЗ а.с." в България.
Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ а.с." и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви" от една страна като продавачи, и "Инерком България" ЕАД като купувач, се казва в съобщението.
Компанията припомня, че в средата на миналата седмица нейни представители са разговаряли в Прага с ръководството на ЧЕЗ по тази тема. Уведомлението до антимонополната комисия е и изискване по вече подписания договор между двете страни.
9
1530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
14 Март 2018 18:45
за осъществяване на концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на "ЧЕЗ а.с." в България.
ЪЪЪ?
До този момент Инерком не се е занимавало с електроразпределение, за каква концентрация иде реч?
Концентрация представлява промяната в контрола от едноличен в съвместен или от съвместен в едноличен, когато се извършва на трайна основа.

В чл. 22 от ЗЗК са посочени формите, под които може да се осъществи концентрацията:

1. Сливане или вливане на две или повече независими предприятия - Концентрация е налице при преобразуване на две или повече независими дружества чрез вливане или сливане, осъществявано по реда на чл. 262 и чл. 262а от Търговския закон.
2. Придобиване на едноличен или съвместен, пряк или косвен контрол върху други предприятия или части от тях. Решаващо влияние (т.е. контрол) по смисъла на правото на конкуренция има лицето, което може да наложи или да блокира поне едно от стратегическите решения на придобиваното предприятие...

~~~~~
Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ а.с." и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви" от една страна като продавачи, и "Инерком България" ЕАД като купувач, се казва в съобщението.
....много готино това, много готино ... приносно ... купувам акции и осъществявам концентрация? Сега искам да чуя и прочета онези незнайни дописници, пишещи за придобиване на активи, , а също Ганьо и хобиста, наистина искам.

Поставям под съмнение голословното твърдение, че има договор за покупка на акции от края на февруари между посочените фирми (досега ни моткаха, че има само предварителен нещоси по чешкото и/или британско право), транзакцията не е осъществена, обяснявах многократно защо, сега ще чакам и съзерцавам.
14 Март 2018 18:46
Сега остава КЗК да установи, че сделката не може да се осъществи.
Сигурен съм, че ще намерят поводи.
Оттам на ЧЕЗ не остава друга възможност освен да продължат бизнеса си в България (а те не искат), или да продадат компанията за МНОГО НИСКА цена (поради негативното настроение на потребители и държава към тях).
Като видим накрая кой купува активите и бизнеса на ЧЕЗ в България, ще разберем кой разигра този цирк с тази световно неисвестна бизнес дама Върбакова.
Елементарно, Уотсън
14 Март 2018 18:48
Тия може да искат всякакви проверки.
И във всички ще излезе чиста, като сълза.
Щото "държавата" е на "гинка"
14 Март 2018 19:02

КЗК няма за какво да се "хване", тъй като нито ще е налице увеличен пазарен дял, нито друга форма на ограничение на конкуренцията в сектора.
Проверката - която е рутинна и задължителна за всяко подобно придобиване, ще е ОК.

От тоя шубрак волтова дъга няма да изскочи.
14 Март 2018 19:08
проф. дървингов,
/:/
....много готино това, много готино ... приносно ... купувам акции и осъществявам концентрация?

......................................................................................
Когато се купуват акции на едно АД, се купува само: 1. право на дивидент 2. право на съответен глас в Общото събрание на акционерите 3. право на ликвидационен дял!(. НЕ се купува друга собственост, освен собствеността върху закупените акции!
Когато се купуват активи на едно АД, се придобива собственост върху тези активи, които се изваждат от активите на АД, а купувачът НЕ става акционер на това АД! Пример: разпродажбата на хотели и ресторанти на "Слънчев бряг" АД- дори и всички хотели и ресторанти на АД да са разпродадени, АД продължава да бъде "държавно", но активите му вече са в пари/получени от продажбите/- т.е., има само преобразуване на активите от един вид в друг/пари, в случая/! И би следвало да последва Ликвидация на това АД- поради невъзможност то да извършва дейността/хотелиерска, ресторантьорска, туристическа.../, за която е било създадено! Но Държавата сега няма интерес от такава Ликвидация, защото с парите на това АД се захранват партийни централи и политици! Но, пък, Демокрация и Капитализъм/частен/ Е, БЕ!
14 Март 2018 19:24
След като КЗК провери ЧЕЗ, КПКОНПИ ще провери КЗК и така до края на света, или докато ЧК не ги изпровери всичките.
14 Март 2018 20:37
Параграфщини.
Недей да учиш знаещите, учи себе си.
Рекох!
14 Март 2018 23:04
Рекламната паричка и медийната тишина
... Като че ли всичко вече беше загубено.
Тогава се появи едно червеничко лого. Първоначално в няколко сайта, после в повече, прескочи и във вестници. Логото на „Инерком“. Някои медии не приеха примамливата оферта, но други завъртяха рекламния банер. С което завъртяха и пералнята. И настъпи медийна тишина. Понякога тя бе нарушавана, но коментарите за Върбакова вече бяха доста по-меки, разбиращи, оневиняващи, утвърждаващи дори. Скандалът бе овладян, но не от властта и пиарите й, а от банкнотите. Което си го знаем още от дядо Славейковата „Песен на паричката ми“. И с което сякаш не можем да се примирим. Може би защото ни го припомнят все по най-противния начин.

Иво Атанасов

14 Март 2018 23:05
http://svobodnoslovo.eu/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%BD/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД