:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,860,808
Активни 93
Страници 7,776
За един ден 1,302,066

Който иска да мине на природен газ, ще получи помощи

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков предлага на 7500 домакинства да се откажат от дърва и въглища
 
Жечо Станков Снимка: БНР

7 500 домакинства, които искат да преминат от отопление с дърва и въглища към отопление с природен газ, могат да бъдат подпомогнати с финансови средства, заяви днес пред БНР заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той обясни, че това е една от дългосрочните мерки, които се прилагат за справяне с проблемите на замърсяването на въздуха и енергийната бедност.
"Държавата възстановява до 30% от инвестицията, която домакинствата извършват в своя дом. За около година имаме над 2500 домакинства, които са се възползвали, като е важно да споменем, че към момента имаме средства за още домакинства, които могат да се възползват от тази мярка". Жечо Станков посочи още, че в момента газифицираните жилища в страната ни са под 5 процента, а в някои европейски страни този дял достига 50-60 на сто от домакинствата.
Енергийната бедност и замърсяването на въздуха е основната тема на регионалната конференция, организирана от Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия“. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Участниците във форума ще обсъдят политиките и възможностите за борба с енергийната бедност, инструментите за енергийна ефективност в подкрепа на местните власти, както и мерките за повишаване на чистотата на атмосферния въздух.
Енергийната бедност е общоевропейски проблем. Решаването на този проблем изисква изцяло обединението на институциите на всички нива, каза в предаването „Преди всички“ Станков. „За да се реши този проблем, на първо място трябва да се дефинира. Оказва се, че както в България, така и на европейско ниво липсва ясна дефиниция за енергийната бедност, а справянето с нея може да се случи, след като знаем конкретно колко човека са засегнати от нея. На европейско ниво се очаква броят да е над 50 милиона“.
Към момента на територията на България се изпълняват краткосрочни мерки за справяне с проблема, но по-важни са дългосрочните мерки, каза той. „Говоря за директни плащания към граждани, които имат такъв проблем да осигурят отопление, охлаждане или осветление на своите домове. По-важно е, че в Европа се обединихме около това да мислим за дългосрочните мерки, а една дългосрочна мярка е по-скоро инвестиране в енергийна ефективност или намаляване на необходимостта и количеството енергия, което е необходимо за отопление и охлаждане на едно жилище. С мерки за енергийна ефективност ние по естествен път ще намалим и броя на гражданите, вкарани в дефиницията „енергийно бедни“, чрез количеството на енергията, която им трябва“.
Българите, които не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, са близо 40 на сто, като този дял е най-високият за Европейския съюз, където енергийно бедните са средно 8 на сто. Същото се отнася и за дела на хората, живеещи в жилища, които не са прохладни през лятото. При такива условия живеят половината българи. Голяма част от най-замърсените градове на континента са в Югоизточна Европа. Това освен на транспорта се дължи на използването на дърва и въглища като източник на отопление, което е резултат от ниската покупателна способност на населението и на ограничения достъп до съвременни енергийни услуги. Всички тези проблеми и възможностите за справяне с тях на форума ще бъдат обсъдени на регионално ниво и в местните власти.
34
3611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
19 Март 2018 11:01
Още едно "саниране"!
19 Март 2018 11:10
И още: добре, че спряхме трите проекта на Русия! И още да имаше, щяхме и тях да спрем.
Щото сме хем големи, хем г.йнени.
Ама сега на студено не са тези, дето осигуриха "просперитета" на всички. И се имат за юнаци, пък другите ни слагат за бунаци.
19 Март 2018 11:15
Който иска да мине на природен газ, ще получи помощи
А газ откъде и за колко?
19 Март 2018 11:22
Лелеее, половин България ще се самовзриви - газифицирането не е за нашенското културно равнище, хеле пък на тия, отопляващи се с дърва и кюмюр..
19 Март 2018 11:24
Действителен случай:
Живеещи в къща/три етажа/ сравнително заможни съседи минаха на газ(преди 7-8г).
На следващата година гледам - отново режат,цепят, редят дърва в сайванта.
Питам стопанина:
- Какво стана, нали газифицирахте?
- Ехххх. - каза той и махна с ръка.
19 Март 2018 11:25
ablepsia 19 Март 2018 11:22
Точно това си мисля. Представих си Факултето газифициран.
19 Март 2018 11:26
Simplified Solutions19 Март 2018 11:15
Който иска да мине на природен газ, ще получи помощи
А газ откъде и за колко?

А помощите откъде ще дойдат? От тези, другите, нали?
19 Март 2018 11:29
Всеки може да мине на природен газ. Инсталация + батерии от бутилки компресиран метан /ако не си газифициран/. Каква ще е цената не знам , но удобството е голямо.
19 Март 2018 11:31
А тия дето сме от 10-15 години на газ ще получаваме ли помощи?
19 Март 2018 11:34
noooo19 Март 2018 11:31
А тия дето сме от 10-15 години на газ ще получаваме ли помощи?

Можеш ли споделиш патилата си?
19 Март 2018 11:37
А газ откъде и за колко?


От Америка.Вие какво си помислихте, юе ще се дават помощи за росийски газ?
Германия е направила план за отказ от росийския газ.
А , да цената , няма значение.
Е??
19 Март 2018 11:43
Можеш ли споделиш патилата си?
Намекът ти е леко неадекватен. През годините сме били на дърва и въглища, нафтова и акумулираща печка, климатици. Да си на газ е като при колите - делят се на два вида, мерцедес и всички останали.
19 Март 2018 11:45
rorik, И аз си мислих нещо подобно. Повсеместното газифициране има няколко важни подробности, за които явно никой не мисли. Първата и най важна според мен: Откъде ще купуваме газ и по кои тръбопроводи ще стига до къщичката на баба Донка от Горно Долнене? Цена, инвестиция, международни договори? Или това е един прекрасен начин да рестартираме Южен поток (неведоми са пътищата МУ). За другите не ми се пише засега. Или помощите ще бъдат избирателни- само там, където има изградена газова инфрадтруктура и налични възможности за подаване.
19 Март 2018 11:45
Защо не се популяризира японския начин за отопление? 70% от японците не отопляват жилищата си нощем, а използват електрически одеяла. У дома това го прилагаме от 30 г. Одеялото се поставя под чаршафа и има мощност 50/25 W. Обикновено го включваме 1/2-1 ч преди лягане на пълна мощност и след това го изключваме. 30 ст/месец за 2 души.
19 Март 2018 12:00
Преди няколко години по къщята минаваха "рекламни агенти" на фирми, занимаващи се с газифициране.
Звънят на вратата две дами на средна възраст 70+
Задавам два кратки въпроса:
1.Колко ще ми струва газифицирането на апартамента
2.Колко приблизително ще плащам за около 120 кв.м
Отговорите- между 7 и 10 хиляди лв./не рубли!/ тръби, радиатори, бойлер и т.н и около 150 лв. .месечно ме накараха рязко да загубя интерес.
В интерес на истината- влизала съм в жилища, отоплявани на газ и наистина е прекрасна температурата, навсякъде равномерна
Ма за такива пари мога да го постигна и с други източници.
Моля, ако някой има по-скорошно инфо да каже.
19 Март 2018 12:09
Продавач на надежда

Ако можех да имам едно
магазинче със две полички,
бих продавал ... познайте какво?
- Надежда! Надежда за всички.

“Купете! С отстъпка за Вас!
Всеки трябва надежда да има!”
И на всеки бих давал аз,
колкото трябва за трима.

А на тоз, който няма пари
и отвънка само поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда.


Надеждата е хубаво нещо, ама даденостите ще са с доста пари. Е, някои ще прибират, други ще дават. Справедливо разпределение на правата и задълженията.
19 Март 2018 12:12
Начи, вече живях достатъчно дълго. Имахме печка на дърва и въглища, нафтова, сега (доста отдавна) съм на ток.
1.Даже и да е икономически изгодно в момента, кой дава гаранции, че цената на газа ще е такава, че да е изгодно поне докато инвестицията се изплати?
2.Освен това, има доста домакинства, които отопляват само 1 стая и то частично- никаква инвестиция не е възвръщаема.
3. Чакам някой да представи реални статистически данни за ползата при вече санираните сгради. Имам съмнения, че се е получило незначително повишаване на комфорта, но не и икономия на енергия.
19 Март 2018 12:15
могат да бъдат подпомогнати


Преведете ми го. Как така МОГАТ? Аз мога да пея (не мога, но в името на спора), а те могат да бъдат подпомогнати.
19 Март 2018 12:40
Подготвят ни за американския втечнен газ, доставян чрез връзката с Гърция. Както за американските централи трябва да се гарантира свръхпечалба.
19 Март 2018 12:44
Саниране - 2
19 Март 2018 13:21
отоплението на газ е сравнимо като месечен разход с отопление на пелети /имаш пак автоматизирана горелка, трябва от време на време да пълниш бункера и да вадиш по шепа-две пепел, шепа-две е буквално/. отоплението на дърва и/или въглища е по-евтино, но несравнимо по-мизерно, отделно че не можеш да оставиш малко дете на пусната печка и да си спокоен.

първоначалната инвестиция обаче е твърдо в полза на пелетите.
19 Март 2018 13:38
Безспорно, удобството е голямо...но умните ни управници не могат да не наложат данък удобството, който като се съчетае с постоянно покачващите се цени на природния газ, се получава ... майка ви жална.
19 Март 2018 14:23
А когато газът поскъпне и се яви недостиг, ще дупчиме за шифтов газ. Важното е да не купуваме газ от Русия.
19 Март 2018 14:28
когато си газифициран освен отопление , бойлер и готварската печка са на газ, и икономията на ел.енергия е голяма. Парите за газификация са по проекта Дезире, а той се финасира от международния фонд "Козлодуй". Това че че ще стават взривове не е вярно, при газифициране налягането е 0,8бара и е метан който е лек и се качва нагоре, по опасното бутилките пропан бутан тежък газ и слиза надолу към пода , и са по 30-40 бара(бомби, виж обстрелите на ИДИЛ) и са безконтролни продават се навсякъде и се монтират навсякъде без разрешителни , за газифициране ви трябват около 18 документа, като се почне от проекта за газифициране, до разрешителното от пожарната и съсобствениците. повечето документи ги изготвя обикновено дружеството.
19 Март 2018 14:31
А , да цената , няма значение.
Обичам я тази жена!
19 Март 2018 14:33
да попитам а сигурни ли сте че цената на ел.енергията няма да расте? защо само за цената на газтта сте се загрижи ли? За сега КЕВР задържа изкуствено цената на ел.енргията за битовите потребители но в един момент ще скочи и то драстично, както върви към затваряне на централи, дефицита не води към ниски цени а и целия регион е в дефицит на ел.енергия, кой може да плати той купува от борсата, членки на ЕС сме и не може да се забрани износа, изгражда се общ пазар на ел.енергия. Такъв ще си го набием ,щото сме "умни ,красиви и хитри". За енергийна ефективност си трябват пари и то много не само отвън да се топлоизолира жилището , но и смяна на уреди с по ефктивни с по малка консумация, което си е сума за едно домакинство. Отделно инвестиции по мрежата и меренето, така нареченото "смарт грид" там парите са в пъти, а КЕВР зада задържа ниски цената , таквиз инвестиции не признава от операторите, на регламентите ще ни задължат и тогава ще е нагорно.
19 Март 2018 14:33
Който иска да мине на природен газ, ще получи помощи


А кога ще резнете монополиста топлофЕкация - София с отпадане на забраната за газифициране на топлофицираните райони, което да даде възможност на хората за избор - газ или рекет от наследниците на Вальо Топлото?
Иначе си пишете глупави заглавия от рода на "Който иска да мине на природен газ, ще получи помощи", които не отговарят на истината благодарение на управляващите ни мошеници от общината и от парламентето!
19 Март 2018 16:44
щастлив 19 Март 2018 11:45
Защо не се популяризира японския начин за отопление? . . . електрически одеала. . . . Обикновено го включваме 1/2-1 ч преди лягане на пълна мощност и след това го изключваме. . . .
------------------------------------------------------------
Заинтригувахте ме силно. Бихте ли споделили все пак каква е температурата в стаята при Вас (за нормален сън).
19 Март 2018 16:49
А гзта от къде ще я вземаме, ако всички решим да минем на газ ?
19 Март 2018 16:55
А гзта от къде ще я вземаме, ако всички решим да минем на газ ?
Как откъде? От ХЪБчето му!
Прави са колегите, които пишат за саниране-2. В началото на годината говориха как ще връщат българите - ще им строят безплатни жилища. Засега са на етап раждане на идеи как да източат някой лев, но със сигурност няма да ни се размине.
19 Март 2018 17:14
щастлив19 Март 2018 11:45
Защо не се популяризира японския начин за отопление? 70% от японците не отопляват жилищата си нощем, а използват електрически одеяла. У дома това го прилагаме от 30 г. Одеялото се поставя под чаршафа и има мощност 50/25 W. Обикновено го включваме 1/2-1 ч преди лягане на пълна мощност и след това го изключваме. 30 ст/месец за 2 души.

Ако се запознаеш с биологичното действие на електромагнитните полета (ЕМП), ще се наложи да си сменяш ника.
Твоят източник на нейонизираща радиация е в ELF - диапазона, който е добре изучен.
19 Март 2018 17:59
Моля, ако някой има по-скорошно инфо да каже.


Ами двуетажна къща в Бояна беше на локално газово отопление.
Отоплението беше добре , но топлата вода нещо не.
Какво ти пречи да си направиш локално газово???
Поръчаш си бутилката и това е.
19 Март 2018 18:02
azsxdc
19 Мар 2018 16:44


И аз съм така.
20 Март 2018 00:11
Отоплявах си апартамента от 120 квадрата от 2006 година на газ с комби-котле на Вайлант. Котлето тогава ни струваше 2400 лева, а инсталацията положихме външно
- по периферията на стаите, без да я вкопаваме в пода или стените.
Нормален зимен месец в Асеновград ми струваше около 60-70 лева за 4 души с топлата вода.Имаше обаче и един студен период, в който платихме 145 лева! Газта тогава беше доста скъпо и неразпространено удоволствие - тръбите на Овергаз минаваха по съседната улица - семейно си прокопахме канала от там до нашия блок - 50 метра и сега съм горд собственик на газопровод!
След като се преместихме в по-малък апартамент (отново в Асеновград), веднага пуснах газ и там - този път газопроводът минаваше под прозорците ни и нямаше нужда да копаме като на войници на летен лагер. Този път взех котле Висман - с рециркулация на отработените изгорели газове - за 2800 лева(аналогичните Вайлант бяха вече по над 3500!), около 2000 лева за алуминиевите радиатори и и около 240 лева за свързването им. Работи перфектно (както повечето немски изделия) и топли много и евтино- за 77 квадрата сега плащам средно по 50 лева през зимните месеци за 2 души (пак включително топлата вода) и по 6-7 лева през лятото - само за топла вода.До преди 6-7 нямаше месечни такси за газта ( за доставката), сега е 3 лева и малко - доста дебело перо в лятната сметка!
Но въпреки това съм много доволен - с газ се топли бързо, чисто и сравнително най-евтино!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД